Menneskerettigheter i helse- og omsorgstjenesten

Menneskerettigheter i helse- og omsorgstjenesten

Du er ikke innlogget

For å få tilgang til dette innholdet må du ha abonnement på Juridika via din arbeidsgiver eller ditt studiested. Du kan også kjøpe personlig abonnement.

Kjøp Juridika til deg og ditt team

  • Ajourførte kommentarer
  • Tankevekkende artikler
  • Faglig relevante nyheter
  • Eldre bokskatter fra vår katalog

Menneskerettighetene omfatter alle og stiller krav til hvordan mennesker behandles på alle livs- og samfunnsområder. Denne boken handler om menneskerettigheter i helse- og omsorgssektoren og spenner over et stort felt og en uensartet type tjenester, herunder eldreomsorg, fengselshelsetjeneste, psykisk helsevern, helsehjelp til barn og unge, til personer uten lovlig opphold og til personer med nedsatt funksjonsevne samt palliativ omsorg. Boken tar opp aktuelle spørsmål som oppstår i møtet mellom individ og hjelpeapparat, der grunnleggende rettigheter og menneskerettslige krav gjør seg gjeldende. Hvilken betydning har menneskerettighetene for helse- og omsorgstjenesten og dens brukere? Er rettighetene innarbeidet i den rettslige reguleringen, i profesjonsnormer og i praksis, og på hvilken måte bidrar rettighetene til å belyse og avklare aktuelle rettsspørsmål? Disse og andre spørsmål drøftes og avklares i bokens kapitler, som gir viktige bidrag til kunnskapen om grunnleggende menneskerettigheter og deres betydning for ulike deler av helse- og omsorgstjenesten.

Tekstene er skrevet av jurister og retter seg i første rekke mot juridiske studenter og jurister i ulike roller. Boken vil også være av stor interesse for helsepersonell og studenter i helse- og omsorgsfag.

Henriette Sinding Aasen er professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Bergen, og professor II ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen, Universitetet i Agder.

Marianne Klungland Bahus er førsteamanuensis ved Institutt for rettsvitenskap, Handelshøyskolen, Universitetet i Agder.