Klimarett
Internasjonal, europeisk og norsk klimarett mot 2050
- Hans Christian Bugge (red.)
- Christina Voigt (red.)
Du er ikke innlogget
For å få tilgang til dette innholdet må du ha abonnement på Juridika via din arbeidsgiver eller ditt studiested. Du kan også kjøpe personlig abonnement.
Kjøp Juridika til deg og ditt team
- Ajourførte kommentarer
- Tankevekkende artikler
- Faglig relevante nyheter
- Eldre bokskatter fra vår katalog
For å holde den globale temperaturøkningen i nærheten av 1,5 grader celsius skal globale klimagassutslipp være «netto null» rundt 2050. For å møte denne store oppgaven er det utviklet et omfattende internasjonalt og nasjonalt regelverk, og stadig kommer nye saker opp for domstolene. Gjennom 32 kapitler gir denne boken en samlet og oppdatert behandling av dette rettsområdet, som er i rask utvikling.
Bokens første del introduserer leseren til hva klimarett er, og mål og virkemidler i klimapolitikken.
Den andre delen redegjør for hovedtrekkene i internasjonal miljørett og fremveksten av internasjonal klimarett, FNs klimakonvensjon med Kyotoprotokollen, Parisavtalen, ozonkonvensjonen samt klima i møte med menneske- og urfolksrettigheter, internasjonal handelsrett og havrett. Det er også egne kapitler om skog, luftfart og skipsfart i klimaregelverket, om klimarisiko og om selskapers klimarapportering og om «grønne obligasjoner».
Tredje del behandler hovedtrekkene i EUs klimarett og energirett og Norges klimaavtale med EU.
Fjerde del behandler norsk rett på klimafeltet med utgangspunkt i klimaloven og gjeldende miljølovgivning anvendt på klimaproblemet. Grundige kapitler behandler klimakvotesystemet, plan- og bygningslovens betydning, konsekvensutredninger om klima, klimatilpasning, katastroferett, karbonfangst og -lagring, elsertifikatordningen, reglene om vindkraft på land og til havs, regulering av solkraft, relevante regler om veitransport og om rett og plikt til informasjon om klimaegenskaper ved virksomheter og produkter.
Hans Chr. Bugge er professor emeritus i miljørett ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Han har bakgrunn blant annet som tidligere embetsmann i Miljøverndepartementet, direktør i Statens forurensningstilsyn og statssekretær i Departementet for utviklingshjelp.
Christina Voigt er professor ved Det juridiske fakultet, Universitetet i Oslo. Hun jobber særlig med internasjonal klima- og miljørett. Hun var tidligere seniorrådgiver i Miljøverndepartementet og har i mer enn ti år vært juridisk rådgiver for Norge i de internasjonale klimaforhandlingene. Hun forhandlet Parisavtalen samt dens regelbok og er co-chair for Parisavtalens etterlevelseskomité. Hun er også leder av IUCNs (Naturvernunionens) Verdenskommisjon for miljørett.
Fagområde:
Utgivelsesår:
2024Sider:
856Utgave:
2. utgave