1. Innledning

1.1 Problemstilling

Forvaltningsretten består av materielle regler som avgjør hvilke avgjørelser som kan treffes ved utøvelse av forvaltningsmyndighet, personelle regler som fordeler og stiller krav til beslutningsmyndigheten, og prosessuelle regler som angir hvordan forvaltningen skal gå frem ved utøvelsen av myndighet.

Reglene skal følges. Men alle kan begå feil. Problemstillingen for artikkelen er hva som skal til for at enkeltvedtak som er beheftet med feil, er ugyldige. Siktemålet er å gi en systematisk fremstilling av ugyldighetslæren for feil, ved å klargjøre betingelsene for at enkeltvedtak ikke gis virkning etter sitt innhold.

Det redegjøres ikke for andre mulige virkninger av feil, som krav om ny behandling, tilbakebetaling, erstatning, tjenestereaksjoner, straff mv. Videre avgrenses det mot spørsmål om fra hvilket tidspunkt ugyldige vedtak er uten rettsvirkninger, som ofte tematiseres som et skille mellom nulliteter og angripelige vedtak.

1.2 Aktualitet

Det er flere grunner til å undersøke betingelsene for ugyldighet. Én er at det er noe uklart hvor betingelsene skal forankres. En annen er at innholdet er i endring, blant annet Avtalen om det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS-avtalen) og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) synes å legge føringer for betingelsene.

I et større perspektiv er økt oppmerksomhet om betingelsene for å gi feil virkning et bidrag til forståelsen av det mangefasetterte forvaltningsrettslige begrepet om ugyldighet. Temaet har dessuten aktualitet fordi Forvaltningslovutvalget har foreslått en ny regel om ugyldighet.

1.3 Oversikt

Normene om ugyldighet kan systematiseres på forskjellige måter. I det følgende undersøkes betingelsene for å gi feil virkning med utgangspunkt i reguleringsformålet til regelen som er brutt, ved at det skilles mellom materielle, personelle og prosessuelle feil. En slik systematikk er det lang teoretisk tradisjon for, og den finnes også i lovgivningen, blant annet i kommuneloven § 27-3 som regulerer departementets lovlighetskontroll med kommunale vedtak, og som fastslår at departementet skal ta stilling til om vedtaket «a) har et lovlig innhold, b) er truffet av noen som har myndighet til å treffe et slikt vedtak og c) har blitt til på lovlig måte […]».

Det argumenteres for at betingelsene for ugyldighet kan deles i to hovedgrupper. For den første gruppen er feilen i seg selv som et utgangspunkt tilstrekkelig for ugyldighetsvirkning, mens det for den andre gruppen stilles krav om at feilen kan ha påvirket enkeltvedtakets innhold. Disse omtales som henholdsvis feil uten innvirkningsvurdering og feil med innvirkningsvurdering. Selve todelingen tematiseres nærmere i punkt 2, mens det redegjøres nærmere for de to gruppene feil i punkt 3 og 4.

Samlet gir det seks underkategorier feil: materielle feil uten innvirkningsvurdering (punkt 3.2) og materielle feil med innvirkningsvurdering (punkt 4.2), personelle feil uten innvirkningsvurdering (punkt 3.3) og personelle feil med innvirkningsvurdering (punkt 4.3), og prosessuelle feil uten innvirkningsvurdering (punkt 3.4) og prosessuelle feil med innvirkningsvurdering (punkt 4.3).

Spørsmålet om et vedtak er ugyldig, kan ikke besvares alene ut fra todelingen mellom feil med og uten innvirkningsvurdering. For selv om et vedtak er beheftet med feil som skulle ført til ugyldighet, kan det etter omstendighetene likevel opprettholdes som gyldig. Dette kan forstås som at todelingen suppleres med gyldighetsregler, dvs. regler om gyldighet som systematisk sett gis anvendelse etter reglene om ugyldighet. Disse tematiseres i punkt 5 og omtales som supplerende gyldighetsregler.

De tre hovedpunktene innledes alle med en oversikt over tema og opplegg, og avsluttes med en sammenfatning og vurdering. Til slutt, i punkt 6, gis det noen helt overordnede betraktninger.

2. Generelt om skillet mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering

2.1 Tema og opplegg

I det følgende redegjøres det generelt for skillet mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering. Først, i punkt 2.2, utdypes det hva som menes med et skille mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering, og valget av terminologi begrunnes. Deretter redegjøres det for todelingens bakgrunn i punkt 2.3, før det i punkt 2.4 klargjøres hvilke interesser som begrunner og kan begrunne et slikt skille.

Forvaltningsrettens ugyldighetslære har likhetstrekk med ugyldighetsreguleringer i andre land og på andre rettsområder. For å sette de forvaltningsrettslige reglene i sin sammenheng gis det i punkt 2.5 et kort utsyn til slike regelsett, ved at det redegjøres helt kort for reguleringene i dansk forvaltningsrett og reguleringer i domstolsprosessen (punkt 2.5.1 og 2.5.2). Svensk rett er av mindre interesse å se hen til, ettersom utgangspunktet der er at forvaltningsvedtak kontrolleres fullt ut av domstolene.

2.2 Begrep og terminologi

I ugyldighetslæren benyttes uttrykket om at feil innvirker på vedtak på ulike måter. Dels forstås «innvirkning» snevert som betegnelse på at normeringens konkrete meningsinnhold er påvirket; vedtakets innhold ville eller kunne vært et annet om feilen ikke var begått. Dels brukes uttrykket vidt om alle forhold av betydning for spørsmålet om gyldigheten av forvaltningens normering, som for eksempel når vedtakets innhold ligger utenfor forvaltningens materielle kompetanse.

Todelingen mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering som det redegjøres for i det følgende, bygger på det førstnevnte og snevre begrepet om innvirkning. Det er fordi det klareste formelle uttrykket for todelingen, forvaltningsloven § 41, bygger på et slikt begrep om innvirkning, og fordi et snevert og presist begrep om innvirkning er best egnet til å klargjøre nyanser i betingelsene for ugyldighet.

Skillet mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering er en dikotomi – to kategorier som gjensidig utelukker hverandre. På enkelte områder er todelingen likevel mindre fremtredende. Det gjelder når kravene til innvirkning er begrensede. Forvaltningslovutvalget har sagt det slik: «Hvis det er beskjedne krav til innvirkning, kan man spørre om realiteten er at visse feil ubetinget skal lede til ugyldighet, uten krav om årsakssammenheng mellom feilen og utfallet.»

Terminologien «uten/med innvirkningsvurdering» er valgt for å gi assosiasjon til hva som kreves for å gi feil virkning. Alternative betegnelser som «ubetinget/betinget virkning» og «absolutt/relativ virkning» er valgt bort. Dette er dels fordi ordene ikke angir hva som skal til for virkning, dels for å markere avstand fra terminologien som er brukt i domstolsprosessen, men først og fremst fordi todelingen ikke gir en uttømmende regulering av betingelsene for virkning.

2.3 Bakgrunn

Betingelsene for ugyldighet som følge av feil, forstått som at vedtaket ikke kan gjøres gjeldende etter sitt innhold, er dels ulovfestede og dels lovfestede. Den sentrale lovbestemmelsen er forvaltningsloven § 41 som uttrykker en regel om gyldighet ved å fastslå at selv om det foreligger brudd på lovens personelle og prosessuelle bestemmelser, er enkeltvedtak «likevel gyldig når det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold». Med utgangspunkt i prinsippet bak § 41 er det i rettspraksis og teori formulert en regel om ugyldighet:

«For at ein sakshandsamingsfeil skal føre til ugyldigheit, er det ikkje eit krav at feilen har virka inn på vedtaket, jf. forvaltingslova § 41. Det er tilstrekkeleg med ein ikkje heilt fjerntliggande moglegheit for at feilen har fått tyding for vedtaket […]».

Forvaltningsloven gir ikke uttrykk for at feil skal kunne føre til ugyldighet i og med feilen, men i lovens forarbeider fremgår at det er tradisjon for en gruppe feil uten innvirkningsvurdering og at den forutsettes videreført:

«[S]elvfølgelig [kan] den enkelte forvaltningslov bestemme at visse feil alltid skal føre til ugyldighet. Men selv uten slik lovbestemmelse vil nok alle være enig i at vedtak truffet av en i saklig eller stedlig henseende inkompetent myndighet alltid må føre til opphevelse. Når det derimot gjelder vanlige saksbehandlingsfeil, er det ikke mulig i en alminnelig forvaltningslov å regne opp bestemte slags feil som alltid skal føre til ugyldighet, uansett deres mulige innflytelse eller innvirkning på vedtakets innhold. Her må det komme an på en vurdering i det individuelle tilfelle.»

Skillet fremstilles nærmest som en nødvendighet, og tanken synes å være at den nye loven må forholde seg til todelingen. En kategori feil uten innvirkningsvurdering kontrasteres mot feil med innvirkningsvurdering, og skillet knyttes til reguleringsformålet til regelen som er brutt, altså om feilen er materiell, personell eller prosessuell, jf. «saklig eller stedlig henseende inkompetent myndighet» og «vanlige saksbehandlingsfeil».

Det var imidlertid ikke forutsatt at betingelsene for å gi feil virkning alene skulle avgjøres ut fra regelens overordnede reguleringsformål. For materielle så vel som for personelle feil måtte betingelsene for ugyldighet nyanseres ut fra trekk ved regelen som var brutt, noe som kom til uttrykk dels direkte og dels indirekte i forarbeidene.

For materielle feil som består i at forvaltningen mangler kompetanse, var oppfatningen at det ikke var behov for noen nærmere vurdering: Vedtak som er «blitt til med tilsidesettelse av noen lov eller bestemmelse gitt i medhold av lov», er ugyldige. Ved materielle feil som går ut på at det er tatt et uriktig rettslig utgangspunkt, men vedtaket har et innhold som omfattes av hjemmelsgrunnlaget, må det derimot foretas en innvirkningsvurdering, se punkt 4.2.

Personelle feil som går ut på at vedtaket er truffet av «stedlig henseende inkompetent myndighet» skulle, som det fremgår av sitatet, føre direkte til ugyldighet. I forarbeidene er det også sagt at det fører til ugyldighet dersom vedtak går ut på noe «vedkommende myndighet» ikke har hatt rett til å treffe. Det samme fulgte av datidens juridiske teori: «Hovedregelen på dette området [er] at enhver tilsidesettelse av lovens bud om habilitet og beslutningsdyktighet medfører ugyldighet.»

Det er et spørsmål om det var holdbart å hevde, slik det ble gjort i forarbeidene, at «alle» mente dette. Høyesterett mente i hvert fall noe annet i Rt. 1952 s. 722, som gjaldt gyldigheten av et vedtak truffet av et organ uten kompetanse, og hvor det ble uttalt at «[d]et […] visstnok [er] så at en feil av den art det her gjelder, i alminnelighet ikke vil føre ugyldighet med seg, dersom feilen kan sies å være uten reell betydning». Høyesterett drøftet konkret om utfallet ville blitt et annet om saken hadde vært behandlet av rett organ.

Personelle feil i form av inhabilitet skulle etter loven være med innvirkningsvurdering. Det kom klart frem ved at lovens § 41 som regulerer slike feil, gjelder for brudd på «reglene om behandlingsmåten i denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven» og dermed inkluderer lovens kapittel 2 om habilitet. Helt klart var det likevel ikke at dette skulle være ordningen, for det er også uttalelser i forarbeidene om at inhabilitet skulle være uten innvirkningsvurdering, og det var, som det fremgikk ovenfor, dessuten oppfatningen i juridisk teori.

Selv om det ikke var helt klart hvilke brudd på personelle regler som skulle føre til ugyldighet uten innvirkningsvurdering, var Forvaltningslovkomiteen helt klar på at loven ikke skulle inneholde en liste over slike feil:

«Fastholder man at det alltid må være feilens betydning for vedtaket som skal være avgjørende, vil det imidlertid verken være påkrevet eller riktig – slik som i straffeprosessloven og rettergangsloven – å regne opp enkelte saksbehandlingsfeil som ubetinget skal tillegges virkning.»

Selvsagt er det ikke aktuelt å lovfeste en regel som man ikke skal ha. Det interessante, men ubesvarte, spørsmålet er hvorfor loven ikke skulle nevne hvilke feil som skulle være uten innvirkningsvurdering, herunder de som «alle [ville] være enig i» skulle ha slik virkning. Det var grunn til å forvente en drøftelse, ikke bare fordi det var uttrykkelig forutsatt at noen feil skulle ha slik virkning, men også fordi det ble sett hen til domstolsprosessen, hvor loven nettopp lister opp flere personelle feil med ubetinget virkning, se punkt 2.5.2.

For prosessuelle feil var derimot komiteen entydig på at det i alle tilfeller skulle kreves innvirkning for ugyldighet. Det fremgår av sitatene ovenfor og fulgte dessuten forutsetningsvis av gyldighetsregelen i § 41, øvrige uttalelser i forarbeidene og av rettspraksisen som var ment videreført. Synspunktet kom blant annet tydelig til uttrykk i en drøftelse av behovet for en liste over «saksbehandlingsfeil» uten innvirkningsvurdering: «Uansett feilens art må det i alle tilfelle kreves at det er sannsynlig at den har hatt betydning for vedtaket.»

2.4 Begrunnelse

Forvaltningens enkeltvedtak skal fremme materiell rett, og de personelle og prosessuelle reglene for behandlingen av vedtakene skal legge til rette for dette. Kategorien feil med innvirkningsvurdering er begrunnet med at det ikke er grunn til å fordyre saken med ytterligere behandling dersom beslutningsgrunnlaget uansett er betryggende slik at den materielle retten fremmes:

«Saksbehandlingsreglene har ikke noe mål i seg selv. De skal bare sikre at vedtaket i sitt innhold er riktig (lovlig). Selv om det er begått feil i saksbehandlingen, kan innholdet være riktig. Det ville derfor skyte langt over målet om enhver saksbehandlingsfeil, den være aldri så betydningsløs, skulle medføre vedtakets ugyldighet. – Det er feilens innflytelse på innholdet som må være avgjørende.»

Den underliggende tanken her er at økonomiske og menneskelige ressurser er knapphetsgoder som bør forbeholdes saker hvor de kan gjøre en forskjell. I juridisk teori utdypes det med at reglene om behandlingen kun skal sikre at flest mulig avgjørelser blir riktige og oppleves som rettferdige, og at dersom feil i seg selv skulle føre til ugyldighet, ville det føre til «vanskeligheter og problemer» for forvaltningen og andre som har innrettet seg i tillit til vedtaket.

Ved at det stilles krav om innvirkning, er altså hensynet til effektivitet i enkeltsaker gitt gjennomslag fremfor hensynet til lovformelighet. Styrken av argumentet vil bero på hvor tid- og ressurskrevende det er å avgjøre om feil har innvirket, og hva som kan oppnås av effektivitet ved strenge krav til personell og prosessuell lovformelighet.

Forvaltningsrettens krav om innvirkning kan sies å bygge på en premiss om at det koster mindre med innvirkning som betingelse for ugyldighet enn alternative betingelser. Hvor ressurskrevende det er å avgjøre hvilken betydning en feil har hatt for et vedtaks innhold, vil imidlertid variere mellom ulike sakstyper og bevissituasjoner. På områder hvor vurderingene er omfattende og krevende, blir effektivitetsgevinsten tilsvarende mindre. Dessuten vil graden av effektivitet også avhenge av kravet til innvirkning, altså hva som kreves for ugyldighet (se punkt 4.3.5).

Forvaltningslovkomiteen begrunnet ikke kategorien feil uten innvirkningsvurdering nærmere, men forutsatte altså en slik gruppe feil ved å vise til at «alle» ville være enig i at virkningen er ubetinget ugyldighet ved manglende «saklig eller stedlig» kompetanse, og ved å si at det «følger av seg selv» at det fører til ugyldighet når vedtak har ulovlig innhold. I det følgende redegjøres det for argumenter som kan tale for å gi feil virkning uten innvirkningsvurdering, samtidig som det pekes på enkelte uttrykk for slike argumenter.

For det første kan behovet for faste institusjonelle rammer tale for å gi feil ubetinget virkning, noe som forklarer at materielle feil som innebærer at enkeltvedtaket går utover kompetansegrunnlaget, tilhører kategorien. For det vil undergrave hensynene til legalitet, demokrati, likebehandling og effektiv samfunnsstyring dersom vedtak med innhold som går utover rettsgrunnlaget, opprettholdes. Dessuten vil det kunne gå ut over borgernes tillit til institusjonen om slike feil ikke gis virkning. Og for inngripende vedtak og faktiske handlinger gjelder det i alle tilfeller et krav om at forvaltningen har hjemmel i et materielt grunnlag forankret i lov, jf. Grunnloven § 113.

Det at personelle og prosessuelle feil også kan tilhøre kategorien, kan forklares med at enkelte regler er like institusjonelt grunnleggende for behandlingen av vedtaket som de materielle reglene er for vedtakets innhold. Et mulig uttrykk for en slik tanke om personelle feil er Forvaltningslovkomiteens sidestillelse av manglende «saklig» kompetanse og «stedlig henseende inkompetent myndighet» (se punkt 2.3).

Slike institusjonelle betraktninger kan også tale for å gi prosessuelle regler virkning uten innvirkningsvurdering. Et eksempel på dette er at feil i form av manglende forhåndsvarsel – i seg selv – medfører «ny behandling» etter skatteforvaltningsloven § 5-6 nr. 5. Virkningen inntrer automatisk, uten at det tas stilling til om feilen hadde betydning for vedtaket. Dette for å sikre at borgerne kan kontrollere opplysningene myndighetene har innhentet, og for å sikre reell to-instansbehandling ved en eventuell klage.

Et annet uttrykk for et slikt institusjonelt perspektiv er at det i juridisk teori er argumentert for at det gjelder et generelt og overordnet krav til forsvarlig systeminnretning i forvaltningen, som virker i forlengelsen av konkrete materielle, personelle og prosessuelle krav til behandlingen. Det argumenteres for et institusjonelt minstekrav til forvaltningens organisering og nærmere innretning, som kan påberopes som rettslig grunnlag for særlige ugyldighetsvirkninger i enkeltsaker.

For det andre kan hensynet til demokratisk behandling tale for å gi feil virkning uten innvirkningsvurdering. Det er fordi en innvirkningsvurdering kan føre til at domstolene ved gyldighetskontroll av enkeltvedtak må ta stilling til hva et demokratisk valgt organ ville kommet frem til om det ikke var begått feil, noe om kan forrykke forholdet mellom folkevalgte organer og domstolene, fordi domstolene i en slik situasjon reelt sett tar stilling til politiske beslutninger.

For det tredje kan kategorien begrunnes med at den vil ha disiplinerende effekt for forvaltningen. Det at avgjørelser må behandles på nytt, kan tenkes å legge til rette for at det etableres saksbehandlingsrutiner som i sin tur vil fremme effektivitet, likhet, tillit og materiell rett. Et mulig uttrykk for en slik betraktning er at det i forarbeidene til forvaltningslovens § 41 er sagt at den ikke står i veien for at «saksbehandlingsreglene på vedkommende saksområde håndheves særlig strengt».

Et fjerde argument for å gi feil virkning uten innvirkningsvurdering er at det for bestemte sakstyper og for noen typer situasjoner er umulig eller svært vanskelig å klargjøre betydningen av feilen for vedtakets innhold. Det kan blant annet være tilfellet for beslutninger truffet av et kollektivt organ når det ikke er informasjon om hva som motiverte stemmegivningen, og for feil som knytter seg til en del av et stort og sammensatt informasjonsgrunnlag.

For det femte kan virkningen begrunnes med at noen typer feil ofte får betydning, og at hensynet til effektivitet da tilsier at feilen bør gis virkning uten bruk av ressurser på innvirkningsvurderinger som både kan være kompliserte og prosessdrivende. Slike faktiske presumsjoner for innvirkning kan blant annet tenkes knyttet til personelle feil som består i at vedtaket er truffet av feil organ uten faglig kompetanse, og til prosessuelle feil i form av grov kontradiksjonssvikt.

For det sjette taler hensynet til koherens i rettssystemet for å se hen til andre rettsområder hvor samme interesser gjør seg gjeldende. Domstolsprosessen byr på en nokså finjustert praksis om personelle og prosessuelle feil med «ubetinget virkning», og det kan argumenteres for at enkelte slike reguleringer har en viss overføringsverdi for den forvaltningsrettslige avgrensningen av en slik kategori feil (se punkt 2.5.2).

Hensynet til sammenheng i systemet kan også tilsi at det bør ses hen til reguleringer i avtaleretten, og særlig kan det være grunn til samordning på områder hvor forvaltningen treffer avgjørelser i farvannet mellom avtalefrihet og lovbundet forvaltningsmyndighet. Selv om avtalerettens ugyldighetslære skiller seg fra forvaltningsrettens, er det også likhetstrekk mellom regelsettene ved at noen feil alltid skal føre til ugyldighet.

De ovennevnte argumentene må innenfor det aktuelle forvaltningsområdet avstemmes mot argumentet om effektivitet som begrunner at feil skal være med innvirkningsvurdering. Dessuten vil andre forhold kunne tale mot å gi interessene gjennomslag; en mulig motforestilling er av rettsteknisk karakter og knytter seg til at det kan by på vanskeligheter å avgrense gruppen med feil som skal være uten innvirkningsvurdering.

2.5 Utsyn

2.5.1 Dansk rett

I dansk rett er materielle feil som består i at forvaltningen går ut over kompetansegrunnlaget i seg selv tilstrekkelig for ugyldighet, mens feil «skønsudøvelse» innenfor kompetansegrunnlaget undergis innvirkningsvurdering. For personelle feil og prosessuelle feil er betingelsene for å gi feil virkning knyttet til reguleringsformålet til regelen som er brutt, og det tas utgangspunkt i en todeling mellom garantiforskrifter og ordensforskrifter. For brudd på garantiforskrifter, som er regler som har til formål å tilrettelegge for korrekte fakta og korrekt juss i den enkelte sak, stilles det i utgangspunktet krav om innvirkning.

Denne kategorien er avgrenset ut fra et vilkår om vesentlighet. Brudd på garantiforskrifter må være «generelt væsentlig» for å kunne gis virkning. Det vil si at feilen etter sin art må være egnet til å kunne påvirke vedtakets innhold. For de fleste feil gjelder dessuten et tilleggskrav om at de er «konkret væsentlig», som for feil i form av inhabilitet er utdypet slik av Folketingets ombudsmann:

«[R]etspraksis kan muligvis beskrives således, at væsentlighedsbedømmelsen som udgangspunkt er generel, men at formelle mangler, som efter en generel vurdering må betragtes som væsentlige, alligevel ikke medfører ugyldighed, når det er fastlået, at mangelen ikke har haft betydning for forvaltningsaktens indhold.»

Vilkåret om at feil må være «konkret væsentlig» slik det utlegges, synes langt på vei sammenfallende med forståelsen av innvirkningskravet i forvaltningsloven § 41, se punkt 4.3. Langt på vei synes også virkeområdet sammenfallende, selv om den danske regelen kanskje er gitt et noe videre nedslagsfelt for personelle feil, ved at den er gitt anvendelse for vedtak truffet av myndighet helt uten personell kompetanse. Bevisbyrden synes å påligge forvaltningen når denne er nærmest til å opplyse om forholdet.

For brudd på ordensforskrifter, som er regler som omhandler behandlingens institusjonelle sider, herunder krav om begrunnelse for å kunne kontrollere avgjørelsen, og krav om veiledning om muligheter til å klage mv., er derimot utgangspunktet at feil er uten innvirkningsvurdering.

Brudd på garantiforskrifter vil imidlertid også være uten innvirkningsvurdering når de gjelder «grove kompetence- og formmangler», og eksempler på dette kan være manglende partsavhør og inhabilitet. Tilsvarende vil «grove retslige mangler» som innebærer «grov tilsidesættelse af grundlæggende krav til forvaltningens sagsbehandling», ha virkning uten innvirkningsvurdering; herunder omfattes personelle så vel som prosessuelle feil.

Et eksempel på en sak i sistnevnte kategori gjaldt tilbakekall av barnevogner, begrunnet med at de ikke var sikkerhetsmessig forsvarlige: «På baggrund af Sikkerhedsstyrelsens grove tilsidesættelser af grundlæggende krav til forvaltningens sagsbehandling må Sikkerhedsstyrelsens afgørelser i denne sag ophæves som ugyldige.» Vedtaket ble likevel opprettholdt i noen tid for at forvaltningen skulle få områ seg og avklare om det var rettslig grunnlag for tilbakekall.

2.5.2 Domstolsprosessen

Domstolsprosessen omhandler reglene for behandling av sivile krav og straffekrav for domstolene. Betingelsene for ugyldighet er knyttet til en todeling mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering, men suppleres dessuten av en tredje gruppe feil, nemlig feil som er uten mulig virkning og som ikke kan gjøres til ankegrunn eller føre til opphevelse, se nærmere i punkt 5.6.2.

Feil med innvirkningsvurdering etter anke er regulert i straffeprosessloven § 343 første ledd, jf. § 385 tredje ledd, og tvisteloven § 29-21 første ledd. For behandlingen av feil utenfor anke er reguleringene i straffeprosessloven § 342 og tvisteloven §§ 29-20, jf. 29-21. For spørsmålet om gjenopptakelse følger reguleringene av tvisteloven § 31-3, jf. § 31-5 tredje ledd, og av straffeprosessloven, jf. §§ 390 og 391 nr. 1.

Straffeprosessloven § 343 første ledd lyder: «Feil ved saksbehandlingen kommer bare i betraktning når det antas at feilen kan ha innvirket på dommens innhold.» Kravet er forstått som at det skal lite til for å gi feil virkning, og at det er relativt beroende på partsadferd og virkningen for den det gjelder:

«For at en fellende dom skal oppheves på grunn av saksbehandlingsfeil, er det etter sikker rettspraksis tilstrekkelig at det foreligger en rimelig mulighet for at feilen har hatt betydning. Dersom dommen er frifinnende, og feilen er av en slik karakter at påtalemyndigheten burde ha tatt spørsmålet opp under hovedforhandlingen, bør det imidlertid etter min mening stilles krav om en noe større grad av sannsynlighet for at feilen kan ha virket inn.»

Tvisteloven § 29-21 første ledd lyder: «Feil ved saksbehandlingen skal tillegges virkning hvis det er nærliggende at feilen kan ha hatt betydning for den avgjørelse som er anket.» I forarbeidene er det forutsatt at kravet skal forstås relativt ved at «man lettere vil si feilen kan ha virket inn på avgjørelsens innhold ved grovere feil, enn ved mindre grove feil».

For begge prosessformene er det lagt til grunn at brudd på det kontradiktoriske prinsipp skal anses som en alvorlig saksbehandlingsfeil, og at det skal svært lite til før slike feil anses å kunne ha hatt virkning på resultatet, se punkt 3.4.4. Det er uttalt at det i realiteten gjelder en presumsjon for at slike feil kan ha hatt betydning, se for eksempel Rt. 2013 s. 438 avsnitt 15.

Frem til rettskraftig dom er enkelte feil ved behandlingen uten innvirkningsvurdering, noe som for personelle og prosessuelle feil er klart uttrykt ved at lovene gir enkelte feil «ubetinget» virkning, jf. straffeprosessloven § 343 annet ledd og tvisteloven § 29-21 annet ledd.

Utenfor anke kreves det i utgangspunktet innvirkning for å gi personelle og prosessuelle feil virkning, jf. tvistloven § 29-20 første ledd og straffeprosessloven § 342 annet ledd nr. 3 og tredje ledd, men det er gjort unntak i straffeprosessloven § 342 annet ledd nr. 4. Etter rettskraftig dom er det klare utgangspunkt at feil må ha virket inn på avgjørelsen for å få virkning, jf. tvisteloven § 31-3, jf. § 31-5 tredje ledd, og straffeprosessloven, jf. §§ 390 og 391 nr. 1. For straffesaker har imidlertid Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker for enkelte feil bortfortolket vilkåret ved å bygge på en presumsjon om at feil kan ha innvirket.

For materielle feil er det i straffesaker slik at ankedomstolen uansett ankegrunn kan prøve om straffelovgivningen er riktig anvendt, jf. § 342 annet ledd nr. 1, og i sivile saker har retten ansvar for rettsanvendelsen innenfor de krav som er anket, jf. tvisteloven § 29-20 første ledd, jf. § 11-3. I den utstrekning lovanvendelsen prøves, er materielle feil å betrakte som feil uten innvirkningsvurdering, se straffeloveprosessloven § 345 annet ledd og tvisteloven § 30-14 første ledd.

Det er først og fremst personelle feil som er gitt absolutt virkning, og i forarbeidene til tvisteloven er det de institusjonelle særtrekkene ved feilene som løftes frem. Om alternativet «retten ikke var lovlig sammensatt» skrev Tvistemålsutvalget at det ville bli «et nokså umulig tema å vurdere om en endret sammensetning kan tillegges virkning», og at en «bestemt sammensetning bare bør påbys hvor dette er viktig for behandlingen».

I forarbeidene til straffeprosessloven fremgår at det beror på et pragmatisk valg at noen feil gis ubetinget virkning, og det er uttalt at resultatet trolig ville blitt det samme dersom alle feil var med innvirkningsvurdering. Argumenter for likevel å ha en liste over feil med ubetinget virkning var dels at det kunne «lette oppgaven for ankedomstolen i en del tilfelle», og dels «å bevare overensstemmelsen med tvistemålsloven på dette punkt».

Det er likevel grunn til å merke seg at den katalogen som med dette ble videreført fra straffeprosessloven av 1887, opprinnelig var begrunnet i institusjonelle forhold. Jurykommisjonen mente det i alminnelighet var behov for «Fasthed og Værdighed ved ogsaa at holde Formerne høit og i Ære», at det kunne være vanskelig å «kræve Sandsynlighedsbevis for et kausalitetsforhold», og at noen regler alltid skulle etterleves:

«[E]n Del af disse Feil er af saa fremtrædende Beskaffenhed, at det vilde støde den almindelige Retsbevisthed om den Sagsbehandling, ved hvilken de klæber, skulde kunne afsluttes med en Afgjørelse, der blev godkjendt som retsgyldig Dom, hvor heldigt end Resultatet i sig selv maatte være.»

I domstolsprosessen kommer det altså til uttrykk to grunnholdninger til det å la feil være uten innvirkningsvurdering. Den ene bygger på et verdimessig argument om at visse personelle og prosessuelle regler alltid bør etterleves av hensyn til institusjonen, eller for å sikre aksept og tillit til behandlingen, kombinert med et kunnskapsteoretisk argument om at virkningen av enkelte feil ikke lar seg bedømme. Den andre posisjonen har som utgangspunkt at alle feil kan gis relativ virkning, men at det gjelder en sterk presumsjon for innvirkning for enkelte feil, og at det uansett er hensiktsmessig og effektivt å gi enkelte feil ubetinget virkning.

Disse to posisjonene kan nok også delvis forklares med at det benyttes to ulike begreper om innvirkning, ved at førstnevnte posisjon er opptatt av innvirkning på avgjørelsens innhold i snever forstand som et spørsmål om feilens betydning for avgjørelsens meningsinnhold, mens for sistnevnte posisjon benyttes innvirkning om alle forhold av betydning for spørsmålet om gyldigheten av domstolens normering, se punkt 2.2.

2.6 Sammenfatning og vurdering

Gjennomgangen har vist at det i forarbeidene til forvaltningsloven er forutsatt at betingelsene for ugyldighet er knyttet til et skille mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering. Dikotomien synes betraktet som grunnleggende og lite kontroversiell, men fikk likevel ikke et formelt uttrykk i forvaltningsloven.

Da Forvaltningslovkomiteen videreførte og forutsatte skillet, var det klare utgangspunktet at det av hensyn til effektivitet skulle ses bort fra feil ved «saksbehandlingen» som er uten betydning for vedtakets meningsinnhold, og det var like klart at vedtak truffet av «saklig eller stedlig henseende inkompetent myndighet» uansett måtte føre til ugyldighet. De nærmere begrunnelser som kan tale for å la feil være uten innvirkningsvurdering, og hvilke personelle feil som skulle gis slik virkning, ble i mindre grad klargjort.

Denne todelingen mellom betingelser for ugyldighet er utbredt og finnes på andre rettsområder. Den ligger til grunn for dansk forvaltningsrett, og i dansk juridisk teori systematiseres betingelsene for ugyldighet med utgangspunkt i skillet. Skillet ligger også til grunn for domstolsprosessen, og selv om det er vesentlige forskjeller på forvaltningsprosessen og domstolsprosessen, er det også enkelte materielle, personelle og prosessuelle likheter som taler for å se rettsområdene i sammenheng.

Med dette som bakgrunn er det i følgende to hovedpunkter grunn til å utdype skillet mellom feil uten og feil med innvirkningsvurdering. I punkt 3 redegjøres det for flere typetilfeller av materielle, personelle og prosessuelle feil som er eller kan tenkes å være uten innvirkningsvurdering, og i punkt 4 redegjøres det nærmere for hva som ligger i kravet om «innvirkningsvurdering».

3. Feil uten innvirkningsvurdering

3.1 Tema og opplegg

Materielle feil uten innvirkningsvurdering tematiseres i punkt 3.2. Først fremheves at virkningen forutsetter at enkeltvedtaket har et innhold som ligger utenfor forvaltningens kompetansegrunnlag (punkt 3.2.1). Reglene om myndighetsmisbruk omhandles særskilt (punkt 3.2.2). Til slutt sies det noe om hvordan det avgjøres om vedtaket er innenfor kompetansegrunnlaget (punkt 3.2.3).

Personelle feil uten innvirkningsvurdering tematiseres i punkt 3.3. Først redegjøres det for generelle trekk ved slike feil (punkt 3.3.1), før det gis konkrete eksempler i form av avgjørelser truffet av underordnet organ når det ikke er delegasjonsadgang mv. (punkt 3.3.2), manglende medvirkning fra et eksternt organ (punkt 3.3.3) og inhabilitet ved noen typer avgjørelser (punkt 3.3.4).

Prosessuelle feil uten innvirkningsvurdering tematiseres i punkt 3.4. Det redegjøres for generelle trekk ved denne kategorien feil (punkt 3.4.1). Deretter følger noen konkrete eksempler i form av at den skriftlige begrunnelsen ikke muliggjør overprøving (punkt 3.4.2), manglende partsdeltakelse for barn (punkt 3.4.3), kvalifisert kontradiksjonssvikt (punkt 3.4.4) og manglende etterlevelse av en særlig utredningsplikt (punkt 3.4.5).

Til slutt gis det en sammenfatning og vurdering; herunder redegjøres det i punkt 3.5 for fellestrekk ved og kriterier for å skille ut feil uten innvirkningsvurdering.

3.2 Materielle feil

3.2.1 Manglende kompetansegrunnlag

Med materiell rett siktes det gjerne til rettsregler om rettigheter og plikter, og herunder hører bevisreglene som gjelder for det aktuelle rettsområdet. Forvaltningens utøvelse av myndighet må forankres i materiell rett, enten gjennom lov eller et annet kompetansegrunnlag.

Tradisjonelt trekkes det et skille mellom bundet kompetanse, som vil si at det følger direkte av grunnlaget om det skal treffes enkeltvedtak og hvilket innhold det kan ha, og diskresjonær kompetanse, som vil si at forvaltningen har et handlingsrom – skjønn – til å avgjøre om det skal treffes vedtak og hva det skal gå ut på.

Skillet mellom bindende og diskresjonær kompetanse avgjør hvilken myndighet som har det endelige ord om konkretisering av normeringer overfor borgerne, og markerer med det arbeidsfordelingen mellom den lovgivende og den utøvende statsmakt. Dessuten er skillet et uttrykk for hvor inngående domstolene kontrollerer forvaltningens enkeltvedtak, og dermed rammene for den dømmende makts kontroll med den utøvende makt.

Skillet mellom bundet og diskresjonær kompetanse virker på nivået for rettsregler, ikke nivået for lovtekst. Selv om lovens ord skulle gi forvaltningen diskresjonær kompetanse, vil den møte – som all annen frihet – en grense. I rettspraksis er det blant annet uttrykt slik: «Spørsmålet blir etter dette om lavt prioriterte hensyn er tillagt for stor vekt og om det er lagt vekt på hensyn som det ikke var adgang til å vektlegge.»

Rammene for forvaltningens materielle kompetanse fastsettes ut fra relevante rettskilder og prinsipper for tolkning. Et eksempel på et formelt tolkningsprinsipp er forvaltningsloven § 34 annet ledd tredje punktum, som fastslår at når et statlig organ er klageinstans for vedtak truffet av en kommune eller fylkeskommune, skal «klageinstansen legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyre ved prøving av det frie skjønn».

De materielle feilene kan deles i to hovedtyper. For det første kan enkeltvedtak gis et innhold som går utover det materielle kompetansegrunnlaget. For det andre kan enkeltvedtak gis et innhold som faller inn under kompetansegrunnlaget, men bygge på et forvaltningsskjønn som er utøvd med et uriktig rettslig utgangspunkt. Todelingen omtales i juridisk teori som henholdsvis «innholdsmangler» og «tilblivelsesmangler [i form av] skjønnsmangler», og som henholdsvis «hjemmelsmangel» og «feil i skjønnsutøvelsen».

Av denne todelingen følger også betingelsene for å gi materielle feil virkning. Dersom vedtakets innhold går utover det aktuelle kompetansegrunnlaget, vil det i seg selv kunne være tilstrekkelig for ugyldighet. Er det derimot tatt et uriktig rettslig utgangspunkt og innholdet er innenfor grunnlaget, er feilen med innvirkningsvurdering, se punkt 4.2.

Når det i rettspraksis og teori sies at innholdsmangler kun som et «utgangspunkt» fører til ugyldighet, menes at vedtak som i utgangspunktet er ugyldige etter omstendighetene, vil kunne opprettholdes i medhold av særskilte supplerende gyldighetsregler, se punkt 5.

Det er institusjonelle grunner til at enkeltvedtak med innhold utenfor kompetansegrunnlaget er ugyldige. Når det aktuelle kompetansegrunnlaget er lov, bryter et slikt vedtak med kravet om legalitet og forutsetningen om at Stortinget fastsetter rammene for forvaltningens offentlige myndighetsutøvelse, jf. Grunnloven §§ 49 og 75 flg. Om vedtaket opprettholdes, undergraves hensynene til demokrati og maktfordeling.

Det gir i en slik situasjon ingen mening å stille spørsmål om feilens innvirkning, med mindre vedtaket lar seg forankre i et annet kompetansegrunnlag, for eksempel en annen lov, et stortingsvedtak eller privatautonomi. I alminnelighet er det nok sjeldent at det finnes et slikt alternativt grunnlag å opprettholde vedtaket på.

Det at enkeltvedtak innholdsmessig må falle innenfor rettsgrunnlaget, håndheves strengt. Det viser seg tydelig i saker for domstolene om gyldighetskontroll av vedtak, hvor det fastslås kort og konsist, uten nærmere drøftelse, at rettsvirkningen blir ugyldighet. Det gjelder selv om vedtakets innhold ligger tett opptil rettsgrunnlaget, som for eksempel i HR-2019-1198-A, hvor det var skrevet ut eiendomsskatt kort etter fristen som fulgte av eigedomsskattelova: «Når fristen er oversittet, må konsekvensen bli at vedtakene oppheves som ugyldige.»

Den strenge håndhevelsen viser seg også ved at forvaltningen har aktivitetsplikt når den blir oppmerksom på slike feil:

«Det klare, ulovfestete utgangspunkt i norsk forvaltningsrett er at forvaltningen er forpliktet til av eget initiativ å omgjøre ugyldige vedtak når man blir oppmerksom på ugyldigheten, i hvert fall når omgjøring bare er til gunst for private parter. (Ved materielt ugyldige vedtak oppstår det ikke noe ratihabisjonsspørsmål.)»

Det kan være nær sammenheng mellom materielle feil og personelle eller prosessuelle feil. Illustrerende er Fusa-dommen, hvor det blant annet var spørsmål om et organ – klientutvalget – etter sosialomsorgsloven hadde vurdert en persons behov for personlig stell og pleie. Det ble lagt til grunn at utvalget anså seg bundet i sin kompetanse, med «den følge» at hjelpetilbudet som ble vedtatt, var klart utilstrekkelig. Det kunne vært karakterisert som en materiell feil i form av et rettighetsbrudd, men vedtaket ble ansett som ugyldig på grunn av feil ved «saksbehandlingen».

3.2.2 Særlig om myndighetsmisbruk

Forvaltningens myndighetsutøvelse begrenses av den ulovfestede læren om myndighetsmisbruk, som tradisjonelt sies å omfatte forbud mot A) utenforliggende hensyn, B) grovt urimelige og vilkårlige avgjørelser, og C) usaklig forskjellsbehandling. Vernets nærmere innhold og hvordan det best systematiseres, kan diskuteres, men siden vernet utgjør en skranke for forvaltningens materielle kompetanse og hvilket innhold et vedtak kan ha, forstås myndighetsmisbruk her som en materiell feil. De nærmere betingelser for ugyldighet må klargjøres for de enkelte typer misbruk.

Til forbudet mot utenforliggende hensyn (A): Det innebærer at innholdet i enkeltvedtak kun kan begrunnes med interesser med forankring i kompetansegrunnlaget. Dersom det er tatt utenforliggende hensyn, er det feil uten innvirkningsvurdering om vedtakets innhold faller utenfor kompetansegrunnlaget, men feil med innvirkningsvurdering om innholdet faller inn under kompetansegrunnlaget. Bernt har treffende karakterisert læren om utenforliggende hensyn som en «hybrid mellom formell og materiell begrensning av forvaltningens kompetanse».

Til forbudet mot grovt urimelige og vilkårlige vedtak (B): Vernet mot grovt urimelige vedtak skal hindre kvalifisert misforhold mellom offentlige og private interesser, og det skal «svært meget til» før vedtak underkjennes etter grunnlaget. Vernet mot vilkårlighet er tett knyttet til forbudet mot grovt urimelige vedtak, og innebærer at myndighetene ikke kan utøve makt på tilfeldig vis. Dersom disse sikkerhetsventilene forstås snevert som innholdsmessige skranker – forankret i betraktinger om rettferdighet og rimelighet – som griper inn i og begrenser rekkevidden av formelle kompetansegrunnlag, forstås de best som feil uten innvirkningsvurdering. Det er imidlertid også mulig å forstå forbudet mot vilkårlighet videre, ved at det også stiller krav om at forvaltningens rettslige vurdering må utøves i tråd med kompetansegrunnlaget, og dersom det ikke er gjort, vil det være en feil med innvirkningsvurdering, se nærmere punkt 4.2.

Til forbudet mot usaklig forskjellsbehandling (C): Det er et utslag av den grunnleggende rettsstatlige tanken om at like tilfeller bør behandles likt, og går ut på at forvaltningspraksis knyttet til en bestemt gruppe er bindende for myndighetsutøvelse overfor andre som er i en posisjon som må likestilles med gruppen. Avgrensingen av gruppen og vernets nærmere innhold må fastsettes i lys av kompetansegrunnlaget. Stub skriver at brudd på forbudet er feil ved forvaltningens skjønnsutøvelse, og videre at feilen er med innvirkningsvurdering, men om at feilen må ha «øvet innflytelse» på vedtakets innhold, skriver han også:

«I saker hvor det foreligger usaklig forskjellsbehandling, vil dette vilkåret normalt være oppfylt. Saken er jo forutsetningsvis avgjort annerledes enn andre tilsvarende saker, uten at det kan gis noen saklig grunn for det. Om feilen tenkes borte, ville utfallet blitt et annet.»

I og med at forvaltningen er utenfor sitt rettslige handlingsrom når det er usaklig at like tilfeller ikke er behandlet likt, er det vanskelig å forstå at det er rom for en påfølgende vurdering av feilens betydning for vedtaket. Derfor er det grunn til å gå et skritt lenger enn i det siterte, og heller forstå feilen som å være uten innvirkningsvurdering.

Vernet mot usaklig forskjellsbehandling kan gi borgerne krav på de samme rettigheter som er gitt andre borgere i samme gruppe, også når normeringene går utover kompetansegrunnlaget. Dette kan forstås som et unntak fra regelen om at det skal føre direkte til ugyldighet dersom kompetansegrunnlaget overskrides, men det kan også forstås slik at forvaltningspraksisen gir borgerne et supplerende rettsgrunnlag. Spørsmålet drøftes nærmere i punkt 5.3.

3.2.3 Vurderingen

For å avklare om en materiell feil er uten eller med innvirkningsvurdering, må vedtaket tolkes, og deretter holdes opp mot et ferdig tolket kompetansegrunnlag. De to meningsstørrelsene kan avstemmes med utgangspunkt i vedtakets rettslige så vel som faktiske komponent – juss og fakta. Rettssetningen vedtaket bygger på, kan ha blitt generelt uttrykt i den skriftlige begrunnelsen eller et annet sted, men kan også klargjøres ved å undersøke hvilke fakta som er gitt – eller ikke gitt – rettsvirkning.

Det at vedtak bygger på «feil faktum», skyldes ofte feil ved saksbehandlingen, men kan også ha sin årsak i at bevis er bedømt uriktig, at det er kommet til ny informasjon som kaster lys over det faktiske forholdet, eller at regler om bevis er benyttet feil. Innholdet vil i slike tilfeller være utenfor kompetansegrunnlaget og feilen uten innvirkningsvurdering, dersom vedtakets rettsvirkning ikke er aktuell for et «korrekt faktum». Se for eksempel HR-2016-2017-A:

«Når et vedtak bygger på et uriktig faktisk grunnlag, foreligger en innholdsmangel. Forvaltningsrettens klare utgangspunkt er at slike innholdsmangler medfører ugyldighet, selv om den private parten ikke kan bebreides.»

På enkelte områder og for enkelte spørsmål har det utviklet seg særskilte holdbarhetskriterier for å avgjøre spørsmålet om gyldighet. Det gjelder blant annet for rettsregler med vilkårsledd som etterspør prognoser eller prediksjoner, for eksempel når det skal tas stilling til virkninger av naturinngrep. Det avgjørende for gyldigheten er om prognosene som lå til grunn for vedtaket, var forsvarlige ut fra informasjonsgrunnlaget på vedtakstidspunktet. Det fører som et utgangspunkt ikke til ugyldighet «om utviklingen skulle ta en annen retning eller nyere kunnskap skulle gjøre det mulig å oppstille bedre prognoser».

Hvor intensiv domstolenes gyldighetskontroll med enkeltvedtak skal være, beror på det aktuelle kompetansegrunnlaget. Utgangspunktet er at domstolene har kompetanse til å prøve om forvaltningen har etterlevd rettsreglene, herunder den konkrete regelanvendelsen. Bedømmelsen skal da som et utgangspunkt knyttes til den faktiske situasjonen på vedtakstidspunktet.

3.3 Personelle feil

3.3.1 Generelt

De forvaltningsrettslige reglene om personell kompetanse avgjør hvem som kan treffe avgjørelser, og definerer og utformer dermed den offentlige organiseringen, med underordnende, overordnede og sideordnede organer i stat, fylkeskommuner og kommuner. Personelle reguleringer er gitt i forvaltningslovens kapittel 2 om inhabilitet, men er først og fremst uttrykt i særlover for de ulike forvaltningssektorene. Ofte er utgangspunktet at loven gir kompetanse til et organ, i kommunal sektor for eksempel til kommunen eller kommunestyret, og spørsmål om personell kompetanse vil da kunne knytte seg til delegasjon og skranker for delegasjon.

Det er en personell feil når et vedtak treffes av et annet forvaltningsorgan enn det som er gitt kompetanse, av en annen del av et organ som er gitt kompetanse, av en inhabil person, mv. For enkelte regler kan det stilles spørsmål ved om de bør betraktes som materielle eller personelle, for eksempel en regel som gir et organ kompetanse til å treffe vedtak, men samtidig fastslår at det kun gjelder innenfor en avgrenset tidsperiode. Tilsvarende kan det diskuteres om regler er personelle eller prosessuelle, for eksempel regler om at saken skal forelegges et annet organ før det treffes endelig vedtak.

Om en regel skal anses personell, beror på erkjennelsesinteresse og tradisjon, og valget av systematikk og kategorisering avgjør uansett ikke betingelsene for å gi regelbrudd virkning, se punkt 2.4. Det kan med andre ord ikke sluttes fra at noe tilhører denne kategorien feil, til hvilke betingelser som gjelder for å gi feilen virkning. Den store variasjonen i beslutningsorganer og reguleringer av kompetansen til å treffe avgjørelser kan dessuten forutsette nokså sammensatte vurderinger for å fastslå betingelsene for virkning. Og med det som utgangspunkt skal det i det følgende påvises fem personelle feil uten innvirkningsvurdering, eller som det kan argumenteres for er uten innvirkningsvurdering.

Først tematiseres feil som består i at avgjørelsen er truffet av et underordnet organ uten at det er delegasjonsadgang (punkt 3.3.2). Deretter omhandles feil som består i manglende medvirkning fra eksternt organ (punkt 3.3.3), herunder at det ikke er innhentet nødvendig samtykke (punkt 3.3.3.1), og at det ikke er sendt underretning til overnasjonalt organ (punkt 3.3.3.2). Til slutt redegjøres det for feil i form av inhabilitet, som først drøftes generelt (punkt 3.3.4.1), før slike feil ved beslutninger i kollektive organer (punkt 3.3.4.2) og ved skjønnsmessige avgjørelser (punkt 3.3.4.3) undersøkes nærmere.

3.3.2 Avgjørelse truffet av underordnet organ uten at det er delegasjonsadgang mv.

Feil som går ut på at et forvaltningsorgan som er uten mulig kompetanse etter loven, treffer vedtak, er uten innvirkningsvurdering. I forarbeidene til forvaltningsloven ble vedtak truffet av «stedlig henseende inkompetent myndighet» sagt å være feil uten innvirkningsvurdering, se punkt 2.3. I Rt. 2002 s. 683, som gjaldt virkningen av et midlertidig bygge- og deleforbud etter plan- og bygningsloven, fremgår det samme:

«Spørsmålet er så om det er grunn til å tro at de feil som foreligger, kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold, jf. forvaltningsloven § 41. At vedtaket er truffet av et organ på et lavere nivå enn det som er kompetent etter loven, hører med til de feil som ofte leder til ugyldighet. I dette tilfellet er det åpenbart at det ikke forelå noen delegasjonsadgang, og jeg kan da ikke se at det er noe grunnlag for å anse vedtaket for gyldig tross feilen.»

Første setning i det siterte forutsetter at feilen er med innvirkningsvurdering, og det vises også til forvaltningsloven § 41 som regulerer feil med vinnvirkningsvurdering, se punkt 4. Siste del av siste setning kan isolert sett også leses som et uttrykk for at det er foretatt en innvirkningsvurdering, jf. «ikke […] grunnlag for å anse vedtaket for gyldig tross feilen».

Leses det som sies i sammenheng, synes en mer nærliggende slutning å være at fraværet av kompetanse ble ansett som tilstrekkelig betingelse for ugyldigheten. Når grunnlaget for gyldighet drøftes, vises det alene tilbake til den manglende delegasjonsadgangen, jf. «da». Det er heller ikke andre spor i domspremissene for at Høyesterett tar stilling til om vedtaket ville hatt samme innhold dersom det var truffet av kompetent organ, og det avgjørende for utfallet synes derfor å være at loven ikke åpnet for at organet kunne gis kompetanse, jf. «åpenbart at det ikke forelå noen delegasjonsadgang». Høyesterett har også i en senere avgjørelse, med henvisning til rettspraksis og juridisk teori, karakterisert det som et «tvilsomt spørsmål» i hvilken utstrekning prinsippet i forvaltningsloven § 41 får anvendelse ved manglende personell kompetanse.

I juridisk teori oppgis at slike feil er uten innvirkningsvurdering. Graver konkluderer med at det er «forsvarlig å si at hovedregelen […] er at vedtaket er ugyldig dersom det foreligger feil ved […] den personelle […] kompetansen», altså «[…] uten at det er nødvendig å gå nærmere inn på en vurdering av om dette har hatt noen betydning for innholdet». Eckhoff/ Smith skriver at tillatelser og fritakelser er nulliteter når vedtaket er truffet av et organ som «ikke i noe tilfelle kan treffe slike vedtak», og at «grove kompetansemangler» kan føre til at andre typer vedtak anses som nulliteter.

Forvaltningslovutvalget synes å foreslå at gjeldende rett videreføres, og mener følgende personelle feil «uten videre» bør føre til ugyldighet: vedtak truffet av noen som «overhodet ikke har myndighet til å treffe avgjørelser med det innhold det er tale om», høyere organ uten at det «foreligger et over-/underordningsforhold mellom forvaltningsorganene», sideordnet organ «dersom loven legger kompetanse til ett bestemt organ» og «underordnet organ [som har] truffet en avgjørelse som hører under et overordnet organ».

Om dette også gjelder dersom det foreligger en ubenyttet delegasjonsadgang til organet som har truffet vedtaket, er mer usikkert. Det må avgjøres ut fra de underliggende hensynene for å gi feil absolutt virkning, og hensynet til en fast kompetansefordeling gjør seg ikke like sterkt gjeldende for slike feil. Det må særlig gjelde dersom et underordnet organ med tilstrekkelig fagkompetanse har gått noe utover sin delegerte kompetanse samtidig som den aktuelle myndigheten kunne vært delegert.

I juridisk teori sies slike feil å være med innvirkningsvurdering. Graver skriver at det skal foretas innvirkningsvurdering i situasjoner der det overordnede organet har vært inne i bildet. Eckhoff/Smith skriver at det ved klare kompetansemangler kreves at feilen har «kunnet påvirke» avgjørelsens innhold, samtidig som det vises til Rt. 2004 s. 76 og fremheves at det er tvilsomt hvor langt utgangspunktet rekker. Utgangspunktet om innvirkning forankres i Rt. 2002 s. 683, men som det fremgår ovenfor, var feilen i den saken reelt sett uten innvirkningsvurdering.

3.3.3 Manglende medvirkning fra eksternt organ

3.3.3.1 Manglende samtykke

Det er feil uten innvirkningsvurdering dersom det ikke innhentes lovbestemt samtykke fra et annet forvaltningsorgan. I Rt. 1990 s. 1001, som gjaldt en sak om byggetillatelse, uttrykkes det slik:

«I praksis er […] prinsippet i § 41 anvendt som et generelt prinsipp ved saksbehandlingsfeil i forvaltningen. Det er imidlertid ikke gitt at bestemmelsen skal legges til grunn på alle områder og uavhengig av hvilke feil som er begått. Når […] det ikke foreligger nødvendig samtykke fra et annet organ […] kan gyldigheten […] ikke avhenge av hva en måtte mene om sannsynligheten for at angjeldende organ ville imøtekommet en søknad eller ikke.»

Hensynet til faste institusjonelle rammer fikk gjennomslag, som følge av at loven stilte et absolutt krav om samtykke, jf. «nødvendig». I juridisk teori er avgjørelsen lest som at vedtaket «i realiteten ble truffet av et organ som ikke hadde kompetanse til det». Dersom det ikke gjelder et formelt krav til samtykke, men det er tradisjon for å forelegge saker uformelt for et annet forvaltningsorgan under saksutredningen, vil manglende foreleggelse kunne innebære mangelfull utredning, som er feil med innvirkningsvurdering, se punkt 4.3.

3.3.3.2 Manglende underretning til ESA

EØS-retten stiller krav til forvaltningens institusjonelle oppbygning og utføring av arbeidsoppgaver. Et eksempel på et slikt krav er at myndighetene innenfor enkelte forvaltningsområder og i enkelte situasjoner skal melde fra til EFTAs uavhengige overvåkningsorgan ESA, for at rettslige reguleringer og enkeltvedtak skal vurderes opp mot EØS-regelverket. I det følgende skal det vurderes om manglende foreleggelse er feil uten innvirkningsvurdering.

EØS-retten er uten generelle reguleringer om betingelsene for ugyldighet, og utgangspunktet er derfor de alminnelige internrettslige betingelsene for å gi feil virkning. Det kan imidlertid gjelde særskilte krav om betingelsene for å gi feil virkning, noe som må avklares ut fra enkeltdirektiver og tilhørende praksis fra EFTA- og EU-domstolen, supplert med grunnleggende EØS-rettslige prinsipper, herunder lojalitetsprinsippet og det avledede effektivitetsprinsippet som er forankret i EØS-avtalens artikkel 3, og som gir staten plikt til å besørge tiltak for å sikre EØS-rettens gjennomslag i nasjonal rett.

Direktiver med foreleggelsesplikt for ESA, som for eksempel produktsikkerhetsdirektivet og tjenestedirektivet, er uten bestemmelser om brudd på plikten. Det følger av enkelte slike direktiver, blant annet produktsikkerhetsdirektivet, at staten på nærmere vilkår kan treffe «foranstaltninger» før saker forelegges ESA. Det at ESA ikke må involveres i alle tilfeller, taler mot at slike feil vil bli vurdert uten innvirkningsvurdering.

Dertil kommer at enkelte av interessene som omfattes av EØS-retten, tilsier at det kan få alvorlige følger dersom vedtak ikke kan gjøres gjeldende etter sitt innhold. Det gjelder blant annet for inngrep etter produktsikkerhetsdirektivet som går ut på å fjerne farlige produkter fra markedet, og inngrep etter tjenestedirektivet for å ivareta «sikkerheden i forbindelse med tjenesteydelse».

For tiltak som griper inn i mindre tungtveiende interesser, kan imidlertid hensynet til å fremme EØS-retten tale for at det vil gjelde absolutte personelle formkrav. Effektivitetsprinsippet tilsier at reguleringen av betingelsene for å gi feil virkning må være egnet til å forebygge overtredelser og gjenopprette eventuelle skader som brudd på EØS-reglene har påført borgerne.

I rettspraksis har det med utgangspunkt i prinsippet vært stilt strenge krav til statens handlingsplikt, blant annet i saker om manglende utredning av miljøvirkninger, se punkt 3.4.5 og 4.3.6.3. Videre viser praksis at det av hensyn til EØS-rettens effektivitet er lagt føringer for virkninger av personelle feil; for eksempel kan det ikke benyttes straff som reaksjon overfor noen som har handlet uten tillatelse, dersom utstederen av tillatelsen ikke fyller konkurransereglenes krav til uavhengighet.

Et effektivitetsprinsipp som på denne måten begrenser hvilke virkninger feil kan ha til borgernes ugunst, for å bygge opp under EUs institusjonelle krav til forvaltningsorganer, vil trolig også bygge opp under en foreleggelsesplikt som gir en fast organisatorisk forvaltning og fremmer effektivitet, likhet og materiell (EØS-)rett. ESAs status og funksjon som garantist for EØS-rettens gjennomslag blir sterkere dersom manglende forleggelse er feil uten innvirkningsvurdering.

EFTA-domstolens rådgivende uttalelse i saken HOB-vín benytter effektivitetsprinsippet på en måte som taler for at manglende forleggelse vil være en feil uten innvirkningsvurdering. Saken gjaldt et erstatningskrav etter at myndighetene hadde unnlatt å forelegge reguleringer om merking av vin for ESA. EFTA-domstolen mente notifiseringssvikten krenket retten til å omsette varer på markedet, og uttalte at reguleringen «cannot be considered effective and cannot be allowed to impose burdens on individuals and economic operators […]».

I juridisk teori er manglende etterlevelse av underretningsplikten til ESA løftet frem som eksempel på en type feil som kan ha virkning uten innvirkningsvurdering:

«I den grad EU/EØS-retten selv regulerer virkningene av saksbehandlingsfeil, er det ikke rom for nasjonale vurderinger av om den aktuelle feilen kan tenkes å ha virket inn på vedtakets innhold, jf. i norsk sammenheng fvl. § 41. Mye av poenget med absolutte ugyldighetsvirkninger knyttet til brudd på notifiseringspliktene er nettopp å unngå tid- og ressurskrevende vurderinger i ettertid av innholdet i det vedtaket som nasjonale myndigheter traff».

Her tas forbehold om at EU/EØS-retten selv regulerer virkningene av saksbehandlingsfeil. Som nevnt mangler EØS-retten generelle reguleringer om dette, og med mindre ugyldighetsbetingelsene er regulert særskilt i relevant sekundærlovgivning, må et krav forankres i effektivitetsprinsippet. Det ovennevnte viser at brudd på notifiseringsplikten kan tenkes å være uten innvirkningsvurdering, noe som i tilfelle kan forstås som en parallell til den internrettslige regelen om ugyldighet når nødvendig samtykke mangler, se punkt 3.3.3.1.

3.3.4 Inhabilitet i kollektive organer og ved skjønnsmessige avgjørelser

3.3.4.1 Generelt

Regler om inhabilitet avgjør når en person ikke skal avgjøre en sak som vedkommende ellers kunne ha avgjort i kraft av sin stilling. Reglene skal sikre at den som tar saken til behandling, ikke er forutinntatt eller partisk, og legger med det til rette for korrekte avgjørelser. Dessuten sikrer reglene at det ikke kan stilles spørsmål ved beslutningstakernes uavhengighet, og bygger dermed opp under tilliten til avgjørelsen og forvaltningen i alminnelighet.

Nevnte hensyn har fått et direkte uttrykk i forvaltningsloven ved at reglene om inhabilitet likevel ikke får anvendelse når «det er åpenbart at tjenestemannens tilknytning til saken eller partene ikke vil kunne påvirke hans standpunkt og verken offentlige eller private interesser tilsier at han viker sete», jf. § 6 fjerde ledd.

Det å fastslå inhabilitet kan i seg selv forutsette en innvirkningsvurdering. Det må for eksempel foretas en abstrakt innvirkningsvurdering etter ovennevnte unntak i § 6 fjerde ledd for å avgjøre om vedkommendes tilknytning «ikke vil kunne påvirke hans standpunkt», og det kan måtte foretas en konkret innvirkningsvurdering etter § 6 annet ledd når det skal tas stilling til om andre særegne forhold er «egnet til å svekke tilliten til hans upartiskhet».

Dersom det på denne måten allerede er tatt stilling til om behandlingen har hatt betydning for vedtakets innhold når det fastslås inhabilitet, er det overflødig med en påfølgende og supplerende innvirkningsvurdering for spørsmålet om ugyldighet. Hvorvidt det forstås som at feilen er uten innvirkningsvurdering, eller som at feilen er med innvirkningsvurdering, er kun et spørsmål om systematikk.

Utgangspunktet er ellers at feil i form av inhabilitet er feil med innvirkningsvurdering. I forarbeidene til forvaltningsloven fremgår at dette likevel ikke skulle gjelde unntaksfritt, ved at det heter at inhabilitet «i alminnelighet» bør bedømmes som øvrige saksbehandlingsfeil, samtidig som det vises til juridisk litteratur hvor det argumenteres for at inhabilitet i noen situasjoner bør få virkning uten innvirkningsvurdering, se punkt 2.3.

En rekke av argumentene for å la feil være uten innvirkningsvurdering, redegjort for i punkt 2.4, gjør seg gjeldende for inhabilitet. Krav om habilitet er ikke bare viktig for å få riktige avgjørelser, men står sentralt for å bygge opp under tilliten til forvaltningens utøvelse av myndighet generelt. Dertil kommer at det for noen sakstyper er vanskelig å avgjøre betydningen av inhabilitet, og at enkelte forhold som kan tilsi inhabilitet, også gir en sterk presumsjon for innvirkning.

3.3.4.2 Beslutninger i kollektive organer

Inhabilitet ved vedtak i kollektive organer har vært ansett som feil uten innvirkningsvurdering. Rt. 1998 s. 1398 gjaldt en sak om konsesjon og tildeling av offentlig tilskudd hvor flere medlemmer som hadde tatt del i klagebehandlingen i fylkesutvalget, var inhabile. Vedtaket skulle treffes med alminnelig flertall, og klagen ble forkastet med 12 mot 1 stemme. Høyesterett uttalte i et obiter:

«Når tre av tretten medlemmer, herunder lederen, var inhabil, kan det imidlertid heller ikke være særlig tvilsomt at vedtaket må kjennes ugyldig også på dette grunnlag, jf. forvaltningsloven § 41.»

Virkningen er formelt forankret i gyldighetsregelen i § 41, noe som isolert sett peker mot at domstolen har tatt loven på ordet og foretatt en konkret vurdering av om inhabiliteten kan ha påvirket utfallet. Men dersom premissene tas på ordet, viser bruken av uttrykket «dette grunnlag» at det alene er inhabiliteten, og ikke virkningene denne fikk for vedtaket, som var avgjørende. Det er med andre ord ingen spor av en drøftelse av inhabilitetens betydning for avgjørelsens innhold og hva som ville blitt utfallet dersom medlemmene hadde fratrådt. Inhabiliteten førte direkte til ugyldighet, selv om det i saken var tilstrekkelig med stemmer til å forkaste klagen dersom de inhabile medlemmene tenkes bort eller hadde stemt motsatt.

En regel i tråd med sistnevnte forståelse om at slike feil er uten innvirkningsvurdering, vil ivareta flere av hensynene redegjort for i punkt 2.4, og særlig tilliten til forvaltningens behandling og bevisbarhet. Dertil kommer at tilnærmingen gir en klar arbeidsfordeling mellom forvaltning og domstol, ved at domstolene ikke må overprøve skjønnsmessige og politiske avgjørelser truffet av demokratiske organer.

Det kan tenkes å slå ut annerledes om medlemmene i et kollektivt organ er kjent med forholdene som begrunner inhabiliteten, og et flertall med habile medlemmer har stemt for vedtaket. Rt. 1996 s. 64 gjaldt inhabilitet hos et kommunestyremedlem som følge av særinteresser i en skjenkebevillingssak. Vedtaket ble først avgjort med én stemmes overvekt, men saken ble behandlet på ny etter at de øvrige medlemmene var gjort kjent med vedkommendes interesser, og da med klar stemmeovervekt i samme retning.

Høyesterett viste til uttalelser i rundskriv og juridisk teori som kunne «trekke i retning av» at inhabilitet som knyttet seg til avgjørende overvektstemmer, var feil uten innvirkningsvurdering, men la til grunn at det ikke var situasjonen i denne saken siden det var truffet nytt vedtak i saken med klar stemmeovervekt. Det ble isteden foretatt en innvirkningsvurdering, og det avgjørende for gyldigheten var at vedtaket var avgjort med stemmeovervekt etter at de øvrige medlemmene var gjort kjent med særinteressene til den inhabile representanten.

Det kan stilles spørsmål om rekkevidden av regelen som ble lagt til grunn for avgjørelsen, ettersom det ble lagt en «en viss vekt» på at det ikke dreide seg om en grov feil. Det kan forstås som at hensynet til faste institusjonelle rammer kan få gjennomslag dersom mye står på spill, og at inhabilitet kan bli gitt virkning uten innvirkningsvurdering. Høyesterett var tilbakeholden i kontrollen, fordi det å undersøke hvorfor enkelte medlemmer hadde skiftet standpunkt, «nærmest [ville] innebære å frata kommunestyremedlemmene ansvaret for beslutningen de tok». Dette hensynet til arbeidsfordeling mellom forvaltningen og domstolene vil også bli ivaretatt dersom feilen er uten innvirkningsvurdering.

3.3.4.3 Skjønnsmessige avgjørelser

Inhabilitet kan bli gitt virkning uten innvirkningsvurdering ved skjønnsmessige avgjørelser. Da det i forarbeidene til forvaltningsloven ble åpnet for at inhabilitet kunne bedømmes strengere enn andre feil ved saksbehandlingen, ble det vist til Castberg som mente det var «særlig påkrevet» med strenge habilitetskrav for skjønnsmessige avgjørelser:

«Og tilsidesettelse av lovens habilitetskrav må medføre ugyldighet. I prosessretten medfører den omstendighet at dommeren er inhabil at hans avgjørelse blir å oppheve […]. Og det er ingen grunn til å være mindre streng i forvaltningsretten. Her bør den spesielle inhabilitet medføre forvaltningssakens ugyldighet. Det er ikke overfor forvaltningsakter mer enn overfor dommer grunn til å la inhabiliteten få følger bare når det kan godgjøres eller sannsynliggjøres at den har påvirket avgjørelsen.»

Det som sies her, er i overensstemmelse med inhabilitetsreglenes legislative grunnlag. Det kan alltid stilles spørsmål ved om offentlige og private interesser er tilstrekkelig ivaretatt når skjønnsbaserte vedtak er tilrettelagt og truffet av en offentlig tjenestemann som selv har interesser i saken.

Likevel er det ut fra rettspraksis ikke helt entydig hvorvidt det gjelder en slik regel. Sivilombudets uttalelser viser at inhabilitet både anses som feil uten og feil med innvirkningsvurdering, og det er heller ikke alltid at betingelsene for slike feil holdes klart adskilt i premissene. Det siste kan illustreres med en sak om tilsetting, hvor den som forberedte saken og traff avgjørelsen, var tidligere kollega og i felles vinklubb med den som ble ansatt:

«Sett i sammenheng med den skjønnsmessige vurderingen som lå til grunn for vedtaket, må det anses å være en rimelig mulighet for at feilen har hatt betydning. Det vil si at det er en rimelig mulighet for at utfallet av saken ville ha blitt et annet uten lederens medvirkning. Vedtaket må derfor anses ugyldig etter forvaltningsloven § 41. Dette gjelder uavhengig av om det rent faktisk ble gjort feil som følge av inhabiliteten.»

Det tas utgangspunkt i et krav om mulig innvirkning for ugyldighet, og det konkluderes med at feilen kan ha virket inn. Selve vurderingen av inhabilitetens betydning for vedtakets innhold er imidlertid abstrakt og begrunnet i vedtakets skjønnsmessige karakter. Det er tilstrekkelig med en generell mulighet for innvirkning i slike situasjoner, se punkt 4.3.5.4. Dessuten fremgår det av siste setning at feilen uansett ville fått virkning, uten nærmere vurdering av feilens konkrete betydning for vedtakets innhold.

Praksis fra andre rettsområder viser at inhabilitet gis virkning uten innvirkningsvurdering ved skjønnsmessige avgjørelser. Rt. 2007 s. 69 gjaldt blant annet et brannskadeskjønn og et tilleggsskjønn, og skjønnsmannen var inhabil fordi han hadde diskutert sakens realitet med representanter for den ene parten, jf. domstolsloven § 108. Det ble anført at det gjaldt et krav om innvirkning som i forvaltningsloven § 41, men Høyesterett viste til at inhabilitet hadde ubetinget virkning etter tvistemålsloven, og tilleggsskjønnet ble ansett som ugyldig med henvisning til «dette grunnleggende prinsippet».

3.4 Prosessuelle feil

3.4.1 Generelt

Prosessuelle regler omhandler hvordan den som er gitt beslutningsmyndighet, skal gå frem for å treffe avgjørelser. Reglenes formål er å sikre et betryggende rettslig og faktisk beslutningsgrunnlag innenfor rammene av en tilstrekkelig effektiv behandling; herunder skal reglene motvirke vilkårlighet og bidra til tillit.

Reglene følger av forvaltningslovens kapittel 3–6, særlovgivingen, ulovfestede prinsipper og trinnhøyere rettsnormer. Mange av lovbestemmelsene er gitt en vag utforming, slik at de kan praktiseres relativt beroende på saksområdet, og samme bestemmelse gir således grunnlag for summarisk så vel som detaljert og grundig behandling.

Prosessuelle feil omtales gjerne som «saksbehandlingsfeil», uten nærmere gruppering ut fra reglenes overordnede formål. I dansk rett deles reglene inn i henholdsvis «garantiforskrifter», som har til formål å sikre opplysning av den konkrete saken, for eksempler regler om kontradiksjon og utredning, og «ordensforskrifter» som gjelder behandlingens institusjonelle rammer, for eksempel regler om skriftlig begrunnelse og veiledning om klageadgang, se punkt 2.5.1.

Utgangspunktet er at prosessuelle feil er med innvirkningsvurdering, se punkt 4.3. For noen slike feil gjør imidlertid hensynene som taler for ikke å kreve innvirkning seg særlig gjeldende, både for regler som skal sikre sakens opplysning, og regler som skal sikre institusjonelle rammer. I det følgende løftes det frem noen feil som er – eller som i det minste kan tenkes å være – uten innvirkningsvurdering.

Først tematiseres mangelfull skriftlig begrunnelse som er til hinder for kontroll og overprøving av vedtaket (punkt 3.4.2), deretter krav om partsdeltakelse i form av barns rett til å bli hørt (3.4.3), så kvalifisert kontradiksjonssvikt (punkt 3.4.4), og til sist manglende etterlevelse av utredningsplikt når det stilles krav om konsekvensutredninger etter EØS-retten (punkt 3.4.5).

3.4.2 Den skriftlige begrunnelsen er til hinder for kontroll

3.4.2.1 Kontroll av materielle regler

Forvaltningsvedtak skal som hovedregel begrunnes skriftlig, jf. forvaltningsloven §§ 23 og 24. Kravet ivaretar flere hensyn, herunder forutsettes skriftligheten å reflektere de underliggende overveielsene og legge til rette for at avgjørelser kan kontrolleres. Muligheten for etterprøving og overprøving av myndighetenes avgjørelser er en grunnleggende rettssikkerhetsgaranti.

Kravet til skriftlighet er relativt beroende på hvilke formål begrunnelsen skal ivareta, og hva slags forvaltningsmyndighet som utøves. Det er mindre strengt overfor masseforvaltningen ved oversiktlige og begrensede inngrep, og skjerpes ved større inngrep hvor behovet for kontroll og overprøving i større grad gjør seg gjeldende.

Det følger av rettspraksis at utformingen skal ta utgangspunkt i de relevante rettslige vurderingskriteriene slik at det fremgår at «alle momenter av betydning er avveid», og at kravet «avpasses etter hvor inngripende vedtaket er». Begrunnelsesplikten vil også kunne innfris dersom overveielsene kommer til uttrykk andre steder enn i vedtakets skriftlige begrunnelse.

Feil i form av mangelfull begrunnelse foreligger når formålet med skriftligheten ikke er tilstrekkelig ivaretatt, for eksempel at overordnet instans ikke kan øve kontroll med regelanvendelsen. Det tilsier at dersom rettsreglene på området er entydige og konkrete, vil det være tilstrekkelig for kontroll at saksforholdet klargjøres, mens det for skjønnsbaserte regler kreves en nærmere utbrodering av overveielsene.

For klagebehandlingen innad i forvaltningen er det av begrenset betydning hvordan et underordnet forvaltningsorgan har utformet begrunnelsen, fordi overordnet forvaltningsorgan uansett skal ta stilling til saken fullt ut. For domstolenes kontroll med enkeltvedtak er derimot begrunnelsens utforming avgjørende, fordi domstolene ikke skal sette seg i forvaltningens sted, men isteden utføre legalitetskontroll.

I Rt. 1981 s. 745 (Isene-dommen) ble et vedtak ansett ugyldig fordi det ikke var mulig ut fra begrunnelsen «å avgjøre om departementet [hadde] lagt en riktig rettsoppfatning til grunn». Det oppgitte vurderingstemaet for ugyldighet var feilens betydning for vedtakets innhold: «[D]en reelle mulighet som her foreligger for at departementets mangelfulle begrunnelse kan ha hatt betydning for vedtakets innhold, må føre til at vedtaket kjennes ugyldig.»

Håndhevelsen av begrunnelseskravet i Isene-dommen har også vært forstått og forklart som en materiell kontroll med vedtakets innhold, altså at det reelt sett ikke er muligheten for kontroll, men vedtakets forholdsmessighet som ble vurdert. Det er mulig, men det må i tilfelle innfortolkes i avgjørelsen, for domspremissene tatt på ordet peker ikke mot en slik innholdskontroll.

Det samme vurderingstemaet som i Isene-dommen synes lagt til grunn i Rt. 2015 s. 1388, hvor flertallet mente det ikke var begått feil:

«Grunngivinga er etter mitt syn tilstrekkeleg til å prøve vedtaket. Dei veikskapane som er ved utforminga av vedtaket, er etter mitt syn ikkje under noko omstende slik at dei kan ha hatt verknad for innhaldet av vedtaket, jf. forvaltningslova § 41.»

Det som sies er altså at den skriftlige begrunnelsen som er gitt, er tilstrekkelig for kontroll, og at manglene ved premissene ellers ikke har hatt betydning. Men det at vurderingstemaet formuleres som et spørsmål om innvirkning, er ikke ensbetydende med at det faktisk er stilt krav om innvirkning. Og domspremissene viser at det avgjørende for utfallet i disse sakene var om den skriftlige begrunnelsen muliggjorde kontrollen av lovanvendelsen. Dersom det i sistnevnte avgjørelse hadde vært konkludert med at «veikskapane […] ved utforminga av vedtaket […] kan ha hatt verknad for innhaldet», måtte det jo nettopp ha vært fordi lovanvendelsen ikke lot seg kontrollere.

Høyesterett benytter altså for dette spørsmålet et annet begrep om innvirkning enn det som ellers benyttes for feil med innvirkningsvurdering, hvor det avgjørende er om vedtaket kunne hatt et annet innhold uten feilen, se punkt 2.2 og 4.3.5. Spørsmålet ved feil i form av mangelfulle begrunnelser er bare om det er mulig å utføre kontroll, og en eventuell uriktig regelforståelse trenger ikke å ha sin årsak i feilen.

På andre rettsområder er det tatt høyde for at mangelfull begrunnelse på denne måten skiller seg fra øvrige feil med innvirkningsvurdering. I domstolsprossen viser det seg ved at det er særskilt bestemt at når den skriftlige begrunnelsen «hindrer prøving av anken», har det ubetinget virkning, se punkt 2.5.2. I dansk forvaltningsrett er mangelfull begrunnelse ansett som feil uten innvirkningsvurdering, se punkt 2.5.1.

I EU/EØS-retten er det også feil uten innvirkningsvurdering dersom begrunnelsen ikke er tilstrekkelig til å prøve rettsanvendelsen. Saken Kadi mot Kommisjonen gjaldt frysning av midler i tråd med en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd vurdert opp mot EU-retten, og EU-domstolen konkluderte med at inngrepet ikke lot seg kontrollere opp mot rettsgrunnlaget. Krenkelsen av prinsippet om effektiv domstolskontroll, sammenholdt med brudd på retten til forsvar, herunder kontradiksjon, resulterte i «annullation» av beslutningen om å fryse midlene, men slik at vedtaket kunne opprettholdes i tre måneder for å avklare om det var grunnlag for det.

Denne tilnærmingen til feil i form av mangelfull begrunnelse forstås best som avledet av at materielle feil i form av manglende rettsgrunnlag er uten innvirkning, for den virkningen forutsetter at det er mulig å kontrollere vedtaket opp mot rettsgrunnlaget, se punkt 3.2.1. Derfor er det vanskelig å se noen grunner til at spørsmålet om hvilke betingelser som gjelder for ugyldighet, skal betraktes annerledes i forvaltningsretten enn i de ovennevnte regelsett.

3.4.2.2 Kontroll av personelle og prosessuelle regler

Drøftelsen i foregående punkt omhandlet begrunnelsens betydning for kontroll av materielle regler. Det kan stilles spørsmål ved om betingelsen er den samme når bruken av personelle og prosessuelle regler ikke lar seg kontrollere. Det er ikke alle slike regler som aktualiserer institusjonelle hensyn på samme måte som materielle regler gjør, men det kan også være en nær forbindelse mellom prosessuelle og materielle feil, slik for eksempel Kadi-saken viste.

Spørsmålet settes ikke på spissen for forvaltningens egen kontroll, ettersom eventuelle feil presumtivt vil bli reparert med klageorganets behandling. Derimot har det betydning ved ekstern kontroll hvilke krav som stilles til den skriftlige begrunnelsen for personelle og prosessuelle forhold, og behovet for begrunnelse må avgjøres med utgangspunkt i trekk ved regelen som er brutt, og behovet for kontroll.

Dersom personelle og prosessuelle feil er uten innvirkningsvurdering, er det et argument for at det også bør få direkte virkning om det ikke lar seg avklare hvorvidt reglene er etterlevd. På samme måte som for kontroll av materielle feil er det avgjørende for å sikre reglenes effektivitet, herunder de underliggende hensynene reglene ivaretar.

Dersom det ikke fremgår av vedtakets begrunnelse hvem som har hatt saken til behandling, er det for eksempel ikke mulig å etterprøve regler om inhabilitet med utgangspunkt i begrunnelsen. Det vil kunne undergrave hensynet til riktige avgjørelser og tilliten til forvaltningen, og kanskje særlig med hensyn til skjønnsmessige avgjørelser, se punkt 3.3.4.3.

Sivilombudet har imidlertid lagt til grunn at mangelfull begrunnelse som hindrer kontroll av habilitet, er feil med innvirkningsvurdering, og dessuten at det gjelder en faktisk presumsjon om at saksbehandlere er uten interesse i saken:

«Et vedtak fattet av en ikke navngitt saksbehandler vil […] i de fleste tilfeller være fattet av en person som er habil. I disse tilfellene vil det dermed heller ikke foreligge en slik feil som er regulert i forvaltningsloven § 41, som bestemmer at et enkeltvedtak likevel er gyldig når det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold.»

Med dette aksepteres at vedtak kan opprettholdes uten mulighet for kontroll av habilitet med utgangspunkt i saksbehandlerens navn. Et innvirkningskrav som kombineres med en faktisk presumsjon om habilitet på denne måten, har som konsekvens at feilen reelt sett er uten mulig virkning. Den kan ikke føre til ugyldighet; det må isteden påvises andre forhold som motbeviser presumsjonen.

Det kan stilles spørsmål om en slik feil isteden burde vært uten innvirkningsvurdering. Det kunne tenkes å bidra til å bygge opp under hensynene til saksbehandlingsrutiner, muligheten for kontroll og borgernes tillit til behandlingen. Dersom det for noen sakstyper eller noen typer situasjoner er behov for å unnta saksbehandlerens navn fra vedtaket, burde det isteden gis en særskilt hjemmel og etableres alternative kontrollmekanismer.

3.4.3 Manglende partsdeltakelse – barns rett til å bli hørt

Forvaltningen skal involvere parter i saker som angår dem, og forvaltningsloven har en generell plikt til å veilede parter og andre interesserte slik at de i den enkelte sak gis anledning til «å vareta sitt tarv» på best mulig måte, jf. forvaltningsloven § 11 første ledd. Parter og barn har etter omstendighetene også krav på kontakt med saksbehandlere, jf. forvaltningsloven § 11 d første ledd.

For barn er denne retten gitt et særskilt vern i Grunnloven § 104 første ledd annet punktum, som fastslår at barn har «rett til å bli hørt i saker som gjelder dem selv». En tilsvarende rett følger av FNs barnekonvensjon artikkel 12. I lovgivingen er det flere bestemmelser om barns deltakelse, i tillegg til den generelle reguleringen i nevnte § 11 d. For eksempel fastslår barnevernloven § 6-3 første ledd at barn som er fylt syv år, og yngre barn som er i stand til å danne seg egne synspunkter, «skal» informeres og gis anledning til å uttale seg før det treffes avgjørelse. Plikten til å involvere barn er praktisert strengt, men det er også innfortolket unntak for situasjoner hvor det ikke er forsvarlig å involvere barnet.

Det å involvere barn legger til rette for sannhetssøken gjennom et bredest mulig informasjonsgrunnlag, og reguleringen kan derfor ses under synsvinkelen en særlig rett til kontraksjon eller et særskilt krav om utredning. Barns deltakelse er imidlertid ansett å ha betydning utover det:

«Det er nær sammenheng mellom menneskers selvfølelse og verdighet og graden av kontroll man opplever å ha i eget liv. Lav delaktighet vil ofte føre til manglende trivsel. Dersom barna selv har vært delaktige i beslutninger som gjelder dem, får beslutningene større legitimitet. På samme måte vil hjelpen barna får, bli bedre tilpasset og ha større effekt når de selv får anledning til å gi tilbakemelding på hjelpen.»

Nevnte interesser går utover hensynene til saksopplysning og tillit til forsvarlig behandling, og dessuten gjør de seg gjeldende uavhengig av sakens utfall. Det kan tilsi at manglende involvering av barn bør være feil uten innvirkningsvurdering, og i rettspraksis er det uttalelser som i noen grad kan sies å støtte opp under dette. Rt. 2015 s. 93 gjaldt en sak hvor et barn ikke var gjort til part i morens utvisningssak:

«Feilen leder […] ikke til ugyldighet dersom det ikke er grunn til å regne med at den kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold, jf. forvaltningsloven § 41. I sin alminnelighet vil trolig denne typen feil lett kunne lede til ugyldighet, ettersom konsekvensen gjerne er at noen som direkte berøres av vedtaket, ikke har blitt hørt, eller at saken på annen måte ikke har blitt tilstrekkelig opplyst på grunn av feilen ved partsforholdet. Men i dette tilfellet har utlendingsmyndighetene utvilsomt vært kjent med Bs stilling, og det er ikke noe som konkret trekker i retning av at saken ville ha blitt bedre opplyst dersom B hadde vært part. Mor og B har heller ikke motstridende interesser. Ettersom jeg mener at vedtaket er ugyldig av andre grunner, lar jeg konklusjonen stå åpen.»

Første punktum tilsier at feilen i utgangspunktet ble ansett å være med innvirkningsvurdering, og annet punktum viser at kravet om deltakelse forstås og vurderes i lys av regler om kontradiksjon og utredning. Tredje punktum viser at det ble ansett å være helt på det rene at den manglende involveringen av barnet var uten betydning for vedtakets innhold. Feilen hadde altså ikke virket inn, og skulle derfor ikke lede til ugyldighet.

Til tross for at det var på det rene at feilen var uten betydning, unnlater førstvoterende i femte punktum å konkludere i spørsmålet hvorvidt vedtaket er ugyldig. Selv om Høyesterett ikke har subsumsjonsplikt når saken kan løses på annet grunnlag, gir det at konklusjonen eksplisitt holdes åpen, grunn til å stille spørsmål ved om de øvrige hensynene som skal ivaretas ved deltakelse, kunne ført til at feilen ble gitt virkning uten innvirkningsvurdering. Også det som sies i fjerde punktum om at det ikke var motstridende interesser, kan forstås som at partsrollen tillegges selvstendig betydning.

Rt. 2015 s. 1388 er en annen sak som omhandler betydningen av å involvere barn, hvor forholdet var at et barn på seks år ikke hadde fått forklare seg i en sak om asyl. Flertallet mente det ikke var begått feil, og la dessuten til i et obiter at vernet etter Grunnloven ikke var til hinder for at behovet for å høre barnet ble avgjort «ut fra sakens art og søknadssituasjonen». Mindretallet mente derimot at det var begått feil med innvirkningsvurdering, og at feilen kunne hatt betydning for innholdet. Det interessante ved avgjørelsen er at mindretallets vurdering av feilens innvirkning er utpreget abstrakt og institusjonelt forankret; det er altså ikke feilens konkrete betydning for vedtakets innhold som står i sentrum for «innvirkningsvurderingen»:

«Det avgjørende for meg er at retten til å uttale seg er en grunnleggende partsrettighet. Listen bør da ikke legges høyt ved vurderingen av om manglende etterlevelse må tillegges virkning. Det kan vanskelig være tvil om at det ville medført ugyldighet om en voksen i en tilsvarende situasjon var blitt nektet å forklare seg under henvisning til at hun var representert ved ledsager eller advokat. Etter min vurdering er det i denne saken ikke grunnlag for å vurdere det annerledes fordi parten var nesten seks år, og jeg viser til det jeg tidligere har sagt om betydningen av barnets uttalelse. Som jeg har fremholdt, var Cs situasjon relevant for Utlendingsnemndas vurderinger av asylsøknaden og spørsmålet om opphold på humanitært grunnlag.»

Denne abstrakte innvirkningsvurderingen forstås best som at feilen de facto gis virkning uten innvirkningsvurdering. En slik tilnærming er i tråd med den legislative begrunnelsen for å involvere barn, og dessuten i tråd med en generell presumsjon om at det å involvere barn vil kaste lys over saken. Klarest forankring har den likevel for eldre og utviklede barn, ettersom behovet for følelse av delaktighet da gjør seg sterkere gjeldende. Det er et åpent spørsmål om mindretallets tilnærming til innvirkningsvurderingen vil bli lagt til grunn i senere saker, men i lys av Rt. 2015 s. 93 er det i hvert fall ikke utelukket at det kan bli situasjonen. Kanskje flertallets snevre avgrensning av hva som var å anse som feil i Rt. 2015 s. 1388, også best kan forklares med at en eventuell feil lett ville ført til ugyldighet.

3.4.4 Kontradiksjonssvikt

3.4.4.1 Generelt

Forvaltningslovens system og saksbehandlingsregler forutsetter at den et vedtak retter seg mot, skal involveres i saken, se punkt 3.4.3. Dessuten skal partene gis anledning til å belyse sakens rettslige og faktiske sider ved å presentere egen og imøtegå motpartens argumentasjon. En rekke bestemmelser legger til rette for slik kontradiksjon, herunder i kapittel 4 om saksforberedelse ved enkeltvedtak, med bestemmelser om forhåndsvarsling i § 16, informasjonsplikt i § 17 og rett til å gjøre seg kjent med sakens dokumenter i § 18. Reglene ivaretar hensynene til sannhetssøken, partenes behov for å bli hørt og hensynet til at partene og allmennheten skal ha tillit til saksbehandlingen.

Kontradiksjonssvikt er tradisjonelt ansett som feil med innvirkningsvurdering. Det samme er utgangspunktet etter EU/EØS-retten. Blant annet er vurderingstemaet i saker som omhandler retten til å bli hørt som en del av retten til forsvar, formulert som et spørsmål om «proceduren uden denne tilsidesættelse ville have kunnet føre til et andet resultat», og i en fengslingssak var spørsmålet om avgjørelsen «kunne være mundet ud i et andet resultat».

Samtidig forutsettes feil i form av kontradiksjonssvikt å stå i en særstilling, og i juridisk teori heter det at det ikke stilles store krav til mulighetene for innvirkning, fordi slike feil «som regel [er] grove og vil lett kunne ha virket inn på avgjørelsen». Det samme er uttrykt mer generelt i Rt. 2009 s. 661: «Der saksbehandlingsfeilen […] innebærer tilsidesettelse av grunnleggende fordringer til forsvarlig behandling, skal det gjennomgående nokså lite til.» I og med at kontradiksjonssvikt omfatter alt fra at en part overhodet ikke har fått uttale seg i saken, til at vedkommende ikke er blitt forelagt et perifert og ubetydelig innlegg for uttalelse, er det de mer kvalifiserte feil som «lett» vil ha virket inn. Slik praktiseres det også i domstolsprosessen.

Uansett om dette forstås som at det er lagt til grunn en sterk presumsjon for innvirkning for slike feil, eller om det forstås som at det lempes på kravet til innvirkning, blir skillet mellom feil med og uten innvirkningsvurdering mindre fremtredende, se punkt 2.2. Det gir grunn til å undersøke nærmere om det i noen situasjoner eller for noen typer vedtak gjelder et absolutt krav om kontradiksjon. Et nærliggende område å undersøke er særlig inngripende forvaltningsvedtak i form av forvaltningssanksjoner som tangerer grensen for straff.

3.4.4.2 Kvalifisert kontradiksjonssvikt ved inngripende vedtak

Inngripende forvaltningsvedtak kan tilsi skjerpede krav til behandlingen for å sikre at vedtaket blir riktig rettslig og faktisk. I forvaltningsloven kapittel 9 er det gitt særskilte regler om behandlingen av saker om overtredelsesgebyr og rettighetstap. Utgangspunktet er at lovens alminnelige regler gjelder for behandlingen, men det er for eksempel gitt en særlig opplysningsplikt om selvinkrimineringsvernet i § 48.

Om forvaltningens ileggelse av slike sanksjoner går klar av kravet til domstolsbehandling etter Grunnloven § 96, er antatt å bero på om behandlingen er underlagt tilstrekkelige rettssikkerhetsgarantier. Herunder er reglene for behandlingen av betydning, og en form for kontradiksjon vil nok da være en nødvendig forutsetning etter Grunnloven § 96.

Straffebegrepet i EMK artikkel 6 er videre enn straffebegrepet i Grunnloven, og av retten til «rettferdig rettergang» følger det særskilte krav til behandlingen for å ilegge forvaltningssanksjoner som er å anse som «straff» etter konvensjonen. EMDs praksis viser at det er aksept for at forvaltningen ilegger slike sanksjoner, forutsatt at avgjørelsene kan bringes inn for en domstol.

Forvaltningens saksbehandling og organisering vil kunne inngå som en selvstendig del av vurderingen av om rettergangen har vært rettferdig, og det vil således kunne utledes selvstendige rettslige skranker ved forvaltningens behandling av slike sanksjoner. I tillegg vil behandlingen legge de faktiske premissene for en eventuell domstolskontroll.

Vernet etter EMK artikkel 6 har betydning for forvaltningens behandling, dels fordi det retter seg mot forvaltningsstadiet, og dels fordi det gjelder generelt og uavhengig av hvilket stadium saken befinner seg på. Det gjelder for nr. 1 om avgjørelse «innen rimelig tid», nr. 2 om beviskravet i saker om straff, og nr. 3 bokstav a om underrettelse av siktede, og dessuten rettigheter som er innfortolket i bestemmelsen, for eksempel selvinkrimineringsvernet.

Når det gjelder kontradiksjonssvikt, viser rettspraksis at det under kravet om «rettferdig rettergang» kan være feil uten innvirkningsvurdering; blant annet er det lagt til grunn at det ved manglende muntlig forhandling for domstolene «ikke [er] plass for noen selvstendig vurdering av om feilen kan ha virket inn på avgjørelsens innhold […]». Det er sagt at kontradiksjon har «egenverdi», og det gjelder for domstolsbehandling også utover kravet om muntlige forhandlinger.

EMDs praksis viser dessuten at begrunnelsen for kontradiksjonsretten rekker utover å skulle ivareta hensynet til sannhetssøken. Hensynet til tillit til behandlingen gjør seg sterkt gjeldende, og det er derfor partene selv som skal få avgjøre om det er behov for å kommentere informasjonen:

«It is for the parties to the case to judge whether or not a document calls for their comments. What is particularly at stake here is litigants’ confidence in the workings of justice, which is based on the knowledge that they have had the opportunity to express their views on every document in the file.»

EMD sier imidlertid samme sted at feilen ikke trenger å få virkning dersom potensialet for innvirkning i praksis er ikke-eksisterende, men ut fra praksis synes dette som et meget snevert unntak, og domstolen unnlater gjerne å gå inn i en vurdering av feilens betydning, for eksempel slik:

«The Court does not need to determine whether the omission to communicate these documents caused the applicants prejudice; the existence of a violation is conceivable even in the absence of prejudice.»

Hensynet til tillit gjør seg fullt ut gjeldende under en forutgående forvaltningsprosess i saker om straff etter konvensjonen, og det synes vanskelig å se for seg at det under standarden «rettferdig rettergang» vil aksepteres at slik straff ilegges uten eller med svært begrenset kontradiksjon, uansett betydning for utfallet. Det må i det minste gjelde for kontradiksjon knyttet til minimumsrettighetene i artikkel 6 nr. 3 som gjør seg gjeldende på forvaltningsstadiet.

Samlet sett tilsier dette at prinsippet om kontradiksjon vil ha et slikt gjennomslag ved behandlingen av forvaltningssanksjoner at kvalifisert kontradiksjonssvikt vil anses som feil uten innvirkningsvurdering, enten det forankres i alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper eller direkte i de nevnte overordnede rettsnormene. Dette kan ses som en forlengelse av at manglende partsdeltakelse vil være en feil uten innvirkningsvurdering.

En slik regel har foruten hensynene til faste institusjonelle rammer og tillit til behandlingen støtte i at det er en type feil som ofte vil få betydning for vedtakets innhold, se punkt 2.4. En annen sak er at en slik virkning kan få begrenset betydning for gyldighetskontrollen av forvaltningens vedtak, fordi domstolene ved et eventuelt søksmål kan prøve alle sider av saken, jf. forvaltningsloven § 50.

3.4.5 Særskilte utredningsplikter

3.4.5.1 Generelt

Forvaltningen har plikt til å påse at saken er så godt opplyst som mulig før det treffes vedtak, jf. forvaltningsloven § 17. Bestemmelsen suppleres av en rekke særskilte utredningsplikter i spesiallovgivningen, se for eksempel plan- og bygningsloven § 4-2 annet ledd:

«For regionale planer og kommuneplaner med retningslinjer eller rammer for framtidig utbygging og for reguleringsplaner som kan få vesentlige virkninger for miljø og samfunn, skal planbeskrivelsen gi en særskilt vurdering og beskrivelse – konsekvensutredning – av planens virkninger for miljø og samfunn.»

Det å fastslå feil i form av mangelfull utredning kan forutsette en innvirkningsvurdering ved at det vurderes om det mangler informasjon av betydning for vedtakets innhold, vurdert direkte opp mot vedtaket, eller indirekte ved at det fastslås at manglende informasjon har begrenset partenes mulighet til å vurdere vedtakets innhold. Utredningen kan også være mangelfull som følge av brudd på formelle krav, uavhengig av vedtakets innhold.

Mangelfull utredning er i utgangspunktet feil med innvirkningsvurdering. I Rt. 2009 s. 661, som gjaldt manglende utføring av lovpålagt konsekvensutredning, er det uttalt at det ikke gjelder en «alminnelig presumsjon» om at slike feil har betydning for sakens opplysning, fordi «[e]n slik presumsjon ville representere en ugrunnet stor vekting av form fremfor innhold».

Avgjørelsen er kritisert. Backer og Bugge mener det må «foreligge helt spesielle holdepunkter dersom manglende konsekvensutredning skal kunne godtas ut fra fvl. § 41». Holth og Winge argumenterer for at et krav om innvirkning ikke er egnet for konsekvensutredninger etter plan- og bygningslovgivingen, fordi en rekke parter har interesser i saken. De har oppfordret lovgiveren til å vurdere om slike feil bør være uten innvirkningsvurdering:

«Dommen fremstår etter vårt syn nærmest som en oppfordring til lovgiver om å komme på banen, dersom man fra det hold skulle mene at brudd på plikten til å foreta konsekvensutredning skulle være absolutt ugyldighetsgrunn.»

Lovgiveren har imidlertid ikke meldt seg, og regelen i Rt. 2009 s. 661 er fulgt opp i senere rettspraksis. Men selv om dette prejudikatet gjør den internrettslige regelen klar, er det likevel et spørsmål om det gjelder for alle situasjoner hvor det hefter feil ved utredningen.

I det følgende undersøkes først om det følger av EØS-retten at manglende utredning etter omstendighetene er uten innvirkningsvurdering. Deretter drøftes det, med utgangspunkt i mindretallets votum i HR-2020-2472-P, om det som følge av EØS-retten gjelder en internrettslig regel om at mangelfull utredning under Grunnloven § 112 er feil uten innvirkningsvurdering.

3.4.5.2 Direktiv 2001/42/EF mv.

Prejudikatet i Rt. 2009 s. 661 gjaldt et spørsmål om utredning utenfor EØS-rettens område. I juridisk teori har Backer og Bugge holdt det åpent om manglende konsekvensutredning i strid med EØS-retten fører til ugyldighet uten innvirkningsvurdering. Holth og Winge stiller også spørsmål ved om manglende konsekvensutredning bør anses som en «absolutt ugyldighetsgrunn» etter EØS-rettslige forpliktelser.

Om så er tilfellet, må avgjøres med utgangspunkt i de enkelte forpliktelser etter EØS-retten sammenholdt med generelle EU/EØS-rettslige prinsipper, se punkt 3.3.3.2. Plikten til å gjennomføre konsekvensutredninger følger av Direktiv 2001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet – plandirektivet. I artikkel 3 nr. 2 heter det: «Med forbehold af stk. 3 gennemføres der en miljøvurdering for alle planer og programmer.»

Det skal altså gjennomføres en «miljøvurdering», med mindre det er gjort særskilt unntak. En slik utredning har stor betydning for den videre prosessen, blant annet fordi det er bestemt at den skal bestå av en miljørapport som skal sendes på en høring, som det skal «tages hensyn til» i den videre planbehandlingen, jf. artikkel 8, jf. 5–7.

Direktivet regulerer ikke konsekvensen av manglende etterlevelse av prosessuelle bestemmelser, men det følger av rettspraksis at statene skal treffe

«alle de almindelige eller særlige foranstaltninger, der er nødvendige for, at alle ‘planer’ og ‘programmer’, som kan have ‘væsentlig indvirkning på miljøet’ i dette direktivs forstand, underkastes en miljøvurdering i overensstemmelse med fremgangsmåden og kriterierne i dette direktiv».

I sak C-463/11 var EU-domstolen forelagt spørsmål fra en tysk domstol om betydningen av en internrettslig feilsubsumsjon som førte til at det ble benyttet et regelsett uten konsekvensutredning (BauGB’s § 214), istedenfor et regelverk med konsekvensutredning. Domstolen uttalte først at feilen førte til en behandling i strid med direktivets formål og direktivets artikkel 3, og deretter at

«de nationale retsinstanser i forbindelse med et søgsmål om annullation af en sådan plan forpligtede til at træffe alle almindelige eller særlige foranstaltninger for at råde bod på, at der ikke er blevet foretaget en sådan vurdering […].

I hovedsagen tilkommer det derfor den forelæggende ret inden for rammerne af sit kompetenceområde at anvende de EU-retlige bestemmelser og at sikre den fulde virkning heraf ved at undlade at anvende enhver bestemmelse i BauGB, navnlig denne lovs § 214, stk. 2a, nr. 1, der ville medføre, at denne ret ville træffe en afgørelse i strid med direktivet […]».

Tas det som sies her på ordet, synes det å være et høyst begrenset rom for å undergi feilen innvirkningsvurdering, jf. «sikre den fulde virkning heraf». Også det EØS-rettslige effektivitetsprinsippet må sies å støtte opp om et absolutt krav, se punkt 3.3.3.2. I norsk juridisk teori er det med henvisning til avgjørelsen stilt spørsmål ved om ikke EU-retten vil legge «større vekt på form» enn det § 41 åpner for.

Det har støtte i senere praksis hvor EU-domstolen har vurdert virkninger av brudd på plandirektivet, fordi det med henvisning til prinsippet om lojalt samarbeid i Lisboa-traktaten artikkel 4 nr. 3 er sagt at medlemstatene «skal» motvirke og bringe til opphør «følgevirkninger» av brudd på direktivet. Det er utbrodert slik:

«Det følger heraf, at de kompetente nationale myndigheder, herunder de nationale retsinstanser, som er forelagt et søgsmål til prøvelse af en retsakt, der er vedtaget i strid med EU-retten, har pligt til som led i deres kompetencer at træffe samtlige foranstaltninger, der er nødvendige, for at råde bod på, at der ikke er blevet foretaget en miljøvurdering. Dette kan f.eks. bestå i, at der for en ‘plan’ eller et ‘program’, som er blevet vedtaget i strid med forpligtelsen til at foretage en miljøvurdering, vedtages foranstaltninger med henblik på udsættelse eller annullation af denne plan eller dette program (jf. i denne retning dom af 28.7.2016, Association France Nature Environnement, C-379/15, EU:C:2016:603, præmis 31 og 32), samt i at tilbagekalde eller udsætte en tilladelse, der allerede er givet, med henblik på at gennemføre en sådan vurdering […].»

Saken gjaldt et vedtak om å gi byggetillatelse til fem vindmøller med virkning for nærboende. Det ble konkludert med at vedtakene kun kunne opprettholdes på bestemte vilkår, og det fremgår av premissene at det ikke er feilens betydning for vedtakets innhold som er vurderingstema og avgjørende for om vedtaket skal opprettholdes. Det avgjørende var de negative virkningene av ikke å kunne opprettholde vedtaket, og den nasjonale domstolen kunne

«kun opretholde virkningerne af disse retsakter, hvis national ret tillader dette inden for rammerne af den tvist, som den er forelagt, og såfremt annullationen af denne tilladelse kan have betydelige følgevirkninger for forsyningssikkerheden med elektricitet i hele den pågældende medlemsstat og alene i den tidsperiode, som er strengt nødvendig for at afhjælpe denne ulovlighed. Det tilkommer i givet fald den forelæggende ret at foretage denne bedømmelse i tvisten i hovedsagen».

De generelle uttalelsene sammenholdt med den konkrete slutningen trekker nokså klart i retning av at det er en nødvendig betingelse at utredningsplikten etterleves dersom slike vedtak skal opprettholdes. Feilen er med andre ord uten innvirkningsvurdering når behandlingen har kommet så langt at utredningsplikten ikke kan ivaretas. En slik virkning har støtte i at utredningen er av stor betydning for den videre saksbehandlingen, herunder for involveringen av berørte parter, og i at den effektiviserer forpliktelsene etter EØS-avtalen.

3.4.5.3 Sammenholdt med Grunnloven § 112

Grunnloven § 112 annet ledd gir blant annet borgerne rett til kunnskap om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen. I HR-2020-2472-P ble det tatt stilling til om en konsekvensutredning som var av betydning for en kongelig resolusjon om tildeling av utvinningstillatelser for petroleum, var beheftet med feil, og hva som eventuelt skulle bli virkningen for vedtakene.

Flertallet mente det var unøyaktigheter i de økonomiske premissene for vedtakene, men at de ikke «kan ha hatt noko å seia for avgjerda» og dermed ikke kunne føre til ugyldighet på grunn av «prinsippet i forvaltningslova § 41». Videre mente flertallet at utredningen av klimavirkningene ikke var beheftet med feil, og dessuten i et obiter dictum at vedtakene uansett ville vært gyldige etter «prinsippet i forvaltningslova § 41».

Det ble ikke sagt direkte, men flertallet la for begge spørsmål til grunn regelen etter prejudikatet i Rt. 2009 s. 661 om at mangelfull utredning er feil med innvirkningsvurdering. Flertallet avgrenset eksplisitt mot å ta stilling til om lojalitetsplikten i EØS-avtalen artikkel 3 gir domstolene plikt til å rette opp feil «så langt det er mogleg etter nasjonal rett», og hva som eventuelt ville ligge i et slikt krav.

Et bærende og «heilt sentralt» argument for argumentasjonen for at det ikke var begått feil, var at vedtakene kun omhandlet adgangen til å lete etter olje, og at betydningen av miljøkonsekvensene derfor kunne vurderes når det eventuelt ble søkt om utbygging og drift.

Mindretallet mente det ikke var tilstrekkelig, og at det var feil ved behandlingen at klimakonsekvensene av fremtidig produsert petroleum ikke var beskrevet og vurdert. Det mente videre at det var en feil uten innvirkningsvurdering: «[D]et [er] uansett for snevert å anlegge en ren innvirkningsvurdering i denne saken.» Virkningen ble forankret i en uttalelse i forarbeidene til forvaltningsloven § 41, hvor det heter at bestemmelsen ikke var til hinder for at det i «en viss grad» trekkes inn andre omstendigheter enn innvirkning ved vurderingen av vedtakets gyldighet, herunder «betydningen av at saksbehandlingsreglene på vedkommende saksområde håndheves særlig strengt», se punkt 2.4.

Behovet for streng håndhevelse ble begrunnet i tre forhold. For det første Grunnloven § 112 annet ledd og borgernes rett til informasjon i saker om klima, herunder om «virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen», slik at borgerne kan delta i diskusjonen om og ta stilling til disponeringen av naturens ressurser.

For det andre at EØS-avtalen artikkel 3 gir plikt til å rette opp brudd på plandirektivets utredningsbestemmelser «så langt det er mulig etter nasjonal rett»:

«Den siterte forarbeidsuttalelse til forvaltningsloven § 41 viser at det er rom for å tolke bestemmelsen i samsvar med de folkerettslige forpliktelsene som følger av direktivet. Bestemmelsen må tolkes i samsvar med de krav plandirektivet stiller. Jeg viser til Rt-2000-1811, hvor det på side 1830-1831 redegjøres for presumsjonsprinsippet. I tillegg trekker altså lojalitetsplikten i EØS-avtalen artikkel 3 i samme retning.»

For det tredje at konsekvensene av ugyldighet var begrenset. Følgen var at spørsmålet om tillatelse til leting måtte avgjøres på nytt, basert på en ny konsekvensutredning, slik at «hensynet til løyvehaverne [ikke] på avgjørende måte [talte] imot at tildelingene kjennes ugyldige».

Flertallet avgrenset eksplisitt mot å ta stilling til rekkevidden av forpliktelsene etter EØS-avtalen. Derfor kan det heller ikke utelukkes at mindretallets argumentasjon eller lignende argumentasjon får gjennomslag i fremtidige saker om betingelsene for å gi feil virkning, noe som gir grunn til å se nærmere på rekkevidden av regelen og argumentasjonens holdbarhet.

Regelens rekkevidde fremstår ved første øyekast som nokså begrenset, fordi den er knyttet sterkt til Grunnloven § 112 og den særskilte informasjonsplikten i paragrafens annet ledd. Plikten har et særlig formål ved å legge til rette for offentlig debatt og demokratisk behandling, noe som er antatt å være av stor betydning for vernet om miljø og klima, også fordi behandlingen i ytterste konsekvens vil tjene som grunnlag for søksmål for domstolene.

Helt spesielt er dette likevel ikke, for konsekvensutredninger benyttes med lignende formål på en rekke andre områder. Blant annet fremgår det av plan- og bygningsloven § 1-1 fjerde ledd at vedtak skal «sikre åpenhet, forutsigbarhet og medvirkning for alle berørte interesser og myndigheter». Det viser at de samme hensyn som under § 112 tilsier at feil bør være uten innvirkningsvurdering, noe det også er tatt til orde for i juridisk teori, se punkt 3.4.5.1.

Mindretallets argumentasjon kan kritiseres. For det første fordi betydningen av prejudikatet i Rt. 2009 s. 661 om at mangelfull utredning er feil med innvirkningsvurdering, og som tar opp behovet for å håndheve regler om konsekvensutredninger strengt, ikke er omtalt. Det burde den vært, ikke minst fordi virkningen av feilen forankres i og bæres av lojalitetsplikten i EØS-avtalen artikkel 3, som på dette området er sagt ikke å rekke lenger enn nasjonal rett, jf. «så langt det er mulig etter nasjonal rett».

For det andre for bruken av presumsjonsprinsippet til å fastsette innholdet i forvaltningsloven § 41. Vel er presumsjonsprinsippet en del av norsk rett, men dersom EØS-forpliktelsen i dette tilfellet går ut på å sikre effektivitet innenfor hva som er «mulig etter nasjonal rett», er det rett og slett ikke noen fast norm å presumere norsk rett mot. Dersom det hadde fulgt av EØS-forpliktelsene at slike feil skulle være uten innvirkningsvurdering, burde betingelsene for virkning forankres i EØS-retten, og deretter gis virkning i tråd med forrangsbestemmelsen i EØS-loven § 2. Isteden forankrer mindretallet betingelsen direkte i forvaltningsloven § 41.

For det tredje kan mindretallet kritiseres for å forankre og utlede kriterier for ugyldighet fra en regel om gyldighet. Riktignok er det lang tradisjon i rettspraksis og juridisk teori for å knytte kriterier om ugyldighet til forvaltningsloven § 41, se punkt 4.3.3, men det gir ikke nødvendigvis grunnlag for å utlede en regel om ugyldighet fra en regel om gyldighet.

Forarbeidsuttalelsen det vises til, forstås – dersom den leses i sin sammenheng – best som et uttrykk for at meningen med § 41 var å lovfeste én side av den ulovfestede ugyldighetsvurderingen, og ikke gripe inn i de øvrige ulovfestede kriteriene for ugyldighet, jf. «[d]en foreslåtte formuleringen tilsikter ikke å medføre noen forandring i rettspraksis og forvaltningsteori idet den overlater den nærmere grensedragning til domstolene». I motsetning til det mindretallet skriver, gir uttalelsen uansett ikke grunnlag for å «tolke» forvaltningsloven § 41 slik at enkelte feil er uten innvirkningsvurdering. En slik betingelse for virkning må forankres i rettspraksis og forvaltningsteori, og ikke utledes fra en generell uttalelse om rekkevidden av § 41.

For det fjerde er det en svakhet ved mindretallets argumentasjon at motforestillinger mot å gi feil virkning uten innvirkningsvurdering ikke trekkes frem. Det knytter seg betydelige vanskeligheter til det å avgrense en slik gruppe med feil. Ut fra mindretallets premisser er det først og fremst feil i form av brudd på formelle krav etter EØS-retten som vil kunne gi slik virkning, men det er uklart om det vil gjelde for ethvert brudd på kravene til utredning.

Det ovennevnte viser at mindretallets regel både har uklar rekkevidde og hviler på usikkert rettslig grunnlag, og derfor ikke bør følges opp uten nærmere diskusjon. Dessuten er det, som det fremgikk under drøftelsen av EØS-forpliktelsenes rekkevidde ovenfor, antagelig slik at brudd på konsekvensutredning etter direktiv 2001/42/EF allerede er en feil uten innvirkningsvurdering. Ikke desto mindre viser votumet at det ikke anses utelukket å gi prosessuelle feil absolutt virkning.

3.5 Sammenfatning og vurdering

Gjennomgangen har vist at materielle, personelle så vel som prosessuelle feil kan være uten innvirkningsvurdering (punkt 3.2, 3.3 og 3.4). I det følgende skal det løftes frem enkelte trekk ved denne kategorien feil.

Hvorvidt en feil er uten innvirkningsvurdering, følger ikke av reguleringsformålet til regelen som er brutt, altså om feilen er materiell, personell eller prosessuell. Det er også for grovkornet å avklare betingelsen for virkning ut fra feilens generelle art, for eksempel om den gjelder «inhabilitet», «kontradiksjonssvikt» mv.

Derimot kan reguleringsformålet til regelen som er brutt, og feilens art tjene som systematiske utgangspunkter for å avklare om feil er uten innvirkningsvurdering. Hvorvidt en feil skal klassifiseres som materiell, personell eller prosessuell, er stort sett klart ut fra tradisjonen med å systematisere ut fra reguleringsformål, men vil for enkelte grensespørsmål kunne bero på erkjennelsesinteressen.

Betingelsene for ugyldighet følger ikke med nødvendighet av reguleringsformålet, men hvordan feilen klassifiseres, kan få betydning for om feilen oppgis å være uten eller med innvirkningsvurdering. Gjennomgangen av feil som er – eller i det minste kan tenkes å være – uten innvirkningsvurdering, kan tjene som utgangspunkt og referanse når det skal avklares om andre typer feil hører til kategorien.

Om materielle feil (punkt 3.2): Det er feil uten innvirkningsvurdering dersom et enkeltvedtak er gitt et innhold som går utover forvaltningens kompetansegrunnlag; herunder hører også «grovt urimelige og vilkårlige» vedtak og vedtak som innebærer «usaklig forskjellsbehandling». Virkningen verner om hensynene til demokrati, likebehandling og effektiv samfunnsstyring.

Om personelle feil (punkt 3.3): Det er feil uten innvirkningsvurdering når vedtak treffes av et underordnet organ uten at det er «delegasjonsadgang mv.», «manglende medvirkning fra eksternt organ» og «inhabilitet i kollektive organer og ved skjønnsmessige avgjørelser». Virkningen verner om hensynet til forvaltningen som en fast institusjon og arbeidsfordelinger som er ment å legge til rette for saksopplysning og korrekt regelanvendelse.

Om prosessuelle feil (punkt 3.4): Det er, eller i det minste kan være, feil uten innvirkningsvurdering når «den skriftlige begrunnelsen er til hinder for kontroll», ved «manglende partsdeltakelse», «kvalifisert kontradiksjonssvikt» og for «særskilte utredningsplikter». Virkningen verner om hensynene til å kunne etterprøve og kontrollere avgjørelser, opplevelsen av å være deltakende i egen forvaltningssak, tillit til behandlingen og grunnleggende regler om saksopplysning.

Når det skal avgjøres hvilken betingelse som gjelder for ugyldighet ved andre feil, er det særlig grunn til å se på hvilke underliggende interesser som sikres ved at ovennevnte feil er uten innvirkningsvurdering, og om det er behov for at regler «håndheves særlig strengt» (punkt 2.4). Herunder må oppmerksomheten rettes mot overordnede rettsnormer, som enten direkte eller indirekte kan få betydning for avgrensingen (punkt 3.3.3.2, 3.4.4 og 3.4.5).

For spørsmålet om det er begått feil, er det av betydning om forvaltningens systeminnretning er forsvarlig. I HR-2020-2472-P gir mindretallets votum uttrykk for dette, for selv om det er beheftet med svakheter, gir det uttrykk for at prosessuelle feil etter omstendighetene kan tenkes å være uten innvirkning når det er behov for at regler «håndheves særlig strengt» (punkt 3.4.5.3).

Det er nok mer usikkert om det gjelder selvstendige institusjonelle minstekrav til forvaltningens organisasjon. I juridisk teori er det imidlertid argumentert i denne retning, herunder for materielle minstekrav til forvaltningens ivaretakelse av samfunnsoppdraget, personelle minstekrav til effektiv organisering av forvaltningen, og prosessuelle minstekrav til bruk av rettsmidler for rettsavklaring mv. (punkt 2.4).

Uansett er det et fremtredende trekk ved kategorien feil uten innvirkningsvurdering at den omfatter brudd på regler som bygger opp under forvaltningens institusjonelle struktur og hierarki, samt brudd på regler om partsdeltakelse og grunnleggende regler om saksopplysning. Betingelsen for ugyldighet har dermed en parallell i dansk rett, hvor brudd på «ordensforskrifter» gis direkte virkning, i tillegg til feil som utgjør en grov tilsidesettelse av «grundlæggende krav til forvaltningens sagsbehandling» (punkt 2.5.1).

Kriteriene som avgjør om feil er uten innvirkningsvurdering, synes likevel nokså vage, og det kan være vanskelig å vite om en står overfor den ene eller andre typen feil. Det kan til dels forklares med at begrunnelsen for todelingen mellom feil med og feil uten innvirkningsvurdering ble underkommunisert i forarbeidene til forvaltningsloven, og at det ikke er tradisjon for å teoretisere rundt skillet i rettspraksis eller i juridisk teori.

Dessuten er det utfordrende å få tak på kriteriene, fordi Høyesterett i flere saker oppgir at feil er med innvirkningsvurdering, samtidig som domspremissene viser at det ikke er tatt stilling til om feilen hadde betydning for vedtakets innhold, og at feilen derfor reelt er uten innvirkningsvurdering (punkt 3.3.2 og 3.3.4.2). Dertil kommer at enkelte innvirkningsvurderinger er abstrakte, slik at det ikke er feilens konkrete betydning som gjør vedtaket ugyldig (punkt 3.4.3). Dette er også forhold som i noen grad gjør det uklart hva som kan sluttes fra de enkelte rettsavgjørelser, og som skaper en usikkerhet omkring kriteriene for ugyldighet.

Den offentlige forvaltning er en sammensatt virksomhet hvor det treffes ulikeartede vedtak. Det tilsier at betingelsene for å gi feil virkning bør forstås som relative, slik at det kan tas høyde for særlige hensyn som gjør seg gjeldende for forvaltningsområdet – på samme måte som bestemmelsene i forvaltningsloven praktiseres i lys av særtrekk ved sakstypen som er til behandling.

Oppmerksomheten har vært rettet mot rettsvirkningen ugyldighet forstått som at vedtak ikke får virkning etter sitt innhold. Forvaltningens feil kan også få andre virkninger, blant annet krav om ny behandling, tilbakebetaling, erstatning mv. I juridisk teori er det tradisjon for å snakke samlet om typiske betingelser for og/eller typiske virkninger av feil, og tanken med å bruke «ugyldighet» som koblingsord er at samme betingelse kan knyttes til flere rettsvirkninger. Hvilke betingelser som gjelder, må avklares særskilt for den enkelte rettsvirkning, men da kan det også tenkes å være relevant hvilke betingelser som gjelder for andre rettsvirkninger.

Videre kan det av hensyn til koherens være grunn til å se hen til andre rettsområder for å klargjøre hvilke interesser som gjør seg gjeldende når betingelsene for virkning skal fastsettes. Blant annet kan domstolsprosessen by på en lang tradisjon og en finjustert praksis om feil som gis «ubetinget virkning» (punkt 2.5.2). Hvorvidt praksisen har overføringsverdi til forvaltningsretten, beror på om det er likhet mellom systemenes institusjonelle særtrekk.

4. Feil med innvirkningsvurdering

4.1 Tema og opplegg

For at feil med innvirkningsvurdering skal føre til ugyldighet, må feilen kunne hatt betydning for enkeltvedtakets rettslige eller faktiske innhold. For materielle feil er betingelsen ulovfestet, mens reguleringen for personelle og prosessuelle feil tradisjonelt knyttes til gyldighetsregelen i forvaltningsloven § 41.

Materielle feil med innvirkningsvurdering tematiseres i punkt 4.2. Først redegjøres for regelens bakgrunn, begrunnelse og rettslige forankring (punkt 4.2.1). Deretter utdypes kravet om innvirkning slik det er utlagt i rettspraksis og juridisk teori (punkt 4.2.2). Til slutt pekes det på enkelte særlige trekk ved innvirkningsvurderinger for materielle feil (punkt 4.2.3).

Personelle og prosessuelle feil med innvirkningsvurdering tematiseres i punkt 4.3, med utgangspunkt i forvaltningsloven § 41. Det redegjøres først for bestemmelsens bakgrunn (punkt 4.3.1) og virkeområde (punkt 4.3.2). Det fremheves at bestemmelsen forstås og omtales både som en regel om gyldighet og som en regel om ugyldighet (punkt 4.3.3). Deretter drøftes bestemmelsens betingelsesside; herunder klargjøres vurderingstemaet (punkt 4.3.4), innvirkningskravet (punkt 4.3.5) og hvem som har bevisbyrden for feilens betydning (punkt 4.3.6).

I punkt 4.4 løftes blikket, og det pekes på at innvirkningskravet ikke alene gir uttrykk for graden av usikkerhet som aksepteres for at feil har påvirket innholdet av enkeltvedtak. Det beror også på beviskravet for at det er begått en feil, og derfor bør kravene ikke forstås uavhengig av hverandre.

4.2 Materielle feil

4.2.1 Bakgrunn, begrunnelse og rettslig forankring

Det er en materiell feil når enkeltvedtak gis et innhold som går utover kompetansegrunnlaget, eller når innholdet er innenfor kompetansegrunnlaget, men fastsatt med et uriktig rettslig utgangspunkt. Feil som består i at det er gått utover kompetansegrunnlaget, er – som vi har sett i punkt 3.2.1 – uten innvirkningsvurdering, og begrunnelsen er at vedtakets innhold savner et rettslig grunnlag.

Feil som består i at det er tatt uriktig rettslig utgangspunkt, er derimot med innvirkningsvurdering, og begrunnelsen er at det ikke er grunn til å bruke tid og ressurser på ny behandling av saken dersom innholdet uansett vil bli det samme. I juridisk teori mener Bernt at det er «umiddelbart naturlig» å se hen til prinsippet bak forvaltningsloven § 41:

«[D]et ville være åpenbart urasjonelt om domstolene skulle være tvunget til å kassere vedtak det knytter seg formelle feil til også hvor det er åpenbart at feilen ingen innflytelse har hatt på vedtaket. Selv om en slik reaksjon nok kunne tenkes å ha en funksjon overfor grove feil, vil det normalt fortone seg som en lite hensiktsmessig bruk av offentlige ressurser og lite hensynsfullt overfor partene om man skulle være nødt til å gå igjennom hele beslutningsprosessen en gang til når det på forhånd er gitt at resultatet vil bli det samme.»

Kravet om innvirkning er ulovfestet, og vurderingstemaet er formulert på litt ulike måter, herunder som et spørsmål om feilen «kan ha virket bestemmende» på vedtakets innhold (punkt 4.2.2.1), og som et spørsmål om feilen er «vesentlig» (punkt 4.2.2.2).

4.2.2 Innvirkningskravet

4.2.2.1 «kan ha virket bestemmende»

Vilkåret etter den ulovfestede regelen om ugyldighet er formulert som et krav om innvirkning. Rt. 2009 s. 851 gjaldt avslag på arbeids- og oppholdstillatelse. Det var ikke tatt i betraktning at søkeren, som var skilt, kasteløs og uten profesjonsutdannelse, ikke kunne forsørge seg selv i en indisk by, og konkludert med at «feilen kan ha virket bestemmende inn på avgjørelsens innhold. Dette innebærer at vedtakene […] må kjennes ugyldig[e]». Et annet eksempel er Rt. 2010 s. 376 som gjaldt gyldigheten av et vedtak om tilbakekall av drosjeløyve. Vedtaket ble ansett for å være ugyldig fordi det i strid med lovens ordning ikke var foretatt en vurdering av om løyvet burde tilbakekalles, og det avgjørende var at «[d]ette kan ha hatt betydning for utfallet av saken».

Formuleringene gir assosiasjoner til en viss grad av sikkerhet, og at det vil kunne være tilstrekkelig at det er en generell sammenheng mellom typen feil og innhold. Den skiller seg for så vidt fra formuleringer ved personelle og prosessuelle feil, hvor det oppgis at det må være en «reell moglegheit» for innvirkning eller lignende, se punkt 4.3.3.3 og 4.3.5.3.

I rettspraksis og juridisk teori er det imidlertid gjennomgående slik at ugyldighetsregelen for materielle krav omtales og forstås som en parallell til regelen som er forankret i forvaltningsloven § 41. I rettspraksis er det dertil sagt at virkningen av materielle feil er regulert i § 41, noe som er formelt uriktig, men som illustrerer den nære sammenhengen det er mellom betingelsene for materielle feil og personelle og prosessuelle feil.

HR-2019-2400-A gjaldt en straffesak hvor det prejudisielt ble tatt stilling til gyldigheten av et innreiseforbud. Det var anført som en materiell feil ved vedtaket at det ikke var vurdert om vedkommende hadde opphold på et særskilt grunnlag. Høyesterett mente grunnlaget i alle tilfeller var bortfalt, og omtalte da den manglende drøftelsen av grunnlaget som en eventuell feil ved «saksbehandlingen», og konklusjonen var at feilen «ikke [hadde] virket inn på vedtakets innhold, jf. forvaltningsloven § 41». Betydningen av en materiell feil i form av «feil faktum» ble forankret på samme vis: «Når feilen uansett ikke kan ha virket inn på vedtaket, følger det av forvaltningsloven § 41 at feilen ikke medfører ugyldighet.»

I juridisk teori knyttes den ulovfestede ugyldighetsregelen for materielle feil til forvaltningsloven § 41. Hos Eckhoff og Smith heter det: «Vurderingen blir altså av samme art som etter fvl. § 41.» Graver skriver om skjønnmangler og saksbehandlingsfeil under overskriften «Gyldighetsreglene om å se bort fra betydningsløse feil», og redegjør der for materielle feil med innvirkningsvurdering i sammenheng med personelle og prosessuelle feil med innvirkning; herunder sidestilles den ulovfestede regelen om ugyldighet ved materielle feil med forvaltningsloven § 41.

Kravet om innvirkning gir uttrykk for hvilken grad av usikkerhet som kan hefte ved vedtakets rettslige eller faktiske premisser, og det er derfor vanskelig å se gode grunner for å la denne usikkerheten variere beroende på hvilket reguleringsformål feilen knytter seg til. Det tilsier at det materielle kravet bør avstemmes med kravet til innvirkning og bevisbyrden for personelle og prosessuelle feil, se punkt 4.3.5 og 4.3.6.

Kravet til innvirkning og bevisbyrden kan imidlertid være et annet for andre rettsvirkninger enn at vedtaket ikke kan gjøres gjeldende etter sitt innhold. I saker om erstatning etter feil under behandlingen av enkeltvedtak følger det av kravet til årsakssammenheng at det for ansvar må være såkalt sannsynlighetsovervekt for at feilen har hatt betydning for vedtakets innhold.

4.2.2.2 «vesentlig»

Vilkåret til den ulovfestede regelen om ugyldighet ved materielle «skjønnsmangler» er i juridisk teori, med henvisning til Rt. 1960 s. 1374, også formulert som et krav om at feilen skal være «vesentlig». Med bruken av «vesentlig» som markør rettes oppmerksomheten mot feilens karakter og potensialet denne har for innvirkning. Eckhoff og Smith skriver at feilen må være «såpass vesentlig at man må regne med at den kan ha påvirket avgjørelsen». Boe peker på at formuleringen gjelder noe annet enn et innvirkningskriterium, men fremhever at adjektivet «vesentlig» vil knytte seg til en innvirkningsvurdering:

«I praksis kommer de to løsningsmåtene likevel så å si ut på ett. Det er fordi det ikke er lett å svare på hva som er ‘vesentlig’ og ‘uvesentlig’ uten å gå veien om feilens betydning. Feilens innvirkning kommer på det viset inn bakveien. Ville utfallet ha blitt et annet uten feilen, er feilen vesentlig. Ellers er den sjelden det.»

Bernt utlegger kravet om vesentlighet på en litt annen måte. Han ser som nevnt innvirkningskravet som utslag av det samme prinsippet om er uttrykt i forvaltningsloven § 41. Videre presiserer han kravet til et vurderingstema om «beslutningsprosessen fremtrer som totalt sett forsvarlig», og om forvaltningen «ville kunne ha truffet et annet vedtak». Dessuten utkrystalliserer han kravet ytterligere i en drøftelse av om det kreves abstrakt eller konkret innvirkning, og konkluderer med at kravet best forstås som en rettslig standard: «Avgjørelsen av vesentlighetsspørsmålet treffes så å si i brennpunktet for alle de hensyn som gjør seg gjeldende mht. den rettslige overprøvings omfang og dybde.»

Det ovennevnte tilsier at kravet om vesentlighet så å si svarer til det som i nyere rettspraksis formuleres som et krav om innvirkning, og som det er redegjort for i 4.2.2.1. Det kan imidlertid stilles spørsmål ved om Rt. 1960 s. 1374 som kriteriet om vesentlighet er forankret i, egentlig omhandlet et slikt krav. Saken gjaldt et vedtak om drosjebevilling basert på «feil faktum», trolig som en følge av at reglene for behandlingen ikke var fulgt:

«Den svikt som det her er tale om, må etter min mening karakteriseres som vesentlig. Jeg går med andre ord ut fra at avgjørelsen måtte ha blitt en annen – at søknaden ville ha blitt innvilget – om departementet hadde hatt for seg det faktiske materiale som foreligger etter bevisførselen i rettssaken.»

Premissene viser at vedtaket var gitt et innhold som med «korrekt faktum» lå utenfor forvaltningens rettslige handlingsrom, jf. «måtte». Det er også klart fordi vedkommende var gitt bevilling da saken gikk for Høyesterett, og fordi det i premissene er sagt at det ikke var påvist «noe annet forhold som bevillingsnektelsen med rette kunne støttes på», og dessuten ble det sagt at søkeren «rettsstridig har vært forholdt den eller de bevillinger han søkte om». Det tilsier at vedtakets innhold var uten rettslig grunnlag, noe som er feil uten innvirkningsvurdering, og at det er dette som karakteriseres som «vesentlig», jf. «med andre ord».

En mulig forklaring på at Rt. 1960 s. 1374 likevel er forstått som at den angir et rettslig utgangspunkt for når materielle feil med innvirkningsvurdering skal gis virkning, er at nivåene for rettsregel og for lovtekst ikke er holdt adskilt. Lovens ordlyd innrømmet nemlig forvaltningen en viss diskresjonær kompetanse, men handlingsrommet var utvilsomt overskredet i den konkrete saken.

4.2.3 Innvirkningsvurderingen

Det at et vedtaks innhold er fastsatt med et uriktig rettslig utgangspunkt, kan få betydning for vedtakets rettslige og/eller faktiske komponent. Det rettslige vil si at forholdet kan være vurdert uriktig, mens det faktiske vil si at det er trukket inn eller sett bort fra rettslig relevante forhold.

Hvorvidt en materiell feil i form av uriktig rettslig utgangspunkt har virket inn på vedtakets rettslige side, må avgjøres etter kriterier for juridisk metodebruk, mens betydningen av feilen for vedtakets faktiske side må avgjøres etter kriterier for slutninger av faktisk art, se punkt 4.3.4 og 4.3.5.6.

Feilen og dens betydning kan komme til uttrykk i den skriftlige begrunnelsen for vedtaket; for eksempel kan det fremgå at det er lagt «stor vekt» på forhold som skal være uten betydning. Betydningen kan også fremgå av behandlingen; for eksempel kan korrespondanse forut for vedtaket vise at oppmerksomheten har vært rettet mot forhold som skal være uten betydning.

Forvaltningspraksis fra det aktuelle rettsområdet kan tydeliggjøre hva slags forhold som ellers er utslagsgivende, og gi grunnlag for slutninger om hva som kan ha vært utslagsgivende for det aktuelle vedtaket. Dersom det for eksempel er fast praksis for å inndra bevillinger på grunn av forhold som ellers foreligger i saken, kan det tilsi at feilen er uten betydning selv om slike forhold er trukket særskilt frem i den skriftlige begrunnelsen for vedtaket.

Illustrerende er Rt. 1985 s. 483 som gjaldt krav om erstatning etter søknad om skjenkebevilling som bystyret avslo uten realitetsvurdering, fordi det følte seg bundet av tidligere fastsatt tak for antall bevillinger. Kravet ble ikke tatt til følge, ettersom det etter «de foreliggende bevisligheter [var] grunn til å anta at bystyret ville ha valgt å avslå [søknaden]».

Bruken av uttrykket «grunn til å anta» i denne saken leder tanken i retning av at det ikke ble krevd stor grad av sikkerhet for at rettsvirkningen ville blitt den samme. Tidligere i domspremissene sies det imidlertid sterkere, nemlig at det «må antas» at søknaden ville blitt avslått, og det pekes på en rekke konkrete forhold ved driften som tilsa at det ville bli utfallet.

4.3 Personelle og prosessuelle feil – forvaltningsloven § 41

4.3.1 Bakgrunn

Forvaltningsloven § 41 er et kodifisert supplement til den ulovfestede reguleringen av når vedtak beheftet med feil er gyldige. Ordlyden er:

«Er reglene om behandlingsmåten i denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven ikke overholdt ved behandlingen av en sak som gjelder enkeltvedtak, er vedtaket likevel gyldig når det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold.»

Regelen om gyldighet kan anvendes uten at det er nødvendig å ta stilling til om det er begått feil, ettersom det er tilstrekkelig for gyldighet at vedtaket hviler på et forsvarlig beslutningsgrunnlag til tross for feilen, eller at det er stor grad av sikkerhet for at det gjør det:

«Når eg ikkje tek stilling til om det ligg føre ei varslingsplikt i ein slik situasjon, er det fordi eg meiner at eit mogleg manglande varsel under alle omstende ikkje gjer vedtaket ugyldig, jf. prinsippet i forvaltingslova § 41.»

Av forarbeidene fremgår at formålet med lovfestingen av § 41 var å «avverge misforståelser» og gjøre det tydelig at ikke enhver feil ved behandlingen fører til ugyldighet. Det er imidlertid tradisjon for å la § 41 med rettsvirkningen «gyldighet» tjene som rettslig forankring også for spørsmålet om når feil fører til «ugyldighet». Denne utbredte dobbeltheten er blant annet uttrykt hos mindretallet i HR-2020-2472-P:

«Utgangspunktet i norsk rett er at et vedtak ikke blir ugyldig som følge av saksbehandlingsfeil med mindre feilen kan ha virket inn på vedtakets innhold, jf. prinsippet i forvaltningsloven § 41. Vedtaket vil være ugyldig hvis det er en ikke helt fjerntliggende mulighet for at feilen kan ha virket inn på vedtaket […].»

Bestemmelsen ses altså som et uttrykk for et «alminnelig forvaltningsrettslig prinsipp», og ugyldighetsvirkningen forankres i prinsippet. Det finnes også praksis hvor ugyldigheten knyttes direkte til forvaltningsloven § 41, se punkt 4.3.3.

4.3.2 Virkeområde – «reglene om behandlingsmåten i denne lov eller forskrifter gitt i medhold av loven»

4.3.2.1 Generelt

Forvaltningsloven § 41 gjelder for feil som består i at reglene i forvaltningsloven og forskrifter til loven ikke er etterlevd. Med «reglene om behandlingsmåten» siktes det til såkalte vanlige saksbehandlingsfeil, som vil si personelle feil i form av inhabilitet og prosessuelle feil knyttet til hvordan det skal gås frem ved behandlingen av vedtak.

Bestemmelsen gjelder ikke uten unntak for reglene «i denne lov». Allerede i forarbeidene er det forutsatt at brudd på reglene om habilitet kan være uten innvirkningsvurdering, se punkt 2.3. Dessuten følger det av rettspraksis at brudd på prosessuelle feil etter omstendighetene er uten innvirkningsvurdering, se punkt 3.4.

Virkeområdet må således avgrenses mot personelle og prosessuelle feil uten innvirkningsvurdering. Dessuten må det avgrenses mot materielle feil med innvirkningsvurdering, hvor betingelsene er ulovfestede, selv om det har skjedd at det ved bedømmelsen av slike feil er tatt utgangspunkt i § 41, se punkt 4.2.1.

I forarbeidene er det forutsatt at bestemmelsen skal kunne anvendes ved brudd på regler utenfor forvaltningsloven, og at det i mange tilfeller er «naturlig å bruke § 41 analogisk på behandlingsregler i andre lover». Et eksempel er Rt. 1979 s. 1179 som gjaldt en personell feil som bestod i at departementet ikke hadde forelagt en sak for kommunestyret.

Rettspraksis viser at det også for brudd på spesiallovgivningen tas utgangspunkt i § 41, uten at forankringen tematiseres nærmere. Det tilsier at bestemmelsen forstås som uttrykk for et alminnelig prinsipp, med en glidende overgang mellom forvaltningslovens alminnelige bestemmelser og spesiallovgivningens egne reguleringer.

Rekkevidden av analogiargumentet må imidlertid vurderes nøye. For etter førsteutkastet til § 41 skulle den gjelde for «behandlingsregler gitt i eller i medhold av andre lover», men det ble sløyfet, blant annet fordi det var tvil om et vidt virkeområde var berettiget. Det tilsier at regelen bør formaliseres i spesiallovgivningen, og i enkelte lover er det også bestemt at forvaltningsloven supplerer lovens bestemmelser.

For spørsmålet om det er begått feil, kan det ha betydning om behandlingen har virket inn på vedtakets innhold, for eksempel når det tas stilling til om en beslutningstaker er inhabil som følge av interesser i sakens utfall, jf. forvaltningsloven § 6 annet ledd. Hvilke betingelser som avgjør om det er begått feil, må holdes adskilt fra spørsmål om hvilke betingelser som gjelder for at feil skal gis virkning, se punkt 3.3.4.1.

4.3.2.2 Forholdet til materielle rettigheter

Forvaltningslovens personelle og prosessuelle regler har som hovedformål å legge til rette for håndhevelse av materiell rett. Det antas å være nær sammenheng mellom etterlevelsen av reglene og riktige avgjørelser. På noen områder er det også slik at det utledes krav til behandlingen fra den materielle retten.

Vernet etter de internasjonale menneskerettighetskonvensjonene er blant annet søkt effektivisert med personelle og prosessuelle krav til behandlingen av saker som griper inn i vernet. Kravene er dels regulert særskilt, og dels innfortolket i det materielle vernet, og vil spille inn ved tolkningen av forvaltningens generelle saksbehandlingskrav.

Det er grunn til å merke seg særlig to ting om virkningen av brudd på slike krav: for det første at feilene etter omstendighetene kan være uten innvirkningsvurdering (se punkt 3.4.4), for det andre at innvirkningsvurderingen vil kunne forankres direkte i det materielle vernet, uten å gå veien om prinsippet i forvaltningsloven § 41.

Et eksempel på et slikt vern er retten til privatliv og familieliv etter EMK artikkel 8, og i saken Strand Lobben mfl. mot Norge, som gjaldt fratagelse av foreldreansvar og samtykke til adopsjon, ble det reist kritikk mot tingrettens beslutningsgrunnlag og begrunnelse. Kravene til behandlingen var direkte utledet fra det materielle vernet, og den manglende etterlevelsen ble undergitt en innvirkningsvurdering:

«[T]he decision-making process leading to the impugned decision […] was [not] conducted so as to ensure that all views and interests of the applicants were duly taken into account. It is thus not satisfied that the said procedure was accompanied by safeguards that were commensurate with the gravity of the interference and the seriousness of the interests at stake.»

For domstolskontroll med fratagelse av foreldreansvar og samtykke til adopsjon settes ikke spørsmålet om innvirkning som betingelse for ugyldighet i alminnelighet på spissen internrettslig, fordi domstolene har full kompetanse i slike saker og vil treffe realitetsavgjørelse, jf. barnevernloven § 7-24, jf. tvisteloven § 36-5 tredje ledd. Ikke desto mindre må vernet etter EMK vurderes på alle nivåer, herunder om de personelle og prosessuelle feil har virket inn på avgjørelsen.

4.3.3 Rettsvirkning – «likevel gyldig»

4.3.3.1 Generelt

I teoretiske fremstillinger av læren om ugyldighet er det vanlig å skille mellom regler om ugyldighet og regler om gyldighet. Forvaltningsloven § 41 er etter ordlyden en regel om gyldighet, jf. «er vedtaket likevel gyldig». Bestemmelsen uttrykker altså en gyldighetsnorm – en regel som sier at feil som ellers ville ledet til ugyldighet, likevel ikke gjør det under visse forhold.

Utformingen av § 41 ble inngående diskutert under lovforberedelsen, særlig formuleringen av terskelen for innvirkning, se punkt 4.3.5.1. Forvaltningslovkomiteen foreslo å formulere bestemmelsen som en regel om ugyldighet, jf. «vedtaket skal oppheves som ugyldig dersom […]». Da justiskomiteen endret bestemmelsens utforming på tampen av lovgivningsprosessen, ble den uten nærmere begrunnelse omgjort til en regel om gyldighet.

Til tross for at § 41 ble utformet som en regel om gyldighet, forstås og omtales den ofte som en regel om «ikke-gyldighet», eller «ugyldighet». Dessuten omtales den i tilknytning til kriterier for gyldighet og ugyldighet på samme tid, for eksempel i HR-2020-2472-P som gjaldt gyldigheten av utvinningstillatelser for petroleum, og hvor både kriteriene for gyldighet og kriteriene for ugyldighet forankres i «prinsippet i forvaltningslova § 41».

Valg av rettsvirkning har betydning for rettsregelens vilkårsside. Når bestemmelsen forstås som en gyldighetsregel, formuleres vurderingstemaet i tråd med ordlyden som at feilen «ikke kan ha virket bestemmende». Når bestemmelsen forstås som en regel om «ikke-gyldighet» eller «ugyldighet», formuleres vurderingstemaet som at feilen «kan ha virket bestemmende».

Hvordan vilkårsleddet formuleres, har betydning for forståelsen av innvirkningsterskelen og hva som kreves for rettsvirkning. For en gyldighetsregel vil et strengt krav bety at det skal mye til for «gyldighet», mens for en ugyldighetsregel betyr et strengt krav at det skal mye til for «ugyldighet».

Det at § 41 formuleres både positivt og negativt, har nok gjort den noe utilgjengelig for teoretikere, praktikere og juridiske studenter. I det følgende er siktemålet å bidra til en viss klarhet ved å betone og utdype innholdet i regelen ut fra et gyldighetsperspektiv (punkt 4.3.3.2) og et ugyldighetsperspektiv (punkt 4.3.3.3).

4.3.3.2 Gyldighetsperspektivet

Skal forvaltningsloven § 41 leses i tråd med ordlyden som en regel om gyldighet, må det forutsettes at det utenfor og forut for bestemmelsen er en regel som avgjør når feil som et utgangspunkt fører til ugyldighet. For bestemmelsen er selv er taus om disse betingelsene, som det er fremhevet: «[Den] sier direkte bare det positive: at vedtaket blir gyldig der feilen ikke kan ha påvirket realiteten. Om det negative – ugyldigheten – sier loven intet.»

Bestemmelsens overskrift, «Virkningen av feil ved behandlingsmåten», tilsier at det som et utgangspunkt er tilstrekkelig at det er begått feil, for å «utløse» en vurdering etter bestemmelsen. Det samme synes forutsatt i forarbeidene når det sies at alle feil ved saksbehandlingen skal undergis vurdering etter § 41, og det fremheves at også unnskyldelige forsømmelser vil kunne føre til ugyldighet.

Slik kan også rettspraksis forstås, for i saker om gyldighetskontroll med forvaltningsvedtak slås det gjerne først fast at det er begått feil, og deretter drøftes om § 41 får anvendelse, som i HR-2019-2400-A: «Når feilen uansett ikke kan ha virket inn på vedtaket, følger det av forvaltningsloven § 41 at feilen ikke medfører ugyldighet.» Se også Rt. 2009 s. 661, hvor det først slås fast at pliktig konsekvensutredning ikke er gjennomført, og deretter drøftes om reguleringstiltaket likevel er gyldig.

Vurderingstemaet etter § 41 tilsier også at det er tilstrekkelig at det er begått feil. Spørsmålet er om det er forsvarlig å opprettholde vedtaket til tross for feil, og det er i utgangspunktet uten betydning hva slags feil som er begått. I Rt. 2009 s. 661 er det sagt at det ikke kan bygges på en «alminnelig presumsjon» om at manglende lovpålagt konsekvensutredning er av betydning for sakens opplysning, fordi det vil gi «en ugrunnet stor vekting av form fremfor innhold», se punkt 3.4.5.

4.3.3.3 Ugyldighetsperspektivet

Forvaltningsloven § 41 omtales altså ofte som om det var en regel om ugyldighet. Høyesterett har for eksempel formulert seg slik: «For at ein sakshandsamingsfeil skal føre til ugyldigheit, er det ikkje eit krav at feilen har virka inn på vedtaket, jf. forvaltingslova § 41. Det er tilstrekkeleg med ein ikkje heilt fjerntliggande moglegheit for at feilen har fått tyding for vedtaket […].» Tidvis sies det samme ved at det vises til prinsippet i § 41, se punkt 4.3.3.1.

Bestemmelsen fremstilles på samme måte i juridisk teori: «Grunnvilkåret for ugyldighet er etter fvl. § 41 at det er en viss sannsynlighet for at feilen kan ha påvirket vedtakets innhold.» Videre redegjøres det for øvrige gyldighetsnormer, og ugyldighetsperspektivet kommer også da til uttrykk: «Selv om sannsynlighetskravet i fvl. § 41 er oppfylt, behøver ikke saksbehandlingsfeilen(e) å medføre ugyldighet.»

Det er et fremstillingsteknisk valg om lovbestemmelser og rettsregler formuleres positivt ved å angi vilkår og rettsvirkning, eller negativt ved å angi når vilkåret ikke er innfridd og rettsvirkningen ikke inntrer. Og § 41 kan derfor formuleres positivt med «gyldighet» som rettsvirkning, eller negativt med «ikke-gyldighet» som rettsvirkning.

Rettsvirkningen «ikke-gyldighet» etter § 41 er imidlertid noe annet enn «ugyldighet», for det første fordi det er en forutsetning for «ugyldighet» at heller ikke øvrige gyldighetsregler kommer til anvendelse, slik at bestemmelsen ikke kan brukes antitetisk. Dette tas det ofte forbehold om når § 41 fremstilles med et ugyldighetsperspektiv, blant annet i sitatet ovenfor ved at innvirkningskravet oppgis som «grunnvilkåret» for ugyldighet, og det peker mot at det også gjelder andre vilkår.

For det andre er ikke «ugyldighet» det samme som «ikke-gyldighet» etter § 41, fordi bestemmelsen er taus om hvilke kriterier som avgjør når feil i utgangspunktet fører til ugyldighet, se punkt 4.3.3.2. En følge av at vilkårs- og rettsfølgeleddet «speilvendes» og formuleres som en ugyldighetsregel, er derfor at det samtidig innfortolkes et kriterium for ugyldighet i § 41.

Det er for så vidt naturlig at kriteriene formuleres med utgangspunkt i innvirkningsterskelen i § 41 ettersom terskelen avgjør om gyldighetsregelen kommer til anvendelse, og gir et klart uttrykk for lovgiverens grad av aksept for hvilken usikkerhet som kan hefte ved riktigheten av vedtak som følge av feil. Like fullt er det ikke en nødvendig tolkning, og vilkårene for at feil som et utgangspunkt skal gis virkning, kan teoretisk sett tenkes å være andre.

I juridisk teori kan det synes å være tatt til orde for andre betingelser når Boe skriver om «å skape ugyldighet» etter ulovfestede regler, og argumenterer for at innvirkningsterskelen for ugyldighet da er høyere enn terskelen i § 41: «Også deres bedømmelsestema dreier seg i hovedsak om sannsynlighet eller mulighet for at feilen har påvirket innholdet. Men […] det […] er […] ikke nok at feilen ‘muligens’ har spilt en rolle.» Det undersøkes nærmere i punkt 4.3.5.3 om det er grunnlag for en skjerpet innvirkningsterskel; poenget her er kun å illustrere at kriteriene for ugyldighet ikke følger med nødvendighet av § 41.

Det at ugyldighetsperspektivet står sterkt for forståelsen og omtalen av § 41, kan forklares ut fra flere forhold. For det første bryter bestemmelsen med tradisjonen med å benytte ugyldighetsregler til å regulere virkningen av feil, og bestemmelsen var opprinnelig foreslått som en ugyldighetsregel og fikk først sin endelige utforming på tampen av lovarbeidet uten at tradisjonsbruddet ble nærmere omtalt, se punkt 4.3.1.

For det andre virker forestillingen om at det er parallellitet mellom § 41 og ugyldighetsregler i andre regelsett, å ha overlevd, selv om bestemmelsen ble utformet som en gyldighetsregel. For eksempel heter det i juridisk teori om § 41 og ugyldighetsreglene i domstolsprosessen at det «neppe [er] særlig forskjell i hvilken grad av sannsynlighet som kreves [for innvirkning]».

For det tredje taler de underliggende hensyn og legislative grunner for sammenfallende betingelser for ugyldighet på tvers av regelsett. Det er – som det fremgikk i punkt 4.2 – grunn til å stille samme krav for ugyldighet ved personelle og prosessuelle som for materielle feil med innvirkningsvurdering, noe som virker inn på forståelsen av § 41 og vice versa.

4.3.4 Vurderingstema – «ikke kan ha virket bestemmende»

Vurderingstemaet etter § 41 er feilens manglende innvirkning, jf. «ikke kan ha virket bestemmende». Det innebærer at det må tas utgangspunkt i den materielle regelen som ligger til grunn for vedtaket, og vurderes om vedtakets innhold ville vært et annet om det ikke var begått feil. Gyldighetsregelen får først anvendelse dersom vedtakets materielle innhold er tilstrekkelig velbegrunnet, tross feilen.

Det er – som det fremgikk i punkt 4.3.3 – vanlig å «snu» rettsvirkningen etter § 41 og omtale bestemmelsen som en regel om ugyldighet istedenfor gyldighet. Med det endres også vurderingstemaet, fra at feilen «ikke kan ha virket bestemmende», til at feilen «kan ha virket bestemmende»: «Det er tilstrekkeleg med ein ikkje heilt fjerntliggande moglegheit for at feilen har fått tyding for vedtaket […]».

Gjenstanden for innvirkningsvurdering er både vedtakets rettslige og faktiske komponent. I og med at saksbehandlingsreglene er av særlig betydning for fastsettelsen av sakens faktum, er det også vanlig å omtale betydningen av feilene i lys av det. Det at det hefter feil ved behandlingen, kan imidlertid også få betydning for rettslige spørsmål; for eksempel kan manglende kontradiksjon eller utredning tenkes å gjøre det uklart om det er lagt til grunn korrekt bransjestandard ved fastsettelsen av innholdet i en aktsomhetsnorm.

På enkelte områder og for enkelte spørsmål har det utviklet seg særskilte vurderingstemaer og holdbarhetskriterier for å avgjøre spørsmålet om gyldighet; det gjelder blant annet for rettsregler med vilkårsledd som etterspør prognoser eller prediksjoner, se punkt 3.2.3. Betydningen av feil ved behandlingen må da vurderes opp mot de særskilte kriteriene for gyldighet.

4.3.5 Innvirkningskravet – «grunn til å regne med»

4.3.5.1 Bakgrunn

Innvirkningsterskelen angir hvilken grad av sikkerhet som må foreligge for at det skal ses bort fra feil. Utformingen ble diskutert inngående under lovforberedelsen, og spørsmålet var om den skulle formuleres som et krav om «sannsynlighet» eller som et krav om «mulighet» for feilens innvirkning. Diskusjonen førte dessuten til at bestemmelsen ble endret fra en regel om ugyldighet til en regel om gyldighet, se punkt 4.3.3.1.

Forvaltningslovkomiteen foreslo å formulere bestemmelsen som en regel om ugyldighet, jf. «vedtaket skal oppheves som ugyldig dersom […]», og ønsket samme innvirkningsterskel som i rettspraksis og i domstolsprosessen, formulert som at det måtte være «sannsynlig at feilen har virket bestemmende på vedtakets innhold». Komiteen ga uttrykk for at valget av terskel var av begrenset betydning, fordi vurderingen uansett skulle være skjønnsmessig.

Departementet mente derimot at komiteens forslag til terskel avvek fra den som fulgte av rettspraksis og fra reglene for domstolsprosessen. Rettspraksis viser at kravet på den tiden blant annet ble formulert som «kan ha hatt betydning for avgjørelsens innhold» og «feilen kan ha innvirket på avgjørelsen». I domstolsprosessen var det tilstrekkelig for ugyldighet at feilen «kan ha» vært avgjørende. Departementet var imidlertid enig i at formuleringen var av begrenset praktisk betydning, og sluttet seg derfor til forslaget. En endring i formulering ble det likevel; at det skulle være sannsynlig at feilen «hadde virket inn», ble ansett for strengt, og derfor endret til «kan ha virket bestemmende».

Justiskomiteen mente kravet om at det skulle være «sannsynlig» at feilen «kan ha hatt» betydning, var «uklart og kanskje også noe ulogisk». Derfor ble formuleringen, etter drøftelse med departementet, endret til den som gjelder per i dag: «[N]år det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold». For terskelens del var forutsetningen at gjeldende rett skulle videreføres: «Den foreslåtte formulering tilsikter ikke å medføre noen forandring i rettspraksis og forvaltningsteori idet den overlater den nærmere grensedragning til domstolene.» Terskelformuleringen må forstås i lys av at regelstrukturen samtidig ble endret fra en regel om ugyldighet til en regel om gyldighet: «vedtaket [er] likevel gyldig […]».

4.3.5.2 Begrunnelse

Innvirkningsterskelens utforming fikk mye oppmerksomhet i lovforarbeidene, men det ble sagt lite om begrunnelsen for utformingen. Det lar seg nok forklare med at det var meningen at gjeldende rett skulle videreføres, og at det er tradisjon for å overlate til domstolene å gi nærmere innhold til regler om bevis. Dessuten ble formuleringen forutsatt å være av begrenset betydning fordi bruken av terskelen uansett skulle bero på en skjønnsmessig vurdering, se punkt 4.3.5.1.

I det følgende søkes det klargjort hvilke interesser som kan ligge til grunn for utformingen av et krav om innvirkning for å gi feil virkning. Disse gir grunnlag for å fastsette og vurdere terskelgraden i § 41 nærmere, herunder tydeliggjøre og løfte frem hvilke momenter terskelskjønnet bør utøves med klangbunn i.

For det første er utformingen av terskelen av betydning for i hvilken grad den materielle retten blir ivaretatt. Dersom det for å opprettholde vedtak kreves stor grad av sikkerhet for at feilen er uten betydning, altså at det skal lite til for ny og formriktig behandling, må det, fordi reglene om behandlingene forutsettes å legge til rette for riktighet, antas å fremme materiell rett, så vel som tilliten til forvaltningen som beslutningsorgan, i den enkelte sak.

Videre behandling kan imidlertid også begrense den materielle rettens gjennomslag. Om vedtak behandles på nytt med samme utfall, vil gjennomslaget måtte avvente i perioden frem til nytt vedtak. Dessuten kan det være at saken ikke lar seg behandle på nytt, som følge av at bevis er forvitret, kommet bort eller annet. Det kan dessuten tenkes at psykologiske mekanismer kommer i veien for den materielle retten, for eksempel dersom forvaltningsorganet uriktig forstår ugyldighet slik at det må treffe avgjørelse med motsatt resultat ved neste behandling.

For det andre er terskelnivået av betydning for forvaltningens ressursbruk. Det kan være ressurskrevende å innfri et krav om stor grad av sikkerhet for at feilen er uten betydning, dels fordi det kan føre til at det blir mange saker om ugyldighet, og dels fordi det kan være ressurskrevende å innfri kravet i den enkelte sak. Dertil kommer at det påløper merkostnader ved en eventuell videre behandling av saken.

For det tredje er terskelnivået av betydning for hvem som får byrden med å godtgjøre feilens betydning. Dersom terskelen er høy og bevisbyrden lagt til forvaltningen, må forvaltningen godtgjøre fullt og helt at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold, og at innholdet er velbegrunnet. Et mindre strengt krav vil lettere utløse gyldighetsregelen, slik at det overlates til den private parten å påvise feilens betydning.

For det fjerde kan terskelnivået tilrettelegge for partsadferd. Et strengt krav til å godtgjøre feilens manglende betydning kan tenkes å legge føringer for forvaltningens saksbehandling. Og dersom det skal mye til for å se bort fra feil, kan det tenkes å føre til rutiner for å forebygge feil. Dessuten kan et strengt krav med tilhørende ressursbruk kunne tenkes å bidra til at det etableres rutiner for å sikre notoritet om behandlingen, noe som i sin tur bygger opp under hensynene til effektivitet, likhet, tillit og materiell rett. Samtidig er det en risiko for at slike rutiner gir opphav til standardformuleringer for å oppfylle kravene, men uten at formuleringene er uttrykk for reelle vurderinger.

For det femte er kravet til innvirkning av betydning for funksjonsdelingen mellom domstolene og forvaltningen ettersom det styrer hvor langt domstolene må gå i å ta stilling til forvaltningens premissvalg og avveininger, for eksempel hvor langt domstolene skal gå i å ta stilling til hva et demokratisk valgt organ ville kommet frem til om det ikke var begått feil, se punkt 4.3.5.4. Bernt argumenterer for at et fritt skjønn ikke vil la seg opprettholde dersom domstolskontrollen «går til bunns i spørsmålet om hvilket innhold vedtaket ville fått om en formell feil ikke hadde foreligget».

For det sjette er det av betydning om og i hvilken grad kravet til innvirkning lar seg begrunne kunnskapsteoretisk, og kravet må svare til hvordan virkningen lar seg fastslå. Innvirkningsvurderingen er basert på generelle erfaringer om sammenhenger mellom feil og innhold, se punkt 4.3.5.6, og tilgangen til slike erfaringer kan være ulik for typer av feil og typer situasjoner. I noen tilfeller er det umulig eller svært vanskelig å fastslå betydningen av feil, mens det i andre tilfeller kan fastslås med letthet hvilken betydning feilen har hatt.

For det syvende må det tas høyde for psykologiske forhold hos den som skal anvende kravet. Bernt peker på betydningen av det når han argumenterer for at det ikke er realistisk å skille mellom krav til abstrakte og krav til konkrete sammenhenger mellom feil, fordi det vil «forutsette en vilje til teoretisk purisme – og mange ville vel si virkelighetsfjernhet – som er moderne skandinavisk rettstradisjon fremmed».

Ovennevnte forhold viser kompleksiteten til premissene for og virkningene av et krav om innvirkning, som det bør tas høyde for ved forståelsen og anvendelsen av den skjønnsmessige innvirkningsterskelen. I og med at innvirkningskravet skal gjelde generelt, bør innholdet i utgangspunktet fastsettes med et bredt perspektiv, men det kan gis et relativt innhold ved å ta høyde for særtrekk ved feil og særlige situasjoner, se punkt 4.3.5.5.

4.3.5.3 Terskelgrad

Gyldighetsregelen i § 41 får anvendelse når det er «grunn til å regne med» at feilen ikke kan ha hatt betydning for avgjørelsens innhold. Lovforarbeidene er ikke entydige på dette punkt, men det synes å forutsatt en nokså høy grad av sikkerhet for at feilen er uten betydning, se punkt 4.3.5.1. Kravet kan derfor sies å fremme materiell rett og samtidig legge til rette for en forsvarlig saksbehandling, se punkt 4.3.5.2.

En høy terskel for gyldighet er godt forenlig med at pliktreglene for behandlingen av enkeltvedtak først og fremst er rettet mot forvaltningen, som dermed har det overordnede ansvaret for en forsvarlig behandling. Et krav om stor grad av sikkerhet for at feilen er uten betydning, kan forstås som en forlengelse eller effektivisering av pliktreglene.

Når § 41 forstås med et ugyldighetsperspektiv, må innvirkningsterskelen «snus» for å tilpasses vurderingstemaet og rettsvirkningen, se punkt 4.3.3.3. Det gjelder da et lavt krav til innvirkning, som i rettspraksis er formulert slik: «Det skal altså ikkje så mykje til. Ut frå dei konkrete omstenda i saka må det vera ein reell moglegheit for at feilen har fått tyding for resultatet.» En annen formulering er om korrekt behandling «kunne ha ført til» et annet resultat.

I juridisk teori er det argumentert for at det gjelder en høyere terskel for rettsvirkningen ugyldighet enn den som vil følge av å «snu» gyldighetsregelen. Boe mener det gjelder et særskilt krav til innvirkning etter den ulovfestede ugyldighetsregelen, og Stub mener Høyesterett i Rt. 2009 s. 661 sammenblandet terskelen etter § 41 med en «vanlig formulering av sannsynlighetskravet etter de ulovfestede reglene om ugyldighet».

Det er mulig at et slikt krav for ugyldighet i sin tid kunne forankres i den ulovfestede ugyldighetsregelen som opprinnelig var foreslått tatt inn i forvaltningsloven, se punkt 4.3.5.1. Derimot er det vanskelig å se at det kan differensieres mellom innvirkningsterskler etter at lovgiveren med § 41 selv tok stilling til og fastslo graden av usikkerhet om innvirkning som er akseptabel etter at det er begått feil. Det er, som fremhevet av Shetelig, demokratisk problematisk å supplere en formell lov som klart angir den aksepterte risikoen, med en regel på ulovfestet grunnlag som ble forlatt med loven og som ellers er uten forankring i lovens forarbeider.

Dessuten er det ikke konsekvent å ha to krav for samme vurderingstema. I alle tilfeller taler hensynet til en enkel og operativ regel for én terskel, og det ville i alle tilfeller vært så små nyanser mellom sannsynlighetskravene at det kunne stilles spørsmål om det i det hele tatt gir mening å nyansere mellom flere krav, se punkt 4.3.5.2.

Men selv om det gjelder én generell innvirkningsterskel, kan den tenkes praktisert relativt beroende på særlige forhold ved regelen som er brutt, sakstypen, partene, virkningen av ugyldighet eller annet, se punkt 4.3.5.2 og 4.3.5.5. Det kan for eksempel argumenteres for at terskelen for ugyldighet til gunst bør være lavere enn for ugyldighet til ugunst når vedtaket ikke berører andre, med henvisning til forarbeidenes sterke betoning av hensynet til vern om borgerne og at beslutningsgrunnlaget skal være betryggende.

4.3.5.4 Abstrakt/konkret

Et innvirkningskrav kan være abstrakt, som vil si at det i utgangspunktet er tilstrekkelig at det i alminnelighet ikke er sammenheng mellom typen feil og innhold, eller det kan være konkret, som vil si at det må godtgjøres at vedtakets innhold er velbegrunnet til tross for feilen. Spørsmålet om terskelen er abstrakt eller konkret, er et annet enn hvilken grad av sikkerhet som kreves, fordi abstrakte så vel som konkrete sammenhenger kan være mer og mindre sikre.

Ordlyden i § 41 taler for at bedømmelsen skal være konkret, jf. «når det er grunn til å regne med at feilen ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold». Uttrykket «kan ha» kan isolert sett tilsi en sammenheng mellom feil og innhold av abstrakt karakter, men lest i sammenheng med «grunn til å regne med» gir det assosiasjoner i retning av at det kreves et konkret grunnlag og dermed også en konkret sammenheng.

Det at kravet skal forstås som konkret, finner også støtte i at formålet med § 41 var å sikre riktige avgjørelser, samtidig som det i forarbeidene stadig betones at det er virkningen på vedtakets innhold som er av betydning: «[F]eilens innflytelse på innholdet […] må være avgjørende.» Forarbeidene viser dessuten at domstolsprosessen tjente som inspirasjon for utforming av bestemmelsen, og der er innvirkningskravene konkrete, se punkt 2.5.2.

Rettspraksis viser at kravet forstås og praktiseres konkret, dels fordi vurderingstemaet utformes konkret, og dels fordi vurderingene under § 41 er utpreget konkrete. I Rt. 2009 s. 661 heter det: «I forhold til innvirkningskriteriet må man etter mitt syn derfor gå konkret til verks, og knytte undersøkelsen til de enkelte påberopte avvik fra den saksbehandlingen som skulle ha vært fulgt […].» Som påpekt i punkt 4.3.3.2 tok Høyesterett i avgjørelsen eksplisitt avstand fra en abstrakt vurdering, ved å si at det ikke kunne bygges på en presumsjon om at en manglende lovpålagt konsekvensutredning skulle gis virkning, fordi det «ville representere en ugrunnet stor vekting av form fremfor innhold».

Frihagen oppsummerte praksisen slik:

«Det kan […] se ut til at en forholdsvis ofte har konsentrert seg om hvorvidt feilen i det konkrete tilfelle har hatt betydning. Det generelle behov for å sikre at hovedreglene i forvaltningsloven følges og den mer prinsipielle betydning av vedkommende regel kan dermed ha kommet noe i bakgrunnen.»

Samlet trekker det ovennevnte nokså entydig mot at kravet skal forstås og er forstått konkret. Det gjelder likevel ikke for alle typer feil. For noen feil synes «form» å ha fått en viss betydning under kravet ved at det er bestemt at det skal lite til før de får virkning. Det gjelder, som nevnt i punkt 3.4.4, blant annet for kvalifiserte kontradiksjonsmangler: «[Det] stilles […] ikke store krav til mulighetene for innvirkning […].»

Det er nok et åpent spørsmål om denne typen uttalelser skal forstås som uttrykk for en senket innvirkningsterskel, at det er tilstrekkelig med en abstrakt sammenheng, eller en faktisk presumsjon om innvirkning, se punkt 4.3.5.5. Dersom det forstås på den første eller andre måten, kan det forklares med at argumentene for å la feil være uten innvirkningsvurdering har fått et visst gjennomslag for innvirkningskravet, se punkt 2.4 og 4.3.5.2.

Hensynet til institusjonell rollefordeling kan også føre til at kravet gis et mer abstrakt innhold. Det viser seg ved domstolskontroll av forvaltningsvedtak som hviler på utpreget faglig og/eller politisk skjønn. Et eksempel er Rt. 2009 s. 661 om kontroll av feil i form av manglende konsekvensutredning:

«Som jeg har vært inne på tidligere, fastsettes utredningsprogrammet av ansvarlig myndighet ut fra et faglig-politisk skjønn. Grensen mot skjønnet under realitetsavgjørelsen er ikke skarp. Det kan da ikke være spørsmål om at domstolene setter seg i den ansvarlige myndighets sted for å vurdere hva som ville være den optimale utredningsplanen […].»

En slik varsomhet med å gå inn i konkrete innvirkningsvurderinger er det i alminnelighet ikke behov for når forvaltningen selv vurderer ugyldighet i en omgjøringssak. De institusjonelle hensynene slår ulikt ut for forvaltningens egen behandling og domstolenes gyldighetskontroll, og forvaltningen bør således bedømme innvirkningsspørsmålet konkret i omgjøringssaker, jf. forvaltningsloven § 35 første ledd bokstav c og annet ledd.

Det kan likevel være at de institusjonelle hensynene kommer i spill ved kontroll innad i forvaltningen. Når det i forvaltningsloven § 34 annet ledd tredje punktum for eksempel er bestemt at et statlig organ som er klageinstans for vedtak truffet av en kommune eller fylkeskommune, skal «legge stor vekt på hensynet til det kommunale selvstyre ved prøving av det frie skjønn», kan det også tenkes å få betydning for vurderingen av personelle og prosessuelle feil.

4.3.5.5 Relativitet

Innvirkningskravet «grunn til å regne med» gir assosiasjoner til en fast terskel, men i forarbeidene er det klart forutsatt at den skal praktiseres skjønnsmessig, og hensynene som ligger til grunn for terskelen, taler for at det bør kunne ses hen til særtrekk både ved typen feil og typen situasjon, se punkt 4.3.5.1 og 4.3.5.2. I domstolsprosessen praktiseres innvirkningskravet relativt på denne måten; herunder har feilens karakter og partenes aktivitet betydning, se punkt 2.5.2.

Terskelen skal altså etter forarbeidene kunne «varieres noe», og det er uttalelser som tilsier at konkrete så vel som institusjonelle forhold kan komme i betraktning, f.eks. «virkningen av ugyldighet og betydningen av at saksbehandlingsreglene på vedkommende saksområde håndheves særlig strengt». Partsadferd vil også være relevant, og fordi pliktreglene om behandlingen først og fremst retter seg mot forvaltningen, er det særlig dennes adferd som kan få betydning.

I juridisk teori er det for fastsettelsen av terskelnivået sagt at det kan ses hen til antall feil, feilenes karakter, hvor inngripende vedtaket er, og hensynet til forvaltningens tillit mv. Det er også pekt på at virkningene av ugyldighet er av betydning, og at terskelen derfor kan variere beroende på om saken ved ugyldighet må behandles på nytt, eller om den får sin endelige avgjørelse med ugyldigheten. Dessuten kan det få betydning hvem vedtaket angår, herunder om det er flere parter i saken, eller om vedtaket berører tredjepart.

En mulig pekepinn for å fastsette innvirkningsterskelens innhold er å se hen til det materielle beviskravet som gjelder for rettsområdet, ettersom det gir uttrykk for fordelingen av risikoen for usikkerhet. Dersom det gjelder et strengt beviskrav som er begrunnet med at uriktig avgjørelse har særlige og betydelige konsekvenser i én retning, vil det tilsi at det bør kreves stor grad av sikkerhet for at feilen er uten betydning, eventuelt lav grad av sikkerhet for at feilen er av betydning, om § 41 forstås som en regel om ugyldighet.

Når det i rettspraksis og i juridisk teori oppgis at kravet om innvirkning er relativt, er det ikke alltid det skilles klart mellom den rettslige innvirkningsterskelen og den underliggende innvirkningsvurderingen. I Rt. 2009 s. 661 er for eksempel terskelen for innvirkning formulert som «en ikke helt fjerntliggende mulighet» samtidig som det angis typetilfeller av feil hvor det «gjennomgående [skal] nokså lite til.» Det er kanskje mer presist å si at kravet regelmessig vil være innfridd for bestemte feil eller slike situasjoner, eller at kravet for slike feil skal forstås abstrakt, se punkt 4.3.5.4.

Selv om det fra et teoretisk og analytisk perspektiv er grunn til å skille nevnte størrelser fra hverandre, er det nok likevel mest realistisk å forstå kravet om innvirkning som en samlende og skjønnsmessig standard, hvis nærmere innhold blant annet beror på sakens alvor, typen feil, muligheten for å bevise innvirkning, hensynet til funksjonsdelingen mellom domstolene og forvaltningen mv. Like fullt må det holdes fast ved lovforarbeidenes klare og entydige forutsetning om at gyldighet forutsetter en høy grad av sikkerhet for at feil er uten betydning, se punkt 4.3.5.3. Det tilsier at selv om innvirkningskravet er relativt, er handlingsrommet for å lempe på kravet for gyldighet nokså begrenset, mens anledningen til å betone institusjonelle forhold ved å skjerpe kravet er videre.

4.3.5.6 Innvirkningsvurderingen

Personelle og prosessuelle feil kan få betydning for vedtakets rettslige og faktiske sider: Det kan være at de rettslige vurderingene ville vært andre dersom feilen ikke var begått, og/eller det kan være at det som følge av feilen er sett hen til eller sett bort fra faktiske forhold av betydning for vedtaket, se punkt 4.3.4. Innvirkningskravet retter seg mot begge typer virkninger.

Innvirkningsvurderingens kompleksitet styres dels av bevisbildet, og dels av graden av skjønn som ligger til grunn for avgjørelsen. Dersom rettsområdet er strengt lovbundet og de faktiske forhold brakt på det rene, kan spørsmålet om virkning besvares ved å avklare om «faktumet» lar seg subsumere under regelen. Derimot vil det kreve en nærmere vurdering for å klargjøre betydningen av feil, dersom det ligger rettslige eller faktiske vurderinger til grunn for vedtaket.

Kriteriene for å avgjøre om feil har hatt betydning eller ikke, er forskjellige, beroende på om det er vedtakets rettslige eller faktiske komponent feilen kan ha innvirket på. For vedtakets rettslige side må feilens betydning avgjøres ut fra juridisk metode, mens betydningen av feil for vedtakets faktiske side må avgjøres ut fra bedømmelse av bevis.

Det vil være nødvendig å undersøke feilens betydning både for vedtakets rettslige og faktiske sider. Dersom det er spørsmål om feilen har ført til at det er lagt til grunn «feil faktum», må det først avklares ut fra bevisbedømmelse om feilen har påvirket fastsettelsen av sakens faktum, og deretter ut fra rettslig metode avgjøres om faktumet faller inn under rettsgrunnlaget og om korrekt faktum kunne ført til et annet utfall, se punkt 4.2.3.

For både de rettslige og de faktiske spørsmålene må således erfaringer om generelle sammenhenger mellom avgjørelsers tilblivelse og resultat tas i bruk, se punkt 4.3.5.4. Bruken av slike erfaringer kommer blant annet til uttrykk i rettspraksis ved at det oppgis at den aktuelle typen feil i alminnelighet får betydning, samtidig som det underforstås at øvrig informasjon i den konkrete saken ikke motvirker presumsjonen.

Det kan også ses hen til andre forhold enn typen feil, som for eksempel partenes adferd. Dersom noen i en større sak hevder ikke å ha kommet til orde med sentral informasjon som var av betydning for vedtaket, vil det ha formodningen mot seg dersom det ikke fremgår av referater fra behandlingen, bemerkningene til disse eller korrespondanse i saken at vedkommende har forsøkt å fremlegge noe.

Vurderingen kan være atomistisk ved at betydningen av enkeltfeil bedømmes isolert, som i Rt. 2009 s. 661 vist til i punkt 4.3.5.4, eller den kan være holistisk ved at betydningen av flere forhold eller flere feil bedømmes samlet, se for eksempel Rt. 2004 s. 76, hvor det ble lagt til grunn at «manglende kompetanse og de saksbehandlingsfeil som foreligger, er så vidt betydelige at de samlet sett kan ha hatt betydning». Betydningen av én og samme feil vil variere beroende på hva som ellers finnes av informasjon om faktiske og rettslige forhold.

4.3.6 Bevisbyrden

4.3.6.1 Generelt

Regler om bevisbyrde avgjør hvem som bærer risikoen når kravet til bevis ikke innfris. Det er vanlig å skille mellom objektiv bevisbyrde, som angir hvem som bærer den rettslige risikoen for om kravet innfris, og subjektiv bevisbyrde, som angir hvem som til enhver tid faktisk må foreta seg noe for ikke å få avgjørelsen mot seg. Den objektive bevisbyrden sies også å avgjøre hvem som bærer risikoen når det er like sikkert som det ikke er sikkert at beviskravet er innfridd.

Spørsmålet om det er begått feil, og betydningen av det, melder seg når forvaltningen selv eller en part er oppmerksom på feilen og mener den er eller ikke er av betydning for vedtakets innhold – og dermed vedtakets gyldighet. Hvem som i en slik situasjon har prosessinitiativet og må foreta seg noe, er imidlertid et annet spørsmål enn hvem som har bevisbyrden.

Det har vært begrenset oppmerksomhet omkring bevisbyrden etter § 41, og det praktiske behovet for å få avklart reguleringen synes således ikke å være påtrengende. Det kan nok forklares med at forvaltningen i alminnelighet tilveiebringer relevant informasjon i slike saker, både for spørsmålet om det er begått feil, og for spørsmålet om feilen har innvirket.

Selv om det ofte er klart om det er begått feil og om de(n) har innvirket, er det – som det vil fremgå – et ikke helt ubetydelig spørsmål, og det er uansett teoretisk interessant. I det følgende fremheves at det har betydning for reguleringen av bevisbyrden hvorvidt § 41 forstås ut fra et gyldighetsperspektiv eller et ugyldighetsperspektiv (punkt 4.3.6.2), og deretter redegjøres det for bevisbyrden for begge perspektiver (punkt 4.3.6.3).

4.3.6.2 Betydningen av perspektiv

Det beror på utformingen av rettsregelens vilkårsledd og hvilke øvrige bevisregler som gjelder, hvordan reglene om bevisbyrde skal forstås. For å formulere en regel om bevisbyrde bør det i første omgang klargjøres om § 41 skal forstås som en regel om gyldighet eller en regel om «ikke-gyldighet», se punkt 4.3.3. Valg av perspektiv er i seg selv uten betydning for fordelingen av risikoen for usikkerhet mellom partene, men det avgjør hvordan regelen må formuleres.

Dersom § 41 forstås med et gyldighetsperspektiv, knyttes den objektive bevisbyrden til et krav om «ikke-innvirkning» for «gyldighet». Den som har bevisbyrden, må da godtgjøre med tilstrekkelig grad av sikkerhet at feilen var uten betydning, for å gi regelen anvendelse. Forstås § 41 isteden ut fra et ugyldighetsperspektiv, må bevisbyrden knyttes til et krav om «innvirkning» for «ikke-gyldighet». Den som har bevisbyrden, må godtgjøre med tilstrekkelig grad av sikkerhet at feilen hadde betydning for «ikke-gyldighet».

Bernts fremstilling er et eksempel på at bevisbyrden fremstilles med et ugyldighetsperspektiv:

«I utgangspunktet påligger tvilsrisikoen parten, men har han ført tilstrekkelig bevis ikke bare for at det er begått feil, men også for at det var en ikke ubetydelig generell – eller abstrakt – mulighet for at feilen kunne påvirke vedtakets innhold, er det opp til forvaltningen å sannsynliggjøre at feilen likevel ikke hadde noen slik betydning i det konkrete tilfellet.»

Her er den objektive bevisbyrden knyttet til et krav om innvirkning for «ikke-gyldighet», og den oppgis å påligge den private part. For rettsvirkningen «ikke-gyldighet» må vedkommende således godtgjøre at innvirkningskravet er innfridd, formulert som en «ikke ubetydelig […] abstrakt mulighet» for innvirkning. Skulle vedkommende lykkes med dette, vil forvaltningen få en subjektiv bevisbyrde, og vil måtte fremskaffe motbevis for å oppnå rettsvirkningen «gyldighet».

For å oppnå samme risikofordeling når § 41 leses med et gyldighetsperspektiv, slik at bevisbyrden skal knyttes til et krav om «ikke-innvirkning», må det først kreves at den private part i henhold til ulovfestede kriterier for ugyldighet godtgjør at det er en «ikke ubetydelig […] abstrakt mulighet» for innvirkning. I så fall må forvaltningen gis den objektive byrden etter § 41, og må godtgjøre «ikke-innvirkning» for «gyldighet».

Bevisbyrdens rettslige forankring beror altså på perspektivet på § 41. Dersom regelen slik Bernt utlegger den, skulle legges til grunn, vil den for begge perspektiver gå ut på at det utløses en rettslig presumsjon om at feilen har hatt betydning dersom en part stiller spørsmål ved om feil har innvirket, og i noen grad konkretiserer og sannsynliggjør det. Presumsjonen blir lagt til grunn med mindre forvaltningen godtgjør at feilen likevel er uten betydning. En slik regel kan, dersom den holdes opp mot alminnelige regler om bevis, karakteriseres som en legalpresumsjon med adgang til motbevis, eller såkalt snudd bevisbyrde.

4.3.6.3 Ugyldighet og gyldighet

Kriteriene for ugyldighet, enten de knyttes til forvaltningsloven § 41 eller ulovfestet rett, fastslår at det fører til ugyldighet når det er en «ikkje heilt fjerntliggande moglegheit» for at feilen har hatt betydning, se punkt 4.3.5.3. Det følger av regelen om bevisbyrde hvem som bærer risikoen for at denne betingelsen ikke innfris.

Etter den såkalte alminnelige sivilrettslige regelen om bevisbyrden sies det gjerne å påligge den som påstår et rettsstiftende eller rettsendrende faktum, å godtgjøre dette, med mindre det er holdepunkter for noe annet. Begrunnelsen for og rekkevidden av dette utgangspunktet er ikke helt klart, og det kan nok problematiseres hvorvidt det finnes et alminnelig utgangspunkt, men dersom det holdes fast i regelen, vernes det bestående som et utgangspunkt.

Dersom utgangspunktet legges til grunn for innvirkningskravet, ville det påligge den som påstår at et enkeltvedtak er ugyldig, å godtgjøre betingelsene for det. Det vil si at bevisbyrden ligger hos forvaltningen når den mener et vedtak er ugyldig på grunn feil, og hos den private part når denne mener vedtaket er ugyldig. Det er imidlertid ikke opplagt at utgangspunktet bør gjelde direkte, eller etter analogi, for virkningene av feil. Det er med andre ord «holdepunkter» som taler for å fravike utgangspunktet.

For det første er reguleringsformålet et annet. Den alminnelige sivilrettslige regelen sies å gjelde for materiell rett, og regulerer dermed det endelige utfallet av saken, mens innvirkningskravet er et vilkår for ugyldighet som kun betyr at saken skal behandles på nytt. Det kan derfor stilles spørsmål om det «rettsendrende faktum» er det som knytter seg til vedtaket, og ikke faktumet under innvirkningskravet, som kun avgjør om vedtaket kan gjøres gjeldende etter sitt innhold.

For det andre er det ikke alltid en grunn til å forvente aktivitet fra den som påstår ugyldighet. Det er først og fremst forvaltningen som er gitt mandat til å ivareta sakens kryssende offentlige og private interesser. Forvaltningens oppgave er å fremme materiell rett, herunder et overordnet ansvar for at behandlingen er forsvarlig og at reglene følges. Det taler for at forvaltningen i alle tilfeller hvor vedtak er beheftet med feil, bør påse at det er grunn til å opprettholde vedtaket, uavhengig av hvem som påstår at vedtaket ugyldig eller har prosessinitiativet.

Denne tanken har formell støtte i forvaltningsloven § 41 og vilkåret om at feilen «ikke kan ha virket bestemmende på vedtakets innhold». For selv om bestemmelsen lest isolert ikke sier noe om kriteriene for ugyldighet eller fordelingen av bevisbyrden, har den, som lovens øvrige bestemmelser, forvaltningen som adressat. En strukturell fortolkning tilsier derfor at forvaltningen må godtgjøre at vedtak kan opprettholdes etter § 41 dersom det er begått feil.

Forvaltningen er også ellers pålagt å utvise aktivitet ved feil. Blant annet har den plikt til å behandle saker på ny og rette feil som «berører vedtakets lovlighet». Forvaltningen har altså plikt til å agere for å sikre lovformelighet. En annen sak er at det etter omstendighetene er tilstrekkelig for å innfri aktivitetskravet at det i ord eller handling gis uttrykk for at vedtak skal ratihaberes/opprettholdes.

Andre reguleringer som knytter rettsvirkninger til «ugyldighet», tilsier også at forvaltningen bør godtgjøre at betingelsene for ugyldighet foreligger. For å kunne omgjøre etter forvaltningsloven § 35 første ledd bokstav c må vedtaket være ugyldig. Det er ikke lovens system at forvaltningen skal kunne omgjøre vedtak alene fordi det er begått feil; det må også godtgjøres at de(n) kan ha hatt betydning for innholdet, se punkt 5.2.2.2.

En annen side ved forvaltningens ansvar for behandlingen er at den i de fleste tilfeller er nærmest til å ha informasjon om og sikre bevis for betydningen av feil. Det følger av rettspraksis at når en part har hatt mulighet og oppfordring til å sikre bevis, og den andre parten ikke har hatt de samme forutsetninger, så skal «bevistvil gå ut over den part som kunne og burde ha sikret beviset». I rettspraksis er denne regelen dessuten knyttet særskilt til forvaltningens utredningsplikt.

I uttalelser fra Sivilombudet er forvaltningen gitt bevisbyrden når informasjon uteblir. I en sak som gjaldt et vedtak truffet med en inhabil kommunestyrerepresentant, som ble avgjort med dobbeltstemme, ble ikke Fylkesmannen hørt med at det avgjørende var hva vararepresentanten ville ha stemt: «Jeg kan ikke se at det er anført noe som gir grunnlag for å drøfte dette.»

Også ellers er risikoen for om det er begått feil, lagt til forvaltningen. I en sak om erstatning etter manglende underretning fremgår at det er «naturlig at den som vil påberope seg at underretningen er kommet frem til klager, har bevisbyrden for dette». I dansk rett er bevisbyrden på samme måte lagt til forvaltningen, se punkt 2.5.1.

En bevisbyrde som påhviler forvaltningen, må antas å bidra til økt bevissthet om kravene til behandlingen, og derigjennom legge til rette for materielt riktige avgjørelser. Regelen bygger således opp under Forvaltningslovkomiteens sterke betoning av betydningen av at personelle og prosessuelle regler etterleves, som blant annet kom til uttrykk ved at det ble sagt at «[e]n for slapp praksis kan lett føre til utglidning», og at det var av «den største betydning» å unngå feil ved behandlingen.

I noen situasjoner følger det av andre regelsett at bevisbyrden er lagt til det offentlige. For eksempel kan det følge av gjerningsbeskrivelsen i straffebud at det må være handlet i strid med enkeltvedtak. Vedtakets gyldighet vil da være en nødvendig betingelse for bruk av tvangsmidler og for bruk av straff, og det vil påligge det offentlige ved påtalemyndigheten å godtgjøre vedtakets gyldighet.

Videre kan EØS-retten begrense adgangen til å pålegge private parter bevisbyrden for innvirkning. Sak C-137/14 mellom Europakommisjonen og Tyskland gjaldt direktiv 2011/92/EU om vurderinger av miljøvirkninger og direktiv 2010/75/EU om industrielle utslipp. Et spørsmål i saken gjaldt en regulering i tysk rett som gikk ut på at den som påstår at et vedtak er ugyldig fordi det er begått prosessuelle feil i form av mangelfull informasjon og begrenset offentlig deltakelse, må godtgjøre årsakssammenhengen mellom feilen og vedtakets innhold. EU-domstolen uttalte, med henvisning til effektivitetsprinsippet, at en slik byrde ikke kunne pålegges den som hevdet at prosessuelle feil gjorde vedtaket ugyldig, verken som en prosessforutsetning eller som en materiell begrensning. Domstolen anla videre et gyldighetsperspektiv da vernet ble utdypet, og overlot til forvaltningen, eventuelt byggherren, å godtgjøre feilens manglende betydning.

Samlet tilsier det ovennevnte at forvaltningen, når den påstår ugyldighet, har den objektive bevisbyrden for at det er en «ikkje heilt fjerntliggande moglegheit» for innvirkning. Og motsatt, at forvaltningen har den objektive bevisbyrden for at feilen «ikke kan ha virket bestemmende» på vedtakets innhold, når den påstår gyldighet. Det er med andre ord vanskelig å se at det er grunnlag for å kreve at den private part i alminnelighet må konkretisere og sannsynliggjøre innvirkningen, slik det er tatt til orde for i juridisk teori, se punkt 4.3.6.2.

Regelen om bevisbyrden må forstås og praktiseres i lys av vedtakets karakter. I alminnelighet kreves det et rettslig grunnlag for å frata borgerne tildelte rettsgoder, og om det hevdes at allerede tildelte tillatelser og fritakelser er ugyldige, er feilens innvirkning det rettslige grunnlaget. Er det derimot et påbud eller forbud som er beheftet med feil, må forvaltningen godtgjøre at feilen er uten betydning dersom vedtaket skal opprettholdes. En annen sak er, som nevnt i punkt 4.3.6.1, at borgeren vil kunne ha prosessinitiativet, og dessuten få den subjektive bevisbyrden for innvirkning eller ikke-innvirkning, om forvaltningen innfrir sine krav.

Her, som ellers, må det imidlertid tas høyde for at kryssende hensyn kan gjøre seg gjeldende, slik at utgangspunktet om at forvaltningen har bevisbyrden, fravikes. Det må tas høyde for at virksomheten gjelder så vel privatrettslige som offentligrettslige forhold, og vedtakene retter seg mot så vel fysiske som juridiske personer og omhandler ulike typer normeringer i form av tillatelser, fritak, forbud og påbud. Dessuten må det tas i betraktning at forvaltningssaker kan ha en rekke mulige partskonstellasjoner, herunder mellom forvaltningen og private, mellom kommuner og mellom kommuner og staten. Dertil kommer at tredjeparter kan ha interesser etter vedtaket, jf. blant annet ordningen med medsaksøkere etter tvisteloven § 15-2, og saken kan berøre interesser som ikke ivaretas av noen av partene.

Forvaltningens virksomhet er altså mangfoldig og sammensatt, og en rekke forhold kan få betydning for bevisbyrdens nærmere regulering. Det kan for eksempel tale for en annen bevisbyrde dersom forvaltningen ikke har ansvar for behandlingen eller ikke er nærmest til å klargjøre betydningen av feil, noe som kan være situasjonen dersom en utredningsplikt er lagt til en privat part. Et annet eksempel er at sammensatte interessekonstellasjoner kan tenkes å få betydning for vurderingen av hvem som er best posisjonert til å ivareta de aktuelle interessene og til å klargjøre betydningen av feil.

4.4 Sammenhengen mellom beviskravet for feil og innvirkningskravet

Innvirkningskravet angir akseptert risiko for at et vedtak har uriktig innhold etter at det er begått feil, men det uttrykker ikke den samlede risikoen for at et vedtak er uriktig som følge av feilen. Det er også av betydning hvor sikkert det er at det i det hele tatt er begått en feil, og i det følgende klargjøres denne sammenhengen mellom beviskravet for feil og innvirkningsterskelen.

Det vil ofte være klart om det er begått feil under behandlingen eller ikke, men ikke alltid. Saksbehandlingens nærmere forløp kan være uklart, ikke minst når saken er omfattende og strekker seg over lang tid. Kontradiksjonsomfanget kan være usikkert, og det kan mangle opplysninger om forhold som er av betydning for spørsmål om habilitet, sakens opplysning mv.

Beviskravet og innvirkningskravet er selvstendige rettslige krav; beviskravet for feil må innfris for at det er aktuelt å vurdere innvirkning. Når to forhold betinger muligheten for en hendelse, beror sannsynligheten for hendelsen på den samlede sannsynligheten for forholdene. Et uttrykk for risikoen for uriktige vedtak, forutsetter derfor at sammenhengen mellom beviskravet for feil og kravet om innvirkning undersøkes.

Aksiomene for sannsynlighetsregning gir en klar veiledning for tanken, og reflekterer sammenhenger som er kjent fra alminnelig erfaring. I sannsynlighetsregningen er det en forutsetning at sannsynlighetene er uavhengige av hverandre, men også når denne forutsetningen ikke er fullt ut oppfylt, tydeliggjør aksiomene betydningen av å sammenholde sannsynligheter for å få uttrykt en samlet grad av sikkerhet.

Av multiplikasjonsregelen følger at sannsynligheten for kombinasjoner av sannsynligheter er lik produktet av de isolerte sannsynlighetene. Dersom det – numerisk eksemplifisert for tanken – er 60 % sannsynlig at det er begått en feil, og det er 20 % sikkert at den har innvirket på avgjørelsen, er den samlede sannsynligheten 12 % for at det påståtte forholdet har hatt betydning avgjørelsen. Og dersom det er 40 % sannsynlig at det er begått en feil, og det i tilfellet er 100 % sikkert at denne har innvirket på avgjørelsen, er den samlede sannsynligheten 40 %.

Den rettslig aksepterte risikoen for uriktige avgjørelser avhenger således av hvordan sannsynlighetene fordeler seg mellom beviskravet og kravet om innvirkning. Og dersom det legges til grunn at beviskravet for feil er 50 % sannsynlighet og kravet til innvirkning er 15 % sannsynlighet, viser eksemplene ovenfor at lovgivningsteknikken kan medføre at helt lave grader av sannsynlighet for samlet innvirkning kan resultere i ugyldighet (12 %), mens større grader av sannsynlighet for samlet innvirkning kan resultere i gyldighet (40 %).

Poenget kan tydeliggjøres ytterligere med et eksempel hvor det er spørsmål om kravet til kontradiksjon er etterlevd. I den første saken anses det 60 % sikkert at plikten er etterlevd, og 100 % sikkert at en eventuell manglende kontradiksjon ville hatt betydning for vedtakets innhold. Vedtaket er gyldig ettersom beviskravet for feil ikke er oppfylt. I den andre saken anses det 40 % sikkert at kontradiksjonsplikten er etterlevd, og 20 % sikkert at en eventuell manglende kontradiksjon har hatt betydning for vedtaket. Vedtaket er ugyldig ettersom beviskravet og kravet om at feilen ikke skal ha innvirket, er oppfylt. I saken som resulterer i gyldighet, er samlet usikkerhet for innvirkning 40 %; i saken som resulterer i ugyldighet, er samlet usikkerhet for innvirkning kun 12 %.

Det samlede uttrykk for risikoen for feil vedtak kan altså ikke vurderes ut fra innvirkningsterskelen alene. De ovennevnte eksemplene viser at samlet akseptert usikkerhet er inkoherent ettersom den varierer beroende på hvordan sannsynligheten fordeler seg mellom beviskravet og krav om at feilen ikke skal ha innvirket. Dette er dessuten av betydning for fordelingen av risikoen for usikkerhet mellom partene ettersom bevisbyrden knytter seg til beviskrav og innvirkningskrav. En ensartet fordeling av usikkerhetsrisikoen kan oppnås ved å senke beviskravet for feil, eller ved å praktisere beviskravet og innvirkningsterskelen relativt beroende på den samlede sannsynligheten for innvirkning.

4.5 Sammenfatning og vurdering

Regelen om at det skal ses bort fra feil uten betydning for vedtakets innhold, står sterkt i forvaltningsretten, og oppfatningen er at det som først og fremst har betydning, er om enkeltvedtaket fremmer den materielle retten. Hensynet til effektiv offentlig styring antas altså best ivaretatt med en kategori feil som er med innvirkningsvurdering (punkt 2.3 og 2.4).

Denne kategorien feil har en noe uklar rettslig forankring. For materielle feil har vilkåret i juridisk teori vært formulert som et krav om feilens vesentlighet, men det burde vært formulert som et krav om at feilen «kan ha virket bestemmende» (punkt 4.2.1). I rettspraksis har materielle feil til dels vært omtalt som feil ved saksbehandlingen, og virkningen har vært knyttet til forvaltningsloven § 41 (punkt 4.2.2.1). Det burde således både vært større bevissthet om den ulovfestede forankringen av betingelsen og formuleringen av betingelsen.

Betingelsen for ugyldighet for personelle og prosessuelle feil er formelt sett ulovfestet, men i rettspraksis og juridisk teori er den likevel knyttet tett til gyldighetsregelen i forvaltningsloven § 41. Det skyldes nok at utgangspunktet for lovarbeidet var å kodifisere en ulovfestet regel om ugyldighet, noe som først i siste øyeblikk ble endret til en regel om gyldighet (punkt 4.3.1 og 4.3.5.1).

Pedagogiske hensyn tilsier at betingelsen for ugyldighet for personelle og prosessuelle feil med innvirkningsvurdering bør få en tydeligere og konsekvent forankring i rettspraksis og juridisk teori. Den bør ikke knyttes direkte til § 41, men til «prinsippet bak § 41» eller lignende (punkt 4.3.3). Og motsatt bør det ikke gis uforpliktende henvisninger til prinsippet i forvaltningsloven § 41 når gyldighetsregelen anvendes konkret.

Det å skille klart og konsekvent mellom ugyldighetsperspektivet og gyldighetsperspektivet er dessuten av stor betydning for forståelsen av den objektive bevisbyrden. For selv om det umiddelbart synes nærliggende å plassere bevisbyrden hos den som påberoper seg ugyldighet, viser nærmere undersøkelser av de underliggende interessene at utgangspunktet isteden bør være at forvaltningen skal godtgjøre at behandlingen har vært forsvarlig, og i forlengelsen ha bevisbyrden når den hevder ugyldighet eller gyldighet (punkt 4.3.6).

Poenget med å kreve innvirkning for ugyldighet er å ikke bruke unødige ressurser på videre saksbehandling, og innvirkningsterskelen gir uttrykk for graden av usikkerhet som kan hefte ved om vedtaket er materielt korrekt. Fra et legislativt perspektiv er det imidlertid grunn til å være seg bevisst at risikoen for materielt uriktige vedtak ikke kun beror på innvirkningskravet, men også på hvilken usikkerhet som aksepteres under beviskravet for om det i det hele tatt er begått feil (punkt 4.4).

5. Supplerende gyldighetsregler

5.1 Tema og opplegg

I det følgende tematiseres regler som går ut på at enkeltvedtak beheftet med feil uten eller med innvirkningsvurdering som skulle ført til ugyldighet, likevel er gyldige. Reglene omtales som supplerende gyldighetsregler fordi de etter opplegget her systematisk først kommer i betraktning etter reglene om ugyldighet og etter regelen om gyldighet i forvaltningsloven § 41.

Oppmerksomheten er i hovedsak rettet mot supplerende gyldighetsregler til vern om borgernes innrettelse i tråd med forvaltningens uttrykte normeringer, i punkt 5.2. Først redegjøres det for reglenes bakgrunn og begrunnelse (punkt 5.2.1). Deretter redegjøres det for reglenes rettslige forankring og systematiske plassering (punkt 5.2.2). Reglene utdypes ut fra en rettslig standard om gyldighet (punkt 5.2.3) og enkelte konkrete gyldighetsregler (punkt 5.2.4). Til slutt undersøkes gyldighetsreglenes forhold til tilgrensende regelsett (punkt 5.2.5).

Videre redegjøres det for enkelte supplerende gyldighetsregler til vern om andre interesser enn innrettelse, herunder regler om gyldighet som har til formål å sikre likebehandling av borgerne under forbudet mot usaklig forskjellsbehandling, og regler om gyldighet når det begås mindre feil i kollektive organer, i punkt 5.3 og 5.4.

Det kan hefte usikkerhet ved forhold som er av betydning under gyldighetsreglene; blant annet kan det være usikkert om noen har innrettet seg, eller om det har funnet sted forskjellsbehandling. Punkt 5.5 omhandler regulering av usikkerhet under gyldighetsreglene; herunder omtales regler om beviskrav og bevisbyrde. I 5.6 gis det et utsyn til dansk rett og domstolsprosessen.

5.2 Vern om innrettelse

5.2.1 Bakgrunn og begrunnelse

Forvaltningens enkeltvedtak påvirker borgernes muligheter og handlingsvalg, og det knyttes forventninger til rettslige posisjoner som det gripes inn i når vedtak kjennes ugyldige. Slike forventninger er etter omstendighetene vernet, ved at ellers ugyldige vedtak kan opprettholdes etter supplerende gyldighetsregler.

Hensynet til innrettelse prioriteres over hensynet til lovformelighet, og i ytterste konsekvens griper den utøvende makts normeringer i enkeltsaker inn overfor lovgivningsmakten ved at det ulovlige blir lovlig. Reglene bygger således opp under det rettsstatlige idealet om at borgerne til enhver tid skal kunne innrette seg etter statens normeringer.

Regelsettet har dermed slektskap til det offentligrettslige legalitetsprinsippet og forbudet mot tilbakevirkende lovgiving, og til andre forvaltningsrettslige reguleringer som avstemmer hensynet til materielt riktige avgjørelser mot hensynet til borgernes innrettelse, se punkt 5.2.5. I et videre perspektiv har reglene dessuten nærhet til privatrettslig vern om innrettelse, herunder regler om foreldelse mv.

De supplerende gyldighetsreglene har sitt virkeområde på rettsområder hvor betydningen av innrettelse ikke er særskilt regulert. Et eksempel på en særskilt regulering er at tilknytning som er skapt til Norge over tid ved ulovlig opphold i riket, etter omstendighetene kan være omfattet av vernet om privatliv etter EMK artikkel 8 nr. 1.

Gyldighetsreglene knytter an til forhold ved vedtaket og forhold ved den eller dem som berøres av det. Som det fremgår, er det særlig forhold som er kommet til etter at vedtaket ble truffet, som er av betydning, og i juridisk teori omtales reglene av den grunn som «utviklingsnormer». Se HR-2016-2017-A, som gjaldt et vedtak basert på «feil faktum», og hvor det i et obiter ble uttalt:

«Forvaltningsrettens klare utgangspunkt er at slike innholdsmangler medfører ugyldighet. Noen helt unntaksfri regel er dette likevel ikke, og det enkelte vedtak må vurderes konkret. Når det er aktuelt å statuere ugyldighet til ugunst for parten, har det blant annet betydning hvor lang tid som har gått og i hvilken grad parten har innrettet seg etter vedtaket […].»

Det er først og fremst forvaltningens tillatelser, fritak og tilskudd det er aktuelt å anse som gyldige på dette grunnlaget. Vernet om innrettelse gjør seg i utgangspunktet ikke gjeldende for forbud og påbud, men andre rettsvirkninger kan være aktuelle, for eksempel erstatning. Utgangspunktet er at gyldighetsreglene virker til borgernes gunst, men de kan også virke til ugunst. Det kan bli situasjonen når et vedtak opprettholdes fordi noen har innrettet seg, samtidig som andre med interesse i vedtaket er tjent med at vedtaket er uten virkning.

Gyldighetsreglene kan, beroende på forvaltningsområdet og typen vedtak det er snakk om, ivareta andre hensyn enn borgernes innrettelse. Reglene kan gis direkte anvendelse for gyldighetsspørsmålet, uten at det må tas stilling til om det er begått feil, eller betydning av feilen, noe som styrker hensynet til effektivitet fordi ressurskrevende og vanskelige bevisspørsmål som ellers måtte vært avklart, bortfaller. Dessuten kan reglene ha en disiplinerende effekt på forvaltningen og derigjennom også styrke etterlevelsen av materielle, personelle og prosessuelle regler.

5.2.2 Rettslig grunnlag

5.2.2.1 Generelt

Vernet om borgernes innrettelse knyttes tradisjonelt til to separate rettslige grunnlag, henholdsvis gyldighetsregler ved gyldighetskontroll av enkeltvedtak og gyldighetsregler som begrenser forvaltningens omgjøringsadgang til ugunst. Kriteriene for gyldighet bør imidlertid være de samme under begge regelsett, dels fordi reglene ivaretar de samme interessene, og dels fordi enkeltvedtak som det er spørsmål om å omgjøre, kan bringes inn til gyldighetskontroll hos domstolene.

Av nevnte substansielle og institusjonelle grunner kan de supplerende gyldighetsreglene samlet sies å være utviklet i et samspill mellom domstolene og juridisk teori ut fra saker om gyldigheten av enkeltvedtak, og i samspill mellom Sivilombudet, forvaltningen og juridisk teori med utgangspunkt i saker om omgjøring av vedtak, jf. forvaltningsloven § 35 første ledd bokstav c, jf. annet ledd.

Vernet om innrettelse synes forutsatt sammenfallende i forarbeidene til forvaltningsloven. Det fremgår der at det med § 41 ikke var meningen å gripe inn i øvrige sider ved kriteriene for ugyldighet, og at det ved gyldighetskontroll kunne ses hen til «virkningen av ugyldighet». I forarbeidene til § 35 første ledd bokstav c fremgår at «ugyldig» svarer til domstolenes begrep om ugyldighet ved gyldighetskontroll av enkeltvedtak, se punkt 5.2.2.2.

Det at gyldighetskriteriene sammenfaller på dette punkt, er det også gitt uttrykk for i rettspraksis. Regelsettene omtales samlet, og de samme vurderingskriteriene forutsettes, for eksempel i Sivilombudets uttalelse i en sak om omgjøring på grunn av uriktige faktiske forhold:

«At feilen kan ha virket inn på avgjørelsens innhold, er ikke tilstrekkelig til at vedtaket er ugyldig og eventuelt bør omgjøres. Det må foretas en interesseavveining hvor relevante momenter vil være feilens art og omfang, hvorvidt ugyldighet er til gunst eller skade for parten, hvor lang tid som har gått, partens innrettelse og om parten selv er å bebreide for feilen.»

Utgangspunktet er således at regelsettene sammenfaller. Videre vil vernet om innrettelse kunne slå inn på andre områder hvor det føres kontroll med forvaltningen, blant annet ved lovlighetskontroll etter kommuneloven kapittel 27, jf. § 27-3 fjerde ledd. Dette er saker som kan bringes inn for domstolene, jf. tvisteloven § 1-4 a første ledd bokstav c.

Selv om utgangspunktet er sammenfall på tvers av regelsettene, kan rollefordelingen mellom forvaltningen og domstolene tenkes å føre til at reglene likevel får et ulikt innhold. Det skyldes at domstolene er varsomme med å fastslå gyldighet når vedtaket er av utpreget demokratisk eller fagkyndig art, og avveiingen av behovet for ugyldighetsvirkning mot hensynet til borgerens innrettelse vil i slike situasjoner lett lede til faglig skjønn og vurderinger med politisk tilsnitt, se punkt 5.2.5.

5.2.2.2 Nærmere om ugyldighetsbegrepet i § 35 første ledd bokstav c

Det at de supplerende gyldighetsreglene til vern om innrettelse har to rettslige forankringspunkter, åpner for at vernet kan systematiseres på to måter for forvaltningens adgang til omgjøring. Spørsmålet er om «ugyldig» i § 35 første ledd bokstav c skal forstås vidt og inkludere gyldighetsreglene, eller om det skal forstås snevert og begrenset til et krav om at det er begått en feil som ikke kan ses bort ifra etter § 41, slik at gyldighetsreglene isteden inngår som en del av de ulovfestede reglene om omgjøringsplikt eller plikt til å avstå fra omgjøring.

Betingelsene for gyldighet er de samme uavhengig av valg av forankring og systematikk, og spørsmålet er derfor av begrenset rettslig betydning. Like fullt har det en pedagogisk verdi å ha et bevisst forhold til hvordan reglene er forankret, og hvorfor de forankres som de gjør. Det gjelder ikke minst for det mangetydige og til dels uklare begrepet om ugyldighet. Dessuten kan det ikke utelukkes at valget av systematikk får rettslig betydning når det skal tas stilling til grensetilfeller.

En vid forståelse har støtte i utformingen av § 35 første ledd bokstav c, ettersom «ugyldig» er betingelsen for når forvaltningen «kan omgjøre», og det vil ikke være aktuelt med omgjøring når de supplerende gyldighetsreglene får anvendelse. Forarbeidene taler også for en vid forståelse, fordi det forutsettes at «ugyldig» skal svare til domstolens begrep om ugyldighet, og det begrepet tar opp i seg gyldighetsreglene.

Hensynet til sammenheng i rettssystemet taler også for et enhetlig begrep om ugyldighet for forvaltning og domstol, ikke minst fordi forvaltningsvedtak kan undergis gyldighetskontroll hos domstolene. Rettspraksis gir også uttrykk for et vidt begrep om ugyldighet når vurderingstemaet for gyldighet, i tråd med ordlyden i § 35, formuleres som et spørsmål om vedtaket «er ugyldig og eventuelt bør omgjøres».

For å forstå ugyldighetsbegrepet snevert taler for det første at det ligger et snevert begrep om ugyldighet til grunn for gyldighetsregelen i forvaltningsloven § 41, jf. «likevel gyldig». Det er også et snevert begrep som ligger til grunn når det i juridisk teori sies at § 41 ikke skal leses antitetisk, for det betyr at selv om bestemmelsen ikke får anvendelse, kan andre gyldighetsregler få det.

Plikten til omgjøring følger dessuten av «alminnelige forvaltningsrettslige synspunkter», som i likhet med gyldighetsreglene til vern om innrettelse går ut på å avstemme private og offentlige interesser. Derfor kan det hevdes å være unødig og i overkant teknisk dersom interesseavveiingen knyttet til innrettelse forankres i «ugyldig» som inngangsvilkår i § 35 første ledd bokstav c, mens den øvrige interesseavveiingen knyttes til ulovfestede prinsipper om omgjøring.

I rettspraksis trekkes det ikke alltid et skarpt skille mellom kriteriene for gyldighet og kriteriene for omgjøring, som når det stilles spørsmål om vedtaket «er ugyldig og eventuelt bør omgjøres». I juridisk teori holdes heller ikke størrelsene klart adskilt, ved at det gis uttrykk for at «ugyldig» skal forstås vidt samtidig som gyldighetsmomentene trekkes frem i tilknytning til spørsmålet om omgjøring. Begrensninger i adgangen til omgjøring har også vært knyttet til læren om myndighetsmisbruk.

Samlet viser det ovennevnte at det ikke er klart om ugyldighetsbegrepet i § 35 første ledd bokstav c skal forstås vidt eller snevert, men valget er som nevnt av begrenset betydning. Her som ellers i livet er det imidlertid grunn til å være konsekvent i begrepsbruken. Kanskje det er grunn til å la hensynet til sammenheng med § 41 være avgjørende, og da særlig fordi en snever forståelse av ugyldighetsbegrepet i størst grad vil gi et bidrag til en analytisk og tilgjengelig ugyldighetslære, ved å tydeliggjøre skillet mellom ugyldighetsregler og gyldighetsregler.

5.2.3 Gyldighetsstandarden til vern om innrettelse

5.2.3.1 Innledning

Den ulovfestede standarden bygger som nevnt på domstolenes gyldighetskontroll av forvaltningsvedtak og kontroll av forvaltningens saker om omgjøring, se punkt 5.2.2. Standarden er i begrenset grad kommet til uttrykk i rettspraksis, men når den omtales i praksis og teori, knyttes den først og fremst til materielle feil. Begrunnelsen for standarden tilsier at den også gjelder for personelle og prosessuelle feil, se punkt 5.2.1, og i forarbeidene til forvaltningsloven § 41 er det også forutsatt at «virkningen av ugyldighet» skal kunne trekkes inn for spørsmålet om gyldighet.

Innholdet i gyldighetsreglene til vern om innrettelse forutsettes å variere mellom forvaltningsområder og sakstyper, og beskrives vanligvis som resultat av en sammensatt og skjønnsmessig vurdering som går ut på å avstemme borgerens private interesser i at vedtaket opprettholdes, mot de offentlige interessene i ugyldighetsvirkning:

«Vurderingen kan […] variere alt etter feilens karakter og sakens art. Er feilen grov og vedtaket spesielt inngripende for parten, skal det lite til før ugyldighet inntrer […] Består tvisten derimot i realiteten mellom to private parter og det har gått lang tid, kan resultatet bli det motsatte.»

Perspektiv og erkjennelsesinteresse avgjør om betingelsene for gyldighet forstås og omtales som en skjønnsmessig standard, eller om betingelsene isteden søkes utkrystallisert og uttrykt som mer konkrete regler. Hvor spesifikke gyldighetsregler som lar seg formulere, vil bero på det aktuelle forvaltningsområdet med sitt tilhørende rettskildebilde.

Gyldigheten beror på forhold ved vedtaket, saksbehandlingen og den eller dem som berøres av det. I en sak om omgjøring på grunn av uriktige faktiske forhold er vurderingen formulert slik:

«Det må foretas en interesseavveining hvor relevante momenter vil være feilens art og omfang, hvorvidt ugyldighet er til gunst eller skade for parten, hvor lang tid som har gått, partens innrettelse og om parten selv er å bebreide for feilen.»

I det følgende er siktemålet å utdype innholdet i interesseavveiningen som skal foretas. Først fremheves at den må utøves med klangbunn i det aktuelle rettsområdet, og at det avgjør hvilket gjennomslag øvrige momenter kan få. Det videre gjennomslag beror på vedtakets innhold, trekk ved reglene som ligger til grunn for vedtaket, og trekk ved kravene til saksbehandlingen (punkt 5.2.3.2). Deretter undersøkes grunntrekkene til de øvrige gyldighetsmomentene (punkt 5.2.3.3 til 5.2.3.7).

5.2.3.2 Betydningen av det materielle rettsområdet, vedtakets utforming og reglene om saksbehandlingen

Vernet om borgernes innrettelse begrenses når tunge offentlige hensyn taler for å gi den materielle retten gjennomslag, og vernet vil således kunne variere mellom rettsområder og innenfor enkelte rettsområder. Det er svært begrenset med rettspraksis om bruk av gyldighetsstandarden, og i juridisk teori er det uttalt at det ikke finnes eksempler fra høyesterettspraksis der vedtak er opprettholdt som gyldig på tross av en materiell feil uten innvirkningsvurdering.

Overordnede trekk ved forvaltningsområdet kan kaste lys over karakteren av interessevernet og i hvilken utstrekning innrettelse vil kunne vernes. Et eksempel på et område hvor offentlige hensyn står sterkt, er allemannsretten. I Rt. 1998 s. 1164, som gjaldt et vedtak om å fjerne gjerder i strandsonen av hensyn til allmennhetens ferdsel, legger Høyesterett til grunn at allemannsrettens karakter gjør at den ikke bortfaller som følge av manglende utøvelse, og at det skal ses bort fra myndighetenes passivitet når loven gir eieren pålegg om å fjerne hindringer. Av samme grunner vil en innrettelse i tråd med et vedtak som ulovlig åpner for lysthus i strandsonen, trolig stå svakt i møte med sterke politiske føringer om at strandsonen ikke skal privatiseres.

Øvrige reguleringer innenfor rettsområdet kan kaste lys over om innrettelse bør vernes. Regler om bevis vil for eksempel ofte gi et uttrykk for betydningen av den materielle rettens gjennomslag. HR-2017-664-U gjaldt beviskravet for alder i en fengslingssak etter utlendingsloven § 106 første ledd bokstav b, jf. § 99. Hensynet til å unngå internering av barn talte for et strengt beviskrav, mens «den åpenbare faren for misbruk» av vernet etter utlendingsloven talte mot. Det ble lagt til grunn et beviskrav om sannsynlighetsovervekt, noe som tilsier at hensynet til å fremme den materielle retten ble ansett som tungtveiende. Det kan tas til inntekt for at det også skal en del til for å gi gyldighetsregler til vern om innrettelse gjennomslag overfor vedtak beheftet med feil i utlendingslovgivningen, selv om det gjelder barn.

Overordnede rettsnormer kan begrense de supplerende gyldighetsreglenes gjennomslag. For eksempel er vernet mot diskriminering i Grunnloven § 98 og EMK artikkel 14 til hinder for å opprettholde ellers ugyldige vedtak overfor noen, og ikke andre, for eksempel for funksjonsfriske og ikke funksjonsvekkede, med mindre det er saklig grunnlag for differensieringen. Et annet eksempel er det EØS-rettslige kravet om effektivitet, som begrenser adgangen til å opprettholde vedtak som er i strid EØS-rettslige bestemmelser, for eksempel ulovlige tilskudd eller støtteordninger. Det følger av EU-domstolens praksis at det til et visst punkt kan tas hensyn til innrettelse, beroende på forvaltningens rolle, karakteren av villfarelsen om EU-regelverket og hvor hardt tilbakebetalingskravet rammer. Det går imidlertid en grense for muligheten til å opprettholde vedtak som er i strid med EU/EØS-retten. Illustrerende er Lucchini-saken hvor EU-domstolen la til grunn at Lucchini, som er en stor stålprodusent i Italia, ikke kunne innrette seg etter utbetalt statsstøtte som ikke var godkjent av EU-kommisjonen. Et tredje eksempel er minoritetsvernet i FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) artikkel 27, som vil være til hinder for å opprettholde vedtak truffet i strid med bestemmelsen, med mindre vernet kan fravikes på grunn av en nasjonal krisesituasjon eller vernet må avstemmes mot andre rettigheter.

Forvaltningen er på noen rettsområder gitt myndighet til å bestemme at enkeltvedtak ikke vil stå uendret over tid, og dermed begrense borgernes forventninger og innrettelse, jf. § 35 femte ledd som fastslår at omgjøringsadgangen kan følge av vedtaket, se punkt 5.2.5.3. Dersom det er slik adgang og den er benyttet, noe som for eksempel er vanlig ved løpende trygdeytelser, begrenses de supplerende gyldighetsreglenes gjennomslag.

I tillegg til at det materielle rettsområdet og vedtakets utforming kan legge begrensninger for bruken av gyldighetsregler, kan de personelle og prosessuelle kravene til behandlingen få betydning. Det kan bli situasjonen for feil uten innvirkningsvurdering eller øvrige feil når institusjonelle hensyn taler for å holde formene høyt i hevd, se punkt 2.4. Situasjonen kan for eksempel være at det foreligger inhabilitet og at hensynet til forvaltningens tillit tilsier at saken bør behandles på nytt.

5.2.3.3 Innrettelse

Grunnvilkåret for gyldighet er at noen på en eller annen måte har innrettet seg i tråd med enkeltvedtaket; formålet er å verne den som har handlet eller unnlatt å handle i tillit til forvaltningens uttrykte normeringer, se punkt 5.2.1. En innrettelse kan skje umiddelbart eller gradvis, og ha større eller mindre betydning for den det gjelder.

For at innrettelsen skal være vernet, må forvaltningens normering være gjort kjent på et forpliktende vis. Før bekjentgjøringen bærer borgerne i utgangspunktet selv risikoen for innrettelse; for eksempel må det påregnes at en søknad kan bli møtt med avslag eller forbud, med mindre utfallet er strengt lovbundet. Innrettelse etter at forholdene som tilsier ugyldighet er blitt kjent, er i utgangspunktet heller ikke vernet.

Begge skjæringstidspunktene er lagt til grunn for vurderingen i Sivilombudets uttalelse i en sak om ugyldig tillatelse til et bygg, og hvor byggingen var påbegynt forut for tillatelsen:

«Tiltakshaver tok en risiko ved ikke å innhente de nødvendige tillatelsene på forhånd. Arbeidsinnsatsen ble nedlagt og de økonomiske investeringer foretatt allerede før han fikk tillatelse. Gjennomføringen av tiltaket er ikke utslag av en innrettelse etter den ugyldige tillatelsen. Tiltakshavers innrettelse og forventninger er mindre beskyttelsesverdige når det er tale om en ulovlighetsoppfølging. Det var først da kommunen ble gjort oppmerksom på det ulovlige forholdet at tiltakshaver tok skritt for å få rettet opp i dette. Hensynet til tiltakshavers innrettelse er etter ombudsmannen syn mindre tungtveiende enn det fylkesmannen har lagt til grunn i omgjøringsvurderingen.»

Vernets start- og sluttpunkt er likevel ikke absolutt. I ovennevnte sak fulgte ikke forvaltningen opp ombudets anbefaling; tvert imot ble det konkludert med at omgjøring ville være urimelig. Begrunnelsen var at tiltakshaveren i flere år hadde innrettet seg etter vedtaket, og det ble da også sett hen til og vektlagt innrettelse som fant sted etter at det var klart at vedtaket var ugyldig. Bakgrunnen for denne saken var imidlertid nokså spesiell fordi departementet i lang tid selv hadde bygd på en uriktig lovforståelse, og vernet av innrettelsen må nok forstås med det for øye.

Nevnte sak er interessant også fordi den viser at gyldighetsreglenes potensial er stort. Det at vedtaket ble opprettholdt i den aktuelle saken, kan få betydning for flere tusen tillatelser gitt ut fra den samme uriktige lovforståelsen. Det gjenstår å se om øvrige omgjøringsbegjæringer faller ut til fordel for utbyggernes private eiendomsrett, hvor også vernet om likebehandling vil kunne komme i spill, se punkt 5.3. Sivilombudet har i påfølgende korrespondanse med departementet imidlertid holdt fast ved sin oppfatning, altså at forvaltningens rettsvillfarelse er tillagt for stor betydning:

«At departementet gjennom sin lovtolkning har bidratt til at tillatelse er gitt i strid med loven, endrer ikke det faktum at tillatelsen var ulovlig. Det taler med tyngde for at vedtaket om byggetillatelse omgjøres. Dette utgangspunktet synes i liten grad vektlagt i departementets vurdering.»

Uansett hvilket gjennomslag den materielle retten bør ha på akkurat dette rettslige området og i denne spesielle situasjonen, tilsier hensynet til effektiv samfunnsstyring at det først og fremst er innrettelser etter at det er truffet vedtak og frem til det er klart at det er begått feil, som bør vernes. Dersom en slik innrettelse har virkninger frem i tid, er det videre grunn til å inkludere slike, for eksempel når det er inngått en irreversibel avtale, motivert av og i tillit til innholdet i vedtaket.

Forvaltningens virksomhet er mangefasettert, og det gjør det vanskelig å si noe generelt om hva slags innrettelse som kreves for gyldighet. Det må bedømmes konkret ut fra interessene som gjør seg gjeldende for rettsområdet, sammenholdt med øvrige momenter for og mot gyldighet, se punkt 5.2.3.2. I juridisk teori er det tatt til orde for at vernet om innrettelse har større gjennomslag for vedtak som er vurdert særskilt og rettet mot enkeltpersoner, enn for vedtak av mer generisk karakter, men også det må vurderes i lys av det aktuelle rettsområdet.

5.2.3.4 Tiden

Forvaltningsloven inneholder ingen tidsfrist for å anse vedtak beheftet med feil som ugyldige, verken til gunst eller ugunst. Tatt i betraktning forvaltningens sammensatte virksomhet lar det seg vanskelig gjøre å gi en generell og sektorovergripende regulering av betydningen av tid for spørsmålet om gyldighet. Isteden er betydningen av tid og passivitet håndtert med bruk av skjønnsmessige standarder. Slik er det også regulert på andre rettsområder, for eksempel i avtaleretten med adgangen til å rette ugyldighetsinnsigelser, og i tingsretten med tap av eiendomsrett på ulovfestet grunnlag.

Det er tiden fra vedtaket ble truffet og frem til spørsmålet om vedtakets gyldighet melder seg, som er relevant for vernet om innrettelse, jf. «hvor lang tid som har gått». Tidsmomentet bygger opp under innrettelsesmomentet, fordi en innrettelse gjerne vil forsterkes med tiden som går. I fremstillinger av gyldighetsstandarden trekkes det imidlertid frem som et selvstendig moment, slik også i juridisk teori: «Jo lengre tid som er gått, jo større vekt bør man legge på de subjektive (partens forventninger) og objektive (partens innrettelse) forhold.»

Dersom tid ikke bare skal forstås som en indikator for innrettelse, men være et selvstendig moment for vernet om forventede rettsposisjoner, bør det begrunnes særskilt. Det kan blant annet begrunnes med klar og entydig beskyttelse av forventninger, hensynet til effektivitet fordi det ikke blir nødvendig å ta stilling til ressurskrevende og vanskelige bevisspørsmål om innrettelsens betydning, og at unødig passivitet hos forvaltningen kan sanksjoneres.

Det klareste uttrykket for betydningen av momentet tid i rettspraksis er Sivilombudets uttalelse om at to og et halvt år er for lang tid for omgjøring i en sak om ugyldig godkjenning av bil med LPG-anlegg – Liquefied Petroleum Gas – en blanding av propan og butan i væskeform. I senere uttalelser er det presisert at denne fristen ikke kan forstås som annet enn et utgangspunkt, og at den må avstemmes mot øvrige gyldighetsmomenter. Utgangspunktet synes sammenfallende med enkelte særreguleringer av absolutte frister i spesiallovgivningen, se punkt 5.2.4.

Rettspraksis viser imidlertid at det ikke nødvendigvis fører til gyldighet selv om noen har innrettet seg i svært lang tid. I tapetserersaken inntatt i Rt. 1965 s. 181 ble en rekke svennebrev for tapetserere kjent ugyldige etter nærmere åtte år fordi prøvene som lå til grunn for svennebrevet, gjaldt tapetsering «kant over kant» i stedet for det korrekte, og vesentlig vanskeligere, «kant i kant». Vedtakene ble ansett som ugyldige til tross for den lange tiden og selv om det var forvaltningen som hadde ført saken inn på et «uheldig spor». Utfallet, som umiddelbart kan virke urimelig, kan trolig forklares med at forvaltningens klagebehandling tok kort tid, og at virkningen av ugyldighet kun var at det måtte gjennomføres ny og formriktig prøve.

Det har i den senere tid vært en viss politisk oppmerksomhet omkring at det i forvaltningsretten i liten grad er gjort bruk av absolutte frister for omgjøring og ugyldighet, blant annet ved tilbakekall av statsborgerskap ervervet etter at det er gitt uriktig informasjon. I juridisk teori er det argumentert for at prinsippet om beskyttelse av berettigede forventninger i praksis er vanskelig å håndtere, og at skjønnet gir «liten grad av forutberegnelighet» for den private, mens myndighetene får «skjønnsfrihet og makt over den enkelte».

Store deler av forvaltningsretten skiller seg altså fra rettsområder hvor det er skåret igjennom med faste regler til vern om status quo, som for eksempel formuerettens og strafferettens regler om foreldelse. Dette er regler som er begrunnet med at hensynene til å fremme materiell rett svekkes med tiden som går, og at samfunnet og borgerne bør gjøre seg ferdig med hendelser, fordi livsbetingelser gjerne endres, og fordi det kan være vanskelig å bevise forhold som ligger tilbake i tid.

5.2.3.5 Feilens art og omfang

Momentet «art og omfang» omhandler forholdet mellom feilen og vedtakets innhold, og innebærer at generelle trekk ved typen feil og feilens konkrete virkninger for vedtakets innhold er av betydning for vernet om innrettelse. Det synes forutsatt at vernet skal ha større gjennomslag overfor feil med begrenset betydning enn overfor feil med stor betydning for vedtakets innhold og feil med stor institusjonell betydning.

Delmomentet «art» taler for å skille mellom henholdsvis materielle, personelle og prosessuelle feil, og som et utgangspunkt bør hensynet til innrettelse kunne gis større gjennomslag overfor personelle og prosessuelle enn for materielle feil, ettersom det å opprettholde vedtaket for de førstnevnte tilfellene ikke innebærer å sette seg utover lovgivningsmakten eller prinsippet om likebehandling, se punkt 5.3.

Det er videre grunn til å skille mellom typer feil innenfor det overordnede reguleringsformålet. Hensynet til lovformelighet tilsier at det bør stilles strengere krav til gyldighet ved materielle feil i form av manglende hjemmel enn ved materielle feil i form av mangler ved forvaltningsskjønnet. Forvaltningslovutvalget begrunner det slik:

«En slik begrensning av ugyldighetsregelen vil bety at parten kan få en rettsposisjon som han eller hun ikke har krav på, og som andre ikke får på grunn av loven. Det kan betraktes som uheldig i et demokratisk perspektiv, og kan bli oppfattet som urettferdig overfor dem som får avslag i tråd med loven.»

De samme grunner tilsier at også skillet mellom feil med og feil uten innvirkningsvurdering kan kaste lys over betydningen av feilens «art» og alvorlighet. Det kan være grunn til å gi gyldighetsreglene større gjennomslag overfor feil med innvirkningsvurdering enn overfor feil uten innvirkningsvurdering, ettersom sistnevnte feil kjennetegnes ved at de innebærer brudd på regler som det er av stor institusjonell betydning å etterleve, eller at andre særlige hensyn for virkning gjør seg gjeldende, se punkt 2.4. I forlengelsen kan det argumenteres for at det er mindre grunn til å gi gyldighetsreglene gjennomslag overfor feil med innvirkningsvurdering som etter sin «art» lett innvirker, fordi de gir større risiko for å gripe inn i den materielle retten enn øvrige feil, se punkt 4.3.5.4.

Delmomentet «omfang» tilsier at feilens konkrete uttrykk og virkninger har betydning for vernet om innrettelse. Det gir også grunn til å ta utgangspunkt i reguleringsformålet til regelen som er brutt. For materielle feil er det av betydning om vedtaket er gitt et innhold som ligger innenfor eller utenfor rettsgrunnlaget, for personelle feil om vedtaket lå nær opptil noe beslutningstakeren kunne avgjort, og for prosessuelle feil graden av avvik fra regulær saksbehandling. Videre bør graden av sikkerhet det er for at feilen har påvirket vedtakets innhold, tas i betraktning. Dersom det så å si er sikkert at feilen har virket inn, vil hensynene til å fremme den materielle retten og likebehandling tale sterkt mot å anvende gyldighetsregler, mens hensynene avdempes dersom det er mindre trolig at feilen har hatt betydning.

Bruken av uttrykket «art og omfang» tilsier at det også bør kunne ses hen til forhold utenfor den konkrete saksbehandlingen. For eksempel kan det tenkes å få betydning om det er en type feil som er begått systematisk over tid, som har rammet mange og som det har vært foranledning til å gjøre noe med. I så fall kan hensynet til disiplinering tale for gyldighet, for å unngå at kostandene ved en uholdbar praksis belastes borgeren.

5.2.3.6 Gunst og skade

De supplerende gyldighetsreglene verner om innrettelse, og er i utgangspunktet til borgernes gunst. Momentet er av Sivilombudet sagt å skulle trekke i én retning, i den forstand at det ikke er et selvstendig argument for omgjøring at et enkeltvedtak er uten eller har begrenset betydning for den det gjelder.

Om ugyldighet er til skade, beror på typen vedtak, om det er en tillatelse, et fritak, et forbud eller et påbud, og vedtakets nærmere innhold og forhold ved den vedtaket angår. Skadeomfanget fastsettes ut fra betraktninger om rimelighet og vurderinger av vedkommendes behov, holdt opp mot interessene på forvaltningsområdet, se punkt 5.2.3.2. Sivilombudets uttalelse i en sak om omgjøring av en tillatelse til et bygg i strandsonen er illustrerende: «I lys av at tiltaket er et lysthus, er det […] vanskelig å se at en omgjøring vil ramme tiltakshaver urimelig hardt.»

For spørsmålet om hvor hardt ugyldighet vil ramme en part, og om gyldighetsreglene skal gis gjennomslag, må det antas å få betydning hvorvidt det finnes alternative måter å imøtekomme borgerens innrettelse på. På noen rettsområder kan det for eksempel tenkes å være aktuelt å ta i bruk tidsbegrensede dispensasjoner, slik at den som har innrettet seg, får tid til å omstille seg uten for store kostander.

Selv om gyldighetsreglene til vern om innrettelse er ment å virke til borgernes gunst, kan de virke til ugunst, altså når «ugyldighet er til gunst […]», se punkt 5.2.1. Forvaltningsvedtak kan rette seg mot én eller flere parter, men også berøre andre interessenter. Dersom vedtaket er av betydning for tredjeparter, kan hensynet til deres interesser tale mot bruk av gyldighetsregler; for eksempel må det tas hensyn til naboens interesser når det vurderes om en tillatelse til et bygg beheftet med feil skal anses som gyldig. Det er det således nødvendig å avklare om interessemotsetningen i saken er binær mellom staten og borgeren, eller om også andre berøres.

5.2.3.7 Bebreidelse og ond tro

Det klare utgangspunkt er at innrettelse ikke er vernet for den som kan bebreides for feilen eller var kjent med at det var begått feil. Hensynet til forutberegnelighet gjør seg ikke gjeldende overfor den som forsettlig har gitt feil informasjon, og terskelen for erverv av rettsposisjoner i ond tro er høy. Selv om det ikke foreligger forsett, vil det være et tungtveiende moment dersom vedkommende på annen måte kan bebreides for feilen.

Partens adferd og grad av skyld avstemmes mot interessene som gjør seg gjeldende for det materielle rettsområdet. Et eksempel på at lovgiveren har tatt konkret stilling til dette, gir statsborgerloven § 26 annet ledd, som fastslår at vedtak om statsborgerskap kan tilbakekalles når «søkeren mot bedre vitende har gitt […] uriktige opplysninge[r] eller har fortiet forhold av vesentlig betydning for vedtaket». I forarbeidene er det sagt at tilbakekall skal være hovedregelen. Særreguleringer som denne kan kaste lys over betydningen av ond tro for lignende områder.

Et særlig spørsmål er om også avledede rettigheter bør omgjøres når noen kan bebreides for at et vedtak er beheftet med feil. Det har blant annet vært diskutert for barns posisjon når statsborgerskap kalles tilbake ved ond tro etter statsborgerloven § 26 annet ledd. Tidligere var utgangspunktet at barnas avledede statsborgerskap også var ugyldige, mens det i dag er motsatt. Også denne endringen kan tenkes å ha overføringsverdi til andre og sammenlignbare rettsområder.

5.2.4 Konkrete gyldighetsregler til vern om innrettelse

For enkelte rettsområder er det i spesiallovgivningen gitt særskilte formelle gyldighetsregler til vern om innrettelse, herunder regler som gir et generelt vern mot ugyldighet uaktet typen feil, og regler som er knyttet til spesifikke typer feil. Et eksempel på et generelt vern er at skattemyndighetene er gitt en frist på to år etter inntektsåret til å endre ligninger til ugunst, med mindre skattyteren har utvist klanderverdig forhold, jf. ligningsloven § 9-6 nr. 3.

Et annet generelt vern gjelder for mottakere av velferdstjenester, ved at kommunene har plikt til å oppfylle vedtak truffet av statlige klageinstanser selv om domstolene etter søksmål fra kommunen har fastslått at vedtaket er ugyldig. Det følger blant annet av pasient- og brukerrettighetsloven § 7-8 første ledd:

«En kommune må oppfylle et vedtak fra et statlig forvaltningsorgan som gir en privat part rett til tjenester etter loven her, selv om kommunen får vedtaket kjent ugyldig gjennom søksmål etter tvisteloven § 1-4 a.»

Vernet er forbeholdt den som har handlet i god tro, for vedtaket kan omgjøres til ugunst dersom ugyldigheten har sin årsak i at parten eller noen som har handlet på vedkommendes vegne, «forsettlig eller grovt uaktsomt har gitt uriktige opplysninger eller holdt tilbake opplysninger», jf. annet ledd og forvaltningsloven § 35 første ledd bokstav c. Det er kun ugyldighetsvirkningen overfor borgeren som settes til side, så kommunen er ikke avskåret fra å kreve erstatning fra staten, jf. § 1-4 a sjette ledd.

Et eksempel på en bestemmelse hvor gyldighetsregelen er rettet mot en bestemt type feil, er statsborgerloven § 26 annet ledd. Det alminnelige utgangspunktet om omgjøringsadgang etter forvaltningsloven § 35 og alminnelige forvaltningsrettslige regler gjelder for tilbakekall av statsborgerskap, men så heter det i bestemmelsen:

«Tilbakekall av statsborgerskap som er bygget på uriktige eller ufullstendige opplysninger, kan likevel bare foretas hvis søkeren mot bedre vitende har gitt de uriktige opplysningene eller har fortiet forhold av vesentlig betydning for vedtaket.»

Med dette begrenses forvaltningens omgjøringsadgang, og skulle et vedtak likevel bli omgjort på et slikt grunnlag, vil domstolene anse omgjøringsvedtaket som ugyldig. Gyldighetsregelen er et uttrykk for de betydelige konsekvensene tilbakekall har for den det gjelder, og for dem som måtte ha en avledet rettsposisjon etter vedtaket, typisk partens barn. Hensynet til innrettelse gis altså gjennomslag fremfor samfunnets interesse i materielt riktige avgjørelser.

5.2.5 Tilgrensende reguleringer

5.2.5.1 Innledning

De supplerende gyldighetsreglene hviler på et selvstendig rettslig grunnlag, men har slektskap til en rekke regelsett som regulerer betydningen av feil. Det er grunn til å være bevisst på familielikhetene og avgrensningen mellom regelsettene for å avstemme interessevernet for innrettelse, herunder unngå overlapping mellom reguleringene, som vil kunne føre til gjenbruk av samme hensyn.

I det følgende fremheves likheter og forskjeller mellom supplerende gyldighetsregler og øvrige reguleringer av betydning for om vedtak beheftet med feil skal opprettholdes. Dette gjelder ratihabisjon (punkt 5.2.5.2), omgjøring (punkt 5.2.5.3), gyldighetsregelen i forvaltningsloven § 41 (punkt 5.2.5.4) og forvaltningens privatrettslige disposisjoner (punkt 5.2.5.5).

5.2.5.2 Ratihabisjon

Supplerende gyldighetsregler avgrenses mot reglene om ratihabisjon, som går ut på at forvaltningen kan opprettholde vedtak beheftet med feil når det kan treffes nytt vedtak med samme innhold. Det kan for eksempel være at et vedtak som er beheftet med personell kompetansemangel, treffes på nytt av kompetent organ, eller at en kontradiksjonssvikt repareres ved at parten høres. Ved vurderingen av om vedtaket skal opprettholdes, vil hensynet til innrettelse være av betydning.

Det som skiller regelsettene, er at ratihabisjonen ikke kan gå utover det materielle hjemmelsgrunnlaget, og at forvaltningen ved ratihabisjon er gitt et skjønn til å avgjøre om vedtaket skal opprettholdes eller ikke. Dersom det på et avgrenset rettsområde for særskilte typer feil oppstår «fast og konsistent» forvaltningspraksis i form av ratihabisjon, kan det imidlertid tenkes å gi grunnlag for krav om gyldighet ut fra likhetsbetraktninger.

5.2.5.3 Omgjøring etter § 35 femte ledd

De supplerende gyldighetsreglene til vern om innrettelse utgjør en skranke for forvaltningens regulære omgjøringsadgang i forvaltningsloven § 35 første ledd. Forvaltningen er innenfor visse rammer likevel gitt adgang til å omgjøre vedtak til skade selv om vilkårene for regulær omgjøring ikke er innfridd, jf. § 35 femte ledd.

Slik omgjøring forutsetter et rettsgrunnlag i vedtaket, lov eller «alminnelige forvaltningsrettslige regler», og åpner for en fornyet avstemming av de kryssende interessene som ligger til grunn for vedtaket. Men også denne omgjøringsadgangen kan begrenses av «berettigede forventninger hos den enkelte». Det slår altså inn særskilte og kvalifiserte supplerende gyldighetsregler til vern om innrettelse.

5.2.5.4 Forvaltningsloven § 41

Gyldighetsreglene supplerer gyldighetsregelen etter forvaltningsloven § 41. Begrunnelsen for gyldighet etter § 41 er at feilen er uten betydning for vedtakets innhold, mens de supplerende gyldighetsreglene er begrunnet med at ugyldighet slår negativt ut for den vedtaket retter seg mot.

I dagens juridiske teori er skillet mellom disse to grunnlagene for gyldighet klart adskilt. I eldre juridisk teori er rettsgrunnlagene vurdert samlet, for eksempel hos Frihagen, som skriver: [V]i [må] etter § 41 trekke inn virkningene av eventuell ugyldighet når det skal bedømmes om et vedtak generelt eller i en eller annen konkret sammenheng likevel skal ansees gyldig.» Han mener altså at gyldighetsspørsmålet etter § 41 skal avgjøres ut fra en totalvurdering av hele situasjonen. En slik tankegang har et visst grunnlag i forarbeidene, ved at det etter § 41 skulle kunne ses hen til «virkningen av ugyldighet», se punkt 5.2.2.1.

Dersom det holdes fast ved todelingen av gyldighetsreglene, er det likevel en viss overlapping mellom grunnlagene, fordi forhold som er av betydning ved fastsettelsen av den relative innvirkningsterskelen i § 41, også er av betydning etter de supplerende gyldighetsreglene. Det gjelder blant annet momentene «feilens art og omfang» og om ugyldighet er til «gunst eller skade», se punkt 4.3.5.5. Bruken av bestemmelsene bør avstemmes for å unngå gjenbruk av de samme hensynene. Dersom for eksempel innvirkningskravet skjerpes fordi ugyldighet vil ramme en privat part meget hardt på grunn av innrettelse, og kravet innfris, er det ikke gitt at momentet bør være utslagsgivende etter supplerende gyldighetsregler.

5.2.5.5 Privatrettslige disposisjoner

De supplerende gyldighetsreglene retter seg mot forvaltningens utøvelse av offentlig myndighet i form av enkeltvedtak. Begrunnelsen for å anse vedtak beheftet med feil som gyldige kan imidlertid også gjøre seg gjeldende for forvaltningens privatrettslige disposisjoner som er beheftet med feil. Selv om forvaltningsrettens ugyldighetslære skiller seg fra avtalerettens ugyldighetslære, er det også likhetstrekk, og det kan være behov for samordning som følge av at forvaltningen treffer avgjørelser i farvannet mellom avtalefrihet og lovbundet forvaltningsmyndighet.

Spørsmålet om avtalers gyldighet kan tenkes avgjort ut fra samme momenter som for enkeltvedtak, og da især avtalepartens innrettelse og tiden som er gått siden avtalen ble inngått. Illustrerende er HR-2016-476-A, som gjaldt en sak hvor administrasjonssjefen i en kommune hadde inngått avtaler med en bank om finansielle instrumenter, i strid med finansreglementet for kommunen. Avtalene ga kommunen en betydelig finansiell risiko, og etter at tapet var et faktum, ble det stilt spørsmål om avtalen var bindende for kommunen. Høyesterett mente det var materiell adgang til å inngå avtalen, men at det forelå en personell feil, og at det ikke var legitimerende omstendigheter som bandt kommunen. Avtalen ble likevel ansett som gyldig, og begrunnelsen var at kommunen hadde forholdt seg passiv etter at finansreglementets innhold var klart – ugyldighetsinnsigelsen var altså fremsatt for sent.

5.3 Vern om likebehandling

I forvaltningsretten gjelder det et forbud mot usaklig forskjellsbehandling. Det vil si at borgerne skal behandles likt, herunder ved fortolkningen av rettsregler og utøvelse av skjønn. Forvaltningens måte å utøve myndighet på overfor noen borgere kan altså påberopes av andre borgere. Det gir et rettslig vern for den som innretter seg i tråd med forvaltningspraksis.

Forvaltningen definerer ikke sin egen kompetanse, og kravet om likebehandling gir derfor i utgangspunktet kun et vern for innrettelse i tråd med forvaltningspraksis som er i samsvar med et rettsgrunnlag. I ytterste konsekvens vil vernet likevel kunne baseres på praksis som går utover rettsgrunnlaget, herunder praksis som ligger utenfor loven. Det vil med andre ord si at den utøvende makt gjennom sin praksis kan fastsette den materielle rettens innhold – i strid med prinsippet om lovbundethet og tradisjonell lære om maktfordeling. Formålet er altså å binde opp forvaltningens skjønn og rettsanvendelse ut fra idealet om at like tilfeller skal behandles likt.

Prejudikatet er Rt. 2007 s. 302, hvor det ble det lagt til grunn at et privat firma for sine ansatte kunne bygge på praksis fra skattemyndighetene overfor offentlig ansatte selv om praksisen var i strid med loven. Praksisen i saken bestod i at statsansatte med tjeneste i utlandet som ikke hadde bolig i Norge, over lang tid hadde sluppet å betale skatt for disponering av fri bolig i utlandet, og det var heller ikke fastsatt arbeidsgiveravgift. Høyesterett konkluderte: «Ved den nye ligningen skal legges til grunn at fordelen ved fri bolig ikke skal inngå i grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift.»

Tanken om at likhetsbetraktninger kan gi opphav til rettsposisjoner basert på forvaltningspraksis utover det formelle rettsgrunnlaget, er senere fulgt opp i HR-2019-273-A. Der presiseres at det kun er i «spesielle tilfeller» det vil være aktuelt med et slikt utfall. I juridisk teori er det forstått som at det skal stilles spørsmål om hvor velbegrunnet borgerens forventning om likebehandling er.

Rettsposisjoner etter prinsippet om likebehandling er avledet av hvordan forvaltningen praktiserer regler. Fra et rettskildeperspektiv kan regelkonstruksjonen forstås på to måter, enten som at det gjelder en særskilt supplerende regel om gyldighet som er avledet fra forvaltningens praksis, eller som at forvaltningspraksisen – i kraft av et rettskildeprinsipp om likebehandling – blir avgjørende for den materielle rettsregelens innhold.

I juridisk teori er det argumentert for at kravet om likhet slik det er uttrykt i Rt. 2007 s. 302, ikke bør forstås som en «selvstendig ulovfestet gyldighetsregel», men som en rettsanvendelsesnorm som «styrer en bestemt form for subsumsjon ved utøvelse av rettsanvendelsesskjønnet». Det er også argumentert for at det bør forstås som et rettskildeprinsipp, fordi likhetsprinsippet ikke kan forplikte forvaltningen til å videreføre en ulovlig praksis.

Det er også mulig å forene perspektivene likhetsprinsippet som gyldighetsregel og likhetsprinsippet som rettskildeprinsipp. Rt. 2007 s. 302 kan da leses som at fordelen ved fri bolig inngår i grunnlaget for beregning av arbeidsgiveravgift, men at det gjelder et unntak fra dette når forvaltningen over lang tid har sett bort fra regelen for en større gruppe arbeidstakere. En slik utlegning gjør det klart at utgangspunktet for likhetsvurderingen er det konkrete rettsområdet, og samtidig pekes det på at vurderingskriteriet for gyldighet er likebehandling. Det blir da også klart at forutsetningen for fremtidig gyldighet er at forvaltningen holder fast ved sin lovstridige praksis.

Dette utslaget av likhetsprinsippet bryter med den rettsstatlige forutsetningen om at forvaltningens maktutøvelse skal være lovbundet, og det er kritisert for å være «en uklar størrelse som mer fremstår som en teoretisk konstruksjon på skissestadiet enn en operativ norm som rettssystemet faktisk har behov for». Dessuten er det argumentert for at vernets rekkevidde er begrenset, og Høyesterett er oppfordret til å «forlate tanken om et ‘forbud’ mot usaklig forskjellsbehandling».

Men det er også argumenter for å gi rettsposisjoner ut fra lovstridig forvaltningspraksis. For det første vil hensynet til den rettsstatlige tanken om likebehandling bli effektivt ivaretatt. For det andre følger det av alminnelig rettskildebruk at forvaltningspraksis er en rettskilde, og dermed er det allerede aksept for at den kan være utslagsgivende for den materielle rettens innhold. For det tredje følger det allerede av gyldighetsreglene til vern om innrettelse at enkeltvedtak etter omstendighetene kan opprettholdes i strid med materiell rett.

Dette tilsier at prinsippet om lovbundethet vil kunne møte sin grense når kryssende interesser gjør seg gjeldende. Bruken av likhetsprinsippet til å etablere en regel om gyldighet utover rettsgrunnlaget har klangbunn i øvrige rettslige mekanismer, og kan derfor ikke betraktes som en helt fremmed størrelse. Det er blant annet tydelig når gyldighetsregler til vern om innrettelse får anvendelse i saker som bygger på forvaltningens uriktige lovforståelse, se punkt 5.2.3.3.

5.4 Vern om maktfordeling

Vedtak truffet i kollektive og/eller politiske organer vil etter omstendighetene kunne opprettholdes selv om de er beheftet med feil som ellers ville ført til ugyldighet. Rt. 1996 s. 64 gjaldt et kommunestyrevedtak som først ble avgjort med én stemmes overvekt med en inhabil representant som del av flertallet, før det senere ble truffet nytt vedtak med samme innhold og med samme representant, men da med flere stemmers overvekt:

«Jeg ser imidlertid ikke grunn til å ta stilling til hvordan Kristiansens deltakelse virket inn på vedtaket 18 mars, fordi jeg mener at kommunestyrets nye vedtak 19 mai i alle fall var gyldig. Det var der en klar stemmeovervekt, 18-11, for det tidligere vedtaket. Også ved dette vedtaket heftet riktignok den feilen at Kristiansen deltok. Men ved avstemningen i skjenkesaken nå var kommunestyret kjent med hans tilknytning til nabotomten, og stemte altså ut fra et faktisk grunnlag som i denne henseende i hovedtrekk var riktig. Man kan da vanskelig gå inn på noen vurdering av hvorfor enkelte medlemmer endret standpunkt, – om det for eksempel var fordi de ønsket å slutte opp om et flertall; en slik vurdering ville nærmest innebære å frata kommunestyremedlemmene ansvaret for beslutningen de tok. I gyldighetsvurderingen må det også ha en viss vekt på at det ikke dreide seg om noen grov feil.»

Premissene viser til rollefordelingen mellom forvaltningen og domstolene, og en forutsetning om at domstolene ikke skal legge seg opp i lokaldemokratiets avgjørelser, jf. bemerkningen om å frata beslutningsorganet ansvar. Resultatet kan forstås som at det er oppstilt et unntak fra reglene om inhabilitet for slike situasjoner, men kanskje mer treffende som at det gjelder en særskilt gyldighetsregel ved domstolskontroll av vedtak truffet av kollektive og politiske organer som er beheftet med mindre alvorlige personelle feil. I juridisk teori er det også tatt til orde for et «slingringsmonn» for å kunne opprettholde avgjørelser truffet i et kollegialt organ selv om enkelte medlemmer uriktig er ansett som inhabile, med mindre feilen var et resultat av et forsøk på å påvirke avstemningen.

5.5 Beviskrav og bevisbyrde

5.5.1 Beviskrav

Betydningen av usikkerhet om forhold med relevans for gyldighetsreglene er regulert med beviskrav. For gyldighetsreglene med et konkret innhold avgjør beviskravet hvorvidt en påstand om et relevant og avgrenset rettsfaktum er tilstrekkelig godtgjort. Det kan for eksempel gjelde spørsmålet om hvor lang tid som er gått siden et vedtak ble truffet etter tidsfristen for omgjøring til ugunst, se punkt 5.2.3.4, eller om noen har fortiet informasjon av betydning for vedtakets innhold etter særskilte gyldighetsregler i spesiallovgivningen, se punkt 5.2.4.

Ved bruk av gyldighetsstandarden kan det hefte usikkerhet ved flere forhold på samme tid, og det beror på en tolkning av reglene om krav til bevis hvorvidt de gjelder for forholdene enkeltvis eller samlet. Dersom det uansett skal foretas en helhetlig og samlet vurdering, blir det nok mest realistisk å forstå beviskravet som rettet mot gyldighetsmomentene samlet. Som et utgangspunkt bør det likevel tilstrebes å klargjøre graden av usikkerhet som knytter seg til det enkelte moment.

I sivile saker sies overvektsprinsippet å være det alminnelige beviskravet. Kravet skjerpes og lempes når særlige hensyn gjør seg gjeldende. Det kan blant annet skjerpes til kvalifisert sannsynlighetsovervekt for forhold som «er sterkt klanderverdige eller infamerende for en part», og det kan lempes når konsekvensen av en uriktig avgjørelse er spesielt byrdefull for den vedtaket retter seg mot.

I og med at gyldighetsreglene griper inn i de samme interessene som reguleres av beviskravet, bør det også tas utgangspunkt i overvektsprinsippet for disse, men slik at kravet avstemmes etter rettsområdet og hva slags påstander som fremsettes. Dersom ugyldighet vil ramme borgeren spesielt hardt, kan det tale for å lempe på beviskravet under gyldighetsreglene, med mindre kryssende hensyn ikke taler mot.

Beviskravet må altså fastsettes konkret, og til å klargjøre beviskravet i en bestemt sak kan det ses hen til interessene som gjør seg gjeldende. Se for eksempel Rt. 1995 s. 109 som gjaldt inndragning av skjenkebevilling på grunn av skjenking til mindreårige og til åpenbart berusede personer, og hvor det fremheves at hensynet til å begrense «helsemessige og sosiale skader ved misbruk av skjenkereglene» må avstemmes mot at inndragning er en sterkt inngripende sanksjon.

5.5.2 Bevisbyrde

Regelen om bevisbyrde avgjør hvem som får en avgjørelse mot seg dersom beviskravet ikke innfris. Om det er behov for selvstendig regulering av bevisbyrden, beror på bevistemaet sammenholdt med øvrige bevisregler. Bevisbyrden som knytter seg til gyldighetsregler, avgjør altså hvem som skal bære risikoen for usikkerhet om forhold som kan begrunne gyldighet.

Utgangspunktet for tyngende vedtak er at bevisbyrden ligger til forvaltningen; se for eksempel Rt. 1995 s. 109 om inndragning av skjenkebevilling på grunn av skjenking til mindreårige og til åpenbart berusede personer: «Det er ikke tvilsomt at kommunen har bevisbyrden når det gjelder det faktiske grunnlaget for inndragningsvedtaket.» For begunstigende vedtak er det derimot antatt at bevisbyrden ligger hos søkeren.

I punkt 4.3.6 fremgår at forvaltningen har bevisbyrden etter forvaltningsloven § 41 fordi forvaltningen er pliktsubjektet for reglene om behandlingen og dessuten nærmest til å belyse betydningen av feil for vedtakets innhold. Det samme gjelder for spørsmålet om det er begått personelle og prosessuelle feil, noe som er lagt til grunn av Sivilombudet i en uttalelse i en sak om erstatning etter manglende underretning; det ble ansett som «naturlig at den som vil påberope seg at underretningen er kommet frem til klager, har bevisbyrden for dette».

Når det gjelder gyldighetsreglene til vern om innrettelse, taler særlig to forhold for at bevisbyrden bør ligge hos den private part. For det første gjelder reglene i utgangspunktet til borgerens gunst, og for det andre er vedkommende i alminnelighet nærmest til å klargjøre egen innrettelse og hvilke virkninger ugyldighet vil få. Derimot er forvaltningen nærmest til å klargjøre feilens «art og omfang». Det vil også være nærliggende om forvaltningen klargjør graden av «bebreidelse og ond tro», men det kan også tenkes at temaet bør snus og at den private part pålegges å godtgjøre at vedkommende ikke er å bebreide. Samlet kan dette tale for å vurdere momentene under gyldighetsstandarden adskilt, og knytte beviskrav og bevisbyrde til det enkelte moment.

For gyldighetsreglene til vern om likebehandling er forvaltningen nærmest til å klargjøre forvaltningens praksis, noe som tilsier at forvaltningen bør bære risikoen for usikkerhet. Det er likevel grunn til å stille krav om visse holdepunkter for at det har vært forskjellsbehandling før en slik risiko utløses. I juridisk teori er det lagt til grunn at det ikke gjelder særlige regler om «bevisbyrde», og at det er den private part som må godtgjøre at forskjellsbehandlingen er usaklig, men regelen synes forutsatt moderert ut fra hensynet til bevissikring: «Reelt sett vil det imidlertid være opp til forvaltningen – som har skinnet mot seg – å påvise at det var saklig grunn til å gjøre forskjell.»

5.6 Utsyn

5.6.1 Dansk rett

I dansk rett benyttes også gyldighetsregler til vern om innrettelse som forankres i en gyldighetsstandard. Det tas utgangspunkt i momenter for gyldighet – tertiære momenter – som er utviklet i rettspraksis og juridisk teori. Standarden synes langt på vei sammenfallende med den vi finner i norsk rett, og det ses hen til grad av innrettelse, tiden som er gått, ond tro, samfunnsmessig nytte mv.

I dansk juridisk teori er det antatt at gyldighetsmomentene vil ha større gjennomslagskraft overfor feil ved saksbehandlingen enn overfor materielle hjemmelsmangler. Det kan antagelig forklares med at virkningen i førstnevnte tilfelle først og fremst er at saken skal behandles på ny, mens virkningen i det andre tilfellet blir et vedtak som går utover materiell rett.

5.6.2 Domstolsprosessen

Domstolsprosessen er i utgangspunktet partsdrevet, og ordningen med anke har som følge at partene som et utgangspunkt ikke kan angripe avgjørelser beheftet med feil etter ankefristen, og avgjørelsene blir dermed stående som gyldige. Innenfor ankeordningen gjelder det i utgangspunktet ikke regler om gyldighet, utover dem som retter seg mot feil med innvirkningsvurdering, se punkt 2.5.2.

Domstolsprosessen kan imidlertid sies å ha gyldighetsregler som går ut på at enkelte feil er uten mulig virkning. I straffeprosessloven kommer det til uttrykk ved at det er bestemt at «prosessledende avgjørelser» ikke kan brukes som ankegrunn over en dom når de etter sin «art eller etter særskilt lovregel er uangripelige», jf. § 315. I tvisteloven kommer det samme til uttrykk ved at det er begrenset hva som kan gjøres til ankegrunn, jf. § 29-3 annet ledd.

Hensynene til borgernes innrettelse og likebehandling kan imidlertid være vernet materielt; herunder kan det også tas høyde for materielle, personelle og prosessuelle feil under behandlingen. Et eksempel på dette er i strafferetten, hvor lang saksbehandlingstid under behandlingen av straffekravet kan føre til redusert straff eller foreldelse.

5.7 Sammenfatning og vurdering

De generelle betingelsene for ugyldighet suppleres av særskilte gyldighetsregler som ivaretar hensynet til konkret rimelighet, ved å verne om innrettelse og forventninger i tråd med forvaltningens normeringer (punkt 5.2 og 5.3). Reglene sikrer dessuten ansvarsfordelingen mellom statsorganene, ved at skjønnsmessige og politiske avgjørelser etter omstendighetene kan opprettholdes selv om de er beheftet med feil som ville ført til ugyldighet ved regulær behandling (punkt 5.4).

Gyldighetsreglene til vern om innrettelse er dels forankret i den generelle ulovfestede gyldighetsstandarden og dels i konkrete gyldighetsregler i spesiallovgivningen (punkt 5.2.3 og 5.2.4). Reglene virker i et samspill med andre regler som regulerer betydningen av feil, og som kan tillegge borgernes innrettelse betydning (punkt 5.2.5).

I motsetning til domstolsprosessen inneholder ikke forvaltningsretten en gruppe feil som er uten mulig virkning. Antagelig er det mindre behov for slike regler for å sikre effektiv behandling, fordi saksbehandlingen ikke er partsdrevet i samme grad som i domstolsprosessen. Uansett vil gyldighetsregelen i § 41 sikre at bagatellmessige feil blir uten virkning, og formodentlig begrense antallet klager over mindre feil som er uten betydning for resultatet.

De supplerende gyldighetsreglene er klart forutsatt ved formuleringen av gyldighetsstandarden, men det er likevel nokså begrenset rettspraksis om bruk av supplerende gyldighetsregler, og når reglene tas i bruk, skjer det på konkret vis. Av den grunn er det vanskelig å si noe samlende om reglenes generelle innhold, utover å vise til den generelle formuleringen av gyldighetsstandarden og bruken av den denne på typetilfeller i rettspraksis. Enkelte overordnede trekk kan likevel fremheves.

For det første at gyldighetsreglenes gjennomslag beror på hvor sterkt interessene i å fremme den materielle retten er, altså hva det koster i den konkrete saken og generelt dersom vedtaket opprettholdes (punkt 5.2.3.2, 5.3 og 5.4). Det lar seg imidlertid ikke spore noen systematisk tilnærming til interessevernet med de supplerende gyldighetsregler for øye.

Derfor er det vanskelig å si noe detaljert om hvordan offentlige og private interesser skal avstemmes mot hverandre. Utgangspunktet må imidlertid være at det skal mye til for å anse vedtak som griper inn i tungtveiende offentlige interesser, for gyldige, for eksempel i saker om samfunnssikkerhet, miljøvern, markedslovgiving, eller vern om fellesskapets goder, som allemannsretten.

Siden det først og fremst er hensynet til den materielle rettens gjennomslag som taler mot bruk av gyldighetsregler, bør reglene lettere få gjennomslag overfor materielle feil som består i at det er tatt uriktig rettslig utgangspunkt, personelle og prosessuelle feil, enn overfor materielle feil som består i at vedtaket går utover rettsgrunnlaget.

Vernet etter gyldighetsstandarden, herunder de enkelte vurderingsmomentene, vil altså styres av den materielle retten, men vil som for rettslige standarder flest også kunne bli påvirket av sosiale normer ellers i samfunnet. Begrunnelsen for vernet og rettspraksis har en klar slagside mot at reglene skal gjelde til gunst, og at det som utgangspunkt ikke vil være aktuelt med vern ved ond tro.

Gyldighetsreglene til vern om likebehandling har fått et nokså begrenset uttrykk i rettspraksis, og er kraftig kritisert i juridisk teori. Det er likevel et spørsmål om ikke forvaltningens ulovlige praksis etter omstendighetene bør kunne tjene som rettsgrunnlag, blant annet i lys av at prinsippet om likebehandling for mange er synonymt med rettssikkerhet (punkt 5.3).

6. Avslutning og kritisk juss

Artikkelen har klargjort betingelsene for at enkeltvedtak beheftet med feil er uten virkning på systematisk vis: Feil fører til ugyldighet når feilen er uten innvirkningsvurdering eller feilen er med innvirkningsvurdering og kan ha innvirket, forutsatt at ingen supplerende gyldighetsregel får anvendelse.

Kategorien feil uten innvirkningsvurdering er dynamisk og voksende, noe som indikerer økt oppmerksomhet om behovet for faste institusjonelle rammer ved behandlingen av enkeltvedtak. Pedagogiske hensyn taler for å løfte kategorien frem i større grad i rettspraksis og teori enn det som er vanlig, noe som også vil kunne bidra til klarhet om interessene kategorien ivaretar, og hvordan den bør avgrenses.

Kategorien feil med innvirkningsvurdering er velkjent og godt innarbeidet, og oppfatningen om at feil først bør gis virkning når de kan ha påvirket innholdet i enkeltvedtak, står sterkt. Likevel er den rettslige forankringen av betingelsen uklar i rettspraksis og teori, og pedagogiske hensyn taler for økt oppmerksomhet om denne, for materielle, personelle så vel som for prosessuelle feil.

De supplerende gyldighetsreglene gjør forvaltningens uttrykte normeringer bindende til tross for feil. Reglene kjennetegnes ved å være vage, og praksisen er begrenset, og det er vanskelig å si i hvilken utstrekning innrettelser og forventninger i tråd med forvaltningens uttrykte normeringer nyter rettslig vern. Forvaltningens makt til å avgjøre virkningen av feil synes stor, og borgernes forutberegnelighet tilsvarende liten.

Forvaltningslovutvalget har foreslått å samle ugyldighetsreglene og gyldighetsreglene i en ny regel om ugyldighet. Det gir en sjelden og gyllen mulighet til å søke klarhet i et til dels nokså vagt og ugjennomtrengelig felt i norsk forvaltningsrett, og til å ta stilling til hvilke betingelser som bør gjelde for ugyldighet. Det er da grunn til å være bevisst på at valget berører en grunnleggende premiss for rettssystemet, nemlig at det fra et styringsperspektiv kan være nyttig med generelle normeringer, og at hensynene til faste institusjonelle rammer, lovformelighet mv. har en plass i læren om ugyldighet.

  • 1
    Teksten har blitt til over noe tid, og innholdet er diskutert med mange. Tusen takk for innspill og kritikk fra blant andre Inge Lorange Backer, Thea Westhagen Edell, Christoffer Eriksen, Alf Petter Høgberg, Sebastian Mydland Langbakk, Nils Gunnar Skretting, Sigrid Stokstad, Marius Stub og ukjent fagfelle.
  • 2
    Se også Anders Løvlie, «Betingelser for ugyldighet – belyst med Forvaltningslovutvalgets forslag til ugyldighetsregel», Kritisk juss nr. 1–2 2021, s. 57–81.
  • 3
    Se Jørgen Vangsnes, «Sondringen mellom nulliteter og angripelige vedtak», i Henriette N. Tøssebro red., Ugyldighet i forvaltningsretten, Oslo 2019, s. 143–159.
  • 4
    Se blant annet Henriette N. Tøssebro, «Alminnelige oppfatninger om ugyldighetskonseptet i norsk forvaltningsrett» og «Forvaltningsrettens ugyldighetsbegrep – Spenninger i eksisterende ugyldighetsterminologi», i Tøssebro (2019), s. 21–30 og 33–56, og Jan Fridthjof Bernt, «Hvorvidt er det hensiktsmessig å sammenfatte rettsvirkninger av feil i forvaltningsvedtak ved hjelp av ugyldighetsbegrepet?», Tidsskrift for Rettsvitenskap 1981, s. 104–139, og Arvid Frihagen, Villfarelse og ugyldighet i forvaltningsretten, Oslo 1966.
  • 5
    Se Løvlie (2021), s. 57–81.
  • 6
    Se bl.a. Torstein Eckhoff og Eivind Smith, Forvaltningsrett, Oslo 2018, kapittel 29.
  • 7
    Se Prop. 46 L (2017–2018) Lov om kommuner og fylkeskommuner (kommuneloven) s. 327.
  • 8
    Se Svein Eng, Rettsfilosofi, Oslo 2007, s. 118, og Svein Eng, «Begrepene ‘kompetanse’ og ‘gyldighet’ i juridisk argumentasjon», Tidsskrift for Rettsvitenskap 1990, s. 625–671 på s. 659–661. Annerledes i Jan Fridthjof Bernt og Ørnulf Rasmussen, Frihagens forvaltningsrett. Bind 1, 2. utg., Bergen 2010, s. 105–107.
  • 9
    Se Sunniva Cristina Bragdø-Ellenes, Overprøving av forvaltningsvedtak i Norge, Sverige og Frankrike, Oslo 2014, s. 293–294, 296–297, 303 og 328, og Løvlie (2021), s. 65.
  • 10
    NOU 2019: 5 s. 536.
  • 11
    HR-2017-2376-A avsnitt 24.
  • 12
    Innstilling fra komiteen til å utrede spørsmålet om mer betryggende former for den offentlige forvaltning (1958), s. 298.
  • 13
    Innstilling (1958), s. 40. Se også s. 298 og 378.
  • 14
    Innstilling (1958), s. 40.
  • 15
    Frede Castberg, Innledning til forvaltningsretten, Oslo 1955, s. 195 og s. 230–231. Se også Frihagen (1966), s. 83–88.
  • 16
    Rt. 1952 s. 722 på s. 724.
  • 17
    Innstilling (1958), s. 148 og 298. Se også Arvid Frihagen, Inhabilitet etter forvaltningsloven, Oslo 1985, s. 513–514.
  • 18
    Innstilling (1958), s. 148 og 298.
  • 19
    Innstilling (1958), s. 299. Se også Ot.prp nr. 38 (1964–65) Om lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven), s. 120.
  • 20
    Se også Carl August Fleischer, Plan- og bygningsretten, Oslo 1992, s. 461.
  • 21
    Innstilling (1958), s. 299.
  • 22
    Innstilling (1958), s. 298. Se også s. 299.
  • 23
    Frihagen (1966), s. 81.
  • 24
    Innstilling (1958), s. 298.
  • 25
    Lov om skatteforvaltning 27.05.16 nr. 14.
  • 26
    Prop. 38 L (2015–2016) Lov om skatteforvaltning (skatteforvaltningsloven), s. 248. Se Einar Harboe og Marianne Brockmann Bugge, Ajourført versjon av Skatteforvaltningsloven – kommentarutgave, § 5-6 note 13. Søkedato 01.03.21.
  • 27
    Erik Magnus Boe, «Forsvarlig systeminnretning i forvaltningen», Lov og Rett nr. 3 2020, s. 129–140. Se også NOU 2019: 5 s. 158–159.
  • 28
    Boe (2020), s. 139–140.
  • 29
    Se Steen Rønsholdt, Forvaltningsret – Retssikkerhed, proces, sagsbehandling, København 2018, s. 517.
  • 30
    Innst. O. nr. II (1966–67) s. 16. Se HR-2020-2472-P avsnitt 279 (mindretallet).
  • 31
    Se Frihagen (1966), s. 81.
  • 32
    Se bl.a. Eckhoff og Smith (2018), s. 422 flg., og Roald Hopsnes, Kommunale forhåndstilsagn – adgangen til å forhåndsbinde forvaltningsmyndighet og rettsvirkningene av slik binding, Bergen 2017.
  • 33
    Jo Hov og Alf Petter Høgberg, Alminnelig avtalerett, Oslo 2009, s. 316–322.
  • 34
    Karsten Revsbech, «Domstolskontrol med forvaltningen», i Revsbech mfl., Forvaltningsret – Almindelige emner, København 2016, s. 357–457 på s. 450–455.
  • 35
    Sitert etter Rønsholdt (2018), s. 520. Se også Revsbech (2016), s. 448–449, og Niels Fenger, «Hvornår medfører overtrædelser af forvaltningslovens garantiforskrifter, at en afgørelse bliver ugyldig?», i Baumbach mfl. (red.), Ret på flere felter Forvaltning, Governance, Retssikkerhed – Festskrift til Carsten Henrichsen, København 2015, s. 271–287.
  • 36
    Se Niels Fenger, Inhabilitet mv., i Niels Fenger red., Forvaltningsret, København 2018, s. 951–952. Se også s. 281–283, 287, 292, 543–544, 574–576 og 598.
  • 37
    Rønsholdt (2018), s. 524–525.
  • 38
    Rønsholdt (2018), s. 524–525.
  • 39
    Rønsholdt (2018), s. 504–507 og 529.
  • 40
    Rønsholdt (2018), s. 527.
  • 41
    Rønsholdt (2018), s. 529, og Revsbech (2016), s. 448–449.
  • 42
    Revsbech (2016), s. 449.
  • 43
    U.2005.397S.
  • 44
    Se Anders Løvlie, «Saksbehandlingsfeil med ubetinget virkning», i Kvande mfl. (red.), Straff og frihet: Til vern om den liberale rettsstat – Festskrift til Tor-Aksel Busch, Oslo 2019, s. 445–460.
  • 45
    Se Ørnulf Øyen, Straffeprosess, Bergen 2019, s. 507; Skoghøy (2017), s. 1225; NOU 2016: 24 Ny straffeprosesslov, s. 428–432; og NOU 2001: 32 Rett på sak — Lov om tvisteløsning (tvisteloven), s. 785.
  • 46
    Rt. 2005 s. 907 avsnitt 44.
  • 47
    NOU 2001: 32 B Rett på sak – Lov om tvisteløsning (tvisteloven), s. 785.
  • 48
    Om straffeprosessloven, se NOU 2016: 24 Ny straffeprosesslov, s. 428–432. Om tvisteloven, se NOU 2001: 32 Rett på sak – Lov om tvisteløsning (tvisteloven), s. 785.
  • 49
    Se avgjørelse av 26.03.14 (GK-2013-50).
  • 50
    NOU 2001: 32 s. 785.
  • 51
    Innstilling om rettergangsmåten i straffesaker (1969), s. 325.
  • 52
    Dokument No. 1 (1885) Indstilling fra Jurykommissionen, s. 586.
  • 53
    Anne Robberstad, Hvem har bevisbyrden?, Oslo 2021, s. 36–37 og 39–40.
  • 54
    Se Arvid Frihagen (1966), s. 31–32.
  • 55
    Se Innstilling (1958), s. 370 flg., og Olav Haugen Moen, Forvaltningsskjønn og domstolskontroll, Oslo 2019, s. 118 flg.
  • 56
    Rt. 1998 s. 1398 på s. 1406 (erstatningssak).
  • 57
    Se også sosialtjenesteloven § 48.
  • 58
    Eckhoff og Smith (2018), s. 463.
  • 59
    Hans Petter Graver, Alminnelig forvaltningsrett, Oslo 2019, s. 552.
  • 60
    HR-2016-2017-A avsnitt 73. Se også Eckhoff og Smith (2018), s. 462, og Graver (2019), s. 555.
  • 61
    Frede Castberg, Innledning til forvaltningsretten, Oslo 1938, s. 223.
  • 62
    Se HR-2017-331-A avsnitt 97–98, Rt. 2010 s. 999 avsnitt 46, og Eckhoff og Smith (2018), s. 342.
  • 63
    Rt. 1964 s. 93 på s. 97–98. Se Graver (2019), s. 555. Se også Eckhoff og Smith (2018), s. 465.
  • 64
    HR-2019-1198-A avsnitt 124. Se også HR-2017-1258-A avsnitt 89 og HR-2016-2521-A avsnitt 63–64.
  • 65
    Lovavdelingens uttalelse 18. juni 1984 (JDLOV-1984-1432).
  • 66
    Rt. 1990 s. 874 på s. 885.
  • 67
    Rt. 1990 s. 874 på s. 886.
  • 68
    Rt. 1965 s. 712 på s. 716. Se også Rt. 1998 s. 1398 på s. 1408.
  • 69
    Jan Fridthjof Bernt, «Utenforliggende hensyn som ugyldighetsgrunn – Et bidrag til læren om forvaltningens diskresjonære kompetanse», Tidsskrift for Rettsvitenskap 1978, s. 241–348 på s. 309.
  • 70
    Rt. 2013 s. 449 avsnitt 80. Se nærmere Moen (2019), s. 367–378.
  • 71
    Moen (2019), s. 364–367.
  • 72
    Marius Stub, «Det forvaltningsrettslige forbudet mot usaklig forskjellsbehandling – noen hovedtrekk», i Syse mfl. red., Liv, lov og lære – Festskrift til Inge Lorange Backer, Oslo 2016, s. 491–512, og Marius Stub, «Gjelder det et forbud mot usaklig forskjellsbehandling ved lovtolkning?», i Nguyen Duy mfl., Uten sammenligning – Festskrift til Eivind Smith 70 år, Oslo 2020, s. 563–598 på s. 572–575.
  • 73
    Stub (2016), s. 512.
  • 74
    Se HR-2019-273-A avsnitt 68 og Rt. 2007 s. 302 avsnitt 56 flg.
  • 75
    Se Henrik Søvik, «Tolkning av enkeltvedtak», Jussens Venner nr. 2/3 2019, s. 131–184.
  • 76
    Se HR-2018-1907-A avsnitt 89 hvor vedtaket ble ansett å ligge innenfor lovens ord og overordnede rettsnormer.
  • 77
    HR-2016-2017-A avsnitt 63.
  • 78
    Rt. 1982 s. 241 på s. 266. Se også HR-2021-1975-S avsnitt 71, HR-2020-2472-P avsnitt 154, Rt. 2012 s. 1985 avsnitt 77 og Rt. 1962 s. 805 på s. 809–810, Backer (1986), s. 762–764, og Frihagen (1966), s. 303.
  • 79
    Rt. 2012 s. 1985 avsnitt 94 og 98.
  • 80
    Se blant annet NOU 2019: 5 s. 625.
  • 81
    Rt. 2002 s. 683 på s. 690–691.
  • 82
    Rt. 2004 s. 76 avsnitt 55.
  • 83
    Graver (2019), s. 554 og 556. Se også Henriette Tøssebro, Omgjøring – En forvaltningsrettslig fremstilling, Oslo 2021, s. 274–275.
  • 84
    Eckhoff og Smith (2018), s. 482.
  • 85
    Eckhoff og Smith (2018), s. 483. Uthevet i original.
  • 86
    NOU 2019: 5 s. 539.
  • 87
    NOU 2019: 5 s. 539 note 12 og s. 625.
  • 88
    Graver (2019), s. 557.
  • 89
    Eckhoff og Smith (2018), s. 466. Uthevet i original.
  • 90
    Rt. 1990 s. 1001 på s. 1006–1007.
  • 91
    Graver (2019), s. 561. Se også Fleischer (1992), s. 461.
  • 92
    Se Rt. 1979 s. 1179 på s. 1183–1184.
  • 93
    Se Tøssebro (2021), s. 234, og Christoffer Eriksen og Hallvard Haukeland Fredriksen, Norges europeiske forvaltningsrett – EØS-avtalens krav til norske forvaltningsorganers organisering og saksbehandling, Oslo 2019, s. 13 flg.
  • 94
    Se Niels Fenger, EU-rettens påvirkning af dansk forvaltningsret, 3. udgave, København 2018, s. 72.
  • 95
    Se om prinsippet i HR-2019-1801-A avsnitt 75–76, Rt. 2010 s. 1500 avsnitt 65 og Gunnhild Storbekkrønning Solli, «Rammer for domstolskontroll ved brudd på EØS-rettslige forpliktelser på miljøforvaltningsrettens område», Lov og Rett nr. 4 2021, s. 225–243 på s. 238–240.
  • 96
    Se for eksempel Direktiv 2001/95/EF artikkel 11 og Direktiv 2006/123/EF artikkel 35.
  • 97
    Direktiv 2001/95/EF artikkel 11.
  • 98
    Direktiv 2001/95/EF artikkel 8 bokstav f nr. 1.
  • 99
    Direktiv 2006/123/EF artikkel 18.
  • 100
    Se Fenger (2018a), s. 71–72.
  • 101
    Sak C-137/14, Europakommisjonen mot Tyskland, dom 15.10.15, avsnitt 57 flg., og C-72/12, Gemeinde Altrip mfl. mot Land Rheinland-Pfalz, foreleggelsessak, avsnitt 51.
  • 102
    Se sak C-92/91, Taillandier, dom av 27.10.93, s. 5404. Se Niels Fenger, «Domstolsprøvelse», i Niels Fenger red., Forvaltningsret, København 2018, s. 950, og Fenger (2018a), s. 73.
  • 103
    Direktiv 2000/13/EF artikkel 19.
  • 104
    Halvard Haukeland Fredriksen, Offentligrettslig erstatningsansvar ved brudd på EØS-avtalen, Bergen 2013, s. 198. Open access:https://bora.uib.no/bora-xmlui/bitstream/handle/1956/7860/Offentligrettslig%20erstatningsansvar%20ved%20brudd%20p%c3%a5%20E%c3%98S-avtalen.pdf?sequence=1&isAllowed=y (søkedato 16.09.21).
  • 105
    E-2/12 HOB-vín (2012) EFTA Ct. Rep. 1092 avsnitt 138 og Advisory Opinion punkt 2.
  • 106
    Eriksen og Haukeland Fredriksen (2019), s. 144.
  • 107
    Se Rt. 1996 s. 64 på s. 68.
  • 108
    Se slik i NOU 1974: 43 Nemnder i forvaltningen; organisasjon og saksbehandling, s. 22.
  • 109
    Se Innstilling (1958), s. 144 og 148 med henvisning til Castberg (1955), s. 235–237. Se også Rt. 1992 s. 1642 på s. 1648.
  • 110
    Rt. 1998 s. 1398 på s. 1411.
  • 111
    Rt. 1996 s. 64 på s. 69–70. Se også Sivilombudsmannens årsmelding 1998, s. 63 (Sak 97-0216).
  • 112
    Rt. 1996 s. 64 på s. 70.
  • 113
    Innstilling (1958), s. 144.
  • 114
    Castberg (1955), s. 235.
  • 115
    Sivilombudsmannens årsmelding 1998, s. 63 (Sak 97-0216).
  • 116
    Sivilombudsmannens uttalelse av 12.05.14 (SOM-2013-1263).
  • 117
    Rt. 2007 s. 69 avsnitt 41.
  • 118
    Rt. 2007 s. 69 avsnitt 90.
  • 119
    Se Rt. 2014 s. 310 avsnitt 51 og 52.
  • 120
    Rt. 2000 s. 1056 på s. 1063.
  • 121
    Rt. 1981 s. 745 på s. 748.
  • 122
    Rt. 1981 s. 745 på s. 748.
  • 123
    Graver (2019), s. 139–140 og 294–295. Se også Arvid Frihagen, Forvaltningsrett. Bind III, Bergen 1992, s. 252 og 263 flg.
  • 124
    Rt. 2015 s. 1388 avsnitt 202.
  • 125
    Se tvisteloven § 29-21 annet ledd og 30-3 første ledd og straffeprosessloven §§ 343 annet ledd og 385 tredje ledd.
  • 126
    C-402/05 P og C-415/05, Kadi og Al Barakaat International Foundation mot Rådet for Den europeiske union og Europakommisjonen, dom 03.09.08.
  • 127
    C-402/05 P og C-415/05 avsnitt 351–353 og 374–376.
  • 128
    Sivilombudsmannens uttalelse 27.11.17 (SOM-2017-1135). Se også uttalelser av 12.05.14 (SOM-2013-1263) og 12.03.13 (SOM-2012-603).
  • 129
    HR-2019-2301-A.
  • 130
    Prop. 106 L (2012–2013) Endringer i barnevernloven, s. 139–140. Se også Kirsten Ketscher, «Forvaltningsretlig rabat på overholdelse af menneskerettighederne – Kultursammenstød mellem forvaltningsretten og menneskeretten», i Betzon mfl. (red.), Retskulturer, København 2002, s. 91–103 på s. 100.
  • 131
    Rt. 2015 s. 93 avsnitt 48.
  • 132
    Rt. 2015 s. 1388 P avsnitt 161–162.
  • 133
    Se avsnitt Rt. 2015 s. 1388 P avsnitt 301 sammenholdt med avsnitt 286–300.
  • 134
    Ketscher (2002), s. 97–98.
  • 135
    HR-2017-2376-A avsnitt 24–28.
  • 136
    C-328/05 SGL Carbon AG mot Europakommisjonen, dom 10.05.07, avsnitt 71–74, og C-322/81 Michelin mot Europakommisjonen, dom 09.11.83, avsnitt 7–10.
  • 137
    C-129/13 og C-130/13 Kamino International Logistics BV og Datema Hellmann Worldwide Logistics BV mot Staatssecretaris van Financiën, dom 03.07.14, avsnitt 80.
  • 138
    C-383/13 PPU M.G. N.R. mod Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, dom 10.09.13, avsnitt 44 og 45. Se også Eriksen og Haukeland Fredriksen (2019), s. 143–144.
  • 139
    Graver (2019), s. 563.
  • 140
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 72. Se også Rt. 2015 s. 1388 avsnitt 282 og HR-2017-2247 –A avsnitt 95–97.
  • 141
    Se nærmere i Tøssebro (2021), s. 263, og Magnus Matningsdal, «Kontradiksjon i sivile saker og straffesaker», Jussens Venner 01-02/2013, s. 1–115.
  • 142
    Rønsholdt (2018), s. 518–519.
  • 143
    Se Rt. 2014 s. 620 avsnitt 80–83 og Prop. 62 L 27 (2015–2016) Endringer i forvaltningsloven mv. (administrative sanksjoner mv.), s. 27.
  • 144
    Jussila mot Finland, application nr. 73053/01, dom 23.11.06, avsnitt 43.
  • 145
    Se også Prop. 62 L 27 (2015 –2016) s. 31.
  • 146
    Se Marius Stub, Tilsynsforvaltningens kontrollmyndighet – Undersøkelse og beslag i feltet mellom forvaltningsprosess og straffeprosess, Oslo 2011, s. 154–155.
  • 147
    Rt. 2008 s. 257 avsnitt 63 med henvisning til Rt. 2003 s. 409.
  • 148
    Jens Edvin A. Skoghøy, Tvisteløsning, 3. utgave, Oslo 2017, s. 1225.
  • 149
    Se HR-2018-2124-U avsnitt 11 og HR-2016-1459-A, avsnitt 66.
  • 150
    Čičmanec mot Slovakia, application no. 65302/11, dom 28.06.16, avsnitt 59. Se også Walston mot Norge, application no. 37372/97, 03.06.03, avsnitt 58.
  • 151
    Čičmanec mot Slovakia, application no. 65302/11, dom 28.06.16, avsnitt 60.
  • 152
    Milatová mfl. mot Tsjekkia, application no. 61811/00, dom 21.06.05, avsnitt 65.
  • 153
    Se Prop. 62 L (2015–2016) Endringer i forvaltningsloven mv. (administrative sanksjoner mv.), s. 154–155.
  • 154
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 72 sammenholdt med 31.
  • 155
    Inge Lorange Backer og Hans Chr. Bugge, «Forsømt konsekvensutredning av alternativer – Høyesteretts dom i Rt. 2009 s. 661 om den amerikanske ambassade i Husebyskogen», Lov og Rett 2010, s. 115–127 på s. 121.
  • 156
    Fredrik Holth og Nikolai K.Winge, «Kontroll av konsekvensutredninger ved utarbeidelse av reguleringsplaner», i Fredrik Holth og Nikolai K. Winge (red.), Konsekvensutredninger – Rettsregler, praksis og samfunnsvirkninger, Oslo 2014, s. 271–289 på s. 277, 280 og 282. Se også Nikolai Winge og Fredrik Holth, «Virkningen av saksbehandlingsfeil på plan- og bygningsrettens område», i Henriette N. Tøssebro red., Ugyldighet i forvaltningsretten, Oslo 2019, s. 261–278, på s. 273–278.
  • 157
    Holth og Winge (2014), s. 281. Se også s. 282.
  • 158
    Se HR-2017-2247-A avsnitt 91–99.
  • 159
    Backer og Bugge (2010), s. 115–127 på s. 124 med videre henvisninger.
  • 160
    Holth og Winge (2014), s. 281 og 287. Se også Winge og Holth (2019), s. 263.
  • 161
    C-24/19 A mfl. mot Gewestelijke stedenbouwkundige ambtenaar van het departement Ruimte Vlaanderen, afdeling Oost-Vlaanderen, som 25.06.20, avsnitt 82.
  • 162
    C-463/11 Verwaltungsgerichtshof Baden-Württemberg – Tyskland, dom 18.04.13.
  • 163
    C-463/11 avsnitt 42–44.
  • 164
    Eriksen og Haukeland Fredriksen (2019), s. 143.
  • 165
    Holth og Winge (2014), s. 287.
  • 166
    C-24/19 A avsnitt 83.
  • 167
    C-24/19 A avsnitt 95.
  • 168
    Se om avgjørelsen i HR-2020-2472-P avsnitt 244–246 og Storbekkrønning Solli (2021), s. 236–241.
  • 169
    HR-2020-2472-P avsnitt 207.
  • 170
    HR-2020-2472-P avsnitt 192 og 241.
  • 171
    HR-2020-2472-P avsnitt 243.
  • 172
    HR-2020-2472-P avsnitt 245.
  • 173
    HR-2020-2472-P avsnitt 192 og 241.
  • 174
    HR-2020-2472-P avsnitt 279. Se også Storbekkrønning Solli (2021), s. 240–241.
  • 175
    HR-2020-2472-P avsnitt 281.
  • 176
    HR-2020-2472-P avsnitt 286–287.
  • 177
    HR-2020-2472-P avsnitt 288.
  • 178
    HR-2020-2472-P avsnitt 142.
  • 179
    HR-2020-2472-P avsnitt 279 med henvisning til Innst. O. nr. II (1966–67) s. 16.
  • 180
    HR-2020-2472-P avsnitt 287.
  • 181
    Se også Prop. 62 L (2015–2016) s. 38.
  • 182
    Se blant annet Graver (2019), s. 547 flg., og Eckhoff og Smith (2018), s. 461 flg.
  • 183
    Bernt (1978), s. 310.
  • 184
    Rt. 2009 s. 851 avsnitt 86. Se også NOU 2019: 5 s. 540 og Rt. 1965 s. 712 på s. 716.
  • 185
    Rt. 2010 s. 376 avsnitt 50.
  • 186
    HR-2017-2376-A avsnitt 24 og 25.
  • 187
    HR-2019-2400-A avsnitt 66.
  • 188
    HR-2019-2400-A avsnitt 56.
  • 189
    Eckhoff og Smith (2018), s. 473. Se også Bernt (1978), s. 310–311.
  • 190
    Graver (2019), s. 561.
  • 191
    Se Rt. 1996 s. 78 på s. 86 (flertallet) og 88 (mindretallet).
  • 192
    Eckhoff og Smith (2018), s. 473. Se også Bernt og Rasmussen (2010), s. 105.
  • 193
    Eckhoff og Smith (2018), s. 473. Uthevet i original.
  • 194
    Erik Boe, Innføring i juss, bind 2, Oslo 1993, s. 836.
  • 195
    Bernt (1978), s. 311 flg.
  • 196
    Bernt (1978), s. 327.
  • 197
    Rt. 1960 s. 1374 på s. 1377.
  • 198
    Rt. 1960 s. 1374 på s. 1379.
  • 199
    Rt. 1985 s. 483 på s. 492.
  • 200
    Rt. 1985 s. 483 på s. 491–492.
  • 201
    Se også blant annet skatteforvaltningsloven § 5-10.
  • 202
    HR-2017-2376-A avsnitt 23. Se også HR-2019-2400-A avsnitt 54–56.
  • 203
    Innst. O. II (1966–67) s. 16.
  • 204
    HR-2020-2472-P avsnitt 276.
  • 205
    Rt. 1982 s. 241, s. 262–263.
  • 206
    HR-2020-2472-P avsnitt 207 og 243.
  • 207
    Innstilling (1958) s. 148 og 298. Se også Frihagen (1985), s. 513–514.
  • 208
    Innst. O. II (1966–67) s. 16. Se Frihagen (1985), s. 497 og 512.
  • 209
    Rt. 1979 s. 1179 på s. 1183–1884 (flertallet) og 1185 (mindretallet).
  • 210
    Se for eksempel Rt. 2009 s. 661 avsnitt 71 og 77.
  • 211
    Innst. O. II (1966–67) s. 16.
  • 212
    Se f.eks. plan- og bygningsloven § 1-9 første ledd.
  • 213
    Se f.eks. HR-2021-1975-S avsnitt 120–122.
  • 214
    Jon Fridrik Kjølbro, Den Europæiske menneskerettigheds konvention – for praktikere, 5. utg., København 2020, s. 928–933.
  • 215
    Strand Lobben mfl. mot Norge, application no. 37283/13, dom 10.09.19 (plenum) avsnitt 214 flg.
  • 216
    Strand Lobben mfl. mot Norge, application no. 37283/13, dom 10.09.19 (plenum) avsnitt 225.
  • 217
    Se Graver (2019), s. 552 med henvisning til Eng (1990), s. 625–671 på s. 653 flg. Se også Eng (2007), s. 110 flg.
  • 218
    Innstilling (1958) s. 299.
  • 219
    Innst. O. nr. II (1966–67) s. 16. Se også NOU 2019: 5 s. 537.
  • 220
    HR-2020-2472-P avsnitt 207 og 243.
  • 221
    Torstein Eckhoff og Nils Kristian Sundby, Rettssystemer – Systemteoretisk innføring i rettsfilosofien, Oslo 1976, s. 100 note 26. Se også Tøssebro (2021), s. 260–261.
  • 222
    Innstilling (1958) s. 298.
  • 223
    HR-2019-2400-A avsnitt 56.
  • 224
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 70–71, 77 og 85. Se også HR-2017-2376-A avsnitt 23–24 og HR-2017-2247-A avsnitt 90 og 94 (flertall) og 141–142 (mindretall), Rt. 2015 s. 1388 avsnitt 282, Rt, 2015 s. 93 avsnitt 48 og Rt. 1979 s. 1179 på s. 1183–1884. Se også Bernt og Rasmussen (2010), s. 104 og s. 189–190, Geir Woxholth, Forvaltningsloven med kommentarer, Oslo 2011, s. 647–648, Eckhoff og Smith (2018), s. 468, og NOU 2019: 5 s. 535.
  • 225
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 72 sammenholdt med avsnitt 31.
  • 226
    HR-2017-2376-A avsnitt 24 og 25. Se også Rt. 2009 s. 661 avsnitt 71, Rt. 1983 s. 1290 på s. 1298 og Sivilombudsmannen, Høringssvar – NOU 2019: 5 Ny forvaltningslov, 02.12.19 (2019/2256) s. 23.
  • 227
    Inge Lorange Backer, Naturvern og naturinngrep, Oslo 1986, s. 757. Se også Eckhoff og Smith (2018), s. 468 og 473, og NOU 2019: 5 s. 535 med henvisning til rettspraksis og s. 536 og 540.
  • 228
    Backer (1986), s. 761 og 772.
  • 229
    Boe (1993), s. 832. Se også NOU 2019: 5 s. 535.
  • 230
    Se Eckhoff og Smith (2018), s. 468. Se også Innst. O. nr. II (1966–67) s. 16 og Frihagen (1966), s. 82–83.
  • 231
    HR-2017-2376-A avsnitt 24 og 25. Se også Rt. 2009 s. 661 avsnitt 71.
  • 232
    Innstilling (1958) s. 299.
  • 233
    Se Rt. 1961 s. 910 på s. 917 og Rt. 1963 s. 1288 på s. 1292. Se også Frihagen (1966), s. 93 flg.
  • 234
    Ot.prp. nr. 38 (1964–65) s. 120–121.
  • 235
    Se Innstilling (1958) s. 460 og Ot.prp. nr. 38 (1964–65) s. 120.
  • 236
    Innst. O. II (1966–67) s. 16. Se også kritikk i Frihagen (1966), s. 100–104.
  • 237
    Innst. O. II (1966–67) s. 16.
  • 238
    Se også NOU 2019: 5 s. 537.
  • 239
    Sml. NOU 2016: 24 Ny straffeprosesslov s. 435.
  • 240
    Bernt (1978), s. 241–348 på s. 319.
  • 241
    Bernt (1978), s. 241–348 på s. 326.
  • 242
    Bernt (1978), s. 241–348 på s. 322.
  • 243
    HR-2017-2376-A avsnitt 24 og 25. Se også HR-2017-2247-A avsnitt 95–99, Rt. 2009 s. 661 avsnitt 71, Graver (2019), s. 562, og Eckhoff og Smith (2014), s. 468.
  • 244
    Rt. 2002 s. 273 på s. 283.
  • 245
    Boe (1993), s. 832–833.
  • 246
    Stub (2011), s. 373 note 848. Stub presiserer standpunktet i en kritikk av mindretallets votum i Rt. 2015 s. 1388, se Marius Stub, «Noen kommentarer til Rt. 2015 s. 1388», Jussens Venner 02/2016, s. 92–118 på s. 115.
  • 247
    Se Kaare Andreas Shetelig «Saksbehandlingsfeil og ugyldighet: Betydningen av feils innvirkning på et forvaltningsvedtaks gyldighet», i Hans Petter Graver, Ida Hjort Kraby og Marius Stub (red.), Forsker og formidler: Festskrift til Erik Magnus Boe, Oslo 2013, s. 272.
  • 248
    Boe (1993), s. 833–834. Se også Morten Walløe Tvedt, Lærebok i forvaltningsrett, Oslo 2012, s. 285–286.
  • 249
    Bernt (1981), s. 125, og Bernt (1978), s. 315.
  • 250
    Innstilling (1958) s. 298.
  • 251
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 72.
  • 252
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 72 sammenholdt med avsnitt 31.
  • 253
    Frihagen (1992), s. 252.
  • 254
    Graver (2019), s. 563.
  • 255
    Rt. 2009 s. 661 avsnitt 73. Se også Sivilombudsmannens årsmelding 1998, s. 63 (Sak 97-0216).
  • 256
    Sml. Bernt (1981), s. 107 flg.
  • 257
    Innst. O. nr. II (1966–67) s. 16. Se Eckhoff og Smith (2018), s. 468. Se også Frihagen (1992), s. 249, og Frihagen (1966), s. 96–97.
  • 258
    Rt. 2009 s. 1319 avsnitt 90. Saken gjaldt erstatning for feil.
  • 259
    Eckhoff og Smith (2018), s. 468. Se også Frihagen (1966), s. 81.
  • 260
    Se Frihagen (1966), s. 96–97.
  • 261
    Frihagen (1966), s. 98–99.
  • 262
    Se for eksempel Rt. 2008 s. 1409 avsnitt 64–68 og Rt. 2015 s. 1388 avsnitt 129–130.
  • 263
    Se Rt. 2009 s. 661 avsnitt 71–72. Se også HR-2017-2247-A og HR-2017-2376-A avsnitt 24.
  • 264
    Se for eksempel Rt. 2009 s. 661 avsnitt 72.
  • 265
    Se til illustrasjon også den straffeprosessuelle avgjørelsen inntatt i Rt. 2005 s. 907 avsnitt 48–50.
  • 266
    Rt. 2004 s. 76 avsnitt 55.
  • 267
    Robberstad (2021), s. 20–23 og 34–35. Se også Graver (2019), s. 459 flg., og Hans Petter Graver, «Bevisbyrde og beviskrav i forvaltningsretten», Tidsskrift for Rettsvitenskap 2004, s. 465–498.
  • 268
    Robberstad (2021), s. 27.
  • 269
    Sml. Stub (2016), s. 491–512, på s. 506.
  • 270
    Se Anders Løvlie, «Beviskrav og bevisbyrde for feil i forvaltningens saksbehandling», i Tøssebro (2019), s. 77–89 på s. 86 med videre henvisning.
  • 271
    Bernt (1981), s. 125.
  • 272
    HR-2017-2376-A avsnitt 24 og 25.
  • 273
    Rt. 2015 s. 1246 avsnitt 35 som gjelder erstatningsrett.
  • 274
    Se Robberstad (2021), s. 47–61.
  • 275
    Ot.prp. nr. 38 (1964–65) s. 110.
  • 276
    Rt. 2009 s. 920 avsnitt 36.
  • 277
    HR-2019-2336-A avsnitt 35.
  • 278
    Sivilombudsmannens årsmelding 1998, s. 63 (Sak 97-0216).
  • 279
    Sivilombudsmannens årsmelding 1995, s. 66 (SOMB-1995-9). Se også Løvlie (2019b), s. 86–88.
  • 280
    Se Rt. 1960 s. 1374 på s. 1377.
  • 281
    Innstilling (1958) s. 299.
  • 282
    Se HR-2019-2400-A avsnitt 31 og HR-2019-2282-U avsnitt 13 flg.
  • 283
    C-137/14, Europakommisjonen mot Tyskland, dom 15.10.15.
  • 284
    C-137/14, Europakommisjonen mot Tyskland, dom 15.10.15, avsnitt 57. Se Storbekkrønning Solli (2021), s. 239–240.
  • 285
    C-137/14, Europakommisjonen mot Tyskland, dom 15.10.15, avsnitt 61.
  • 286
    C-137/14, Europakommisjonen mot Tyskland, dom 15.10.15, avsnitt 60. Se også C-72/12 Gemeinde Altrip mfl. mot Land Rheinland-Pfalz, foreleggelsessak, avsnitt 53.
  • 287
    Sml. Frihagen (1966), s. 303. Se også Robberstad (2021), s. 47 flg., Magne Strandberg, Beviskrav i sivile saker, Bergen 2012, s. 510–513, og Løvlie (2019b), s. 84.
  • 288
    Graver (2004), s. 465–498 på s. 472–473.
  • 289
    Se Rt. 1993 s. 268 på s. 276.
  • 290
    Løvlie (2019b), s. 78.
  • 291
    Anders Løvlie, Rettslige faktabegreper, Oslo 2014, s. 371–373.
  • 292
    Løvlie (2019b), s. 81–85 og 89.
  • 293
    Se Rt. 2012 s. 2039 avsnitt 134.
  • 294
    Se Graver (2019), s. 552–553 og 570. Se også Eng (1990), s. 625–671 på s. 659 flg.
  • 295
    HR-2016-2017-A avsnitt 73. Se også Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232), Lovavdelingens uttalelse 11. april 2017 (JDLOV-2017-1887), NOU 2019: 5 s. 540, Eckhoff og Smith (2018), s. 462, og Graver (2019), s. 555.
  • 296
    Ot.prp. nr. 3 (1976–77) Om lov om endringer i lov 10 februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (regler om taushetsplikt m. m.), s. 98, og Sivilombudsmannens uttalelse 20. mai 2015 (SOM-2014-3496).
  • 297
    Innst. O. nr. 2 (1966–1967) s. 16.
  • 298
    Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232). Se også Tøssebro (2021), s. 369 flg., og NOU 2019: 5 s. 540.
  • 299
    Ot.prp. nr. 3 (1976–77) s. 98. Se også Eng (1990), s. 625–671 på s. 662.
  • 300
    Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232).
  • 301
    Se NOU 2019: 5 s. 535 med henvisning til Innst. O. II (1966–67) s. 16. Se også Boe (1993), s. 832, og Frihagen (1992), s. 247–248.
  • 302
    Ot.prp. nr. 3 (1976–77) s. 98.
  • 303
    Sivilombudsmannens uttalelse 20. mai 2015 (SOM-2014-3496). Se også Lovavdelingens uttalelse 11. april 2017 (JDLOV-2017-1887). Graver (2019), s. 516.
  • 304
    Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232).
  • 305
    Graver (2019), s. 515–516.
  • 306
    Se Borgarting lagmannsretts dom av 13. mars 2019 (LB-2017-56324) punkt 4.
  • 307
    Se også Tøssebro (2021), s. 369 flg.
  • 308
    Innst. O. nr. 2 (1966–67) s. 16.
  • 309
    Woxholth (2011), s. 647–648. Se også Bernt (1978), s. 241–348 på s. 322–323.
  • 310
    Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232).
  • 311
    Graver (2019), s. 555.
  • 312
    Rt. 1998 s. 1164 på s. 1172–1173.
  • 313
    Sivilombudsmannens uttalelse 30. august 2019 (SOM-2019-12).
  • 314
    Alv A. Dahl og Anders Løvlie, Psykiske lidelser – Forståelse, diagnostikk og juss, Oslo 2018, s. 315 flg.
  • 315
    Se Fenger (2018 a), s. 74.
  • 316
    Se C-119/05, Ministero dell’Industria, del Commercio e dell’Artigianato mot Lucchini SpA, dom 18.07.07.
  • 317
    Se HR-2021-1975-S avsnitt 100, 144 og 151–153.
  • 318
    Se HR-2021-1975-S avsnitt 124 og 130–131.
  • 319
    Se Justis- og beredskapsdepartementets tolkningsuttalelse 10.12.13 (Sak 13/3190).
  • 320
    Sivilombudsmannens uttalelse 20. mai 2015 (SOM-2014-3496) og uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232).
  • 321
    Sivilombudsmannens uttalelse 30. april 2014 (SOM-2013-237).
  • 322
    Sivilombudsmannens uttalelse 20. mai 2015 (SOM-2014-3496).
  • 323
    Se Innst. 376 S (2015–2016) Innstilling til Stortinget frå kontroll- og konstitusjonskomiteen om Særskilt melding fra Sivilombudsmannen – Kommunal- og moderniserings- departementet følger ikke Sivilombudsmannens uttalelser.
  • 324
    Sivilombudsmannen, brev til Kommunal- og moderniseringsdepartementet datert 20.03.20.
  • 325
    Se slik Tøssebro (2021), s. 374–375.
  • 326
    HR-2016-476-A og Rt-2015-1157.
  • 327
    Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232).
  • 328
    Sivilombudsmannens uttalelse 22. november 2012 (SOM-2012-1080).
  • 329
    Eng (1990), s. 625–671 på s. 660. Se også Bernt og Rasmussen (2010), s. 105.
  • 330
    Sivilombudsmannens uttalelse 22. november 2012 (SOM-2012-1080).
  • 331
    Sivilombudsmannens uttalelse 20. mai 2015 (SOM-2014-3496). Se også uttalelse 15. mai 2014 (SOM-2013-2835).
  • 332
    Rt. 1965 s. 181 på s. 184 (dissens 4-1).
  • 333
    Se Dokument 8:43 S (2018–2019), representantforslag fra stortingsrepresentantene Karin Andersen, Une Bastholm og Bjørnar Moxnes.
  • 334
    Alf Petter Høgberg, «Forvaltningsrettslig preklusjon», Kritisk juss nr. 2 2017, s. 113–114 på s. 113.
  • 335
    Se HR-2016-2017-A avsnitt 73 om materiell hjemmelsmangel. Se også Graver (2019), s. 555, og NOU 2019: 5 s. 625.
  • 336
    NOU 2019: 5 s. 537–540.
  • 337
    NOU 2019: 5 s. 538–539.
  • 338
    Sivilombudsmannens uttalelse 22. november 2012 (SOM-2012-1080).
  • 339
    Sivilombudsmannens uttalelse 30. august 2019 (SOM-2019-12).
  • 340
    Se også Bernt og Rasmussen (2010), s. 106.
  • 341
    Sivilombudsmannens uttalelse 20. mai 2015 (SOM-2014-3496).
  • 342
    Sivilombudsmannens uttalelse 12. juni 2019 (SOM-2018-4232). Se også Høgberg (2017), s. 113–114 på s. 114.
  • 343
    Se Borgarting lagmannsretts dom 13. mars 2019 (LB-2017-56324) punkt 4.4.
  • 344
    Ot.prp. nr. 41 (2004–2005) Om lov om norsk statsborgerskap (statsborgerloven) s. 233. Se også Prop. 141 L (2018–2019) Endringer i statsborgerloven mv. (tilbakekall av statsborgerskap på grunn av uriktige opplysninger mv.), s. 39.
  • 345
    Prop. 141 L 31 (2018–2019) s. 29–30.
  • 346
    Se nærmere Halvard Haukeland Fredriksen og Magne Strandberg, «Kommunale søksmål mot staten i tilfeller hvor et kommunalt enkeltvedtak er endret av en statlig klageinstans», i Magnus Matningsdal og Asbjørn Strandbakken (red.), Integritet og ære – Festskrift til Henry John Mæland, Oslo 2019, s. 377–400.
  • 347
    Ot.prp. nr. 41 (2004–2005) s. 177.
  • 348
    Eckhoff og Smith (2018), s. 485–486.
  • 349
    Se Tøssebro (2021), s. 354, og Eckhoff og Smith (2018), s. 485.
  • 350
    Om betydningen av forvaltningspraksis, se HR-2016-2017-A avsnitt 50 og Rt. 2005 s. 1757 avsnitt 45.
  • 351
    Se om omgjøringsbegrepet i Justis- og politidepartementets tolkningsuttalelse av 18.01.06, ref. 200504106 EO ATV (JDLOV-2005-4106).
  • 352
    Se Justis- og beredskapsdepartementets tolkningsuttalelse 10.12.13, sak 13/3190 (JDLOV-2013-3190).
  • 353
    Se Eckhoff og Smith (2018), s. 474–475.
  • 354
    Frihagen (1985), s. 524. Se også s. 513 og Frihagen (1966), s. 93 og 96.
  • 355
    Se blant annet Eckhoff og Smith (2018), s. 422 flg., og Roald Hopsnes, Kommunale forhåndstilsagn – Adgangen til å forhåndsbinde forvaltningsmyndighet og rettsvirkningene av slik binding, Bergen 2017.
  • 356
    Se HR-2019-273-A avsnitt 68.
  • 357
    Se Rt. 2007 s. 302 avsnitt 56 flg. Se Stub (2020), s. 563–598, på s. 576–583.
  • 358
    Rt. 2007 s. 302 avsnitt 65–67.
  • 359
    Rt. 2007 s. 302 avsnitt 72 og 8.
  • 360
    HR-2019-273-A avsnitt 69.
  • 361
    Se Stub (2020) s. 585.
  • 362
    Marius Emberland, «Om kravet til likebehandling når forvaltningen treffer enkeltvedtak som beror på et rettsanvendelsesskjønn», Tidsskrift for Rettsvitenskap nr. 4 2020, s. 349–392 på s. 364.
  • 363
    Se Stub (2020), s. 594.
  • 364
    Emberland (2020), s. 392.
  • 365
    Stub (2020), s. 596.
  • 366
    Se Rt. 2005 s. 1757 avsnitt 45 og Christoffer C. Eriksen, «Forvaltningspraksis som rettskildefaktor», i Alf Petter Høgberg og Jørn Øyrehagen Sunde (red.), Juridisk metode og tenkemåte, Oslo 2019, s. 293–333, på s. 332–333.
  • 367
    Se også Stub (2016), s. 491–512, på s. 512.
  • 368
    Rt. 1996 s. 64 på s. 70.
  • 369
    Frihagen (1985), s. 497.
  • 370
    Rt. 2008 s. 1409 avsnitt 12 og Rt. 1999 s. 14 på s. 22 (mindretallet) og 24 (flertallet). Se også Graver (2004), s. 465–498 på s. 479. Se imidlertid Strandberg (2012), s. 513–514.
  • 371
    Graver (2004), s. 465–498 på s. 479–480.
  • 372
    Rt. 1999 s. 14 på s. 25.
  • 373
    Rt. 2011 s. 1481 avsnitt 39–45.
  • 374
    Om beviskrav for feil, se Løvlie (2019b), s. 81–85.
  • 375
    Graver (2004), s. 465–498 på s. 581.
  • 376
    Rt. 1995 s. 109 på s. 115. Se også Graver (2004), s. 465–498 på s. 481 og 483.
  • 377
    Rt. 1995 s. 109 på s. 115. Se også Graver (2004), s. 472–473.
  • 378
    Graver (2004), s. 473.
  • 379
    Sivilombudsmannens årsmelding 1995 s. 66 (SOMB-1995-9). Se også Løvlie (2019b), s. 86–88.
  • 380
    Stub (2016), s. 491–512, på s. 506. Se også Bernt og Rasmussen (2010), s. 98.
  • 381
    Revsbech (2016), s. 444–447 og 450–453.
  • 382
    Revsbech (2016), s. 450–451.
  • 383
    NOU 2019: 5 s. 39, lovforslaget kapittel 11, § 74.
  • 384
    Se Tøssebro (2021), s. 429–434, og Løvlie (2021).
Copyright © 2021 Author(s)

CC BY-NC-ND 4.0