Om EU- og EØS-rettslige krav til uavhengige forvaltningsorganer
Master i rettsvitenskap fra Universitetet i Oslo
Førstekonsulent i Energidepartementet
seml@ed.dep.noPublisert 03.05.2024, Kritisk juss 2024/1, Årgang 50, side 28-67
I EU er det de siste årene vedtatt EØS-relevant sekundærrett med krav til uavhengige forvaltningsorganer på nasjonalt nivå. Artikkelen tar for seg uavhengighetskravene innenfor seks sektorer. Siktemålet er å klargjøre og systematisere fellestrekkene i uavhengighetskravene på tvers av sektorer og plassere disse i en norsk kontekst. Særlig undersøkes hvilken betydning kravene har for Stortingets styring av uavhengige forvaltningsorganer. For dette formål analyseres kravene innenfor rammen av fire uavhengighetskategorier – operativ, institusjonell, personell og økonomisk uavhengighet. Analysen viser at EUs sekundærrett krever uavhengighet fra lovgiver, og at uavhengighetskravene dermed avviker fra krav til uavhengighet i norsk forvaltningsrett.
EU law requires Member States to set up independent administrative authorities in various policy areas. Several of these legal acts are incorporated into the EEA Agreement, making them binding for Norway. This article examines the independence requirements in six EEA relevant policy areas. The aim is to identify common features and place them in a Norwegian context. For this purpose, the EU legal requirements are divided into four categories – operative, institutional, personnel and financial independence. It is shown that EU law requires independence from the legislature, marking a distinction from the concept of administrative independence in Norwegian law.
Nøkkelord
- forvaltningsrett ,
- Grunnloven ,
- uavhengige forvaltningsorganer ,
- EU- og EØS-rett
Keywords
- administrative law ,
- The Norwegian Constitution ,
- independent administrative authorities ,
- EU and EEA law
1 Innledning
1.1 Tema
De siste årene har EUs lovgivende organer vedtatt flere forordninger og direktiver som stiller krav om at visse nasjonale forvaltningsorganer er uavhengige av nasjonal politisk styring. Flere av rettsaktene er innlemmet i EØS-avtalen og dermed bindende for Norge. Om rettsaktene ses under ett, har uavhengighetskravene fellestrekk som peker i retning av en generell EU-rettslig tilnærming til reguleringen av uavhengige forvaltningsorganer på nasjonalt nivå.
Artikkelen redegjør for og systematiserer fellestrekkene og plasserer dem i en norsk kontekst. Særlig undersøkes hvilken betydning kravene har for Stortingets styring av uavhengige forvaltningsorganer. For dette formål analyseres de nyeste uavhengighetskravene på områdene for personvern (forordning (EU) 2016/679), energi (direktiv (EU) 2019/944), telekommunikasjon (direktiv (EU) 2018/1972), jernbane (direktiv 2012/34/EU), audiovisuelle medietjenester (direktiv 2010/13/EU, som endret ved direktiv (EU) 2018/1808), og konkurranserett (direktiv (EU) 2019/1). Disse rettsaktene omtales i artikkelen som henholdsvis GDPR, elektrisitetsdirektivet, ekomdirektivet, jernbanedirektivet, AMT-direktivet og ECN+-direktivet.
Elektrisitetsdirektivet og ECN+-direktivet er foreløpig ikke innlemmet i EØS-avtalen, men begge er EØS-relevante. For energisektorens del følger uansett tilnærmet identiske uavhengighetskrav av gjeldende EØS-direktiver. I samsvar med EØS-avtalens homogenitetsprinsipp legges det til grunn at EU-rettslige krav til forvaltningsorganers uavhengighet som kan utledes av rettsaktene, også vil gjelde i EØS-retten.
1.2 Bakgrunn
Det er et forholdsvis nytt trekk ved EU-lovgivningen at den stiller krav om at enkelte nasjonale forvaltningsorganer skal være uavhengige av nasjonal politisk styring. Tidligere avstod EU-lovgiver fra å gripe inn i organiseringen av medlemsstatenes forvaltningsapparat. Ut over på 1990- og 2000-tallet ble flere rettsakter vedtatt som inneholdt uavhengighetskrav. Som regel gikk de ut på at forvaltningsorganer med markedsregulerende oppgaver skulle være uavhengige av aktørene på markedet, i den forstand at reguleringsmyndighet måtte holdes adskilt fra markedsaktivitet. Med unntak av et tidlig eksempel på personvernfeltet har EU-retten hovedsakelig først de siste 15 årene stilt krav om at nasjonale forvaltningsorganer også skal være uavhengige av nasjonal politisk styring. I litteraturen sies det derfor at EU-lovgivningen har utviklet seg fra «markedsuavhengighet» til «politisk uavhengighet».
Parallelt har EU gått i retning av mer overnasjonal samordning og kontroll med nasjonal håndhevelse av EU-retten. Nasjonale forvaltningsorganer integreres i økende grad i overnasjonale forvaltningssamarbeid under ledelse av Kommisjonen eller gjennom egne, uavhengige EU-byråer. Utviklingen gjelder også for forvaltningsorganene som er underlagt EU-rettslige uavhengighetskrav. Rammeverket for overnasjonale forvaltningssamarbeider varierer betydelig fra saksområde til saksområde, men generelt kan vi si at de uavhengige forvaltningsorganene ofte er underlagt løpende påvirkning og samordning fra EU-nivå. Kombinasjonen av EU-rettslige uavhengighetskrav og overnasjonale forvaltningssamarbeid innebærer at flere nasjonale forvaltningsorganer frakobles det nasjonale forvaltningshierarkiet og gjøres til del av en EU-basert forvaltningsstruktur. Utviklingstrekkene forventes å fortsette i tiden fremover. Også derfor er det grunn til å se nærmere på hva de EU-rettslige kravene til politisk uavhengighet går ut på, og hvilken betydning de har for norsk rett.
2 Konstitusjonelle utgangspunkter
Grunnlovens maktfordeling bygger på et premiss om at statsmakt skal utøves under konstitusjonelt ansvar. Ansvarsstrukturen kommer til uttrykk i Grl. § 86 første ledd som avgrenser riksrettsansvaret til brudd på konstitusjonelle plikter av statsrådets, Høyesteretts eller Stortingets medlemmer, og slik speiler fordelingen av lovgivende, utøvende og dømmende makt i Grl. §§ 49, 3 og 88.
Grl. § 3 fastsetter at den utøvende makt er hos Kongen (i praksis regjeringen). I tråd med ansvarsstrukturen har statsrådet det konstitusjonelle ansvaret for statsforvaltningens virksomhet, jf. Grl. § 5, jf. § 12 første ledd. Hver statsråd har som departementssjef etter Grl. § 12 andre ledd ansvaret for forvaltningsvirksomheten innenfor sine saksområder. Inn under denne ansvarsstrukturen kommer statsrådenes parlamentariske ansvar. Statsforvaltningen er underlagt statsrådet, og statsrådet svarer overfor Stortinget. Statsrådsansvaret kan derfor betraktes som en formidling mellom forvaltningsapparatet og folkesuverenitetsprinsippet i Grl. § 49 første ledd. Gjennom prinsippet om statsrådsansvar tydeliggjøres et konstitusjonelt utgangspunkt om en demokratisk forankret statsforvaltning.
Et konstitusjonelt ansvar for regjeringen og den enkelte statsråd forutsetter rettslig adgang til å påvirke underordnede forvaltningsorganers virksomhet. Utgangspunktet er derfor at regjeringen etter Grl. § 3 har instruksjons- og kontrollmyndighet over forvaltningsapparatet. Kompetanse og ansvar følges ad, ved at statsrådenes konstitusjonelle ansvar rekker like langt som styringsadgangen. Når lovgivningen innrømmer et forvaltningsorgan uavhengighet fra regjeringen og øvrig forvaltning, etableres rettslige skranker mot styring, og statsrådenes konstitusjonelle ansvar begrenses i takt med omfanget av uavhengigheten.
Grl. § 3 og den konstitusjonelle ansvarsstrukturen har ikke vært ansett som hinder for at Stortinget ved lov bestemmer at et forvaltningsorgan skal være uavhengig av statsrådet. Det betyr ikke at stortingsflertallet står fritt. Grl. § 28 fastslår at «saker av viktighet» skal avgjøres av Kongen i statsråd, og dette setter dermed rammer for uavhengige forvaltningsorganers kompetanse. Videre kan grunnlovsbestemmelser som gir Kongen enekompetanse (prerogativer), være til hinder for at instruksjonsmyndigheten avskjæres på enkelte saksområder. Regjeringen kan ikke ved lov fratas instruksjonsmyndighet over departementene, skatteoppkreverne eller utenriksetaten, jf. Grl. §§ 12 andre ledd, 18 og 26.
Grl. § 3 er ikke et prerogativ. Stortinget kan derfor ved lov bestemme at et forvaltningsorgan skal være uavhengig av den øvrige forvaltningen, og hva uavhengigheten skal innebære. Grunnlaget for denne tolkningen av Grl. § 3 er statspraksis i form av lovvedtak. Opp gjennom årene har det ved lov blitt etablert mange forvaltningsorganer med en mer eller mindre uavhengig stilling. Utlendingsdirektoratet og Lotteritilsynet kan eksempelvis ikke instrueres i enkeltsaker.
Grunnloven åpner imidlertid ikke for forvaltningsorganer helt unndratt politisk styring. Stortinget kan endre eller oppheve lovvedtak som ligger til grunn for uavhengige forvaltningsorganers eksistens og myndighet. Uavhengige forvaltningsorganer kan derfor alltid styres i lov eller forskrift – generelt og med virkning for fremtidige saker. Stortinget kan for eksempel styre et uavhengig forvaltningsorgans fremtidige myndighetsutøvelse gjennom lovendringer som endrer mandatet, eller som introduserer nye prioriteringskrav. Lov- og forskriftsendringer kan også brukes til å legge føringer for organets skjønnsutøvelse, ved å regulere hvilke hensyn organet plikter å vektlegge, og hensynenes innbyrdes vekt. Som bevilgende myndighet fastsetter dessuten Stortinget de økonomiske rammene for uavhengige forvaltningsorganers virksomhet i medhold av Grl. § 75 bokstav d. Som vi skal se, setter EØS-retten snevrere rammer for Stortingets styring av uavhengige forvaltningsorganer.
3 Uavhengighetskravene i EUs sekundærrett
3.1 Oversikt over de uavhengige organene
Sekundærlovgivningen legger forskjellige oppgaver til forvaltningsorganene som etter EU-retten skal være uavhengige. Her gis en kortfattet oversikt over ulike organer for å sette uavhengighetskravene i kontekst. Det skilles mellom sektorovergripende tilsynsmyndigheter og sektorspesifikke reguleringsmyndigheter.
Sektorovergripende tilsynsmyndigheter fører tilsyn med et regelsett på tvers av sektorer. Nasjonale tilsynsmyndigheter for personvern (som fører tilsyn med EUs personvernregelverk) og nasjonale konkurransemyndigheter (som håndhever EUs konkurranseregler) har etter sekundærlovgivningen en sektorovergripende rolle. Tilsynsoppgavene består blant annet av å føre kontroll med etterlevelsen av personvern- eller konkurransereglene, behandle klager og sanksjonere regelbrudd. Organenes mandater er ikke avgrenset til etterhåndskontroll med regeletterlevelsen. For eksempel skal visse tiltak godkjennes av tilsynsmyndighetene før de settes i verk.
Sektorspesifikke reguleringsmyndigheter har til oppgave å håndheve markedsregelverk for å stimulere og fremme konkurranse innenfor sine respektive sektorer. Slike organer finner vi i på energi-, telekommunikasjon- og jernbaneområdet. Sektorene ble liberalisert på 1990-tallet, men de kjennetegnes fortsatt av naturlige monopoler og sterke statlige markedsaktører. Det har følgelig vist seg vanskelig å oppnå reell konkurranse på områdene. EU-lovgiver har derfor sett behov for å supplere alminnelig konkurranserett med sektorspesifikk regulering samt egne reguleringsmyndigheter som kan håndheve disse reglene.
Behovet for sektorspesifikk markedslovgivning reflekteres i reguleringsmyndighetenes oppgaver. Reguleringsmyndighetene har en tilsynsrolle ved at de fører løpende kontroll med markedsaktørenes etterlevelse av sektorlovgivningen og kan sanksjonere regelbrudd. De har også preventive virkemidler til rådighet. For eksempel kan reguleringsmyndighetene for telekommunikasjon pålegge markedsaktører med sterk markedsstilling særlige forpliktelser for å forbedre konkurranseforholdene.
3.2 Begrunnelsen for uavhengighet
Rettsaktene som stiller krav om uavhengige forvaltningsorganer på nasjonalt nivå, er hjemlet i traktatbestemmelser som gir EU kompetanse til å vedta sekundærlovgivning for å realisere det indre markedet. Ivaretakelse av personvernet er i tillegg en selvstendig målsetting i traktatene, som eksplisitt hjemler uavhengighetskrav for personvern, men markedsintegrasjon er viktig også under dette hjemmelsgrunnlaget. Uavhengighetskravene kan derfor ses som virkemidler for å fremme markedsintegrasjon og et velfungerende indre marked. Dette reflekteres i rettsaktenes fortaler. Ofte forutsetter de at uavhengighet fra nasjonal politisk styring fører til mer effektiv og ensartet håndhevelse av EU-reglene, som skal bidra til å realisere EU-rettens målsettinger.
Begrunnelsen for uavhengighet må forstås i lys av at nasjonale interesser lett kan komme i konflikt med de felleseuropeiske målsettingene som EU-retten forfølger på disse områdene. For å sikre like konkurransevilkår har EU-lovgiver derfor skjermet sektormyndighetene mot kortsiktige politiske interesser, slik at avgjørelsene baseres utelukkende på faglige og objektive kriterier forankret i det relevante EU-regelverket. Dette antas å styrke markedsaktørenes tillit til forutsigbare rammebetingelser og stabile markedsforhold, som igjen fremmer grensekryssende økonomisk aktivitet. På personvernområdet fordrer dessuten legitimiteten og tilliten til tilsynsmyndighetenes rolle som personvernets vokter uavhengighet fra nasjonal politisk styring, for en viktig oppgave er å kontrollere at statene etterlever personvernregelverket.
Uavhengighetskravene må også forstås i lys av fremveksten av overnasjonale forvaltningsstrukturer. Når nasjonale forvaltningsorganer skjermes mot politisk styring fra nasjonalt hold, er det nærliggende å anta at de blir mer mottakelige for veiledning fra EU-nivå om hvordan regelverket skal forstås og hvilke mål de skal forfølge. At uavhengigheten gjennom dette bidrar til å styrke EU-organers kontroll med den nasjonale håndhevelsen av EU-retten, kan derfor ses på som en uuttalt begrunnelse for kravene til uavhengige forvaltningsorganer på nasjonalt nivå.
3.3 Uavhengighetsbegrepet i sekundærretten
Uavhengighet reiser spørsmål om hvem og hva forvaltningsorganet skal være uavhengig av. Sekundærlovgivningen klargjør at uavhengigheten skal sikres i relasjon til «enhver anden offentlig eller privat enhed». EU-domstolen har fastslått at dette inkluderer ethvert politisk organ på nasjonalt nivå, herunder både den utøvende og lovgivende makt. Dette må ses i sammenheng med at uavhengige forvaltningsorganer av EU-rettslig opphav skal fremme EU-rettens målsettinger. I et europeisk perspektiv er det uten betydning om regjeringen eller parlamentet griper inn. Samtidig gjelder ikke uavhengighetskravene samarbeid i overnasjonale forvaltningsnettverk som organene inngår i. Dette illustrerer at formålet med EU-rettslige krav er å sikre uavhengighet fra nasjonale organer, ikke overfor Kommisjonen, andre EU-organer eller i EØS-sammenheng, ESA.
Når det gjelder hva forvaltningsorganene skal være uavhengige av, har EU-domstolen på personvernområdet lagt til grunn en vid definisjon av uavhengighet:
«I relation til offentlige organer betegner udtrykket ‘uafhængighed’ normalt en status, der sikrer, at det pågældende organ kan handle helt frit uden nogen form for instruks eller pression.»
EU-domstolen har senere anvendt denne definisjonen i andre sektorer. Rettspraksis etablerer dermed en sektorovergripende definisjon av uavhengighetsbegrepet, selv om rettsakter selvsagt kan operere med andre kriterier for uavhengighet.
Definisjonen er utgangspunkt for tolkningen av rettsaktenes uavhengighetskrav. Rettsaktene utdyper hva det vil si å «handle helt frit uden nogen form for instruks eller pression». I mitt materiale finnes to nivåer av uavhengighet: «fuld uafhængighed» på personvernområdet og vanlig «uafhængighed» i øvrige sektorer. Dette samsvarer godt med at uavhengighetskravet på personvernområdet har en primærrettslig forankring. Både kravet til full uavhengighet og de øvrige sektorenes uavhengighetskrav er nærmere konkretisert i rettsaktene på ulike måter. De har likevel innholdsmessige fellestrekk som gjør det mulig å dele dem inn i fire uavhengighetskategorier, som jeg omtaler som henholdsvis operativ, institusjonell, personell og økonomisk uavhengighet.
3.4 Operativ uavhengighet
3.4.1 Innledning
Operativ uavhengighet gjelder adgang til å utøve myndighet uten innblanding fra politisk ansvarlige organer. Kategorien omfatter normer som forbyr eller begrenser politisk innflytelse over et forvaltningsorgans utførelse av tillagte oppgaver. Dette utgjør uavhengighetens kjerne. Tabellen nedenfor viser at sekundærrettens krav til operativ uavhengighet består av to komponenter. For det første oppstilles forbud mot politisk innblanding i organenes utførelse av EU-rettslige oppgaver, og det rammer både instrukser fra overordnede organer og føringer i lovgivning. For det andre setter rettsaktene rammer for etterhåndskontrollen med organenes virksomhet. Jeg skal se nærmere på disse komponentene.
Rettsakt | Forbud mot politisk innblanding | Rammer for etterhåndskontroll |
---|---|---|
AMT-direktivet | Tilsynsmyndighetene skal være «funktionelt uafhængige af deres respektive regeringer og af ethvert andet offentligt eller privat organ» (artikkel 30 nr. 1). De skal «ikke opsøge eller modtage instrukser fra noget andet organ med hensyn til udøvelsen af de opgaver, som de har fået tildelt i henhold til national ret» (artikkel 30 nr. 2 andre ledd). | Uavhengigheten er «ikke til hinder for, at der føres tilsyn i overensstemmelse med national forfatningsret» (artikkel 30 nr. 2 andre ledd). Det skal finnes effektive klagemekanismer på nasjonalt plan. Klageinstansen, som kan være en domstol, skal være «uafhængig af de parter, som er involveret i klagen» (artikkel 30 nr. 6). |
ECN+-direktivet | Konkurransemyndighetenes ledelse og personale skal «varetage deres opgaver og udøve deres beføjelser til at anvende artikel 101 og 102 i TEUF uafhængigt af politisk eller anden udefrakommende indblanding», og «hverken søger eller modtager instrukser fra en regering eller nogen anden offentlig eller privat enhed» (artikkel 4 nr. 2 bokstav a og b). Konkurransemyndighetene har «beføjelse til selv at prioritere de opgaver vedrørende anvendelse af artikel 101 og 102 i TEUF, der er omhandlet i dette direktivs artikel 5, stk. 2» (artikkel 4 nr. 5). | Myndighetsutøvelsen skal være «underlagt passende sikkerhedsgarantier vedrørende virksomhedernes ret til forsvar, herunder retten til at blive hørt og adgangen til effektive retsmidler» (artikkel 3 nr. 2). Konkurransemyndighetene skal inngi periodiske rapporter om «deres aktiviteter og ressourcer» til nasjonale politiske myndigheter (artikkel 5 nr. 4). |
Ekomdirektivet | Tilsynsmyndighetene skal «handle uafhængigt […] og må hverken søge eller modtage instrukser fra andre organer i forbindelse med udførelsen af de | Uavhengigheten er «ikke til hinder for, at der kan føres tilsyn i overensstemmelse med nationale forfatningsretlige bestemmelser» (artikkel 8 nr. 1 andre punktum). |
opgaver, som de er pålagt i henhold til den nationale ret, der gennemfører EU-retten» (artikkel 8 nr. 1 første punktum). | Bare uavhengige klageinstanser eller domstolene skal ha kompetanse til å «suspendere eller omstøde afgørelser truffet af de nationale tilsynsmyndigheder» (artikkel 8 nr. 1 tredje punktum, jf. artikkel 31 nr. 2). Tilsynsmyndighetene skal avlegge årlige rapporter om sin virksomhet (artikkel 8 nr. 2). | |
Elektrisitetsdirektivet | Reguleringsmyndigheten skal være «funktionelt uafhængig af andre offentlige eller private enheder», og kan «træffe selvstændige afgørelser uafhængigt af ethvert politisk organ» (artikkel 57 nr. 4 bokstav a og nr. 5 bokstav a). Medlemsstatene sikrer at den «ikke søger eller modtager direkte instrukser fra nogen regering eller anden offentlig eller privat enhed under udførelsen af reguleringsopgaverne. Dette krav berører ikke et tæt samarbejde, når det er hensigtsmæssigt, med andre relevante nationale myndigheder eller overordnede politiske retningslinjer fra regeringen, som ikke vedrører de reguleringsopgaver og -beføjelser, der er omhandlet i artikel 59» (artikkel 57 nr. 4 bokstav b ii). | Reguleringsmyndighetens avgjørelser kan overprøves av en klageinstans som er «uafhængigt af de berørte parter og af enhver regering» (artikkel 60 nr. 8). Den skal avlegge årlige rapporter om sin virksomhet til nasjonale myndigheter, Kommisjonen og ACER (artikkel 59 nr. 1 bokstav i). |
GDPR | Tilsynsmyndighetene skal «i forbindelse med udførelsen af deres opgaver og udøvelsen af deres beføjelser i henhold til denne forordning være frie for udefrakommende indflydelse, det være sig direkte eller indirekte, og må hverken søge eller modtage instrukser fra andre» (artikkel 52 nr. 2). | Det skal være adgang til «effektive retsmidler» mot tilsynsmyndighetens avgjørelser (artikkel 78). Tilsynsmyndigheten skal avlegge årlige rapporter om sin virksomhet til nasjonale myndigheter, Kommisjonen og EUs personvernråd (artikkel 59). |
Jernbanedirektivet | Tilsynsorganet skal være «funktionelt, hierarkisk og med hensyn til beslutningstagning […] uafhængigt af enhver anden offentlig eller privat enhed», og skal «ikke søge eller modtage instrukser fra nogen regering eller anden offentlig eller privat enhed, når de udfører tilsynsorganets funktioner» (artikkel 55 nr. 1 og nr. 3 fjerde ledd). | «En afgørelse truffet af tilsynsorganet er bindende for alle de af afgørelsen omfattede parter og er ikke underlagt kontrol fra en anden administrativ instans’ side» (artikkel 56 nr. 9 andre ledd). «Medlemsstaterne sikrer, at afgørelser truffet af tilsynsorganet kan prøves ved en domstol» (artikkel 56 nr. 10). |
3.4.2 Forbud mot politisk innblanding
Det mest vidtrekkende forbudet mot politisk innblanding ser vi på personvernområdet. GDPR artikkel 52 nr. 2 slår fast at tilsynsmyndighetene skal være «frie for udefrakommende indflydelse, det være sig direkte eller indirekte, og må hverken søge eller modtage instrukser fra andre». ECN+-direktivet oppstiller et lignende forbud. Bestemmelsen i GDPR er basert på EU-domstolens avgjørelser under det tidligere personverndirektivet (95/46/EF), som kun krevde at tilsynsmyndighetene skulle handle «i fuld uafhængighed».
I sak C-518/07 Kommisjonen mot Tyskland slo EU-domstolen ned på en tysk ordning der avgjørelsene til delstatlige datatilsyn var gjenstand for lovlighetskontroll av politisk ansvarlige organer. Ifølge EU-domstolen betyr «fuld uafhængighed» at tilsynsmyndighetene er unndratt enhver direkte eller indirekte innflytelse som kan påvirke deres beslutninger. Formålet om å sikre et effektivt og pålitelig tilsyn med personvernregelverket og tilsynsmyndighetenes rolle som privatlivets vokter fordrer at tilsynsmyndighetene står «uden for enhver mistanke om partiskhed». Selv om lovlighetskontrollen ikke forpliktet tilsynsmyndighetene til å forfølge politiske målsettinger, utgjorde selve risikoen for politisk påvirkning brudd på uavhengighetskravet.
Reguleringen er en annen på områdene for energi, jernbane, telekommunikasjon og audiovisuelle medietjenester. Direktivene for disse sektorene kombinerer et instruksjonsforbud med formuleringer som «funktionelt uafhængig» eller «handle uafhængigt». I elektrisitetsdirektivet suppleres dette med et krav om at reguleringsmyndigheten skal treffe «selvstændige afgørelser uafhængigt af ethvert politisk organ». Jernbanedirektivet har en lignende formulering. Rettspraksis fra energisektoren viser at EU-domstolen tolker slike krav som et generelt forbud mot politisk innblanding.
EU-domstolen tolket i sak C-378/19 Slovakia energidirektivenes krav i lys av den domstolskapte definisjonen av uavhengighet og fastslo at reguleringsmyndighetene skal «udøve sine reguleringsopgaver uden nogen ydre påvirkning». De kan derfor ikke «underlægges eksterne instrukser fra andre private eller offentlige organer». Tolkningen ble fulgt opp i sak C-718/18 Kommisjonen mot Tyskland, som understreket at reguleringsmyndighetenes «fulde uafhængighed» fra politiske organer er nødvendig for å sikre nøytral kompetanseutøvelse, og setter dem i stand til å forfølge energidirektivenes langsiktige målsettinger om markedsintegrasjon.
Det foreligger ikke relevant rettspraksis i sektorene for telekommunikasjon, jernbane og audiovisuelle medietjenester. Reguleringen av, og begrunnelsen for, operativ uavhengighet i disse sektorenes direktiver har likevel klare likehetstrekk med energidirektivene. Jeg vurderer det slik at de samme føringene vil gjelde her.
Dersom dette legges til grunn, har rettsaktenes krav om operativ uavhengighet til felles at det oppstilles generelle forbud mot politisk innblanding. Medlemsstatene forbys dermed å bruke sin reguleringskompetanse til å bestemme hvordan de uavhengige organene utfører sine oppgaver. Personvernområdet skiller seg ut ved at risikoen for politisk påvirkning kan krenke tilsynsmyndighetenes uavhengighet. EU-domstolen forankrer dette i det særskilte rettssikkerhetsbehovet på personvernområdet. Det kan ikke antas at en tilsvarende lav terskel gjelder i andre sektorer.
3.4.3 Forbud mot instrukser
I samtlige rettsakters krav til operativ uavhengighet inngår et uttrykkelig forbud mot at politiske myndigheter instruerer organene i deres myndighetsutøvelse. I norsk forvaltningsrett regnes dette gjerne som uavhengighetens sentrale aspekt. EU-domstolen har antydet at instruksjonsforbudet utgjør kjernen i EU-rettslige uavhengighetskrav.
Rettsaktenes ordlyd angir at instruksjonsforbudet gjelder under «udførelsen af» EU-rettslige oppgaver. Instrukser i enkeltsaker er klart forbudt, men også generelle instrukser om lovtolkning og skjønnsutøvelse rammes. Instrukser kan påvirke innholdet i organenes avgjørelser og undergrave uavhengighetskravets formål om å sikre at avgjørelsene treffes av faglig ekspertise med EU-rettens målsettinger for øye, ikke nasjonale politiske interesser. Generelle instrukser om at bestemte hensyn skal prioriteres, kan for eksempel hindre organene i selvstendig å avveie relevante hensyn i enkeltsaker.
I elektrisitetsdirektivet avgrenses instruksjonsforbudet mot «overordnede politiske retningslinjer fra regeringen, som ikke vedrører de reguleringsopgaver og -beføjelser» reguleringsmyndigheten er tillagt etter direktivet. Etter ECN+-direktivet er det en lignende adgang til å utstede «generelle politiske retningslinjer». Det er ikke klart hvilken styringsmulighet dette gir, men direktivenes ordlyd klargjør at slike retningslinjer ikke kan omhandle håndteringen av de EU-rettslige oppgavene og organenes daglige virksomhet. Elektrisitetsdirektivets fortale klargjør at direktivet ikke fratar medlemsstatene muligheten til å utforme egen energipolitikk og fastlegge en politikkramme som reguleringsmyndighetene skal handle innenfor. Sammenholdt med dette er det nærliggende å forstå direktivenes begrep om generelle politiske retningslinjer som overordnede målsettinger for den samlede forvaltningsvirksomheten innenfor det aktuelle samfunnsområdet.
Direktivene forutsetter imidlertid at det politiske rammeverket ikke utpensles i så stor grad at det griper inn i utførelsen av EU-rettslige oppgaver. Dette kan skape vanskelige avgrensningsspørsmål, for eksempel når generelle styringsdokumenter eller nasjonal lovgivning foreskriver at energiforvaltningen i skjønnsutøvelsen skal fremme bestemte hensyn eller målsettinger. Adgangen til å utstede generelle politiske retningslinjer må her fastlegges konkret. EU-domstolen får anledning til å klargjøre vurderingskriteriene i en nylig forelagt sak, der finske domstoler har spurt om hva som utgjør generelle politiske retningslinjer, og hvilke momenter som skal hensyntas når uavhengighetskravets rekkevidde skal fastlegges.
Organene er en del av nasjonal forvaltning, og de kan ikke operere i et vakuum totalt adskilt fra statens øvrige politikk. Følgelig må regulerings- og konkurransemyndighetene også handle innenfor en overordnet, nasjonal politikkramme. Dette tilsier at tilsvarende avgrensning av uavhengighetskravet som i ECN+- og elektrisitetsdirektivene bør innfortolkes på øvrige områder, selv om rettsaktene mangler uttrykkelige unntak for generelle politiske retningslinjer. Grensedragningen mellom lovlige retningslinjer og ulovlig innblanding kan likevel variere mellom sektorene. Eksempelvis setter personvernområdets lave terskel for å konstatere brudd på uavhengighetskravet snevre rammer for eventuelle overordnede retningslinjer fra regjering eller storting.
Også instrukser om prioriteringen av saker kan påvirke organenes evne til å håndheve EU-retten effektivt. For eksempel kan instrukser forhindre organene fra å foreta selvstendige vurderinger av hvilke oppgaver som til enhver tid bør prioriteres for best å ivareta den aktuelle rettsaktens målsettinger. Det er likevel bare ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 5 som uttrykkelig forbyr instrukser om prioriteringen av saker. I øvrige sektorer må spørsmålet vurderes opp mot rettsaktenes forbud mot politisk innblanding i oppgaveløsning, jf. punkt 3.4.2. Det samme gjelder instrukser om saksbehandlingen som ikke omtales i noen av rettsaktene.
Det kan stilles spørsmål om EU-rettslige uavhengighetskrav også rammer mer uformelle måter å øve innflytelse på. I praksis kan det være en glidende overgang mellom bindende instrukser og ikke-bindende utsagn som normerer organets virksomhet. For eksempel kan politiske signaler eller uttrykte forventninger legge press på utførelsen av organenes EU-rettslige oppgaver. Kommisjonen tolker energisektorens instruksjonsbegrep utvidende til å omfatte uformell påvirkning såfremt det foreligger et kvalifiserende element («action trying to improperly influence»). Tolkningen samsvarer med avgjørelsen i sak C-378/19, der EU-domstolen aksepterte at den slovakiske regjeringen ga innspill til reguleringsmyndigheten om utførelsen av EU-rettslige oppgaver. Samtidig presiserte domstolen at regjeringen ikke kan «udøve nogen form for pres på reguleringsmyndigheden […] der kan lede dens afgørelser». Avgjørelsen tyder på at uavhengighetskravet etter omstendighetene kan ramme ikke-bindende påvirkning fra politiske myndigheter. Dette kan oppfattes som en tilstramming sammenlignet med norsk rett, der politiske signaler overfor uavhengige organer har vært «mer et spørsmål om god forvaltningsskikk enn et rettslig spørsmål».
3.4.4 Forbud mot føringer i lov og forskrift
Sekundærlovgivningen krever at også nasjonale lovgivere avstår fra å gripe inn i de uavhengige organenes utførelse av EU-rettslige oppgaver. Det betyr at uavhengighetskravet etablerer rammer for reguleringen av organenes kompetanse og kompetanseutøvelse i nasjonal rett. Dette må ses i sammenheng med at rettsaktene fastsetter organenes kompetanse og dermed også funksjonsfordelingen mellom organene og den nasjonale lovgiveren.
Når et organs kompetanse er fastsatt i forordning, gir allerede forordningsformen organet en operativ uavhengighet fra nasjonale lovgivere, ettersom verken EU- eller EØS-retten tillater nasjonal omskriving av bestemmelser i forordninger. Med mindre forordningen åpner for ytterligere regulering, skal nasjonale myndigheter kun utpeke organet som skal være kompetent etter forordningen. Uavhengighetskravet tilfører neppe noe mer her, utover å understreke at parlamentet ikke kan øve innflytelse på organets kompetanseutøvelse.
Et flertall av rettsaktene i mitt materiale er imidlertid direktiver. Direktiver forutsetter nasjonal gjennomføring, og de kan overlate til nasjonale myndigheter et visst gjennomføringskjønn. Kravet om uavhengighet fra lovgiver kan etablere rammer for medlemsstatenes skjønn ved gjennomføring av kompetansekrav i direktiver. Slik kan uavhengighetskravet få betydning som et forbud mot å vedta regler i lov eller forskrift som setter snevrere rammer for organenes kompetanseutøvelse enn det EU-lovgiver har forutsatt.
EU-domstolen har i to saker fra energisektoren bekreftet at sekundærretten etablerer et slikt forbud. I sak C-718/18 Kommisjonen mot Tyskland fant EU-domstolen at tysk lovgivning satte for snevre rammer for reguleringsmyndighetens kompetanse. Spørsmål som etter direktivene avgjøres av reguleringsmyndighetene, var regulert i forskrift fastsatt av forbundsregjeringen. EU-domstolen fastslo at dette begrenset reguleringsmyndighetens skjønnsfrihet og krenket uavhengigheten, fordi forbundsregjeringen dermed avgjorde spørsmål som inngår i EU-rettslige oppgaver. Foranlediget av Tysklands anførsel om at forskriftene var materiell lovgivning, og ikke instrukser vedtatt av forbundsregjeringen som utøvende makt, påpekte EU-domstolen at heller ikke nasjonale normeringer av «lovgivningsmæssig karakter» må gripe inn i uavhengigheten. Samme synspunkt fremgår av avgjørelsen i sak C-767/19 Kommisjonen mot Belgia, der EU-domstolen slo ned på nasjonale forskrifter som satte snevrere rammer for reguleringsmyndighetens kompetanse enn forutsatt i sekundærlovgivningen.
Avgjørelsene viser at nasjonale myndigheter ikke kan vedta føringer i lov og forskrift som begrenser reguleringsmyndighetens skjønnsfrihet. Sistnevntes kompetanse er ferdigavgrenset på EU-nivå. Nasjonale myndigheter kan heller ikke tildele reguleringsmyndighetens oppgaver til andre organer. En side ved dette er muligens at nasjonal lovgivning ikke kan overlate til regjeringen å fastsette reguleringsmyndighetens oppgaver i forskrift. Enkelte uttalelser i sak C-718/18, som problematiserer forskriftskompetansen, tyder på dette. Problemet synes å være at kontrollen regjeringen får over reguleringsmyndighetens kompetanse, utfordrer uavhengigheten. Det er imidlertid usikkert hvordan avgjørelsen skal forstås på dette punktet.
Det kan diskuteres hvor stor betydning uavhengighetskravet har for resultatet i disse avgjørelsene. Traktatbruddene forankres i direktivenes plikt til å legge bestemte oppgaver til reguleringsmyndigheten. Allerede før sekundærretten fikk krav om politisk uavhengighet, tolket EU-domstolen den tilsvarende plikten i telekomsektoren som et forbud mot styring i lov og forskrift. I sak C-424/07 Kommisjonen mot Tyskland fant EU-domstolen at tysk lovgivning på to punkter krenket reglene om kompetansetildeling i ekomdirektiv 2002/21/EF. Loven fastsatte en fast regel om spørsmål som direktivet la til tilsynsmyndighetens skjønn. Dermed ble sistnevnte forhindret fra å «foretage en regulering tilpasset hvert enkelt tilfælde». Videre forpliktet loven tilsynsmyndigheten til å prioritere ett av flere hensyn i direktivets artikkel 8 om hvilke målsettinger tilsynsmyndighetene skal ivareta. EU-domstolen fastslo at det tilkommer «de nationale tilsynsmyndigheder og ikke de nationale lovgivere at foretage afvejningen af disse målsætninger». Lignende synspunkter fremgår av tidligere rettspraksis fra energisektoren.
Uansett innfallsvinkel er rettspraksis tydelig på at medlemsstatene ikke rår over noe skjønn ved nasjonal gjennomføring av direktivenes kompetansebestemmelser. Funksjonsfordelingen som direktivene etablerer, begrenser nasjonale lovgiveres rolle til å sørge for at uavhengige organer har nødvendige fullmakter til å utføre sine EU-rettslige oppgaver. Stortinget kan for eksempel ikke uten å begå traktatbrudd vedta lovendringer som endrer organenes mandat eller legger føringer for skjønnsutøvelsen ved utførelsen av EU-rettslige oppgaver. Motsatt står Stortinget friere dersom direktivet ikke definerer oppgavene. For eksempel sier AMT-direktivet bare at tilsynsmyndighetenes oppgaver skal være «klart retlig defineret». Nasjonale myndigheter fastsetter dermed mandatets innhold, og de kan styre tilsynsmyndighetenes virksomhet ved å vedta regelendringer i lov eller forskrift.
3.4.5 Etterhåndskontroll
Rettsaktene inneholder egne regler om etterhåndskontroll. Med «etterhåndskontroll» menes mekanismer for politisk kontroll og styring som inntrer i etterkant av myndighetsutøvelsen. Sekundærlovgivningen er normalt til hinder for at politisk kontrollerte organer fungerer som klageinstans eller har omgjøringsadgang. Samtidig innrømmes politiske myndigheter innsynsrett i organenes virksomhet gjennom periodiske rapporter (se nedenfor om dette).
Enkelte rettsakter klargjør at organenes avgjørelser ikke kan overprøves av klageinstanser i det regulære forvaltningshierarkiet. Innenfor jernbanesektoren er enhver form for administrativ overprøving avskåret, slik at eneste overprøvingsmulighet er domstolssøksmål. Ekomdirektivet og elektrisitetsdirektivet gir medlemsstatene valget mellom å opprette uavhengige klageinstanser eller la domstolene være eneste overprøvingsmulighet. Krav om uavhengig klageinstans kan også gjelde uten uttrykkelig regulering i den aktuelle rettsakten. På personvernområdet følger det av EU-domstolens praksis at politisk kontrollerte klageinstanser er uforenelig med uavhengighetskravet. Tolkningen er ikke uten videre anvendelig for andre sektorer. I den audiovisuelle medietjenestesektoren skal klageinstansen være uavhengig av partene, uten at det stilles krav om politisk uavhengighet. Klagereglene må alltid fastlegges konkret for den enkelte rettsakt.
Bestemmelsene i ekomdirektivet og jernbanedirektivet som hindrer politiske organer fra å være klageinstans, avskjærer også omgjøringsadgang for politisk kontrollerte organer. Mangelen på tilsvarende regulering i øvrige rettsakter kan ikke tolkes antitetisk. Rettsaktenes forbud mot politisk innblanding er antakelig uforenelig med omgjøringsadgang for politiske myndigheter. En adgang til å omgjøre organenes avgjørelser av eget tiltak åpner for omgåelse av uavhengighetskravets formål – å sikre at avgjørelsene treffes på grunnlag av faglig ekspertise – ved at politiske myndigheter kan treffe avgjørelsene selv. EU-domstolen har dessuten påpekt at omgjøringsadgang bringer uavhengigheten i fare, og at eksistensen av en omgjøringsadgang kan føre til at organet tilpasser beslutningspraksisen for å unngå at avgjørelsene settes til side.
Mangelen på politisk kontroll som uavhengighetskravet medfører, er til en viss grad søkt kompensert gjennom en rett til innsyn i organenes virksomhet. Etter fire av rettsaktene skal medlemsstatene etablere ordninger der organene utarbeider årlige rapporter som offentliggjøres og avgis til nasjonale politiske myndigheter, i noen tilfeller også EU-organer. Rapportene skal gi informasjon om ivaretakelsen av tillagte oppgaver, ressursbruk og virksomheten for øvrig. Rettsaktene hindrer ikke strengere rapporteringskrav i nasjonal rett, men uavhengighetskravet etablerer noen skranker. I en sak fra personvernområdet fant EU-domstolen at uavhengighetskravet var uforenelig med en ubetinget rett for den østerrikske forbundskansleren til å bli informert om alle aspekter ved tilsynsmyndighetenes virksomhet til enhver tid. Under henvisning til denne avgjørelsen har EU-lovgiver lagt til grunn at det heller ikke i telekomsektoren kan oppstilles en for vidtgående innsynsrett for politiske myndigheter.
Flere rettsakter presiserer i fortalen eller rettsaktteksten at uavhengighetskravene ikke hindrer «parlamentstilsyn» eller «tilsyn i overensstemmelse med national forfatningsret». Det er uklart hvilke kontrollmuligheter disse forbeholdene gir grunnlag for. I saker der EU-domstolen har påpekt at organene ikke er unndratt enhver parlamentarisk innflytelse, har domstolen vist til medlemsstatenes innsynsrett og adgangen til å utnevne organenes ledelse og fastsette deres budsjett. Dette er kontrollmuligheter som rettsaktene selv åpner for. Utover dette foreligger det ikke avklarende rettspraksis om forbeholdenes innhold. Ettersom det er tale om unntak fra hovedregelen om uavhengighet, må forbeholdene uansett tolkes snevert i tråd med EU-rettens tolkningslære. Derfor kan de neppe forstås som åpninger for å sette til side kravene omtalt ovenfor.
3.5 Institusjonell uavhengighet
3.5.1 Innledning
Institusjonell uavhengighet omhandler krav til organisatorisk adskillelse mellom de uavhengige organene og øvrig forvaltningsapparat. For tette bånd til politisk kontrollerte organer kan svekke allmennhetens tillit til at de uavhengige organene er tilstrekkelig distansert fra politiske interesser. Selv om organene er innrømmet operativ uavhengighet, kan politisk innflytelse over organisatoriske spørsmål indirekte påvirke oppgaveløsningen. Regler om institusjonell uavhengighet går derfor ut på å skape skillelinjer mellom uavhengige organer og det regulære forvaltningshierarkiet, for slik å unngå at organenes operative uavhengighet undergraves eller trekkes i tvil.
Tabellen nedenfor viser at institusjonell uavhengighet i sekundærretten består av et krav om organisatorisk selvstendighet, som på noen områder avgrenses mot en adgang til å etablere tverrsektorielle organer. I det følgende gjør jeg rede for disse to aspektene samt ett aspekt som ikke fremgår av rettsaktenes ordlyd.
Rettsakt | Krav om organisatorisk selvstendighet | Adgang til å etablere tverrsektorielle organer |
---|---|---|
AMT-direktivet | Tilsynsmyndighetene skal være «juridisk adskilt fra regeringen» (artikkel 30 nr. 1 andre punktum). | Direktivet «berører ikke medlemsstaternes mulighed for at etablere myndigheder, der fører tilsyn med forskellige sektorer» (artikkel 30 nr. 1 tredje punktum). |
ECN+-direktivet | N/A | N/A |
Ekomdirektivet | Uavhengigheten gjelder også «udformning af interne procedurer og organisering af personale» (artikkel 8 nr. 1). Tilsynsmyndighetene skal være «retligt adskilt fra og funktionelt uafhængige» av alle aktører på telekommunikasjonsmarkedet. Dersom en medlemsstat bevarer eierskap eller kontroll over en eller flere markedsaktører skal det være en «reel strukturel adskillelse mellem tilsynsfunktion og aktiviteter, der er knyttet til ejerskab eller kontrol» (artikkel 6 nr. 1). | N/A |
Elektrisitetsdirektivet | Reguleringsmyndigheten skal være «juridisk adskilt fra […] andre offentlige eller private enheder» (artikkel 57 nr. 4 bokstav a). | N/A |
GDPR | Tilsynsmyndighetene skal ha «lokaler og infrastruktur til effektivt at kunne udføre sine opgaver» (artikkel 52 nr. 4). Tilsynsmyndighetene «vælger og råder over sit eget personale, der alene er under ledelse af medlemmet eller medlemmerne af den pågældende tilsynsmyndighed» (artikkel 52 nr. 5). | N/A |
Jernbanedirektivet | «Hver medlemsstat opretter et enkelt nationalt tilsynsorgan for jernbanesektoren. Dette organ skal være en særskilt myndighed, som organisatorisk […] hierarkisk […] er retligt adskilt | «Medlemsstaterne kan oprette tilsynsorganer, som er kompetente for flere regulerede sektorer, hvis disse integrerede tilsynsmyndigheder opfylder de krav om uafhængighed» som |
fra […] enhver anden offentlig eller privat enhed» (artikkel 55 nr. 1). Tilsynsorganet har «fuld beføjelse til at ansætte og forvalte personalet i tilsynsorganet». (artikkel 55 nr. 3 fjerde ledd) | jernbanedirektivet oppstiller. På samme vilkår kan tilsynsorganet «rent organisatorisk slås sammen med den nationale konkurrencemyndighed», eller de organer for sikkerhet og lisensiering som er opprettet i samsvar med EUs jernbanelovgivning (artikkel 55 nr. 2). |
3.5.2 Krav om organisatorisk selvstendighet
Det første elementet er rettsaktenes krav om at uavhengige organer har organisatorisk selvstendighet. I mitt materiale har kravet kommet tydeligst til uttrykk på personvernområdet. Som nevnt skal tilsynsmyndighetene være unndratt enhver «direkte eller indirekte» innflytelse, slik at de er hevet over enhver mistanke om partiskhet. Av dette utledet EU-domstolen i sak C-614/10 Kommisjonen mot Østerrike at uavhengighetskravet forutsetter organisatorisk adskillelse mellom tilsynsmyndighetene og politiske myndigheter.
På to punkter var den organisatoriske sammenkoblingen mellom tilsynsmyndigheten og forbundsregjeringen for tett. Myndighetens leder hadde sitt øvrige virke ved forbundskanslerens kontor. Tilsynsmyndighetens personale var videre ansatt i departementet og dermed underlagt politiske myndigheters personalansvar og tilsyn. Selv om østerriksk lovgivning uttrykkelig sikret tilsynsmyndighetens operative uavhengighet ved å forby instrukser, mente EU-domstolen at de to forholdene skapte risiko for indirekte innflytelse som var uforenelig med uavhengighetskravet. De tette båndene til politiske organer gjorde at tilsynsmyndigheten ikke var hevet over enhver mistanke om partiskhet.
Operativ uavhengighet er altså ikke alene tilstrekkelig for å oppfylle personvernområdets uavhengighetskrav. Tilsynsmyndighetene må også være institusjonelt uavhengige, ved å utgjøre selvstendige forvaltningsorganer med egne ansatte som er eksklusivt underlagt tilsynsmyndighetens ledelse. Det må heller ikke være hierarkiske forbindelser mellom lederne av tilsynsmyndighetene og politiske myndigheter. Det øverste ansvaret for tilsynsmyndighetens virksomhet må ligge hos personer som verken innehar roller i politisk kontrollerte organer eller er underlagt andre hierarkiske forbindelser som kan øve innflytelse på arbeidet. Noen av disse kriteriene er i dag kodifisert i GDPR artikkel 52 nr. 4 og 5, se tabellen ovenfor.
Personvernområdets forbud mot organisatorisk sammenkobling har et motstykke i jernbane- og elektrisitetsdirektivenes krav om rettslig adskillelse fra andre offentlige eller private enheter, samt AMT-direktivets krav om rettslig adskillelse fra regjeringen. Kravets side mot private enheter er utslag av rettsaktenes krav om markedsuavhengighet, og det innebærer ifølge EU-domstolen at organet og markedsaktørene må utgjøre separate juridiske personer. Dette kravet er oppfylt dersom organet inngår i statens juridiske person og markedsaktørene er rettssubjekter med status som egne juridiske personer.
Rettsaktene innebærer likevel ikke krav om at organene er egne rettssubjekter. Subsidiaritets- og proporsjonalitetsbetraktninger taler mot en slik tolkning. Et påbud om å legge myndighetsutøvelse til egne rettssubjekter ville gjøre dype innhugg i nasjonale forvaltningstradisjoner. Det enkelte organ i norsk statsforvaltning utgjør for eksempel ikke egne rettssubjekter, men er en del av staten som juridisk person.
EU-domstolen har ikke tatt stilling til hva som ligger i kravet om rettslig adskillelse fra offentlige organer. Koherenshensyn taler for å anvende føringene i Østerrike-avgjørelsen fra personvernområdet. Overføringsverdien underbygges av at EU-domstolen allerede har anvendt avgjørelsen analogisk på kravet om uavhengige undersøkelsesinstanser i EUs direktiv om undersøkelse av sjøulykker. I tillegg har jernbanedirektivet bestemmelser om organisering som stemmer godt med kravene i Østerrike-avgjørelsen: Tilsynsorganet skal være en «særskilt myndighed» (på engelsk: «stand-alone authority») som er «organisatorisk» og «hierarkisk» rettslig adskilt og uavhengig av andre offentlige enheter, og som har «fuld beføjelse til at ansætte og forvalte» eget personale. Direktivet synes å kreve at tilsynsorganet ikke bare er operativt uavhengig, men også selvstyrende i organisatoriske og administrative spørsmål.
Om EU-domstolens rettspraksis og rettsaktene i mitt materiale ses under ett, kan man altså innenfor områdene for personvern, jernbane, energi og audiovisuelle medietjenester se konturene av et felles krav om at de uavhengige organene skal utgjøre selvstendige forvaltningsorganer som er fri fra enhver hierarkisk forbindelse til politisk kontrollerte organer. De kan ikke inngå som del av andre politisk styrte organer, men utgjør som utgangspunkt egne enheter. De skal ha egen ledelse med øverste ansvar for virksomheten. Verken ledelsen eller ansatte kan stå i tjeneste- eller underordningsforhold til politiske myndigheter. Organene skal videre ha en intern selvbestemmelsesrett, idet de er ansvarlige for egen intern administrasjon, herunder ansettelse av personale. Utover disse minstekravene vil det være opp til medlemsstatene å bestemme myndighetenes nærmere organisering.
Organisatorisk selvstendighet er ikke regulert i ECN+-direktivet, mens ekomdirektivet kun foreskriver at uavhengigheten fra politiske myndigheter også gjelder i «udformning af interne procedurer og organisering af personale». Det er vanskelig å se begrunnelsen for hvorfor disse sektorenes uavhengighetskrav skal åpne for tettere organisatoriske forbindelser til politisk kontrollerte organer. På bakgrunn av fellestrekkene som ovenfor er identifisert på andre områder, kan koherenshensyn derfor tale for å innfortolke lignende krav om organisatorisk selvstendighet i ECN+-direktivet og ekomdirektivet.
I norsk kontekst medfører kravet om organisatorisk selvstendighet sjelden utfordringer. Uavhengighetskrav er som regel gjennomført ved å gi frittstående forvaltningsorganer uavhengig rettslig status. Implementeringen av uavhengighetskravet i tredje energimarkedspakke er et unntak. Her er det opprettet en egen, uavhengig enhet innad i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kalt Reguleringsmyndigheten for energi (RME). Dersom ansvaret for RMEs virksomhet ligger hos vassdrags- og energidirektøren, vil denne løsningen stå i et anstrengt forhold til kravet om institusjonell uavhengighet. Det vil eksistere en hierarkisk forbindelse mellom vassdrags- og energidirektøren og politiske myndigheter, fordi NVE for øvrig ikke har en uavhengig stilling. Situasjonen kan være sammenlignbar med den EU-domstolen slo ned på i Østerrike-avgjørelsen.
3.5.3 Adgangen til å etablere tverrsektorielle organer
Kravet om organisatorisk selvstendighet gjelder ikke uten unntak. Sektorreguleringene for energi, telekommunikasjon, jernbane, audiovisuelle medietjenester og konkurranse åpner for å samle forvaltningsansvaret for flere sektorer hos ett organ. En adgang til å etablere «tverrsektorielle» eller «multi-dedikerte» organer er riktignok kun forutsatt i AMT-direktivet og jernbanedirektivet. EU-domstolens rettspraksis fra telekomsektoren viser imidlertid at det er tilsvarende adgang i sektorer uten uttrykkelig regulering.
Adgangen til å opprette tverrsektorielle organer kan forklares med at sektorreguleringene reiser likeartede problemstillinger som følge av prosessen med markedsliberalisering. Samling av tilsynsansvaret for flere sektorer hos ett forvaltningsorgan kan gi synergieffekter gjennom samspill mellom fagmiljøene, og det kan legge til rette for mer konsistent reguleringspraksis på de aktuelle markedsområdene. At håndhevelsen av konkurransereglene kan legges til et tverrsektorielt organ, må ses i sammenheng med den nære tilknytningen mellom sektorspesifikke reguleringsregimer og EUs konkurranserett.
Direktivenes institusjonelle krav må etterleves. Jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 2 understreker derfor at det tverrsektorielle organet må oppfylle kravet til uavhengighet. Muligheten til å etablere tverrsektorielle organer gir følgelig ikke adgang til å integrere sektormyndighetene i organer underlagt politisk kontroll. Ettersom et tverrsektorielt organ utøver myndighet i kraft av sektorspesifikke direktiver, vil organet være underlagt flere uavhengighetskrav. I praksis kan det bety at de strengeste uavhengighetskravene slår gjennom. Sektorer med mindre utviklede uavhengighetskrav kan dermed dra nytte av EU-rettens utvikling i andre sektorer. Kommisjonen har omtalt dette som en mulighet for å la enkelte sektorer «benefit from a spill over effect of the sectoral requirements».
3.5.4 Avskaffelse og omorganiseringer
Institusjonell uavhengighet handler også om hvilken adgang statene har til å avskaffe organene eller omorganisere dem. Dette har hittil vært lite aktuelt i norsk rett. Uavhengige forvaltningsorganer har tradisjonelt vært et redskap for Stortinget til å fremme bestemte målsettinger. De har ingen eksistensberettigelse utover dette, og de kan endres eller avskaffes helt. Dette stiller seg annerledes når kravene til uavhengige forvaltningsorganer følger av EØS-forpliktelser. Da kan ikke Stortinget avskaffe organene uten å begå traktatbrudd.
Med andre ord nyter uavhengige forvaltningsorganer av EU-rettslig opphav et avskaffelsesvern. Dette gjelder som hovedregel ikke ved omorganiseringer. Innenfor rammen av de organisatoriske kravene i sekundærlovgivningen kan statene bestemme organenes organisering og foreta endringer når en annen struktur er mer egnet. En medlemsstat står eksempelvis fritt til å benytte seg av adgangen til å fusjonere flere sektormyndigheter til et tverrsektorielt organ.
Uavhengighetskravet kan legge føringer for omorganiseringsprosessen. EU-domstolen har i to saker fra henholdsvis personvernområdet og telekomsektoren klargjort at institusjonelle reformer ikke gir rimelig grunn til å avsette organenes ledelse før åremålets utløp. Tilsynsledelsens mandat skal respekteres. Når sektormyndigheter fusjoneres i et tverrsektorielt organ, må det fastsettes overgangsregler som sikrer at gjeldende mandaters varighet overholdes, selv om det medfører en dyr og ineffektiv omorganisering.
3.6 Personell uavhengighet
3.6.1 Innledning
Personell uavhengighet omhandler begrensninger på politiske myndigheters skjønnsfrihet i spørsmål om utnevnelse og avsettelse av de uavhengige organenes ledelse. Politisk motiverte utnevnelser og avsettelser kan undergrave organenes operative uavhengighet. Regler som motvirker slik politisering, er derfor viktige uavhengighetsgarantier. Dette er tett forbundet med psykologiske forhold: Ledernes overveielser og beslutninger kan influeres av lojalitetsfølelser overfor utnevnelsesmyndigheten eller av frykt for å bli avsatt. Regler om personell uavhengighet går derfor ut på å skape trygge og forutsigbare rammer rundt ledernes stilling, slik at de kan ivareta sine oppgaver på en nøytral og uavhengig måte.
Personell uavhengighet står sentralt i EU-rettslige uavhengighetskrav. Sekundærretten tillater at kompetansen til å utnevne og avsette organenes ledelse legges til politiske organer. EU-domstolen har imidlertid utledet av uavhengighetskravet at kompetansen må «reguleres strengt af loven og skal udøves på grundlag af objektive kriterier, som er klare, afgrænsede og kan efterprøves». Uavhengigheten krever altså regelstyrte utnevnelses- og avsettelsesprosedyrer. Tabellen nedenfor viser at kravet om regelstyring er konkretisert på detaljert vis i rettsaktene; utnevnelsene skal være merittbaserte, og ledelsen skal ha stillingsvern. Disse to aspektene skal nå gjennomgås.
Rettsakt | Krav til merittbaserte utnevnelser | Krav til ledelsens stillingsvern |
---|---|---|
AMT-direktivet | «Medlemsstaterne fastlægger i deres nationale ret betingelserne og procedurerne for udnævnelse og afskedigelse af lederne af nationale tilsynsmyndigheder og -organer eller medlemmerne af det kollegiale organ, der varetager denne ledelsesfunktion, herunder varigheden af mandatet. Procedurerne skal være gennemsigtige, ikkediskriminerende og sikre den nødvendige grad af uafhængighed» (artikkel 30 nr. 5 første og andre punktum). | Kravene i venstre kolonne gjelder også for avsettelse. En tilsynsmyndighets ledelse «kan afskediges, hvis de ikke længere opfylder de betingelser, der kræves for at varetage deres opgaver, som på forhånd er fastlagt på nationalt plan. Enhver beslutning om afskedigelse skal være behørigt begrundet, være genstand for forudgående meddelelse og offentliggøres» (artikkel 30 nr. 5 tredje og fjerde punktum). |
ECN+-direktivet | Medlemmene av konkurransemyndighetenes beslutningsorgan skal «udvælges og ansættes eller udpeges i overensstemmelse med klare og gennemsigtige procedurer, der er fastsat | Medlemmene av konkurransemyndighetenes beslutningsorgan må ikke avskjediges av «årsager relateret til en korrekt varetagelse af deres opgaver». De kan bare avskjediges hvis de «ikke længere opfylder de nødvendige betingelser for at varetage deres opgaver, |
på forhånd i national ret» (artikkel 4 nr. 4). | eller hvis de er blevet fundet skyldige i alvorlige forseelser i henhold til national ret. Betingelserne for varetagelsen af deres opgaver og for, hvad der udgør alvorlige forseelser, fastlægges på forhånd i national ret, idet der tages hensyn til behovet for at sikre effektiv håndhævelse» (artikkel 4 nr. 3). | |
Ekomdirektivet | Tilsynsmyndighetenes ledelse «udnævnes for en periode på mindst tre år blandt personer, som er værdige i almindeligt omdømme, og som har professionel erfaring, på grundlag af fortjeneste, kvalifikationer, viden og erfaring og efter en åben og transparent udvælgelsesprocedure. Medlemsstaterne sikrer kontinuitet i beslutningsprocessen» (artikkel 7 nr. 1). | Tilsynsmyndighetenes ledelse kan kun «afskediges i løbet af deres mandatperiode, hvis de ikke længere opfylder de betingelser for at udøve deres hverv, der er fastlagt i national ret før deres udnævnelse» (artikkel 7 nr. 2). Avskjedigelsesavgjørelsen skal offentliggjøres og den avskjedigede mottar en begrunnelse. Vedkommende kan kreve at begrunnelsen offentliggjøres. Avskjedigelsesavgjørelsen skal kunne prøves for domstolene (artikkel 7 nr. 3). |
Elektrisitetsdirektivet | Reguleringsmyndighetens ledelse skal «udnævnes på grundlag af objektive, gennemsigtige og offentliggjorte kriterier via en uafhængig og upartisk procedure, der sikrer, at ansøgerne har de nødvendige kvalifikationer og den nødvendige erfaring til den relevante stilling i den regulerende myndighed» (artikkel 57 nr. 5 bokstav e). De skal «udnævnes for en fast periode på fem til syv år, der kan forlænges én gang». (artikkel 57 nr. 5 bokstav d) Medlemsstatene sikrer «en passende rotationsordning» for ledelsen. (artikkel 57 nr. 5 andre ledd) | Reguleringsmyndighetens ledelse kan bare «afskediges på grundlag af gældende gennemsigtige kriterier» (artikkel 57 nr. 5 bokstav g). I embetsperioden kan de bare avsettes «hvis de ikke længere opfylder de betingelser, der er fastsat i denne artikel, eller er fundet skyldige i tjenesteforseelse i henhold til national ret» (artikkel 57 nr. 5 andre ledd). |
GDPR | Tilsynsmyndighetenes medlemmer utnevnes etter «en gennemsigtig procedure» av parlamentet, regjeringen, statssjefen eller et uavhengig organ (artikkel 53 nr. 1). Utnevnelsene foretas på grunnlag av «de kvalifikationer, den erfaring og den kompetence, navnlig på området beskyttelse af personoplysninger, der er nødvendige for at varetage dets hverv og udøve dets beføjelser» (artikkel 53 nr. 2). Kriteriene, prosedyren og andre regler for utnevnelse fastsettes i lov (artikkel 54 nr. 1 bokstav b og c). Utnevnelsene skal gjelde for en periode på minst fire år. Hvor mange ganger en person kan gjenutnevnes fastsettes ved lov (artikkel 54 nr. 1 bokstav d og e). | Tilsynsmyndighetenes medlemmer kan kun avskjediges i «tilfælde af alvorligt embedsmisbrug, eller hvis medlemmet ikke længere opfylder betingelserne for at varetage sit hverv» (artikkel 53 nr. 4). |
Jernbanedirektivet | Tilsynsorganet skal «bemandes og forvaltes på en måde der sikrer uafhængighed». Ledelsen utnevnes av «den nationale regering eller det nationale ministerråd eller af en anden offentlig myndighed, som ikke direkte udøver ejerskabsrettigheder over regulerede virksomheder, henhold til klare og gennemskuelige regler, der sikrer deres uafhængighed» (artikkel 55 nr. 3 første ledd). De utvelges i en «gennemsigtig procedure på grundlag af | I tilfelle utnevnelse på permanent grunnlag kan avskjedigelse bare skje «af disciplinære årsager, der ikke vedrører deres beslutningstagning» (artikkel 55 nr. 3 andre ledd). |
deres kvalifikationer, herunder passende kompetence og relevant erfaring, helst inden for jernbaneområdet eller andre netværksindustrier». Utnevnelsene foretas for «en fast periode, som kan forlænges, eller på et permanent grundlag» (artikkel 55 nr. 3 andre ledd). |
3.6.2 Krav til merittbaserte utnevnelser
Krav til merittbaserte utnevnelser setter rammer for medlemsstatenes skjønn i utformingen av kriterier for lederutnevnelser. Felles for alle rettsaktene er en åpen og gjennomsiktig prosess. Fire rettsakter tilføyer at personen skal ha nødvendige kvalifikasjoner, kompetanse og erfaring. Dette utelukker politisk motiverte utnevnelser, for eksempel basert på hvor politisk lojale kandidatene er. Uavhengigheten krever at de best kvalifiserte fagpersonene utnevnes. Kravene til merittbasert utnevnelse har dermed en side til uavhengighetskravets målsetting om effektiv håndhevelse av EU-retten gjennom ekspertise og spesialisering.
ECN+-direktivet og AMT-direktivet foreskriver at utnevnelsesprosessen skal være ikke-diskriminerende og bygge på klare kriterier fastlagt på forhånd i nasjonal rett. Lest i sammenheng med rettsaktenes krav om tilstrekkelige personalressurser gjelder det i praksis et krav om merittbaserte utnevnelser etter disse rettsaktene også. I en avgjørelse fra telekomsektoren har EU-domstolen dessuten indikert at faglig kompetanse er nødvendig selv om rettsakten ikke presiserer det.
Ved gjennomføringen av EØS-rettslige uavhengighetskrav i norsk rett har norske myndigheter valgt å ikke lov- eller forskriftsfeste egne kriterier for utnevnelser til eksempelvis Datatilsynet eller Statens jernbanetilsyn. Kravene til merittbasert utnevnelse anses ivaretatt av kvalifikasjonsprinsippet i statsansatteloven § 3: Den mest kvalifiserte søkeren utnevnes, men det er også adgang til å legge vekt på subjektive forhold som «personlig egnethet». Det kan hevdes at EU-rettens krav er mer rettet inn mot objektive kriterier. Statsansatteloven § 3 bør i så fall fortolkes EØS-konformt i tråd med disse kravene. En mer hensiktsmessig tilnærming er likevel at utnevnelseskriteriene i lov/forskrift reflekterer EU-rettens krav.
Etter sekundærlovgivningen står statene normalt fritt til å velge mellom permanent og åremålsbasert utnevnelse Sześciło påpeker at åremålsutnevnelse antakelig er å foretrekke, slik at nasjonale politikere beholder styringsmuligheten i å erstatte ledelsen ved åremålets utløp. Det er som regel overlatt til statene å bestemme åremålets lengde, om det er adgang til gjenutnevnelse og i så fall hvor mange ganger. Dette kan medføre risiko for at ledelsen blir mottakelig for politiske signaler for å kunne fortsette i stillingen. GDPR og ekomdirektivet stiller minstekrav til åremålets lengde, men kun energisektoren håndterer risikoen ved å fastsette at ledelsen skal utnevnes for en periode på fem til syv år med én gangs forlengelse.
3.6.3 Krav til ledelsens stillingsvern
Rettsaktenes krav til personell uavhengighet inneholder vern mot førtidig avsettelse av ledelsen. Trusselen om å bli fratatt sin stilling kan gjøre tjenestepersonen mer lydhør overfor politisk makt. Stillingsvernet skal gjøre ledelsen mindre utsatt for politisk press, som igjen beskytter organenes operative uavhengighet. Ledelsen skal ikke avsettes som følge av korrekt utførelse av tillagte oppgaver.
Sett rettsaktene under ett har EUs lovgivende organer anerkjent to grunnlag for førtidig avsettelse av organenes ledelse: alvorlig tjenesteforsømmelse og at lederen ikke lenger oppfyller vilkårene i rettsakten eller nasjonal rett for å inneha stillingen.
Tabellen i punkt 3.6.1 viser at avsettelsesgrunnlagene er formulert og kombinert på forskjellig vis i rettsaktene, men flesteparten viser til nasjonal rett. Dette betyr ikke at medlemsstatene står fritt til å bestemme stillingsvernets innhold. Rettsaktene setter rammer for hva nasjonal rett kan gå ut på. Alternativet alvorlig tjenesteforsømmelse (i GDPR: «alvorligt embedsmisbrug») fremstår som en sikkerhetsventil. Innenfor energisektoren nevner Kommisjonen svindel, bestikkelser og partiskhet i utførelsen av vervet som eksempler. Grunnlag for avsettelse etter dette alternativet synes altså å være pliktbrudd med alvorlige konsekvenser for tilliten til organets uavhengighet.
Nasjonal rett kan heller ikke fastsette betingelser for å inneha stillingen som skaper tvil om organenes uavhengighet. EU-domstolen har understreket behovet for objektive kriterier som skaper trygge og forutsigbare rammer rundt ledelsens mandat. Statene kan ikke fastsette betingelser som legger til rette for en politisert avskjedigelsesprosess. For eksempel vil det bryte klart med uavhengighetskravet hvis nasjonal rett gir mulighet for avsettelse dersom beslutningspraksis ikke samsvarer med statens politikk.
Den viktigste funksjonen til rettsaktenes stillingsvern er å forhindre at politiske myndigheter misbruker avsettelseskompetansen til å styre organenes beslutningspraksis i en bestemt retning. I Norge ivaretas dette av reglene om oppsigelse og avskjed i statsansatteloven §§ 20 og 26 samt Grl. § 22 andre ledd for embetsmenn.
3.7 Økonomisk uavhengighet
3.7.1 Innledning
Økonomisk uavhengighet omhandler begrensninger på politiske myndigheters adgang til å bestemme over organenes ressurstilgang og -bruk. Selv om organene er sikret operativ, institusjonell og personell uavhengighet, vil politisk kontroll over ressurstilgangen kunne påvirke organenes adferd. Sekundærlovgivningen inneholder flere krav som skal forhindre dette. I enkelte rettsakter er de treffende omtalt som krav som skal «sikre» eller «beskytte» uavhengigheten.
Tabellen nedenfor viser at kravene til økonomisk uavhengighet ikke er konsekvent gjennomført i alle sektorer, men en overordnet tendens er merkbar: Sekundærlovgivningen synes å fremme en finansieringsmodell der organene har separate budsjetter og innrømmes autonomi i disponeringen av tildelte midler. I tillegg må statene sikre at organene har tilstrekkelige menneskelige og finansielle ressurser til å utføre sine oppgaver effektivt. Sekundærlovgivningens krav til økonomisk uavhengighet består dermed av tre komponenter: separat budsjett, tilstrekkelige ressurser og autonomi i disponeringen. Kravene gjennomgås i det følgende.
Rettsakt | Separat budsjett | Tilstrekkelige ressurser | Autonomi i disponeringen |
---|---|---|---|
AMT-direktivet | Tilsynsmyndighetene «tildeles deres egne årlige budgetter, der skal offentliggøres» (artikkel 30 nr. 4 andre punktum). | Tilsynsmyndighetene skal ha «tilstrækkelige økonomiske og menneskelige ressourcer […] til at varetage deres funktioner effektivt og til at bidrage til ERGA’s166. Forkortelse for «The European Regulators Group for Audiovisual Media Services», se AMT-direktivet artikkel 30b. arbejde» (artikkel 30 nr. 4 første punktum). | N/A |
ECN+-direktivet | N/A | Medlemsstatene sikrer at konkurransemyndighetene «råder over et tilstrækkeligt antal kvalificerede ansatte og tilstrækkelige finansielle, tekniske og teknologiske ressourcer, der er nødvendige for effektivt at kunne varetage deres opgaver og for effektivt at kunne udøve deres beføjelser» (artikkel 5 nr. 1). | Konkurransemyndighetene «indrømmes uafhængighed i anvendelsen af deres tildelte budget til varetagelsen af deres opgaver». Dette kravet berører ikke «nationale budgetregler og -procedurer» (artikkel 5 nr. 3). |
Ekomdirektivet | Tilsynsmyndighetene skal ha «særskilte årsbudgetter» som offentliggjøres (artikkel 9 nr. 1). | Tilsynsmyndighetene skal ha «tilstrækkelige tekniske og økonomiske ressourcer og tilstrækkeligt personale til at udføre de opgaver, som de pålægges» (artikkel 6 nr. 2). De skal også ha «tilstrækkelige økonomiske ressourcer og tilstrækkeligt personale til aktivt at deltage i og bidrage til BEREC167. Forkortelse for «Body of European Regulators for Electronic Communications» – et EU-organ for telekomsektoren som ble opprettet ved forordning (EU) 2018/1971.» (artikkel 9 nr. 3). | Tilsynsmyndighetene «kan gennemføre det tildelte budget i fuld uafhængighed» (artikkel 9 nr. 1). Tilsynsmyndighetenes økonomiske uavhengighet skal «ikke forhindre tilsyn eller kontrol i overensstemmelse med nationale forfatningsretlige bestemmelser. |
Udøves der kontrol over de nationale tilsynsmyndigheders budget, skal det ske på en transparent måde og offentliggøres» (artikkel 9 nr. 2). | |||
Elektrisitetsdirektivet | Reguleringsmyndigheten skal ha «en særskilt årlig budgetbevilling» (artikkel 57 nr. 5 bokstav c). | Reguleringsmyndigheten skal ha «alle de nødvendige menneskelige og finansielle ressourcer til at varetage sine opgaver og udøve sine beføjelser på en effektiv og virkningsfuld måde» (artikkel 57 nr. 5 bokstav b). | Reguleringsmyndigheten skal ha «autonomi i forbindelse med gennemførelsen af det tildelte budget» (artikkel 57 nr. 5 bokstav c). |
GDPR | Medlemsstatene sikrer at den enkelte tilsynsmyndighet «er underlagt finansiel kontrol, som ikke påvirker dens uafhængighed, og at den fører særskilte, offentlige årsbudgetter, der kan være en del af det samlede statsbudget eller nationale budget» (artikkel 52 nr. 6). | Tilsynsmyndighetene skal ha «de nødvendige menneskelige, tekniske og finansielle ressourcer samt lokaler og infrastruktur til effektivt at kunne udføre sine opgaver og udøve sine beføjelser, herunder opgaver og beføjelser vedrørende gensidig bistand samt samarbejde med og deltagelse i Databeskyttelsesrådet»168. EU-organet for personvern, se GDPR artikkel 68. (artikkel 52 nr. 4). | N/A |
Jernbanedirektivet | N/A | «Tilsynsorganet skal have den nødvendige organisatoriske kapacitet med hensyn til menneskelige og materielle ressourcer, som skal stå i forhold til jernbanesektorens betydning i medlemsstaten» (artikkel 56 nr. 5). | N/A |
3.7.2 Krav om separat budsjett
Kravet om separat budsjett innebærer at bevilgningene må offentliggjøres og fremgå av en egen post i statsbudsjettet. Dette skal bidra til at øremerkede midler faktisk går til virksomheten, og ikke brukes av ansvarlig departement til andre formål. Kravet tydeliggjør et skille mellom de uavhengige organene og øvrige statlige myndigheter, og bidrar til å unngå sammenblanding av fellesskapsinteresser og potensielt motstridende nasjonale interesser. Fire av seks rettsakter i mitt materiale oppstiller et slikt krav.
Sekundærlovgivningen inneholder ikke ytterligere krav til budsjettprosedyren. Det betyr at budsjettfastsettelsen reguleres av nasjonal rett. Sekundærlovgivningen understreker at budsjettvedtak ikke skal true uavhengigheten, og organene har ingen status i budsjettforberedelsene. Eksempelvis er det ikke et krav at organene skal kunne fremsette budsjettforslag direkte for parlamentet. At regjeringsapparatet involveres og har føringen i budsjettforberedelsene, er dermed forenelig med EU-rettens uavhengighetskrav. Enkelte rettsakter gir i tillegg statene mulighet til å bestemme at organene skal finansieres på andre måter enn over statsbudsjettet, eksempelvis gjennom pliktige bidrag fra markedsaktørene.
3.7.3 Krav om tilstrekkelige ressurser
Kravet om tilstrekkelige ressurser er gjennomført i alle sektorer i mitt materiale. Kravet innebærer plikt for medlemsstatene til å sikre at organene er tilstrekkelig finansiert og bemannet til å utføre oppgavene. Dette inkluderer deres deltakelse i overnasjonalt forvaltningssamarbeid. Når organene finansieres over statsbudsjettet, etablerer kravet en rettslig ramme for Stortingets utøvelse av bevilgningsmyndigheten. Budsjettvedtakene må innrømme organene ressurser av et «tilstrekkelig» omfang. Dermed etableres en nedre grense for budsjettvedtakene. Ressurskravet skal beskytte mot politisk press; ressurstilgangen kan ikke strupes uansett hvor upopulære avgjørelser organene treffer.
I praksis innrømmes nasjonale myndigheter betydelig skjønn i vurderingen av hva som utgjør «tilstrekkelige» ressurser. Dette underbygges av rettspraksis fra EU-domstolen, som indikerer at det skal en del til for å overprøve nasjonale vurderinger på dette punkt. Den som hevder at ressurskravet er brutt, bør fremvise konkret dokumentasjon på at organet ikke er i stand til å utføre tillagte oppgaver tilfredsstillende. Det kan derfor stilles spørsmål om den praktiske betydningen av kravet ved siden av den alminnelige lojalitetsplikten i TEU artikkel 4 nr. 3 og EØS-avtalen artikkel 3, som allerede er til hinder for at statene «sultefôrer» organer som har til oppgave å håndheve EU-regelverk.
3.7.4 Krav om autonomi i disponeringen av tildelte midler
Krav om «autonomi i forbindelse med gennemførelsen af det tildelte budget» finner vi i sektorene for energi, konkurranse og telekommunikasjon. Direktivene fastslår at det er opp til organene alene å bestemme hvordan tildelte midler skal disponeres. Kravet gjelder overfor både regjeringen og Stortinget, men har i praksis størst betydning for regjeringen og departementenes operasjonalisering av budsjettvedtakene i tildelingsbrev. For eksempel kan ikke tildelingsbrev stille detaljerte prioriteringskrav eller instruere om disponeringen. Kravet har her en side til operativ uavhengighet. Innenfor rammen av mandatet og budsjettvedtakene er det organene som avgjør hvilke formål som skal prioriteres og hvordan midlene fordeles.
I litteraturen regnes dette som den økonomiske uavhengighetens kjerne. Det er noe overraskende at tilsvarende krav ikke fremgår av rettsakten som antas å stille strengest krav til uavhengighet, nemlig GDPR. Kravet til «fuld uafhængighed» i artikkel 52 nr. 1 må imidlertid forutsette en viss budsjettmessig autonomi. Føringer for tilsynsmyndighetenes ressursbruk vil antakelig utgjøre indirekte påvirkning i strid med uavhengighetskravet som utlagt av EU-domstolen. Et eksempel som underbygger dette, er at ESA anså praksisen med føringer for Datatilsynets ressursbruk i departementets tildelingsbrev som uforenelig med uavhengighetskravet. Saken endte uten dom i EFTA-domstolen, idet Norge endret praksisen og begrenset styringen av Datatilsynet.
EU-retten anerkjenner behovet for kontroll med ressursbruken. Etter GDPR artikkel 52 nr. 6 må statene sikre at tilsynsmyndigheten er underlagt «finansiel kontrol, som ikke påvirker dens uafhængighed». Her ligger unektelig en spenning som også er relevant for andre sektorer: Statene må etablere kontrollmekanismer som sikrer rasjonell og forsvarlig ressursbruk, men kontrollen må ikke bli så inngående at uavhengighetskravet trås for nær.
Sekundærlovgivningen klargjør som nevnt at kontroll i form av årlige rapporter om ressursbruken er forenelig med uavhengighetskravet. I tillegg har EU-domstolen avklart at organene kan underlegges medlemsstatenes alminnelige regler om økonomistyring for offentlige myndigheter. Dette gjelder også generelle regler om utgiftsreduksjon i offentlig sektor, såfremt organene kan utføre sine EU-rettslige oppgaver på tilfredsstillende vis. I Norge betyr det at organene blant annet kan underlegges regelverket for økonomistyring i staten.
Uavhengighetskravet kan trås for nær ved målrettede inngrep i budsjettet. Eksempelvis er det neppe forenelig med uavhengighetskravet dersom upopulære avgjørelser sanksjoneres med drastiske budsjettkutt. Selv om kravet til tilstrekkelige ressurser overholdes, er dette antakelig i strid med prinsippet om operativ uavhengighet.
4 Sammenfatning og vurdering
I denne artikkelen har jeg undersøkt kravene til uavhengige forvaltningsorganer i seks EØS-relevante rettsakter. Analysen viser at EU- og EØS-rettens begrep om «uavhengige forvaltningsorganer» er et firedimensjonalt konsept bestående av krav til operativ, institusjonell, personell og økonomisk uavhengighet.
Et fellestrekk ved kravene til operativ uavhengighet er at organene skal kunne utføre sine EU-rettslige oppgaver uten innblanding fra nasjonale politiske myndigheter. Organene kan ikke være underlagt regjeringens instruksjons- og omgjøringsmyndighet, og klageinstansene kan som regel ikke inngå i det regulære forvaltningshierarkiet. Innenfor rammen av de EU-rettslige oppgavene kan heller ikke lov eller forskrift styre organenes avveininger og avgjørelser.
Et fellestrekk ved kravene til institusjonell uavhengighet er at de uavhengige organene som utgangspunkt må være selvstendige. I noen sektorer klargjør rettsaktene og EU-domstolens rettspraksis at organene skal ha egen ledelse med ansvar for forvaltningsvirksomheten, og at øvrige ansatte utelukkende skal være underlagt organets ledelse. Ofte er det likevel adgang til å slå flere sektormyndigheter sammen til uavhengige, tverrsektorielle organer. Et annet fellestrekk er at verken regjeringen eller Stortinget kan avskaffe organene, og at uavhengighetskravene har betydning for omorganiseringer.
Et fellestrekk ved kravene til personell uavhengighet er at nasjonale myndigheter tillates å utnevne og avsette organenes ledelse. Uavhengighetskravene setter imidlertid skranker for politiske myndigheters skjønnsfrihet i denne forbindelse. Utnevnelser skal være merittbaserte og ledelsen gis særskilt stillingsvern. Disse kravene gjør organenes ledelse mindre sårbare for politisk press, og de legger dermed til rette for at ledelsen kan ivareta oppgavene sine nøytralt og uavhengig. I norsk rett ivaretas kravene av reglene i statsansatteloven.
Et fellestrekk ved kravene til økonomisk uavhengighet er at de uavhengige organene kan finansieres over statsbudsjettet. Stortinget fastsetter dermed de økonomiske rammene for organenes virksomhet, men plikter å gi dem tilstrekkelige ressurser, og for noen organer skal tildelingen fremgå av en egen post i statsbudsjettet. I noen sektorer kan heller ikke departementene gi føringer i tildelingsbrevet om bruken av midler. De tre kravene – separat budsjett, tilstrekkelige ressurser og autonomi i disponeringen – er imidlertid ikke konsekvent gjennomført i alle sektorer, og sekundærretten inneholder derfor ulike grader av økonomisk uavhengighet.
Sammenlignet med norsk tradisjon særpreges de EØS-rettslige kravene av at det også kreves uavhengighet fra lovgiver. Grl. § 3 og statsrådets konstitusjonelle ansvar blir ikke ansett å hindre at Stortinget ved lov bestemmer at et forvaltningsorgan skal være uavhengig. Tolkningen er ikke utviklet med sikte på EØS-rettslige uavhengighetskrav, men tilfeller der Stortinget rår fullt ut over spørsmålet om uavhengighet. Slike tilfeller kjennetegnes av at Stortinget alltid kan endre eller oppheve lovvedtakene som ligger til grunn for organenes uavhengighet og myndighet. Norsk rett understreker derfor at uavhengige forvaltningsorganer «alltid [kan] styres gjennom lovgivningen (i lov eller forskrift)». EØS-rettens krav til operativ uavhengighet fra lovgiver innebærer at beskrivelsen ikke er treffende for forvaltningsorganer som utleder uavhengighet (og myndighet) av EØS-avtalen.
EØS-retten forhindrer dermed regjeringen og Stortinget fra å gripe inn dersom et uavhengig forvaltningsorgans beslutningspraksis utvikler seg i politisk uønsket retning. De uavhengige organene foretar faglige vurderinger innenfor forholdsvis detaljerte og sektoravgrensede regelverk. Mangelen på styringsadgang er derfor sjelden problematisk. Utfordringer kan oppstå ved avveiningen av ulike samfunnshensyn, for eksempel fordi et uavhengig organ fatter avgjørelser med uheldige virkninger for andre samfunnsinteresser. I en slik situasjon kan EØS-rettens krav om operativ uavhengighet innebære at politiske myndigheter fratas muligheten til å avstemme sektorspesifikke hensyn mot andre samfunnsinteresser.
Det er ikke dermed sagt at EØS-rettslige uavhengighetskrav går ut over Grunnlovens grenser. EØS-rettens bindinger på Stortingets styringskompetanse er av folkerettslig art. Konstitusjonelt er styringsadgangen i behold, såfremt uavhengighetskravene ikke nedfelles i Grunnloven. Spørsmålet er hvilken betydning folkerettslige bindinger på Stortingets styringskompetanse har for vurderingen av om EØS-rettslige uavhengighetskrav er forenelige med Grl. § 3 og den konstitusjonelle ansvarsstrukturen. Problemstillingen synes ikke å være drøftet i litteraturen, og rettskildematerialet gir ikke klare føringer. Det er av betydning at Stortinget selv velger å binde opp egen styringskompetanse ved å innlemme rettsakter med uavhengighetskrav i EØS-avtalen og gjennomføre dem i norsk rett som lov. Så lenge man er klar over hvilke forvaltningsoppgaver som dermed unndras regjeringens og Stortingets kontroll, vil det være vid adgang til å implementere EØS-rettslige krav til uavhengige forvaltningsorganer. Men både ordlyden i Grl. § 3 og den konstitusjonelle ansvarsstrukturen tilsier at det går en grense for hva stortingsflertallet kan bestemme. Det er derfor viktig at norske myndigheter er seg bevisst de EØS-rettslige uavhengighetskravenes særegenheter og utfordringene som følger med dem.
- 1Artikkelen er en omskrevet versjon av min masteroppgave levert 1. juni 2022. Tusen takk til Christoffer C. Eriksen for dyktig veiledning og gode diskusjoner. Takk også til Marius Emberland og ukjent fagfelle for konstruktive og svært nyttige innspill til artikkelmanuskriptet. Synspunktene i artikkelen gjenspeiler ikke nødvendigvis Energidepartementets syn.
- 2Uavhengighetskrav finnes også i annen EU-lovgivning. Finansmarkedsregelverket er et eksempel, se Åshild Eliassen, «Om uavhengighet og finanstilsyn», MarIus, nr. 574, 2023.
- 3Direktiv 2009/72/EF og direktiv 2009/73/EF.
- 4Se Halvard Haukeland Fredriksen og Gjermund Mathisen, EØS-rett, 4. utgave, Fagbokforlaget 2022, s. 358, om EØS-avtalens homogenitetsprinsipp.
- 5Stéphanie De Somer, Autonomous Public Bodies and the Law: A European Perspective, Edward Elgar Publishing 2017, s. 24. https://doi.org/10.4337/9781785364686.
- 6Christoffer C. Eriksen, «EØS-rettens betydning for norsk forvaltning», i Anders Løvlie, Axel Hodnefjeld og Kristine-Petrine Olthuis (red.), Festskrift Jussbuss 50 år, Jussbuss 2021, s. 109–117, på s. 115.
- 7Direktiv 95/46/EF artikkel 28.
- 8Saskia Lavrijssen og Annetje Ottow, «Independent Supervisory Authorities: A Fragile Concept», Legal Issues of Economic Integration, Vol. 39, No. 4, 2012, s. 419–445, på s. 433. https://doi.org/10.54648/leie2012025.
- 9Christoffer C. Eriksen og Halvard Haukeland Fredriksen, Norges europeiske forvaltningsrett: EØS-avtalens krav til norske forvaltningsorganers organisering og saksbehandling, Universitetsforlaget 2019, s. 14.
- 10Ibid., s. 164.
- 11Hans Petter Graver, Alminnelig forvaltningsrett, 5. utgave, Universitetsforlaget 2019, s. 170.
- 12Ibid. Se også Henrik Bjørnebye, «The impact of the third energy market package on national resource management», MarIus, nr. 482, 2019, s. 228.
- 13Eriksen og Fredriksen (2019), s. 204.
- 14Jf. Grl. § 27 flg.
- 15Eivind Smith, Stat og rett: Artikler i utvalg 1980–2001, Universitetsforlaget 2002, s. 489.
- 16Ibid.
- 17NOU 2019: 5 s. 515.
- 18Inge Lorange Backer, «Uavhengige forvaltningsorganer i Norge», i Iris Nguyen Duy mfl. (red.), Uten sammenligning. Festskrift til Eivind Smith 70 år, Fagbokforlaget 2020, s. 37–54, på s. 39.
- 19NOU 2019: 5 s. 515.
- 20Ibid., s. 510.
- 21Difi-rapport 2017:13 oppgir på side 9 at det per 2017 fantes 117 uavhengige forvaltningsorganer i Norge.
- 22Se utlendingsloven § 76 og pengespilloven § 31.
- 23Smith (2002), s. 558.
- 24NOU 2019: 5 s. 517.
- 25Se GDPR artikkel 57 nr. 1 bokstav a, f og h og forordning (EF) 1/2003 artikkel 5.
- 26Se GDPR artikkel 58 nr. 3 og forordning (EF) nr. 139/2004 om fusjonskontroll.
- 27Lavrijssen og Ottow (2012), s. 422.
- 28De engelske direktivtekstene bruker betegnelsen «national regulatory authority». På dansk bruker jernbanedirektivet betegnelsen «tilsynsorgan», mens ekomdirektivet og AMT-direktivet bruker «tilsynsmyndighed».
- 29De Somer (2017), s. 32–33.
- 30Ibid., s. 34.
- 31Lavrijssen og Ottow (2012), s. 422. Se for eksempel ekomdirektivet artikkel 5 nr. 1 og 29.
- 32Stéphanie De Somer, «The powers of national regulatory authorities as agents of EU law», ERA Forum, Vol. 18, No. 4, 2018, s. 581–595, på s. 587. https://doi.org/10.1007/s12027-017-0487-y.
- 33Ekomdirektivet artikkel 68.
- 34Elektrisitetsdirektivet er hjemlet i Traktaten om Den europeiske unions virkemåte (TEUV) artikkel 194, jernbanedirektivet i TEUV artikkel 91, AMT-direktivet i TEUV artikkel 61, jf. artikkel 53 nr. 1 og ekomdirektivet i TEUV artikkel 114. ECN+-direktivet er hjemlet i TEUV artikkel 103 og 114.
- 35TEUV artikkel 16. Se også artikkel 8 i Den europeiske unions charter om grunnleggende rettigheter (grunnrettighetspakten).
- 36Jf. GDPR artikkel 1 nr. 1 og sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 50.
- 37Direktiv 2009/72/EF fortalepunkt 33, direktiv 2009/73/EF fortalepunkt 29, ECN+-direktivet fortalepunkt 17, ekomdirektivet fortalepunkt 37 og GDPR fortalepunkt 117.
- 38Se nærmere i De Somer (2017), s. 73–79.
- 39Se ekomdirektivet fortalepunkt 37 og Kommisjonen, Interpretative note on directive 2009/72/EC concerning common rules for the internal market in electricity and directive 2009/73/EC concerning common rules for the internal market in natural gas. The Regulatory Authorities, 22. januar 2010, s. 6.
- 40Sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 23–25, og De Somer (2017), s. 79.
- 41De Somer (2017), s. 81.
- 42NOU 2019: 5 s. 517.
- 43Jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 1, elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 4 bokstav a, AMT-direktivet artikkel 30 nr. 1 og ekomdirektivet artikkel 6 nr. 1, jf. artikkel 8 nr. 1. Tilsvarende kan utledes av GDPR artikkel 52 nr. 2 og ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 2 bokstav a
- 44Sak C-718/18, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2021:662, avsnitt 112.
- 45Ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1, jf. artikkel 10, og ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 1. Tilsvarende fremgår av andre rettsakters krav til vertikalt og horisontalt samarbeid, se GDPR artikkel 51 nr. 2, AMT-direktivet artikkel 30a og 30b, jernbanedirektivet artikkel 57 og elektrisitetsdirektivet artikkel 59 nr. 1 bokstav f og g.
- 46Eriksen og Fredriksen (2019), s. 192.
- 47Sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 18.
- 48Sakene C-530/16 Kommisjonen mot Polen, EU:C:2018:430, avsnitt 67 (jernbane), C-378/19, Slovakia, EU:C:2020:462 (energi), avsnitt 32, og C-257/19, Kommisjonen mot Irland, EU:C:2020:541, avsnitt 71 (sjøsikkerhet). Innenfor telekomsektoren er definisjonen sitert i generaladvokatens avgjørelsesforslag i sak C-240/15, EU:C:2016:308, avsnitt 41.
- 49Se GDPR artikkel 52 nr. 1.
- 50TEUV artikkel 16 nr. 2 og grunnrettighetspakten artikkel 8 nr. 3.
- 51Kategoriene er inspirert av, og bygger på, firedelingen av uavhengighetsbegrepet hos Miroslava Scholten, «‘Independent, hence unaccountable’?», Review of European Administrative Law, Vol. 4, No. 1, 2011, s. 5–44, på s. 10–11. https://doi.org/10.7590/REAL_2011_01_02.
- 52Sml. Scholten (2011), s. 22, som bruker betegnelsen «functional independence». Denne termen gjenfinnes også i enkelte rettsakter. For å løsrive begrepsapparatet fra rettsaktene, bruker jeg uttrykket «operativ uavhengighet».
- 53De Somer (2017), s. 11.
- 54Bruken av tabeller til å sammenstille rettsaktenes uavhengighetskrav er inspirert av Dawid Sześciło, «Challenging Administrative Sovereignty: Dimensions of Independence of National Regulatory Authorities Under the EU Law», European Public Law, Vol. 27, No. 1, 2021, s. 191–216, på s. 198–203. https://doi.org/10.54648/euro2021008.
- 55ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 2 bokstav a og b.
- 56Sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 19, 25, 30 og 50.
- 57Ibid., avsnitt 25 og 36.
- 58Ibid., avsnitt 33 og 36. Tolkningen ble stadfestet i sakene C-614/10, Kommisjonen mot Østerrike, EU:C:2012:631 og C-288/12, Kommisjonen mot Ungarn, EU:C:2014:237.
- 59AMT-direktivet artikkel 30 nr. 1 og nr. 2 andre ledd, elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 4 bokstav a og b ii, ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1 og jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 1 og nr. 3 fjerde ledd.
- 60Elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5 bokstav a.
- 61Se jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 1 som stiller krav om uavhengighet «med hensyn til beslutningstagning».
- 62Sak C-378/19, Slovakia, EU:C:2020:462, avsnitt 33 og 51. Avgjørelsen gjaldt forrige elektrisitetsdirektiv 2009/72/EF og gassmarkedsdirektiv 2009/73/EF, men de aktuelle kravene svarer til nåværende elektrisitetsdirektiv.
- 63Ibid., avsnitt 54.
- 64Sak C-718/18, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2021:662, avsnitt 112.
- 65Annetje Ottow, «The Different Levels of Protection of National Supervisors’ Independence in the European Landscape», i Suzanne Comtois og Kars de Graaf (red.), On Judicial and Quasi-Judicial Independence, Eleven International Publishing 2013, s. 139–155, på s. 142.
- 66NOU 2019: 5 s. 517.
- 67Sak C-614/10, Kommisjonen mot Østerrike, EU:C:2012:631, avsnitt 42.
- 68Ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1, elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 4 bokstav b ii, jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 3 fjerde ledd, ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 2 bokstav a, GDPR artikkel 52 nr. 2 og AMT-direktivet artikkel 30 nr. 2 andre ledd.
- 69Elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 4 bokstav b ii.
- 70ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 2 bokstav b.
- 71Elektrisitetsdirektivet fortalepunkt 87.
- 72Slik også Alexander Sæthern, «EU-rettens krav om uavhengig reguleringsmyndighet for energi: En studie i europeiseringen av norsk kraftmarkedsregulering», MarIus, nr. 555, 2022, s. 103.
- 73Kaisa Huhta, «C-718/18 Commission v. Germany: Critical Reflections on the Independence of National Regulatory Authorities in EU Energy Law», European Energy and Environmental Law Review, Vol. 30, No. 6, 2021, s. 255–265, på s. 261. https://doi.org/10.54648/eelr2021025.
- 74Sak C-48/23.
- 75Sml. Emmanuel Cabau ved Kristóf Kovács, «National Regulatory Authorities», i Christopher Jones og William-James Kettlewell (red.), EU Energy Law: The Internal Energy Market: Volume 1, 5. utgave, Claeys & Casteels 2021, s. 265–320, på s. 275.
- 76Saskia Lavrijssen, «Towards a European Principle of Independence: The Ongoing Constitutionalisation of an Independent Energy Regulator», Carbon & Climate Law Review, Vol. 16, No. 1, 2022, s. 25–40, på s. 33. https://doi.org/10.21552/cclr/2022/1/6.
- 77Smith (2002), s. 533–534.
- 78Kommisjonen (2010), s. 7.
- 79Sak C-378/19, Slovakia, EU:C:2020:462, avsnitt 62.
- 80I samme retning Francesco Rizzuto, «The Independence of Regulatory Authorities: Is There Now an Autonomous EU Law Concept of Independence of General Application? (C- 378/19 President of the Slovak Republic)», European Competition and Regulatory Law Review, Vol. 5, No. 1, 2021, s. 64–75, på s. 71. https://doi.org/10.21552/core/2021/1/12.
- 81NOU 2019: 5 s. 518.
- 82Jf. punkt 3.3 og 3.4.2.
- 83TEUV artikkel 288 andre ledd og EØS-avtalen artikkel 7 bokstav a. Se også Sacha Prechal, Rob Widdershoven og Jan H. Jans, «Introduction», i Jan H. Jans, Rob Widdershover og Sacha Prechal (red.), Europeanisation of Public Law, 2. utgave, Europa Law Publishing 2015, s. 3–36, på s. 23.
- 84Prechal mfl. (2015), s. 15. Unntak kan tenkes dersom forordningen selv utpeker det nasjonale organet, se samme verk s. 27.
- 85TEUV artikkel 288 tredje ledd og EØS-avtalen artikkel 7 bokstav b.
- 86Sak C-718/18, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2021:662, avsnitt 114–116.
- 87Ibid., avsnitt 124 og 130.
- 88Sak C-767/19, Kommisjonen mot Belgia, EU:C:2020:984, avsnitt 109–110.
- 89Se sak C-718/18, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2021:662, avsnitt 115 og 130.
- 90Ibid., avsnitt 112, 113 og 130.
- 91Sæthern (2022), s. 102, peker på mulige svakheter ved norsk energilovgivning i lys av avgjørelsene.
- 92Sak C-718/18, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2021:662, avsnitt 133, og sak C-767/19, Kommisjonen mot Belgia, EU:C:2020:984, avsnitt 115.
- 93Sak C-424/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2009:749, avsnitt 78.
- 94Ibid., avsnitt 91.
- 95Sak C-474/08, Kommisjonen mot Belgia, EU:C:2009:681, avsnitt 29–30. Avgjørelsen er kun publisert på fransk, men innholdet er gjengitt i sak C-718/18, avsnitt 106.
- 96Sml. Forslag til avgjørelse av Generaladvokat Poiares Maduro i sak C-424/07, EU:C:2009:252, avsnitt 65.
- 97AMT-direktivet artikkel 30 nr. 3.
- 98Sml. Sześciło (2021), s. 206.
- 99Jernbanedirektivet artikkel 56 nr. 9 og 10.
- 100Ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1, jf. artikkel 31 nr. 1, og elektrisitetsdirektivet artikkel 60 nr. 8.
- 101Sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 32 og 37.
- 102AMT-direktivet artikkel 30 nr. 6.
- 103Ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1, jf. artikkel 31 nr. 1, og jernbanedirektivet artikkel 56 nr. 9.
- 104Sak C-560/15, Europa Way, EU:C:2017:593, avsnitt 56.
- 105Sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 36.
- 106GDPR artikkel 59, elektrisitetsdirektivet artikkel 59 nr. 1 bokstav i, ekomdirektivet artikkel 8 nr. 2 og ECN+-direktivet artikkel 5 nr. 4.
- 107Sak C-614/10, Kommisjonen mot Østerrike, EU:C:2012:631, avsnitt 63.
- 108Ekomdirektivet fortalepunkt 39.
- 109Se elektrisitetsdirektivet fortalepunkt 80, ECN+-direktivet fortalepunkt 22, AMT-direktivet artikkel 30 nr. 2 andre ledd og ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1.
- 110Slik også De Somer (2017), s. 50.
- 111Se sakene C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 43–46, og C-718/18, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2021:662, avsnitt 126–127.
- 112Se punkt 3.6.1 og 3.7.2.
- 113Fredriksen og Mathisen (2022), s. 345.
- 114Sml. Lavrijssen og Ottow (2012), s. 428.
- 115Se eksempelvis sak C-614/10, Kommisjonen mot Østerrike, EU:C:2012:631.
- 116Sak C-518/07, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2010:125, avsnitt 30 og 36. Se punkt 3.4.2 ovenfor.
- 117Sak C-614/10, Kommisjonen mot Østerrike, EU:C:2012:631, avsnitt 42, 43, 52 og 62.
- 118Thomas Zerdick, «Article 52 Independence», i Christopher Kuner, Lee A. Bygrave og Christopher Docksey (red.), The EU General Data Protection Regulation (GDPR): A Commentary, Oxford University Press 2020, s. 873–883, på s. 882. https://doi.org/10.1093/oso/9780198826491.003.0093.
- 119Jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 1, elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 4 bokstav a og AMT-direktivet artikkel 30 nr. 1.
- 120Jf. punkt 1.2.
- 121Sakene C-555/10, Kommisjonen mot Østerrike, EU:C:2013:115, avsnitt 59, C-556/10, Kommisjonen mot Tyskland, EU:C:2013:116, avsnitt 55, og C-625/10, Kommisjonen mot Frankrike, EU:C:2013:243, avsnitt 51. Se også engelsk versjon av sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 32, der termen «separate legal identity» brukes.
- 122Sak C-530/16, Kommisjonen mot Polen, EU:C:2018:430, avsnitt 75.
- 123Sześciło (2021), s. 204.
- 124Sak C-257/19, Kommisjonen mot Irland, EU:C:2020:541, avsnitt 75, 77 og 79.
- 125Jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 1 og nr. 3 fjerde ledd.
- 126Ekomdirektivet artikkel 8 nr. 1.
- 127Se eksempelvis personopplysningsloven § 20.
- 128Energiloven § 2-3 og forskrift om nettregulering og energimarkedet (NEM) § 2-1.
- 129ESA har bedt om ytterligere informasjon om hvordan reglene sikrer reguleringsmyndighetens uavhengighet, se Request for Information concerning Directives 2009/72 and 2009/73’s provisions related to national regulatory authorities for Norway, Case No 84737, 16. oktober 2020. Sæthern (2022), s. 73, konkluderer med at loven ikke oppfyller direktivenes krav.
- 130Dawis Sześciło, «The concept of independence of regulatory authorities under EU law», i Robert Grzeszczak (red.), Economic Freedom and Market Regulation: In Search of Proper Balance, Nomos 2020, s. 25–40, på s. 35–36.
- 131AMT-direktivet artikkel 30 nr. 1 og jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 2.
- 132Sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 36.
- 133Jf. punkt 3.1.
- 134Sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 36.
- 135SWD(2014) 231 final s. 11.
- 136Scholten (2011), s. 12.
- 137Jan Fridthjof Bernt og Ørnulf Rasmussen, Frihagens forvaltningsrett. Bind 1, 2. utgave, Fagbokforlaget 2010, s. 20–21.
- 138Sak C-288/12, Kommisjonen mot Ungarn, EU:C:2014:237, avsnitt 59 og sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 47.
- 139Sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 52.
- 140Scholten (2011), s. 15.
- 141GDPR artikkel 53 nr. 1 og jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 3. Se også sak C-378/19, Slovakia, EU:C:2020:462, avsnitt 39.
- 142Sak C-530/16, Kommisjonen mot Polen, EU:C:2018:430, avsnitt 86, og C-378/19, Slovakia, EU:C:2020:462, avsnitt 35.
- 143GDPR artikkel 53 nr. 2, jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 3 andre ledd, ekomdirektivet artikkel 7 nr. 1 og elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5 bokstav e.
- 144Se punkt 3.2.
- 145ECN+-direktivet artikkel 4 nr. 4 og AMT-direktivet artikkel 30 nr. 5 første og andre punktum.
- 146Se punkt 3.7.3.
- 147Sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 37.
- 148Personopplysningsloven § 20 og jernbaneloven § 11 a.
- 149Prop. 56 LS (2017–2018) s. 155.
- 150Prop. 94 L (2016–2017) s. 203.
- 151Jf. Rt. 2000 s. 1811 (Finanger), på s. 1826–1831.
- 152Sæthern (2022), s. 127.
- 153Se eksempelvis jernbanedirektivet artikkel 55 nr. 3 andre ledd.
- 154Sześciło (2021), s. 209.
- 155GDPR artikkel 54 nr.1 bokstav d og ekomdirektivet artikkel 7 nr. 1.
- 156Elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5 første ledd bokstav d.
- 157Jf. ECN+-direktivets artikkel 4 nr. 3 første punktum.
- 158GDPR artikkel 53 nr. 4.
- 159Kommisjonen (2010), s. 11.
- 160Sæthern (2022), s. 129.
- 161Ekomdirektivet fortalepunkt 37.
- 162Sak C-288/12, Kommisjonen mot Ungarn, EU:C:2014:237, avsnitt 54 og 61, og sak C-424/15, Garai, EU:C:2016:780, avsnitt 47 og 52.
- 163Sześciło (2021), s. 209.
- 164Sml. Scholten (2011), s. 19.
- 165Jernbanedirektivet fortalepunkt 77 og elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5.
- 166Forkortelse for «The European Regulators Group for Audiovisual Media Services», se AMT-direktivet artikkel 30b.
- 167Forkortelse for «Body of European Regulators for Electronic Communications» – et EU-organ for telekomsektoren som ble opprettet ved forordning (EU) 2018/1971.
- 168EU-organet for personvern, se GDPR artikkel 68.
- 169Dette fremgår klarest av GDPR artikkel 52 nr. 6.
- 170AMT-direktivet artikkel 30 nr. 4 andre punktum, elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5 bokstav c, ekomdirektivet artikkel 9 nr. 1 og GDPR artikkel 52 nr. 6.
- 171Dette understrekes i ECN+-direktivet artikkel 5 nr. 3.
- 172Elektrisitetsdirektivet fortalepunkt 80.
- 173Sześciło (2020), s. 37.
- 174Kommisjonen (2010), s. 10, kan forstås som at regjeringens involvering i budsjettforberedelsene må begrenses. En slik tolkning har imidlertid ikke støtte i rettsaktenes ordlyd, se Sześciło (2021), s. 211–212.
- 175ECN+-direktivet fortalepunkt 26, ekomdirektivet fortalepunkt 53 og jernbanedirektivet fortalepunkt 77. Kommisjonen (2010), s. 9, tolker energidirektivene tilsvarende.
- 176AMT-direktivet artikkel 30 nr. 4 første punktum, elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5 bokstav b, jernbanedirektivet artikkel 56 nr. 5, ECN+-direktivet artikkel 5 nr. 1, GDPR artikkel 52 nr. 4 og ekomdirektivet artikkel 6 nr. 2.
- 177Se ekomdirektivet artikkel 9 nr. 3, GDPR artikkel 52 nr. 4, ECN+-direktivet artikkel 5 nr. 2 og AMT-direktivet artikkel 30 nr. 4.
- 178Sak C-240/15, ISTAT, EU:C:2016:608, avsnitt 40.
- 179Eriksen og Fredriksen (2019), s. 177.
- 180Elektrisitetsdirektivet artikkel 57 nr. 5 bokstav c. Kravet er noe annerledes formulert i ECN+-direktivet artikkel 5 nr. 3 og ekomdirektivet artikkel 9 nr. 1.
- 181Se punkt 3.4.3.
- 182Scholten (2011), s. 21.
- 183Se punkt 3.4.2.
- 184Letter of formal notice to Norway concerning the incorrect implementation of the Data Protection Directive as regards the independence of the supervisory authority, Case No 77105, 6. april 2016.
- 185Closing an own initiative case arising from an alleged failure by Norway to comply with Directive 95/46/EC, Case No 77105, 2. april 2019. Se også Prop. 56 LS (2017–2018) s. 154.
- 186Se punkt 3.4.5.
- 187Sak C-240/15, ISTAT, EU:C:2016:608, avsnitt 36–38. Se også ekomdirektivet artikkel 9 nr. 2.
- 188Ibid., avsnitt 39.
- 189De Somer (2017), s. 69–70.
- 190Sml. Sześciło (2021), s. 214.
- 191NOU 2019: 5 s. 528.
- 192Jf. Grl. § 26 andre ledd og EØS-avtalen artikkel 103.