Innsikt

Jurist Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020

Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020, blant annet for Jussens Helter
PRISJURIST: Hans Petter Graver mottar prisen 21. oktober. Foto: Victoria Wilden/Akademikerne
Lesetid ca. 4 minutter

I dag mottar jussprofessor Hans Petter Graver årets Akademikerpris, blant annet for serien «Jussens helter» – Jeg ser prisen som en anerkjennelse av kritisk og uavhengig rettsvitenskap som kan være et korrektiv til statens makt, sier juristen. Graver markerte seg som en sterk motstander av den såkalte «koronaloven» og det påfølgende hytteforbudet i pandemiens første uker. 

Jusprofessor Hans Petter Graver har vunnet årets Akademikerpris, som deles ut av fagforeningen Akademikerne. Den organiserer blant annet ingeniører, leger og jurister.

– Graver er en rollemodell for andre akademikere. Som forsker og formidler bringer han frem ny kunnskap, utfordrer etablerte sannheter og viser betydningen av akademikere for politikk og samfunn, sier juryleder Merete Nilsson. Hun fortsetter:

- I flere saker har han vært et viktig og uavhengig korrektiv og fremmet kunnskap om god forvaltnings- og myndighetsutøvelse, sa hun.

Graver bidrar dermed til en «opplyst debatt, hvor hensynet til rettsikkerheten står i høysetet».

Komiteen uttaler: "Professor dr. juris Graver mottar prisen for sin forskning, som er både omfattende og tverrfaglig, og sin forsknings- og kunnskapsformidling» og prisvinnerens siste bok, «Jussens helter» er et eksempel på det. Jussen helter er historien om tolv jurister som har valgt å følge sin egen samvittighet, fremfor systemets krav».

Serien gikk først som en artikkelserie her på Juridika Innsikt:

 • Kap. 1 James Edwin Horton, USA, ca. 1933

 • Kap. 2 Hans Calmeyer, Nederland ca. 1942

 • Kap. 3 Małgorzata Gersdorf, Polen 2019

 • Kap. 4 Aharon Barak, Israel ca. 2000

 • Kap. 5 Lothar Kreyssig, Tyskland, ca. 1942

 • Kap. 6 Iris Yassmin Barrios, Guatemala, 2019

 • Kap. 7 Egil Reichborn-Kjennerud, ca. 1943

 • Kap. 8 Mandrup Schønnebøl, ca. 1650

 • Kap. 9 Hans Langeland, 1942

 • Kap. 10 Dommeren fra landet Gilead, fremtiden

 • Kap. 11 Høyesteretts nei høsten, 1940

 • Kap. 12 En sjøens helt, Andreas Cervin, 1940

– Jeg synes selvsagt at det er utrolig inspirerende å få en slik pris. Jeg er særlig glad for at serien og boken min Jussens helter er nevnt i begrunnelsen. Jeg er jo ikke første juristen som får prisen, for noen år siden gikk den fortjent til Anine Kierulf. Men det er en stor ære å komme i rekken blant så mange dyktige og fremtredende akademikere fra hele bredden av akademiske disipliner. At også vi jurister legges merke til er flott og viser at samfunnet er klar over den viktige rollen som jussen spiller for demokratiet og velferdssamfunnet. Jeg velger å se prisen ikke bare som en hyggelig hyllest av meg, men først og fremst som en anerkjennelse av hvor viktig det er at vi har en kritisk og uavhengig rettsvitenskap, som kan fungere både som et grunnlag for, og som et korrektiv til statens myndigheter, sier Graver til Innsikt.

Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020, blant annet for Jussens Helter
Gravers "Jussens Helter" var en del av juryens begrunnelse. Faksimile fra Juridika Innsikt.

Graver tok, sammen andre grunnlovsjurister, til orde for å begrense regjeringens fullmakter i koronaloven Stortinget vedtok i mars, da pandemien var på sitt verste. Han utdyper motstanden sin i en episode av podkasten Takk og Lov i april.

I etterkant av koronakrisen tildelte Juristforbundet årets Rettssikkerhetspris til rettsstaten. Fjorårets vinner av prisen var professor i sosialantropologi ved Universitetet i Oslo, Thomas Hylland Eriksen. Tidligere har blant annet psykolog Nora Sveaass, doktor i informasjonssikkerhet Marie Moe, økonomiprofessor Alexander Cappelen, biologiprofessor Dag Hessen vunnet prisen - og jurist Anine Kierulf, som for tiden prøver seg som radiovertinne i Juridika og JUS sin egen podkast, Takk og Lov.

Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020, blant annet for Jussens Helter
HYTTEFORSVARER: Hans Petter Graver var blant dem som frontet at reguerlinger som hytteforbud var så omfattende, at de kollidertee med selve Grunnloven.

Prisvinneren er professor ved Det Juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo, der han i perioden 2008-2015 var dekan. Han mottok i 1986 H.M. Kongens Gullmedalje for sin doktoravhandling Den juristskapte virkelighet. Graver er medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og er preses i perioden 2019-2021. Han er æresdoktor ved Universitetet i Uppsala i 2020, Universitetet i Heidelberg (2017) og Universitetet i Helsingfors (2010). I 2019 ble han valgt som æresmedlem av Juridiska föreningen i Finland. Graver forsker både på juss, forvaltningsrett , europarett, retorikk og juss, rettshistorie, profesjonsetikk og rettssosiologi. Gravers bok i forvaltningsrett ligger på Juridika.

Følg oss