Det foreliggende temanummeret «Policing high-trust societies” av Nordisk politiforskning er viet temaet polisiær virksomhet i samfunn som nyter høy grad av tillit. Temanummeret har vokst frem gjennom samarbeid med nettverket for yngre nordiske politiforskere. Nettverkets mål er å bedre forståelsen av polisiært arbeid i de respektive landene ved blant annet å få mer kunnskap om forskjeller og likheter mellom de nordiske landene. Dette samstemmer med tidsskriftets mål om å presentere ny kunnskap og forskning innen politiforsk-ning, politivitenskap og polisiær virksomhet i de nordiske landene.

I introduksjonen av dette nummeret loser temanummer redaktør Synnøve Ugelvik (2016) oss overordnet gjennom hvordan ulike grader av tillit kan påvirke politiets arbeid og hvilke rammebetingelser det gir. Hun gir også en utdypende gjennomgang av alle de fem bidragene som på hver sin måte undersøker og problematiserer hvilken betydning tillit/mistillit kan ha for samarbeid med politiet ut fra ulike ståsted, både med hensyn til type politiarbeid og nasjonal kontekst (Bradford & Jackson, 2016; Søgaard, Houborg & Tutenges, 2016; Davies, 2016; Hufnagel, 2016 og Ugelvik, 2016).

Det foreliggende nummeret består også av to kommentarartikler som diskuterer og tematiserer det opplevde rommet for polisiær forskning, i lys av dens tverr- og flerfaglige natur, både metodisk og teoretisk (Winnæss & Helland, 2016; Hoel & Christensen, 2016). Denne flerstemmigheten etterfølges av en bokanmeldelse av Kjöllers bok (2016) «En svensk tiger: Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån» om svenske politiansattes erfaringer og opplevelser med å forsøke å gjøre noe med opplevde etiske dilemmaer og overtramp med mål om å påvirke hvordan svensk politi løser sitt samfunnsoppdrag (Bjørkelo, 2016).

    Copyright © 2016 Author(s)

    CC BY-NC 4.0