Introduksjon

Bolig er et velferdsgode, men har også blitt en av samfunnets største utfordringer. Det vises til at et fåtall med normal inntekt har råd til å bo i storbyen Oslo (Eiendom Norge, 2022). I Bergens sentrale områder er alderssammensetningen skjev, og førstegangsetablerere og barnefamilier kan ikke bli boende (Eiendom Norge, 2019). Det foregår en debatt om storbyenes rolle. I denne artikkelen spør vi i hvilken grad boligplanleggingen legger til rette for at storbyene skal ha boliger for alle.

De siste årene har det vært flere diskusjoner som tematiserer rettferdig byplanlegging. En av disse er diskusjonen om grønn rettferdighet, som omhandler hvilken betydning urbane grøntområder har for å gjøre byene attraktive, og hvilken betydning de har for beboerne i byene. Diskusjonen har utspring i ulike planfaglige retninger og i ulike fagtradisjoner, den er internasjonalt orientert, og den har etter hvert rettet seg inn mot å undersøke de sosiale konsekvensene av grønn byplanlegging, slik som kompakt byutvikling og grønn infrastrukturplanlegging. I kjølvannet av diskusjonen har flere nye begrep blitt lansert, som «green gentrification» og «the green space paradox». Begrepene sier noe om hvordan grønn byplanlegging også har konsekvenser for det sosiale livet, konsekvenser som ikke alltid er ønskelige eller tilsiktet, for eksempel sosial ulikhet og byer som ikke nødvendigvis har boliger og rom for alle (Wolch et al., 2014, s. 235).

I tillegg til diskusjonen om rettferdig byplanlegging har det dukket opp en noe annen diskusjon. Susan Fainstein forsøker å utvikle teorier under begrepet «the just city» (2010, 2014) og rettferdig byplanlegging, og tar utgangspunkt i moralfilosofen John Rawls (1971, 2003). Rawls er mest kjent for å ha utviklet begrepet forskjellsprinsippet («difference principle»). Prinsippet underslår ikke at ulikhet finnes, men handler om at ulikhet må håndteres. Ifølge prinsippet må sosial og økonomisk ulikhet være til størst mulig fordel for de dårligst stilte. Fainstein og Rawls oppfatter altså ikke rettferdighet som det samme som likhet. Fainsteins rettferdige by er derfor ikke en by som er lik for alle, men en by som gir størst mulig fordel for de dårligst stilte. Hva samfunnet oppfatter som rettferdig, vil også variere med tid og sted.

Likhet er altså ingen absolutt størrelse. Likevel er det forskere, delvis i opposisjon til Rawls’ moralfilosofi, som mener det finnes gode grunner til å spesifisere hva som bør være likt for alle. Eiendomsrett og husly blir i denne teorien pekt på som en slik minstestandard og som en såkalt «kapabilitet», det vil si noe som gir enkeltmennesket mulighet til å leve et menneskeverdig liv (Sen, 1984; Nussbaum, 2013).

Her hjemme foregår det en bred debatt om storbyenes rolle. Det diskuteres i hvilken grad byene har boliger for alle. Etter vår oppfatning handler denne diskusjonen om en slags minstestandard, om hva som bør gis av lik tilgang, og hva som bør være likt for alle, også i byene. Diskusjonen handler ikke bare om grøntområder, men også om bolig.

I den brede diskusjonen om storbyenes rolle brukes det helt andre begrep enn likhet og rettferdighet. Hos planleggerne blir storbyutfordringene til et spørsmål om sosial bærekraft, men også til et spørsmål om gentrifisering og segregering, det vil si ulike sosiale, romlige prosesser. Det ser altså ut til å mangle en diskusjon om hvem og hva som skal behandles likt, og hva likheten skal bestå i.

I tråd med teorien om kapabiliteter blir det altså mulig å forstå bolig og byenes grøntområder som et velferdsgode, det vil si noe man trenger som individ for å ivareta eget menneskeverd, og det Nussbaum (2013) viser til som «worthy of human dignity». Selv om Nussbaum er kritisert for å være for detaljert i omtalen av målene for velferd og i fordelingspolitikken, danner teoriene bakteppe for FNs indeks for menneskelig utvikling («Human Development Index», HDI). Det hevdes at teoriene om kapabiliteter har fellestrekk med de nordiske levekårsundersøkelsene (Bojer, 2011, s. 9).

I The just city (2010) ser Susan Fainstein ut til å være mindre opptatt av de individuelle behovene og av bolig og eiendom som en del av et individuelt menneskeverd. Hun diskuterer i stedet hvordan byene bør planlegges slik at de blir et mer «menneskelig system» (Fainstein, 2010, s. 6). Fainsteins teorier kan også forstås som en kritikk av at planleggere og politikere først og fremst forstår byen som et sted for økonomisk vekst. De bør heller velge fremgangsmåten «restructuring capitalism into a more humane system» (Fainstein, 2010, s. 6). Teorien om den rettferdige byen har gjerne blitt kritisert for å være for lite anvendelig i det praktiske planleggingsarbeidet (Lauria, 2012). Det må likevel sies å være en styrke når Fainstein bringer til torgs byenes rolle i diskusjonen om fordelingspolitikken. Teoriene om kapabiliteter må sies å være vel så svakt anvendelige og uspesifiserte som teoriene om den rettferdige byen. Her diskuteres det bl.a. om bolig som et menneskelig behov og som kapabilitet er for konkret og på et altfor detaljert nivå i fordelingspolitikken (Bojer, 2011, s. 9).

Til tross for detaljeringsnivået har Norge som mange andre land en egen velferdspolitikk for boligplanleggingen. Parallelt har dette utviklet seg til å bli en egen forskning, og til forskningsfeltet om de boligpolitiske virkemidlene. Likevel ser et fåtall studier ut til å legge vekt på å undersøke forholdet mellom de boligpolitiske virkemidlene på den ene siden og byplanlegging på den andre siden. En mulig forklaring kan være hvordan boligplanleggingen og den påfølgende forskningen på de boligpolitiske virkemidlene ser ut til å være skilt ut fra den fysiske planleggingen og arealplanleggingen. Det gjør at forskningen på de boligpolitiske virkemidlene fremstår som noe isolert fra det som gjerne blir omtalt som den «bredere samfunnsplanleggingen» (Holsen, 2002).

På samme tid ser forskningen på de boligpolitiske virkemidlene ut til å være innrettet mot å studere spesifikke tema, slik som kommunale boliger, startlån, bostøtte, boligtilskudd og bo-oppfølgingstjenester (Sørvoll, 2018). Nordahl (2012a, s. 35) tillegger også områdeløftet/områdesatsingen status som et boligpolitisk virkemiddel, selv om det finnes ulike meninger om dette. De boligpolitiske virkemidlene fremstår også som tydelig avgrenset fordi de skal oppfylle de vedtatte målene i boligpolitikken.

I vår studie har vi valgt en annen tilnærming. I første rekke undersøker vi hvordan de boligpolitiske virkemidlene praktiseres. Det tilsier at vi holder oss til en pragmatisk og handlingsteoretisk tilnærming når vi studerer bolig- og byplanleggingen (Grimen, 1989; Skjervheim, 1996). Vi er ikke så opptatt av de boligpolitiske virkemidlene i seg selv, eller i hvilken grad de oppfyller de politiske målsettingene. Vi er derimot opptatt av hva de boligpolitiske virkemidlene betyr for byens beboere.

I undersøkelsen spør vi derfor i all hovedsak om bolig- og byplanleggingen innebærer målkonflikter som byens beboere må forholde seg til. Vi spør – noe retorisk – om det har seg slik at de som bor i byene, må betale en høy pris for mange av de plangrepene og gode hensiktene som ligger til grunn for dagens bolig- og byplanlegging. Eksempler på slike plangrep er den kompakte byen og den rettferdige byen. Vi spør også hvordan de boligsosiale virkemidlene praktiseres.

Fremstillingen er ment å være deskriptiv og tjene som forståelsesramme for den virkeligheten som bolig- og byplanleggingen i dag befinner seg i. Undersøkelsen er utformet som en casestudie. Her har vi valgt å undersøke et utvalg av de boligpolitiske virkemidlene, slik som områdesatsing og startlån, og hvordan disse praktiseres. Videre undersøker vi hvordan de boligpolitiske virkemidlene samsvarer med bærekraftig byplanlegging i forsøkene på å gjøre byen til en mer rettferdig by. Vi har valgt å gjøre Bergen kommune til case i denne undersøkelsen.

Artikkelen vil starte med å drøfte det teoretiske grunnlaget som undersøkelsen bygger på. Vi drøfter to ulike perspektiv: den boligpolitiske historien og de boligpolitiske virkemidlene. I neste del gjør vi rede for hvordan undersøkelsen er gjennomført, og vi begrunner valg av metodisk tilnærming. Deretter presenterer vi de empiriske funnene fra dokumentanalysen, som vil bli diskutert i neste del. I siste del konkluderer vi og svarer på hovedproblemstillingen.

To perspektiv på boligpolitikken

Den boligpolitiske historien

Etter andre verdenskrig var Norge preget av gjenreising og boligbygging, og målet har vært at flest mulig skal kunne eie sin egen bolig. Av staten får de norske kommunene tildelt en aktiv rolle i å tildele tomter til bygging av nye boliger. På 1980- og 1990-tallet endres den norske boligpolitikken; eksempelvis avvikles statlig prisregulering på borettslag og utleieboliger, og kommunenes rolle endres. Tidligere la kommunene til rette for allmenn boligbygging og rimelige boliger. Nå har de i stedet ansvar for å skaffe bolig til de vanskeligstilte i boligmarkedet.

I den bolighistoriske forskningstradisjonen har det også vært interesse for endringene som har funnet sted innenfor boligpolitikken de par siste tiårene. I Nordahl (2012a, s. 29) blir det bl.a. vist til at det oppstår en ny boligpolitisk agenda det første tiåret av 2000-tallet, og det drøftes hvilke konsekvenser denne agendaen får for kommunenes rolle i boligpolitikken. Endringene blir omtalt som «avviklingen av investeringssporet i boligpolitikken», det vil si at kommunene avstår fra ansvaret for å skaffe tomter og sørge for rimelige boliger til befolkningen. Ifølge Nordahl (2012a, s. 28) oppstår det derfor et markant skille mellom den boligsosiale politikken på den ene siden og en allmenn boligforsyningspolitikk på den andre siden. Hovedinntrykket er at disse to boligpolitiske sporene i liten grad fremstår som integrert: «[Fortsatt er hovedbildet] at boligforsyning for allmennheten og boligsosiale tiltak er lite integrert» (Nordahl, 2012b, s. 112).

Videre vises det til statens rolle og at staten i første tiår av 2000-tallet oppfordrer kommunene til å føre en boligsosial politikk hvor kommunen bistår hushold som har vansker med å komme inn på boligmarkedet. Her blir Husbanken et viktig redskap til formidling av statlige økonomiske virkemidler som startlån og bostøtte (Nordahl, 2012b, s. 111). På midten av 00-tallet fører Norge altså en boligpolitikk som skaper et skille mellom det ordinære boligmarkedet på den ene siden og boligmarkedet for de vanskeligstilte på den andre. Samtidig blir de boligpolitiske virkemidlene i stadig sterkere grad skreddsydd for de mest vanskeligstilte. Den norske boligpolitikken skiller seg også i stadig større grad fra politikken i andre europeiske land (Bengtsson et al., 2017; Sørvoll & Nordvik, 2019).

I gjennomgangen av norsk boligpolitikk fra 1945 til 2020 spør Sørvoll (2021a) om vi er på vei mot et nytt systemskifte i boligpolitikken. Han henviser til nyere forskning og til at boligmarkedet det siste tiåret ser ut til å produsere og reprodusere økonomisk ulikhet (Galster & Wessel, 2019; Sørvoll & Nordvik, 2019; Tranøy et al., 2019). Andre har pekt på at vi står overfor et tidsskille i norsk boligpolitikk (Reksten & Roald, 2021), men stiller også spørsmål ved om samtidens kommunale planlegging og boligpolitikk fører til enda større sannsynlighet for sosial ulikhet (Andersen & Brattbakk, 2020; Reksten & Roald, 2021; Reksten et al., 2022).

Norsk boligpolitikk er blitt kritisert fra flere hold, blant annet med utgangspunkt i det Sørvoll (2021a) omtaler som grunntrekkene i den norske boligpolitikken. Disse grunntrekkene er selektive boligsosiale subsidier, markedsbasert boligbygging og satsing på velfungerende boligmarkeder. Sørvoll er også opptatt av de normative verdiene i norsk boligpolitikk og peker bl.a. på eierlinja. Eierlinja er en seig historisk struktur i norsk boligpolitikk og fremstår ifølge Sørvoll som en av de viktigste hindringene for større endring i norsk boligpolitikk (Sørvoll, 2021a, s. 17). Sørvoll utfordrer endatil sin egen historieskriving ved å vise til at det eneste som kunne gi rom for en slik endring, måtte være en krise og et større boligkrakk.

I dag snakkes det på ny om «den boligsosiale vendinga» (Hammer et al., 2020; Reksten et al., 2022; Sørvoll, 2018). Begrepet brukes ulikt og delvis tvetydig. Enkelte ser ut til å bruke begrepet om de sosiokulturelle og motkulturelle kreftene i det boligpolitiske arbeidet, her med vekt på nabolagsverdier og nabolagsfellesskap. Begrepet brukes også som en reaksjon på forståelsen av boligen som en kommersiell vare (Hammer et al., 2020). I sin historiske gjennomgang bruker Sørvoll (2018) derimot begrepet for å beskrive en boligpolitisk epoke: «Fra slutten av 1970-tallet beveget norsk boligpolitikk seg gradvis i retning av en boligsosial vending.» Men han bruker også begrepet for å beskrive de endringene som skjer innenfor boligforskningen. Boligforskningen har gått fra å undersøke markedsreguleringenes generelle effekter til å undersøke de selektive boligsosiale virkemidlenes betydning for ulike grupper (Sørvoll, 2018, s. 46). Til forskjell fra Hammer et al. ser Sørvoll ut til å tilskrive den boligsosiale vendinga en særlig historisk epoke, men avgrenser også temaet til å gjelde et eget forskningsfelt med vekt på studiet av de boligpolitiske virkemidlene. Reksten et al. (2022) bruker begrepet som en samtidshistorisk term og mer i retning av beskrivelsen i Hammer et al., men for å beskrive hvordan de boligpolitiske spørsmålene på ny er en samfunnsutfordring. De viser bl.a. til en fornyet interesse for å studere de sosiale aspektene ved planleggingen og den sosiale boligpolitikken, og ikke kun de boligpolitiske virkemidlene i seg selv.

Områdeløft og startlån som boligpolitiske virkemidler

Studiet av de boligpolitiske virkemidlene utgjør i dag et eget forskningsfelt. Feltet har en tematisk avgrensning og konsentrerer seg stort sett om de sentrale boligsosiale virkemidlene. Boligsosiale virkemidler er f.eks. kommunale boliger, startlån, bostøtte, boligtilskudd og bo-oppfølgingstjenester (Nordvik, 2008; Sørvoll, 2018). I Nordahl (2012a, s. 37) blir i tillegg områdeløftet regnet som et boligsosialt og boligpolitisk virkemiddel, mens startlån får mest oppmerksomhet. Dette er altså de virkemidlene som norske kommuner har til rådighet for å skaffe egnet bolig for dem som erfarer problemer på boligmarkedet. Ifølge Nordahl (2012a) kan de også forstås som en avlastning av de utfordringene som oppstår i kjølvannet av den markedsbaserte boligpolitikken. På samme tid er dette vidt forskjellige tiltak. Mens startlån kan forstås som et økonomisk og individuelt tiltak, vil områdeløftet overskride det vi til vanlig forstår som et boligpolitisk virkemiddel, det vil si et virkemiddel som skal skaffe egnet bolig til dem som trenger et sted å bo. Områdeløftet som et boligpolitisk virkemiddel er ikke nødvendigvis innrettet mot anskaffelse av bolig; målet kan vel så gjerne være å oppgradere selve nabolaget og byrommet, det vil si å bedre de sosiale forholdene og gjøre boligområdet mer attraktivt. I hvilken grad områdeløftet kan sies å være et boligpolitisk virkemiddel, vil det derfor være delte meninger om. Men et virkemiddel som områdeløftet har også endret seg over tid. Det som omtales som en «områdesatsing» i dag, vil derfor ha en noe annen betydning enn det tidligere «områdeløftet» og den tidligere «intervensjonen». Et områdeløft er også utformet annerledes i Norge enn i andre nordiske land, det til tross for at benevnelsene noen ganger er de samme. I vår fremstilling velger vi å bruke «områdeløft» og «områdesatsing» i samme betydning, selv om de i dag gjerne sees på som to ulike metoder.

I fremstillingen vår vil det også komme frem at områdeløftet i Bergen kommune ikke er utformet på samme måte som eksempelvis i Oslo. Likevel har vi valgt å støtte oss på studier fra Oslo og av tidligere områdeløft. Det er to grunner til dette. For det første er omfanget av forskning på områdeløftet i Norge relativt lite, noe som flere forskere påpeker. For det andre er flere av fremstillingene som finnes, basert på utredninger og rapporter og ikke på forskning. Det gjør at forskningstilfanget på områdeløftet er relativt svakt.

Valget om å drøfte områdeløftet som et boligpolitisk virkemiddel er ikke motivert ut fra et ønske om å tilføre en mangelfull forskning nye resultat. Vi ønsker heller ikke å ta stilling i den eventuelle diskusjonen om områdeløftet som boligpolitisk virkemiddel. Utgangspunktet vårt er i stedet empirisk. I de boligpolitiske dokumentene for Bergen kommune blir områdeløftet/områdesatsing bl.a. omtalt som et viktig boligpolitisk virkemiddel. Valget om å drøfte områdeløftet/områdesatsingen som boligpolitisk virkemiddel er derfor i første rekke empirisk og metodisk motivert, det vil si med utgangspunkt i den vekten som områdeløftet tillegges lokalt i caseområdet. Områdeløftet omtales også som et boligpolitisk virkemiddel som til dels er sidestilt med startlån og andre boligpolitiske virkemiddel. Vi for vår del oppfatter dette som ulike tiltak med ulik utforming og innretning.

Ruud (i Nordahl et al., 2012c), som er en av de forskerne som har undersøkt områdeløftet og det som senere utviklet seg til å bli områdesatsinger, har undersøkt i alt tre områdeløft, alle i de eldste og mest sentrale bydelene i Oslo. Områdene har ifølge Ruud (2012) ulike utfordringer; det gjelder for indre Oslo, indre Oslo øst og Grorud. Hun viser til at «områdeløft» er en samlebetegnelse og en internasjonalt kjent og utprøvd arbeidsmetode. Hun skriver følgende: «[I områdeløftet gjennomføres en] kombinert innsats med boligforbedring, opprustning av uteområder og innsats for å styrke det sosiale miljøet» (Ruud, 2012, s. 299). Det vil si at som offentlig satsing og metode kan områdeløftet forstås som noe som er både helhetsorientert og mangesidig, men som også i stor grad bygger på beboermedvirkning og lokalt engasjement (Ruud, 2012, s. 299).

Studien kan altså karakteriseres som en tidlig studie av områdeløftet. Ruud peker også på hvordan opprustning av offentlige uterom, fritidstilbud og gode møteplasser og de ressursene som er tilført, bedrer mulighetene for flere beboergrupper, i stor grad for barn og unge (Ruud, 2012, s. 314). Hun finner også det som omtales som en ikke tilsiktet effekt av områdeløftet, og hvor nye boliger ble attraktive for nye beboere: «En ikke tilsiktet effekt var gentrifiseringen som til en viss grad skjedde, der enkelte områder endret karakter fra å være multietniske og med folk fra alle samfunnslag til å bli middelklasseområder for etnisk norske» (Ruud, 2012, s. 314).

Ti år etter er Andersen og Brattbakk (2020) opptatt av at områdeløftet, som er et offentlig initiert tiltak og mye brukt boligpolitisk virkemiddel, har et overraskende skjørt kunnskapsgrunnlag. Det finnes svært få vitenskapelige studier av metoden, og kunnskapen ser hovedsakelig ut til å være basert på oppdragsforskning og evalueringer. Andersen og Brattbakk (2020) velger likevel å vise til to vitenskapelige studier av områdeløftet som oppfyller kravet til vitenskapelighet, og som viser områdeløftets oppnådde effekt. I den komparative studien av områdeløft i 8 europeiske land og 29 utsatte byområder viser de derfor til Kähriks studie (2006), hvor 3 av de utsatte nabolagene/byområdene tilhører Bergen kommune. Dette er Løvstakken, Saksarhaugen og Vågedalen. På 1980-tallet og i løpet av 1990-tallet ble alle disse tre områdene styrket gjennom såkalte målrettede strategier (Kährik, 2006, s. 18–19). Ifølge Andersen og Brattbakk (2020, s. 135) viser funnene fra Kährik (2006) en positiv effekt på sosial inkludering, noe som også tilsier at målet for strategien og områdeløftet, som var å styrke den sosiale variasjonen og bygge sosiale arenaer, ble oppfylt.

Andersen og Brattbakk (2020, s. 139) viser også til en studie som finner at danske områdesatsinger ikke viser seg å ha effekt på sosial blanding (Christensen, 2015), og de skriver følgende: «Fra Sverige har det blitt hevdet at områdesatsingene ikke bidro markant til å redusere segregasjon (Andersson mfl., 2010)». De understreker også at det ikke foreligger noen norske studier som eksplisitt har sett på områdesatsingens effekt på segregasjonen (2020, s. 134).

Som for Ruud (2012) ti år tidligere blir det altså vanskelig å si noe generelt om hvorvidt områdeløftet har en effekt eller ikke. Andersen og Brattbakk (2020) er forbeholdne med å vise til at områdesatsingen eventuelt har ført til økt gentrifisering og segregering. Forskningen til Ljunggren og Andersen (2017) og Wessel (2015) kan til en viss grad sies å støtte konklusjonen om økt gentrifisering (Andersen & Brattbakk, 2020).

Når vi her velger å beskrive startlån, er også dette empirisk og metodisk motivert. I det empiriske materialet omtales startlån pragmatisk og som et boligpolitisk virkemiddel delvis sidestilt med områdeløftet og andre boligpolitiske virkemidler. I motsetning til områdeløft/områdesatsing ser startlån også ut til å ha fått relativt mye oppmerksomhet i forskningslitteraturen.

Startlån kan altså forstås som et individbasert boligpolitisk virkemiddel, men også som et økonomisk virkemiddel som skal virke gjennom markedet. Det vil si at startlån er utformet som et virkemiddel som skal spille på lag med markedskreftene. Barlindhaug oppfatter derfor startlån som det viktigste virkemiddelet for etablering i egen eid bolig, som oftest en bolig i bruktmarkedet (Barlindhaug, 2012, s. 198). Som boligpolitisk virkemiddel støtter startlån opp under den mye omtalte eierlinja i norsk boligpolitikk (Mjøs, 2021; Sørvoll, 2021a, 2021b). Barlindhaug (2012) viser endatil hvordan eierlinja er et av de viktigste motivene og en forutsetning for bruk av startlån som et boligsosialt virkemiddel i Norge.

Men ikke alle kan alltid eie sin egen bolig, det finnes stunder i livet hvor leiemarkedet er å foretrekke. Vanskeligstilte, unge eller skilte vil av ulike årsaker måtte velge leiemarkedet, også i Norge (Barlindhaug, 2012, s. 208).

I likhet med Andersen og Brattbakk (2020) er Barlindhaug (2012) opptatt av å måle effekten av de boligsosiale virkemidlene. I hvilken grad de boligsosiale virkemidlene kan sies å fungere, må derfor undersøkes ut fra hva som er intensjonen med dem. Intensjonen er at startlånkundene skal ende opp som boligeiere. Her viser Barlindhaug til tidligere og egen forskning, hvor nærmere ni av ti som får tildelt startlån, viser seg å ende opp som boligeiere. Resten har ikke benyttet seg av lånet, eller de har flyttet fra en eid, startlånfinansiert bolig til en leid bolig (Barlindhaug, 2012, s. 205). Om vi måler effekten av ordningen i henhold til intensjonen, er dette tall som viser en vellykket ordning. Barlindhaug på sin side snakker aldri om startlån som en vellykket ordning.

I en gjennomgang av forskningsfeltet for de boligsosiale virkemidlene i perioden 2005–2018 argumenterer Sørvoll (2018) i likhet med Barlindhaug (2012) og Andersen og Brattbakk (2020) for et behov for mer forskning på «de boligsosiale virkemidlenes virkninger». I forskningslitteraturen på startlån finner Sørvoll (2018) at tematikken er dekket av en rekke tilnærminger, som startlånenes virkninger på enkeltindivid og grupper, effekten av startlån på markedet og den institusjonelle organiseringen og praktiseringen av startlån. Sørvoll (2018) og Barlindhaug (2012) peker på at målet må være å studere de selektive boligsosiale virkemidlene på deres egne premisser, noe som i dette tilfellet vil si i hvilken grad virkemidlene oppfyller sine politisk definerte mål, men Sørvoll etterlyser også mer forskning på de største byene (Sørvoll, 2018, s. 60). I studiene av startlån er han også opptatt av å vise at forskningen fremstår som utilstrekkelig, særlig når det gjelder den geografiske dimensjonen, som nærmest er fraværende: «Studiene av markedseffekter tydeliggjør mellom annet behovet for å ta det boligsosiale arbeidets geografiske dimensjon på alvor […]» (Sørvoll, 2018, s. 59). I en vitenskapelig rapport drøfter Barlindhaug (2020) startlånenes betydning i de største byene. Han viser bl.a. at innslaget av startlånsmottakere i en by som Bergen er størst blant vanskeligstilte som flyttet til Fyllingsdalen og Laksevåg. Andelen er også høy for vanskeligstilte som flyttet fra Fana/Ytrebygda til omlandskommunene. I tillegg understreker han at begrenset startlånsbeløp fra Bergen kommune «har gjort det formålstjenlig å flytte til områder der en kan få mye bolig for pengene» (Barlindhaug, 2020, s. 54).

Metode

Undersøkelsen bygger på tre vitenskapelige fremgangsmåter. Disse tre er dokumentanalyse, casestudie og praksisen med at vi tar utgangspunkt i et dokumentasjonsprosjekt og tidligere arbeid hvor alle forfatterne av denne artikkelen har vært bidragsytere.

Alle de tre vitenskapelige fremgangsmåtene har hatt betydning for forskningsdesignet på undersøkelsen. Det vil likevel være riktig å si at hovedvekten ligger på dokumentanalyse. Dokumentanalyse kan vi forstå som en analyse av ulike typer skriftlig kildemateriale, som ulike former for tekster og dokument. I vår studie har vi valgt en praksisorientert tilnærming til dokumentanalysen, men vi gjør også en innholdsanalyse. Til forskjell fra innholdsanalysen gjør den praksisorienterte tilnærmingen det mulig å forstå tekster og dokument som handlinger og praksis og ikke kun som tekst (Grimen, 1989; Reksten, 2008). Det gjør at tekster og dokument kan forstås som noe som skapes og produseres, og ikke bare som ferdige produkter. Tekster og dokument kan også forstås som praksiser som har en retning og ulike hensikter. Det vil særlig være tilfellet for dokument som produseres og benyttes i politikkutforming, i vårt tilfelle i planleggingen av boligpolitikken.

Til denne studien har vi valgt ut en rekke boligpolitiske dokument med tanke på å forstå hvordan boligpolitikken praktiseres lokalt og i storbykommunene. Utvalget er delvis gjort pragmatisk og gjennom et tidligere empirisk dokumentarbeid. Asdal og Reinertsen (2020) snakker om «dokumentkjeder»: «Helt konkret vil et dokument gjerne inneholde referanser til andre dokumenter som det selv bygger på. Videre vil det selv være utgangspunkt for andre dokumenter, som bygger videre på dette» (Asdal & Reinertsen, 2020, s. 132). Dette kjennetegner også utvalget av dokument til denne studien. Vi kjenner oss også igjen i det som Grønmo (2016, s. 175) karakteriserer som en lite forutsigbar datainnsamling, hvor mengden av tekst og dokument har en tendens til å ese ut.

Asdal og Reinertsen (2020) peker også på et annet forhold. Ved hjelp av begrepet «dokumentverktøy» viser de til at dokumentene fremstår som såkalte verktøy: «De er redskaper for å få noe til å skje, for å realisere noe, for å overtale og sette en sak i bevegelse» (Asdal & Reinertsen, 2020, s. 47). Dette er også erfaringer vi gjør oss i studien av de lokale dokumentene i boligpolitikken og i analysen av de kommunale boligpolitiske dokumentene. Som tekst og innhold er de ment å få noe til å skje, de er ment å sette den lokale boligpolitikken i bevegelse og gi den retning. Det vil si at disse dokumentene ikke bare må oppfattes som tekst, men også som handlinger. De boligpolitiske dokumentene skal sørge for at alle samfunnets borgere får husrom og bolig og endatil mulighet til å ivareta «a worthy of human dignity», som Nussbaum (2013) ville sagt det.

I tillegg til å velge ut dokument på bakgrunn av såkalte dokumentkjeder har vi også gjort et delvis strategisk utvalg. Det gjelder for dokumentene om områdeløftet/områdesatsing og delvis for dokumentene om startlån. Både områdesatsingen og startlånet inngår i såkalte dokumentkjeder og fremstår begge som viktige referanser når det gjelder hvordan den lokale boligpolitikken praktiseres. Vi har likevel gjort et strategisk utvalg av dokument, særlig i tilknytning til den lokale områdesatsingen. Utvalget her er gjort med utgangspunkt i kommunens hjemmeside og på bakgrunn av det som blir definert som kommunens områdesatsinger. Vi har valgt kun å analysere de ferdigstilte områdesatsingene.

Mens områdeløft/områdesatsing er et viktig boligpolitisk virkemiddel i de lokale dokumentene, er det interessant at diskusjonen om områdeløft/områdesatsing i den nasjonale forskningslitteraturen er tilnærmet fraværende. Startlån som boligpolitisk virkemiddel blir også gitt en fyldig omtale i de lokale dokumentene. Men til forskjell fra områdeløftet/områdesatsingen ser startlån ut til å utgjøre en viktig diskusjon i den nasjonale forskningslitteraturen.

I utvalget av de boligpolitiske dokumentene er det likevel viktig å presisere at dokumentene som danner grunnlag for analysen og undersøkelsen vår, er valgt ut på bakgrunn av den vekten som de tillegges lokalt og empirisk.

Neste metodiske grep vi har valgt i denne studien, er å supplere dokumentanalysen med en casestudie. Metodisk blir en case gjerne beskrevet som et strategisk utvalg. Metodisk vil også en casestudie være til hjelp med hensyn til å avgrense studieobjektet i tid og rom. Grønmo (2016, s. 105) sier at formålet med en casestudie er å utvikle det vi kan kalle en helhetlig forståelse av den enheten som studeres, og at casestudien gjør det mulig å betrakte den aktuelle enheten både som unik og vitenskapelig interessant i seg selv (Grønmo, 2016, s. 105). Med vår problemstilling om eventuelle målkonflikter som bolig- og byplanleggingen innebærer, og som byens beboere må forholde seg til, vil dette være en nyttig metodisk tilnærming. Asdal og Reinertsen (2020, s. 42) snakker også om at dokumenter utgjør steder, og om såkalte dokumentsteder. Andre forskere viser til at en dokumentanalyse inngår som element i en kombinasjon av flere metoder (Fangen, 2010). En dokumentanalyse er også en del av en casestudie. Dette er tilfellet for Kathrine Fangen, som snakker om «etnografisk tekstanalyse» (Fangen, 2010, s. 185). I vår studie inngår case som et viktig element og en metode i kombinasjon med dokumentstudier. Vi gjør også en «etnografisk tekstanalyse».

Det er flere grunner til at vi har valgt å gjøre Bergen kommune til case i denne studien. Bergen kommune er en av flere storbyer i Norge, og den er den største storbyen i Norge som tildeler startlån fra en byomfattende enhet. I tillegg har Bergen kommune i mange år drevet med områdeløft og områdesatsinger. Dette gjør byen til et interessant studieobjekt når vi skal se på de boligsosiale forholdene og praktiseringen av de boligpolitiske virkemidlene. I mange av dokumentene og tekstene som vi analyserer, forventer vi derfor å finne det Asdal og Reinertsen (2020, s. 114) omtaler som et «modifiseringsarbeid», slik som små «operasjoner», grep og forflytninger i og mellom dokumenter som gjør at saken endrer karakter. De boligpolitiske dokumentene kan altså forstås som handlinger som har til hensikt å sette boligpolitikken i bevegelse lokalt. Utover det Asdal og Reinertsen (2020, s. 14) beskriver som et fysisk tekst- og modifiseringsarbeid, forventer vi også å finne modifiseringer som er mer eller mindre uttalt og språklig formulert.

Den tredje vitenskapelige fremgangsmåten og praksisen som analysen bygger på, er å la et tidligere dokumentasjonsprosjekt og en tidligere faglig utredning ligge til grunn. Rapporten Boliger for alle: et tidsskille i norsk boligpolitikk (Reksten & Roald, 2021) er heller ikke forskningsbasert, da utredningen mangler det teoretiske og begrepsmessige apparatet og de påfølgende teoretiske diskusjonene. Som del av den nåværende studien definerer vi derfor delutredningen som denne artikkelen bygger på, som et empirisk førsteutkast. Riktignok bygger delutredningen på en navngitt og datert muntlig kilde og personlig kommunikasjon.

Resulta

Bergen blir fortettet

Bergen er blitt fortettet og er i dag en kompakt by. Etter årelang tautrekking ble det altså vedtatt at bybanen i Bergen skulle bygges. Første delstrekning ble åpnet for passasjertrafikk i juni 2010, og med ett gikk Bergen fra å være en trikkeby til å bli en bybaneby. Med utgangspunkt i kommuneplanens arealdel for 2018 (Bergen kommune, 2019a) ble den såkalte båndbyen med nettverk av kompakte senterområder, redusert klimagassutslipp og nullvekst i personbiltrafikken til virkelighet.

Med bybanen som stamme åpnes det altså for en høyere utnyttelse jo nærmere en kommer transportknutepunktene og god kollektivdekning. Byen har blitt fortettet i rekordfart, med god hjelp fra nye transportsystemer og ikke minst av bybanen. Samferdselsdepartementet er den viktigste planmessige og økonomiske premissleverandøren gjennom det såkalte Miljøløftet. Nye sentrumsnære nabolag er blitt realisert, f.eks. Wergeland, Kronstadparken, Damsgårdssundet, Møllendal, Grønneviksøren og Nyhavn og snart også Mindebyen og Dokken. I byens randsoner foregår det parallelt en storslagen kjøpesenterfortetting. Ved hjelp av kommuneplanens arealdel blir byen utviklet og realisert gjennom soner (se figur 1).

Figur 1.

Strategisk temakart 2030 for Bergen [temakart for fortetting]. Kilde: Bergen kommune, 2016.

I kommuneplanens arealdel og ytterligere planbeskrivelser fremstilles kompakt byutvikling som det viktigste plangrepet i den fremtidige byutviklingen (Bergen kommune, 2019a). Føringene for byen som nå materialiseres og har blitt til den nye virkeligheten for svært mange bergensere, beskrives på denne måten:

Felles for disse dokumentene er at de understreker behovet for et bærekraftig utbyggingsmønster og nullvekst i biltrafikk. Det betyr en kompakt byutvikling med høy arealutnyttelse rundt kollektivknutepunktene. Her skal det utvikles gode og tette sentrums- og bomiljøer, med gange-, sykkel og kollektiv som viktigste transportmidler, og med klare grenser mot grøntområdene. (Bergen kommune, 2019a, s. 8)

Målet er nullvekst i biltrafikken, høy arealutnyttelse rundt kollektivknutepunktene og gode og tette bomiljø. I bolig- og byutviklingen blir det en viktig premiss å kunne gå, sykle og reise kollektivt. I artikkelen «A Scientific Approach to the Densification Debate in Bergen Centre in Norway» (Koning et al., 2020) blir det også vist til at Bergen kommune med denne strategien gjør et annerledes strategivalg som bryter med tidligere planleggingsstrategier. Strategien speiler både de nasjonale føringene og en global planleggingstrend. Det er et mål å gjøre byene til lavutslippssamfunn og redusere de globale klimautslippene: «The recent shift in policy reflects a global trend of moving towards low-carbon, low-emission cities in the battle against climate change, global warming, and dwindling resources» (Koning et al., 2020, s. 1). Innen planleggingsfagene og i byplanleggingen blir dette i dag gjerne betegnet som grønn og bærekraftig byplanlegging.

I Bærekraftig boligforsyning mot 2030 (Bergen kommune, 2023) beskrives kommunens boligplanlegging for det neste tiåret. Det har i alt blitt gitt ut ni boligmeldinger, den første kom ut i 1991. Opprinnelig var de ment som statistiske rapporter, her med henvisning til befolkningsdata og boligbehovet fremover. Etter hvert endret meldingene seg og kom til å handle om boliger og tiltak for vanskeligstilte, etter hvert de som er aller mest vanskeligstilt. I de seneste rapportene endres perspektivet, og i de tre siste rapportene rettes kommunens oppgaver inn mot den generelle boligpolitikken og byutviklingen (Bergen kommune, 2020b, s. 1). Boligplanleggingen og byutviklingen bringes sammen, og det på en måte som ikke har skjedd på lenge i den boligpolitiske historien. I boligmeldingen om bærekraftig boligforsyning videreføres dette perspektivet. I tillegg drøftes spørsmålet om bærekraftig byutvikling systematisk med hensyn til økonomisk og sosial bærekraft. Også dette er noe nytt i den boligpolitiske historien. I 2023 blir spørsmålet om det er nok boliger til alle, supplert med spørsmålet om det er nok boliger for alle. Det vil si at Bergen både skal ha «høy nok boligbygging» og «gode nabolag med boliger for alle». Det siste motiveres ut fra målet om å oppnå følgende: «Mangfoldige nabolag der folk i ulike aldre, livssituasjon, kulturell bakgrunn og økonomiske forutsetninger bor sammen, skaper tillit og utjevner sosiale forskjeller. Å legge til rette for mangfold er også viktig for å gi en mer rettferdig fordeling av godene og forebygge levekårsutfordringer» (Bergen kommune, 2023, s. 57). I den nye boligmeldingen fra Bergen kommune etterlyses ikke bare boliger for de få, de vanskeligstilte og de som har det aller vanskeligst. I boligmeldingen er målet å legge til rette for variasjon; det snakkes om sosialt mangfold og om mangfoldige nabolag, men også om rettferdig fordeling av godene.

Boligmeldingen peker også på en rekke utfordringer for Bergen kommune. Gjennomgående er dette utfordringer som kan knyttes til bærekraftig og kompakt byutvikling (Bergen kommune, 2023, s. 31–32). Samtidig endres visjonen for den fremtidige boligplanleggingen. Visjonen endres fra den kompakte byen til den rettferdige byen, det vil si at Bergen skal bli en rettferdig by: «I den rettferdige byen har alle lik tilgang til godene ved å bo i kompakt by, og like muligheter til å utvikle seg» (Bergen kommune, 2023, s. 57).

Områdesatsing – og områder som løftes i Bergen

Fra 80-tallet viser forskningslitteraturen at det ble utført en rekke større og mindre områdeløft og satsinger i Bergen. For Bergen kommune ble særlig Løvstakkenprosjektet fra 1996 et viktig prosjekt. Her ble det gjennomført utbedring av 254 boliger med uteområde, lekeplass, ballplass og flere mindre oppholdsplasser, og fem boliger ble bygget om til sambrukshus (Bergen kommune, 2020b, s. 60). Gjennom Husbanken ble Bergen kommune i 2011 en del av tilskuddsordningen for områdeløftet. Her mottok de midler for å drive områdesatsing i Solheim nord, Indre Laksevåg og Ytre Arna. I 2019 ble ordningen utvidet til å gjelde Loddefjord og Olsvik, med midler fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Hittil er det satt i gang i alt fem områdesatsinger i Bergen. Områdesatsingen i Indre Laksevåg og Ytre Arna ble avsluttet ved årsskiftet 2022, mens Solheim nord ble utvidet til å innbefatte levekårssonen Solheim sør. I dag pågår det også et forprosjekt for områdesatsing på Slettebakken. I kommunens valg av områder blir det blant annet lagt vekt på behovet for generell standardheving og levekårsutfordringer (Bergen kommune, 2022a, 2022b) (se figur 2).

I denne fremstillingen har vi valgt å se på dokument for de ferdigstilte områdesatsingene i Bergen kommune, det vil si Ytre Arna og Indre Laksevåg. Til forskjell fra Ytre Arna er Indre Laksevåg et forholdsvis sentrumsnært område. Utover å tilhøre ulike fortettingssoner utgjør Ytre Arna og Indre Laksevåg 2 av i alt 51 levekårssoner i Bergen kommune (se figur 2). Mens Ytre Arna er en del av Arna bydel i kommuneplanens arealdel og dermed tilhører ytre fortettingssone, tilhører Indre Laksevåg bydelen Laksevåg og byfortettingssonen (Bergen kommune, 2019b).

Figur 2.

a) Startlån i Bergen kommune. Fra Boligmelding 2020–2026. Kilde: Bergen kommune, 2020b. b) Områdesatsing i Bergen kommune. Fra Områdesatsing og sosial bærekraft [Lysarkpresentasjon 5]. Bergen kommune. Kilde: Krohn, C. (03.04.2023).

I rapporten for områdesatsing blir «opphopning av levekårsutfordringer» lagt til grunn for at Ytre Arna skal omfattes av områdesatsingen. Bergen kommune begrunner dagens levekårsutfordringer med de historiske forholdene: Ytre Arna ble etablert som et av de første industristedene på Vestlandet (Bergen kommune, 2022a). Da hjørnesteinsbedriften og tekstilprodusenten Arne Fabrikker ble lagt ned i 1979, forfalt ikke kun bygningsmassen, men også Arna som samfunn. Ytre Arna var fabrikkbygda. Arne Fabrikker bygde ikke bare arbeiderboliger, men også skoler og forsamlingshus, og sørget for de fleste andre samfunnsfunksjoner. I forkant av områdesatsingen i 2012 understreket Bergen kommune at lokalbefolkningen opplevde «forslumming og fysisk forfall, og mange var misfornøyd med innsatsen fra kommunen» (Bergen kommune, 2022a, s. 9).

Indre Laksevåg kan sies å ha en lignende historie. Også her kobler Bergen kommune dagens levekårsutfordringer til de historiske forholdene. Gjennom den historiske etableringen av bynær havne- og verftsindustri ble området et arbeiderstrøk hvor størsteparten av boligmassen ble bygget som arbeiderboliger. Etter hvert som verftsindustrien endret karakter og skipsverftet Mjellem & Karlsen AS opplevde en rekke konkurser, endret også området karakter. Ifølge levekårskartleggingen «Levekår og helse i Bergen 2011» viste levekårene ikke bare negative tendenser, de viste også «en høy grad av inn- og utflytting til området, høy andel kommunale boliger, andel barnevernstiltak, barn i lavinntektsfamilier, kriminalitet, arbeidsledighet, unge uføre, lavt inntektsnivå, utdanningsnivå og sosiale nettverk» (Bergen kommune, 2022b, s. 11).

Begge rapportene viser til at medvirkning er et viktig verktøy for kommunens områdesatsing. For Ytre Arna kan vi eksempelvis lese at «Sætreparken [ble] oppgradert i 2017. Opprustingen ble gjennomført i tett samarbeid med lokalbefolkningen sine ønsker, og det ble gjennomført omfattende medvirkningsprosesser» (Bergen kommune, 2022a, s. 7–8). Vi kan lese at kommunen og lokalbefolkningen i Indre Laksevåg utarbeidet visjonen «levende lokalsamfunn med mangfold og trivsel». Videre kan vi lese følgende: «Flere av ønskene som ble fremsatt av lokalmiljøet er realisert i dialog med koordinator for områdesatsingen» (Bergen kommune, 2022b, s. 12). I innledningen av rapporten for Indre Laksevåg medgir kommunen at mye står igjen; andelen kommunale boliger er fremdeles høy, selv om det har vært en reduksjon. Avslutningsvis peker rapporten på at levekårssonen Indre Laksevåg står midt i en transformasjon:

Levekårssonen står foran store endringer i årene som kommer med blant annet fortetting med økt boligbygging, endring av infrastruktur, transformasjon av industriområder, tilrettelegging av grønt- og oppholdsarealer, tverrforbindelser, utfylling i sjø, servicetilbud, næringsvirksomhet med mer. (Bergen kommune, 2022b, s. 30)

Områdesatsingen har åpenbart flere hensikter, slik som i Indre Laksevåg når den skal tilrettelegge for transformasjon. I dokumentet Plan for områdesatsing i Bergen 2020–2024 (Bergen kommune, 2020a) slår Bergen kommune fast at målet likevel må være å utjevne sosial ulikhet. Dette er et ambisiøst mål. I tillegg slår planen fast at områdesatsingen fra nå av skal behandles innenfor det ordinære plansystemet og ikke utenfor. Det tilsier at områdesatsingen i Bergen kommune skal innlemmes i den ordinære bolig- og byplanleggingen.

Startlån som boligsosialt virkemiddel – i Bergen

Det blir sagt at Bergen kommune er den største storbyen i Norge som tildeler startlån fra en byomfattende enhet. Utover startlån disponerer kommunen ordinære økonomiske og boligpolitiske virkemiddel, som bosetting i kommunal utleiebolig samt kommunal og statlig bostøtte (Bergen kommune, 2020b). Startlånet ble innført 1. januar 2003 parallelt med at staten avviklet etablererlånet. Målgruppen for ordningen var og er vanskeligstilte på boligmarkedet. Ordningen ble opprinnelig etablert som en samfinansiering mellom kommunen og private banker, «[n]oe som gav særlig yngre barnefamilier med betjeningsevne, men uten egenkapital, den viktige inngangsbilletten til boligmarkedet» (Bergen kommune, 2020b, s. 45). Ordningen med samfinansiering forsvant i 2013, noe som fikk konsekvenser særlig for barnefamiliene, ifølge Bergen kommune.

I Bergen kommunes Boligmelding 2020–2026 (Bergen kommune, 2020b) blir det likevel vist til at bruken av startlån har økt betydelig de siste årene, dette til tross for at Bergen kommune har uttalt følgende: «Endringene førte til at en betydelig andel av søkere som tidligere ville få lån nå ville få avslag og at ordningen ble ensidig innrettet mot vanskeligstilte» (Bergen kommune, 2020b, s. 46).

I dag har de nasjonale føringene for startlån fått nye målsettinger; bl.a. er målet at nær halvparten av startlånene bør utbetales til barnefamilier (Reksten et al., 2022, s. 20). I 2021 utbetalte Bergen kommune om lag 900 millioner kr i startlån. I 2020 gikk 47,4 prosent av disse til nettopp barnefamilier, mens andelen økte ytterligere i 2023 (Reksten et al., 2022, s. 20).

Mye tyder på at Bergen kommune anser de boligpolitiske virkemidlene som ligger tett på den ordinære boligpolitikken, som viktige. Etter den statlige reduksjonen og endringen av hvem som skal ha mulighet for å motta startlån, og i overgangen fra unge og vanskeligstilte til de aller mest vanskeligstilte, legger Bergen kommune vekt på barnefamilier og deres mulighet for å skaffe seg egen og egnet bolig i startlånordningen (Reksten et al., 2022, s. 20). Mye tyder på at Bergen kommune fikk gjennomslag overfor de sentrale myndighetene, særlig med tanke på barnefamiliene og deres mulighet for å bo og kunne bli boende i byen.

I Boligmelding 2020–2026 (Bergen kommune, 2020b) gjør Bergen kommune enda et grep. Kommunen spør etter hvor husstandene som kjøper seg bolig ved hjelp av startlån, velger å bosette seg. Det tilsier at Bergen kommune setter den geografiske dimensjonen på dagsordenen. Kommunen finner også en tendens som viser at husstander ved hjelp av startlån ofte velger å bosette seg på steder og i områder med ulike typer sosiale utfordringer fra før, slik som skolefrafall, men også i områder hvor det allerede bor mange barn i lavinntektsfamilier:

Vi opplever at boligprisene i disse fortettede nye boligområdene ikke gir mulighet for husstander med lave og midlere inntekter til å etablere seg. I stedet ser vi at det naturlig nok er i områder med eldre boligmasse og lave boligpriser, Loddefjord, Olsvik, Arna, Indre Laksevåg, de med lav kjøpekraft faktisk har økonomi til å etablere seg. (Bergen kommune, 2020b, s. 78)

Husstander med startlån velger altså å flytte inn i områder med eldre boligmasse og lave boligpriser, de flytter til Loddefjord, Olsvik, Arna og Indre Laksevåg, det vil si de bydelene og områdene av byen hvor de får mest bolig for pengene. Når vi kartfester disse funnene og ser hvor de med startlån bosetter seg i perioden 2015–2017, underbygges denne tendensen (se figur 2). Gjennom kartfesting blir det tydelig at de økonomiske virkemidlene alene ikke er nok til å utjevne eller viske ut sosiale skiller og sosial ulikhet. Bergen kommune kan ikke annet enn å understreke at det er behov for nye virkemidler for å unngå utfordringer knyttet til at ikke alle har råd til å bo sentralt i byen, slik som det forutsettes i kommuneplanens samfunnsdel (KPS) (Bergen kommune, 2020b, s. 20–21).

Diskusjon – er Bergen en rettferdig by?

I løpet av de ti til femten siste årene har Bergen blitt til en ny by. Den er fortettet i knutepunkt, og nye boligkompleks er blitt bygd langs den nye bybanetraseen. Bergen er blitt en gåby, en grønn by og en klimasmart by.

Når Halleux et al. (2022) sammenstiller Norge og Belgia på bakgrunn av «concrete implementation of spatial ambition», altså sammenligner hvordan de romlige ambisjonene for den kompakte byen har blitt konkretisert, kommer Norge svært godt ut. Dette settes i sammenheng med det norske plansystemet. I gjennomføring av den kompakte byen har særlig de statlige myndighetene og de sterke nasjonale føringer vært avgjørende: «In Norway, the planning policy achieves better results in view of the resource-based turn thanks to clear and strong political impetus from the national level» (Halleux et al., 2022, s. 17–18).

Våre funn viser at dette også gjelder for Bergen kommune. I Bergen ser visjonen om den kompakte byen ut til å ha blitt gjennomført ved at byen er delt inn i soner, det vil si sju større fortettingssoner. Utnyttelsen og fortettingen øker jo nærmere vi kommer sentrumsområdene. Topografien legger likevel stramme rammer for bebyggelsen. Det er et begrenset areal å spille på, og planlegging kan sies å bli et desto viktigere redskap (Reksten & Roald, 2021).

Visjonen om den kompakte byen ser ut til å ha blitt til hverdagen for mange bergensere. Et av funnene fra denne studien viser at den kompakte byen, som er blitt den nye bergenske virkeligheten, ikke alltid spiller på lag med kommunens boligpolitikk. Et eksempel er startlånkundene som ser ut til å deles inn geografisk etter helt ordinære postnummer, mens områdesatsingen opererer med i alt 51 levekårssoner. Ingen av disse inndelingene harmonerer med Bergen kommunes inndeling av den kompakte byen. Soneinndelingen i den kompakte byen utgjør derfor en foreløpig tredje geografisk inndeling som danner grunnlaget for bolig- og byplanleggingen i Bergen kommune. Antageligvis er det flere.

På samme tid har vi sett hvordan det i Bergen kommune hittil er satt i gang sju nyere områdesatsinger, alle med det uttalte og ambisiøse målet om å utjevne sosial ulikhet. To av disse er nylig avsluttet, det vil si områdesatsingene i Ytre Arna og Indre Laksevåg. I Bergen kommune kan det altså se ut til at områdesatsingen blir brukt som et stadig viktigere virkemiddel i boligpolitikken, og at målet er å utjevne sosial ulikhet, og det på samme tid som områdesatsingene ikke lenger skal behandles utenfor det ordinære plansystemet, men som en del av det. Det vil si at områdesatsingen i Bergen kommune i mye sterkere grad enn tidligere skal innlemmes i den ordinære bolig- og byplanleggingen. Men det kan også forstås som en dreining mot en mer sosial og helhetlig boligpolitikk.

Fra kommunens side blir det også snakket varmt om «nærmiljøperspektivet» som en del av områdesatsingene (Bergen kommune, 2020a, s. 6). Det snakkes også om at områdesatsingene, i tillegg til å utjevne sosial ulikhet, vil kunne styrke nabolagsidentiteten. Dette blir fremholdt som en av styrkene ved den nåværende områdesatsingen. I rapporten fra Indre Laksevåg blir det likevel vist til at et læringspunkt fra det aktuelle områdeløftet vil være å koble disse områdene til det historiske sentrum og bykjernen (Bergen kommune, 2022b, s. 30). Dette er en interessant observasjon, som også støttes av nyere forskning.

I en senere studie av beboernes bruk av uteareal i nyere fortettingsområder i Bergen kommune viser Vindenes og Ødegård (2021) at beboerne er kritiske til at uteoppholdsarealene i for stor grad tilrettelegges for sosiale møter. Dette gjør at man som voksen får færre muligheter til å trekke seg unna i utearealet, særlig dersom utearealene er tilrettelagt for barn. Andre studier fra Bergen viser at tilflytting og det å bo i fortettingsområdene ofte motiveres ut fra nærheten til sentrum og mulighet for å bruke sentrumskjernene (Meinert & Thomassen, 2018; Reksten et al., 2022).

Dette tilsier at byens innbyggere ikke alltid har nærmiljøet som utgangspunkt for egen lokal identitet. Det kan vel så gjerne være det historiske sentrum og bykjernen som gir lokal identitet, fremfor det nedskalerte nabolaget eller gaten. Dette gjør det i neste omgang nødvendig å stille spørsmål ved flere av områdesatsingens ambisjoner. Det er heller ikke sikkert at nærmiljøperspektivet støtter opp under områdeløftets fremste ambisjon og det ambisiøse målet om sosial utjevning.

Allerede for ti år siden pekte Ruud (2012) på områdesatsing som en godt kjent og internasjonalt utprøvd arbeidsmetode, mens det ifølge Andersen og Brattbakk (2020) foreligger så godt som ingen norske studier som eksplisitt ser på hvilken effekt områdesatsing har på segregasjonen.

Ruud (2012) er en av få forskere som ser på flere områdesatsinger og hvordan disse påvirker hverandre, og finner interessant nok at det oppstår en særegen dynamikk og flyttemønstre i kjølvannet av områdesatsingene, noe som gir opphav til flere varianter av sosial ulikhet, både segregering og gentrifisering. Ruud (2012), i likhet med Andersen og Brattbakk (2020), er likevel forsiktig i sine konklusjoner og konkluderer verken i den ene eller andre retningen om områdesatsingens effekt. Derimot er Andersen og Brattbakk (2020) utvetydige i sin konklusjon. De mener at det trengs mer vitenskapelig forskning på effekten av den norske områdesatsingen. Vi vet for lite.

Vår studie er på langt nær en effektstudie i vitenskapelig forstand. Den er i stedet rettet inn som en dokumentanalyse. På bakgrunn av rapportene fra to ferdigstilte områdesatsinger i Bergen kommune stiller vi likevel spørsmål ved områdesatsingens ambisjoner om å styrke lokal identitet. Vi finner også at det ikke alltid er samsvar mellom hvordan områdesatsingen i Bergen kommune praktiseres, og nyere empirisk forskning som peker på at beboerne i fortettingsområdene ikke nødvendigvis har en nabolagsidentitet som mål.

I tillegg finner vi så vel teoretisk som empirisk støtte for flere av de funnene vi gjør i gjennomgangen av praktiseringen av ordningen med startlån i Bergen kommune. Også disse angår den romlige og geografiske dimensjonen, slik tilfellet var med funnene fra dokumentene om områdeløftet/-satsingen.

En viktig premiss for kommunen er å ikke påvirke hvor startlånskundene velger å bosette seg. Et av våre funn viser at husstander med startlån flytter til områder med eldre boligmasse og lave boligpriser, slik som Loddefjord, Olsvik, Arna og Indre Laksevåg. Dette støttes av nyere forskning på startlån i de største norske byene. Barlindhaug (2020, s. 54) viser bl.a. til at begrenset startlånsbeløp for vanskeligstilte i Bergen kommune «har gjort det formålstjenlig å flytte til områder der en kan få mye bolig for pengene» (Barlindhaug, 2020, s. 54). Startlånkundene flytter til Fyllingsdalen og Laksevåg, men andelen er også høy for vanskeligstilte som flyttet fra Fana/Ytrebygda til omlandskommunene.

Disse geografiske områdene kan se ut til å være tilnærmet de samme områdene og bydelene som vi finner i Bergen kommunes områdesatsing (se figur 2). I alt er det satt i gang fem områdesatsinger i Bergen. Områdesatsingen for Indre Laksevåg og Ytre Arna ble nylig avsluttet. I 2019 ble Loddefjord og Olsvik lagt til i ordningen. Dette er områder som alle ligger i randsonen av kommunen og i ytterkanten av sentrumskjernen av Bergen.

Dette er også områdene som vi finner i de ytre fortettingssonene av den kompakte byen Bergen, og det er de områdene som vi finner i de ytre fortettingssonene av Bergen kommunes strategiske temakart for fortetting (se figur 1). Dette tilsier igjen at de geografiske områdene for startlån og områdeløftet ikke sammenfaller med områdene for ny boligbygging og ordinær boligfortetting, hvor boligprisene også er annerledes.

Vi ser en tendens dersom vi sammenstiller de tre kartene vi finner i Bergen kommunes boligpolitiske dokument, altså kartet over startlånkundene og hvor de velger å bosette seg, kartet som viser Bergen kommunes områdesatsing, og Bergen kommunes strategiske temakart for fortetting (jf. figur 1 og 2). Tendensen viser noen av de utilsiktede sosiale konsekvensene av den boligpolitikken som kommunen fører. Startlånkundene, altså de med for lav inntekt til å få et ordinært boliglån, ser ut til å bosette seg i de områdene som faller inn under Bergen kommunes områdesatsing, det vil si i bydelene og områdene utenfor sentrum og utenfor fortettingsområdene (se figur 2). Dette er områdene som vi finner i de ytre fortettingssonene på Bergen kommunes strategiske temakart for fortetting (se figur 1).

Dette er et empirisk funn som viser at storbyene fører en boligpolitikk som ikke nødvendigvis gir rom for alle, men som gjør at de med lav inntekt og færre ressurser heller velger å bosette seg utenfor sentrum og fortettingsområdene. De velger heller å flytte inn i de mer perifere områdene og bydelene i kommunen.

I internasjonal sammenheng har Norge blitt pekt ut som en suksess i realiseringen av den kompakte byen og i planleggingen av grønn og bærekraftig byutvikling (Halleux et al., 2022, s. 18). Men vår undersøkelse viser at Bergen kommune har en tendens til å føre en boligpolitikk med utilsiktede sosiale konsekvenser. I vår undesøkelse ser vi også at kommunen selv er i ferd med å ta tak i disse konsekvensene. Kommunen viser bl.a. til mangelfull planlegging av sosial infrastruktur, likedan til mangelfull variasjon i boligsammensetningen (Bergen kommune, 2023). Dette blir gjerne forstått som utfordringer som oppstår i kjølvannet av etableringen av den kompakte byen (Hanssen et al., 2015). I boligplanarbeidet i Bergen kommune er det derfor gjort flere forsøk på å demme opp for de negative sosiale konsekvensene av den kompakte byen.

Når Susan F. Fainstein utvikler en teori om hvordan en rettferdig by (2010) bør planlegges, er dette verken en kritikk av den kompakte byen eller av annen byplanteori. Det er i stedet en generell kritikk av at planleggere og politikere først og fremst forstår byen som et sted for økonomisk vekst.

I forsøkene på å demme opp for de negative sosiale konsekvensene av den kompakte byen er det en rekke tiltak som Bergen kommune vurderer og diskuterer (Bergen kommune, 2023). Dette kan delvis forstås som reparasjonsarbeid, men også som et forsøk på ettermontering av et mer «humant system», for å bruke et av Fainsteins begrep. I Bergen kommune er det mye som taler for at spørsmålet om rettferdighet og sosialt mangfold har kommet i skyggen av det som oppfattes som viktigere satsinger, slik som utviklingen av en mer klimavennlig storby og en økonomisk bærekraftig by.

Likedan ser det boligpolitiske arbeidet ut til å være preget av uro, i første rekke for den geografiske dimensjonen. Innenfor boligplanleggingen gjelder dette særlig for sosiale prosesser som gentrifisering og segregering. Deler av det boligpolitiske arbeidet ser derfor ut til å preges av ytterligere forsøk på å demme opp for de sosiale konsekvensene av den kompakte byen.

Konklusjon

Temaet for artikkelen er boligpolitikken og hvordan denne praktiseres. Vi har i liten grad vært opptatt av hvordan boligpolitikken bør være. I stedet har vi vært opptatt av hvordan den praktiseres, og på hvilken måte boligpolitikken sammen med boligplanleggingen inngår i byplanleggingen.

Flere av funnene fra undersøkelsen tilsier at boligplanleggingen og byplanleggingen ikke spiller særlig godt på lag med hverandre og de boligpolitiske virkemidlene. Dette illustreres bl.a. gjennom de funnene vi gjør når vi sammenstiller dokumenter og kart over Bergen kommunes startlånkunder, kommunens områdesatsing og strategisk temakart for fortetting. Funnene viser bl.a. at startlånkundene, altså de med for lav inntekt til å få et ordinært boliglån, bosetter seg i de områdene og bydelene som er en del av kommunens områdesatsing. Dette vil stort sett si de bydelene og områdene som befinner seg utenfor sentrum, og som vi finner i de ytre fortettingssonene av Bergen kommunes strategiske temakart for fortetting.

Dette er et empirisk funn som viser at storbyen Bergen fører en boligpolitikk som ikke nødvendigvis gir rom for alle, men som fører til at de med lav inntekt og færre ressurser velger å bosette seg utenfor sentrum og fortettingsområdene.

Storbyens boligpolitikk ser altså i liten grad ut til å utføres av hensyn til rettferdighet i Fainsteins og Rawls’ forståelse av begrepet. Som talsmenn for forskjellsprinsippet tar Fainstein og Rawls til orde for at sosial og økonomisk ulikhet skal håndteres til størst mulig fordel for de dårligst stilte. De empiriske funnene viser at de dårligst stilte velger å flytte fra storbyen og inn i mer perifere geografiske områder som allerede har sosiale og økonomiske utfordringer. Dette kan vanskelig sies å være en boligpolitikk som er til størst mulig fordel for de dårligst stilte. De empiriske funnene fra Bergen kommune viser at den lokale boligpolitikken ikke tar hensyn til rettferdighet og Fainsteins teorier om en rettferdig by.

Bergen ser heller ikke ut til å føre en boligpolitikk som er i tråd med rettferdighetsbegrepet i teoriene om kapabilitet. I teoriene om kapabilitet blir eiendomsrett og husly pekt på som slik «kapabilitet», det vil si noe som må kunne oppfattes som en minstestandard og være likt for alle. Våre funn viser at storbyene fører en boligpolitikk som ikke nødvendigvis gir rom og bolig for alle, men som heller fører til at de med lav inntekt og færre ressurser velger å bosette seg utenfor sentrum og utenfor fortettingsområdene.

I boligpolitikken og byplanleggingen er det mye som kan tyde på at spørsmålet om sosial ulikhet og mangfold har kommet i skyggen av andre viktige storbysatsinger. Like fullt ser begrepet sosial bærekraft ut til å ha fått fornyet kraft i diskusjonene om byutvikling, særlig når diskusjonene dreier seg om økonomi, klima og miljø. Spørsmålet er om begrepet sosial bærekraft blir for unyansert og står i fare for å forenkle og tildekke diskusjonene om rettferdighet og likhet og diskusjonen om hvorvidt alle skal ha mulighet til å bo eller eie bolig i byen.

De siste årene har det vokst frem flere vitenskapelige diskusjoner om rettferdig byplanlegging, med utgangspunkt i ulike fagtradisjoner og ulike planfaglige retninger. En av disse er diskusjonen om grønn rettferdighet, en annen er diskusjonen om fordeling av velferdsgoder og om den rettferdige byen. Dagens debatter om storbyens rolle inngår etter vår oppfatning i begge disse diskusjonene.

Tema for denne artikkelen er boligpolitikken og hvordan den praktiseres og inngår i boligplanleggingen, sammen med byplanleggingen. Tematiseringen gjør det naturlig å spørre hvilke målkonflikter som oppstår og hvilke kryssende hensyn som tas i bolig- og byplanleggingen. Samtidig spør vi, kanskje noe retorisk, om de som bor i byen, betaler en stadig høyere pris for alle de gode hensiktene som ligger til grunn for bolig- og byplanleggingen. I vår analyse av de kommunale boligpolitiske dokumentene finner vi tidvis det vi kan omtale som en «boligpolitisk romstering». Dette tolker vi som et uttrykk for de dilemmaene og utilsiktede virkningene som i dag oppleves på kommunalt nivå og lokalt i bolig- og byplanleggingen. I vår analyse er disse målkonfliktene for en stor del forbundet med den kompakte byen, det vil si de dilemmaene og utilsiktede konsekvensene som oppstår i møtet mellom den kompakte byen og andre gode hensikter i bolig- og byplanleggingen. Om disse utfordringene er så omfattende at de fører til et nytt tidsskille i norsk boligpolitikk, gjenstår å se.

Referanser

  • Andersen, B.
    &
    Brattbakk, I.
    (2020). Områdesatsinger i Norge. Et skjørt kunnskapsgrunnlag for strategier og tiltak.

    Tidsskrift for boligforskning

    , 3(2), s. 130–147).
  • Andersson, R.
    ,
    Bråmå, Å.
    &
    Holmqvist, E.
    (2010). Counteracting segregation: Swedish policies and experiences.

    Housing Studies

    , 25(2), 237–256. https://doi.org/10.1080/02673030903561859
  • Asdal, K.
    &
    Reinertsen, H.
    (2020).

    Hvordan gjøre dokumentanalyse: en praksisorientert metode

    .

    Cappelen Damm Akademisk

    .
  • Barlindhaug, R.
    (2012). Boligøkonomiske virkemidler – Kjennetegn og utfordringer. I:
    B. Nordahl
    (

    Red.

    ),

    Boligmarked og boligpolitikk

    (s. 193–210)).

    Akademika forlag

    .
  • Barlindhaug, R.
    (2020).

    Veier inn og ut av dårlige boforhold (NIBR-rapport 2020:16)

    . By- og regionforskningsinstituttet, NIBR.

    OsloMet – storbyuniversitetet

  • Bengtsson, B.
    &
    Ruonavaara, H.
    (2010). Introduction to the Special Issue: Path Dependence in Housing.

    Housing, Theory and Society

    , 27(3), 193–203.
  • Bengtsson, B.
    ,
    Ruonavaara, H.
    &
    Sørvoll, S.
    (2017). Home ownership, housing policy and path dependence in Finland, Norway and Sweden. I:
    Dewilde, C.
    &
    Ronald, R.
    (

    eds.

    ),

    Housing Wealth and Welfare

    .

    Edward Elgar

    .
  • Bergen kommune (2017).

    Bestemmelser og retningslinjer

    .

    Høringsforslag

    20. april 2017. Hentet 3. januar 2024 fra https://www.bergen.kommune.no/politikere-utvalg/api/fil/bksak/2017524557-6924211/BESTEMMELSER-OG-RETNINGSLINJER
  • Bergen kommune (2019a).

    Kommuneplanens arealdel 2018

    . Hentet 10. juni 2023 fra https://www.bergen.kommune.no/api/rest/filer/V90888
  • Bergen kommune (2019b).

    BESTEMMELSER OG RETNINGSLINJER

    . Hentet 28. juni 2023 fra https://www.bergen.kommune.no/api/rest/filer/V90883
  • Bergen kommune (2020a).

    Plan for områdesatsing i Bergen 2020–2024

    . Hentet 1. februar 2024 fra https://www.bergen.kommune.no/api/rest/filer/V104675
  • Bergen kommune (2020b).

    Boligmelding 2020–2026

    . Hentet 26. juni 2023 fra https://www.bergen.kommune.no/api/rest/filer/V66797
  • Bergen kommune (2022a).

    Sluttrapport områdesatsing Ytre Arna: Oppsummering av innsatsen 2012–2022

    . Hentet 5. juli 2023 fra https://www.bergen.kommune.no/politikere-utvalg/api/fil/bk360/6741114/Sluttrapport-Ytre-Arna
  • Bergen kommune (2022b).

    Sluttrapport områdesatsing indre Laksevåg: Oppsummering av innsatsen 2012–2022

    . Hentet 12. juli 2023 fra https://www.bergen.kommune.no/politikere-utvalg/api/fil/bk360/6741121/Sluttrapport-indre-Laksevag
  • Bojer, H.
    (2011).

    Prinsipielt om boligpolitikk: Bolig, velferdsstat og rettferdig fordeling

    . Hentet 29. desember 2023 fra https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/krd/vedlegg/boby/rapporter/prinsipielt_om_boligpolitikk.pdf
  • Christensen, G.
    (2015). A Danish tale of why social mix is so difficult to increase.

    Housing Studies

    , 30(2), 252–271. https://doi.org/10.1080/02673037.2014.982519
  • Eiendom Norge (2019).

    Den norske familieindeksen

    . Hentet 11. oktober 2023 fra https://eiendomnorge.no/blogg/den-norske-familieindeksen-article459-923.html
  • Eiendom Norge (2022).

    Den norske sykepleierindeksen

    . Hentet 11. oktober 2023 fra https://eiendomnorge.no/aktuelt/blogg/sykepleierindeksen-2022
  • Fainstein, S.S.
    (2010).

    The just city

    .

    Ithaca, NY

    :

    Cornell University Press

    .
  • Fainstein, S.S.
    (2014). The just city.

    International Journal of Urban Sciences

    , 18(1), 1–18. https://doi.org/10.1080/12265934.2013.834643
  • Fangen, K.
    (2010).

    Deltagende observasjon

    (2 utg.).

    Fagbokforlaget Vigmostad & Bjørke AS

    .
  • Galster, G.
    &
    Wessel, T.
    (2019). Reproduction of social inequality through housing: a three generational study from Norway.

    Social Science Research

    , 78, 119–136.
  • Grimen, H.
    (1989).

    Handling, differensiering og rasjonalitet. 12 førelesningar i vitskapsteori

    .Senter for vitenskapsteori. Skriftserie nr. 10.

    Bergen

    :

    Universitetet i Bergen

    .
  • Grønmo, S.
    (2016).

    Samfunnsvitenskapelige metoder

    .

    Bergen: Fagbokforlaget

    .
  • Halleux, J.-M,
    ,
    Nordahl, B.
    &
    Havel, M.B.
    (2022). Spatial Efficiency and Socioeconomic Efficiency in Urban Land Policy and Value Capturing: Two Sides of the Same Coin?

    Sustainability

    , 13987; https://doi.org/10.3390/su142113987
  • Hammer, M.E.S.
    ,
    Henriksen, I.M.
    &
    Tjora, A.
    (2020). Bydelsfellesskapets langsomhet: Langvarig midlertidighet og samskaping sominkluderende boligpolitikk.

    Tidsskrift for boligforskning

    , 3(2), s. 148–163. https://doi.org/10.18261/issn.2535-5988-2020-02-04
  • Hanssen, G.S.
    ,
    Hofstad, H.
    &
    Saglie, I.-L,
    (

    Red.

    ). (2015).

    Kompakt byutvikling

    .

    Universitetsforlaget

    .
  • Holsen, T.
    (2002). Refleksjoner om planlegging som handlingstype og samfunnsplanleggingens rolle.

    Kart og Plan

    , 2/2002, s. 113–121).
  • Koning, R.E.
    de, Roald, H.-J,
    &
    van Nes, A.
    (2020). A Scientific Approach to the Densification Debate in Bergen Centre in Norway.

    Sustainability

    , 12(21), 9178. https://www.mdpi.com/2071-1050/12/21/9178
  • Krohn, C.
    (03.04.2023).

    Områdesatsing og sosial bærekraft

    [Lysarkpresentasjon].

    Bergen kommune

    . https://www.ks.no/globalassets/fagomrader/barekraft/barekraftsfredag/Bergen-Ceciilie-Krohn.pdf
  • Kährik, A.
    (2006). Tackling social exclusion in European neighbourhoods: Experiences and lessons from the NEHOM project.

    GeoJournal

    , 67(1), 9–25. https://doi.org/10.1007/s10708-006-9004-5
  • Lauria, M.
    (2012). A Review of «The just city».

    Journal of the American Planning Association

    , 78(3):1-2. https://doi.org/10.1080/01944363.2012.692967
  • Ljunggren, J.
    &
    Andersen, P.L.
    (2017). Vestkant og østkant, eller nye skillelinjer? Bostedssegregasjon blant Oslo-ungdom mellom 2003 og 2012. I:
    J. Ljunggren
    (

    Red.

    ),

    Oslo – ulikhetenes by

    (s. 57–79)).

    Cappelen Damm Akademisk

    .
  • Meinert, M.
    &
    Thomassen, S.T.
    (2018).

    Bokvalitet for småbarnsfamilier i Bergen: En kvalitativ intervjuundersøkelse

    [Masteroppgave i areal og eiendom, Institutt for byggfag].

    Høgskulen på Vestlandet

    .
  • Mjøs, L.B.
    (2021). Eigarlinja. I:
    C. Reksten
    &
    H.-J. Roald
    (

    Red.

    ),

    Boliger for alle: et tidsskille i norsk boligpolitikk

    (s. 53–58)).

    Husbanken

    :

    HVL-rapport, Bergen

    .
  • Nordahl, B.
    (2012a). Boligpolitikken og markedet. I:
    B. Nordahl
    (

    Red.

    ),

    Boligmarked og boligpolitikk

    (s. 21–38)).

    Akademika forlag

    .
  • Nordahl, B.
    (2012b). Kommunens rolle i boligforsyningen – perspektiver og praksis. I:
    B. Nordahl
    (

    Red.

    ),

    Boligmarked og boligpolitikk

    (s. 93–116)).

    Akademika forlag

    .
  • Nordahl, B.
    (

    Red.

    ). (2012c).

    Boligmarked og boligpolitikk

    .

    Akademika forlag

    .
  • Nordvik, V.
    (2008). Virkemidler i den boligsosiale politikken.

    Plan

    4/2008, s. 28–31).
  • Nussbaum, M.
    (2013).

    Creating Capabilities: The Human Development Approach

    .

    Cambridge, MA

    :

    The Belknap Press

    .
  • Rawls, J.
    (1971).

    A Theory of Justice

    .

    Oxford University Press

    .
  • Rawls, J.
    (2003).

    Rettferdighet som rimelighet: en reformulering

    (
    Swensen, K.

    overs.

    ).

    Pax

    .
  • Reksten, C.
    (2008). When Poetry Takes Place: On Olav H. Hauge, Literature, and Festival.

    Ethnologia Scandinavica

    . Volum 38, s. 131–145).
  • Reksten, C.
    ,
    Nyheim, I.L.
    ,
    Vindenes, M.
    ,
    Lyng, A.M.
    ,
    Ødegård, S.B.
    &
    Ahmer, C.
    (2022).

    Urbane barn: en casestudie om barnefamilier og fortetting i Bergen

    . Husbanken: HVL-rapport,

    Bergen

    .
  • Reksten, C.
    &
    Roald, H.-J,
    (

    Red.

    ). (2021).

    Boliger for alle: et tidsskille i norsk boligpolitikk

    .

    Husbanken: HVL-rapport

    ,

    Bergen

    .
  • Ruud, M.E.
    (2012). Områdeløft – bidrag til utjevning av boforhold og levekår? I:
    B. Nordahl
    (

    Red.

    ),

    Boligmarked og boligpolitikk

    (s. 299–316)).

    Akademika forlag

    .
  • Sejersted, F.
    &
    Sverdrup, U.
    (2013). Hva er en forskningsbasert utredning?

    Nytt Norsk Tidsskrift

    . 30 (1), 106–112. https://doi.org/10.18261/ISSN1504-3053-2013-01-12
  • Sen, A.
    (1984).

    Resources, Values and Development

    .

    Oxford

    :

    Basil Blackwell

    .
  • Skjervheim, H.
    (1996).

    Deltakar og tilskodar og andre essays

    .

    Aschehoug

    .
  • Sørvoll, J.
    (2018). Forskning på boligsosiale virkemidler rettet mot vanskeligstilte på boligmarkedet i Norge 2005–2018.

    Tidsskrift for boligforskning

    , 1(1), 45–66.
  • Sørvoll, J.
    (2021a). Norsk boligpolitikks fortid, nåtid og framtid (1945–2020). På vei mot et nytt systemskifte i boligpolitikken? I:
    A. Solstad
    ,
    K. Astrup
    ,
    T. Bliksvær
    ,
    I.L.H. Skog
    ,
    Iversen  
    ,
    M.A. Kjellevold
    ,
    V. Nordvik
    &
    J. Sørvoll
    (

    Red.

    ),

    Boligsosialt Arbeid

    .

    Universitetsforlaget

    : 203–223.
  • Sørvoll, J.
    (2021b).

    Husbanken og boligpolitikken 1996–2021

    .

    Cappelen Damm Akademisk

    .
  • Sørvoll, J.
    &
    Nordvik, V.
    (2019). Social Citizenship, Inequality and Homeownership. Postwar Perspectives from the North of Europe.

    Social Policy and Society

    . 19(2), 275–292.
  • Tranøy, B.S.
    ,
    Stamsø, M.A.
    &
    Hjertaker, I.
    (2019). Equality as a driver of inequality? Universalistic welfare, generalised creditworthiness and financialised housing markets.

    West European Politics

    . https://doi.org/10.1080/01402382.2019.1612161
  • Vindenes, M.
    &
    Ødegård, S.B.
    (2021).

    Tett bebyggelse, tomme uterom – en studie av felles uteareal fra beboerperspektivet

    [Masteroppgave i areal og eiendom, Institutt for byggfag].

    Høgskulen på Vestlandet

    .
  • Wessel, T.
    (2015). Economic segregation in Oslo: Polarisation as a contingent outcome. I:
    T. Tammaru
    ,
    M. van Ham
    ,
    S. Marcińczak
    &
    S. Musterd
    (

    Red.

    ),

    Socio-economic segregation in European capital cities: East meets West

    (s. 132–155)).

    London

    :

    Routledge

    . https://doi.org/10.4324/9781315758879
  • Wolch, J.R.
    ,
    Byrne, J.
    &
    Newell, J.P.
    (2014). Urban green space, public health, and environmental justice: The challenge of making cities ‘just green enough’.

    Landscape and Urban Planning

    , 125, 234–244. https://doi.org/10.1016/j.landurbplan.2014.01.017
  • 1
    Jf. diskusjonen i Fredrik Sejersted og Ulf Sverdrup (2013), «Hva er en forskningsbasert utredning?».
  • 2
    Jf. delutredning 10: Tilgjengelige og anvendte økonomiske og juridiske virkemidler på statlig og kommunalt nivå. Den muntlige navngitte kilden er Ingerd Lene Nyheim, som er medforfatter av artikkelen.
  • 3
    Se Miljøløftet. https://miljoloftet.no/. Hentet 25.10.2023.
Copyright © 2024 forfatter(e)

CC BY 4.0