Veien til et utslipp i en fjord i krise
For ammunisjon til et land i krise
Jurist og ph.d. fra Universitetet i Oslo
Master of Laws innen EU-rett og internasjonal rett fra University of Durham, og førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
gunnhild.storbekkronning.solli@nmbu.noPublisert 02.12.2024, Kritisk juss 2024/2-4, Årgang 50, side 127-141
Ammunisjonsfabrikken Chemring Nobel fikk i februar 2024 tillatelse til å femdoble utslippet sitt av nitrogen til Oslofjorden. Nitrogenforurensning er en av årsakene til at Oslofjorden er i svært dårlig miljømessig forfatning. Økte utslipp er i strid med regjeringens overordnede strategi for en rik og ren Oslofjord, så på hvilket grunnlag ble tillatelsen gitt? For å tillate utslippet måtte all EØS-rettslig og norsk internrettslig lovgivning for beskyttelse av miljøet settes til side gjennom unntak som eksisterte og unntak som ble vedtatt for å gjøre utslippet lovlig. Artikkelen redegjør for regelverket som forbyr utslipp, og unntaksbestemmelsene, og det stilles kritiske spørsmål til prosessen og konsekvensen av å fravike handlingsplanen.
In February 2024, the Chemring Nobel munitions factory received permission to increase its nitrogen emissions to the Oslofjord fivefold. Nitrogen pollution is one of the reasons why the Oslofjord is in very poor environmental condition. Increased emissions are contrary to the Government’s overall strategy for a rich and clean Oslofjord, so on what basis was the permit granted? In order to permit the discharge, all EEA and Norwegian domestic legislation for the protection of the environment had to be set aside through exemptions that partly already existed and partly exceptions that were adopted to make the discharge legal. The article describes the regulations that prohibit emissions and the exemption provisions, and critical questions are asked about the process and the consequences of deviating from the Government’s strategic plan for the fjord.
Nøkkelord
- vannforskriften ,
- vanndirektivet ,
- forurensningsloven ,
- Oslofjorden ,
- EØS-avtalen
Keywords
- The Water Regulations ,
- the Water Framework Directive ,
- the Pollution Control Act ,
- the Oslofjord ,
- the EEA Agreement
1 Ouverture – en overraskende utslippstillatelse
Den 23. februar 2024 kunngjorde Klima- og miljødepartementet endringer i utslippstillatelsen til det britiske aksjeselskapet Chemring Nobels virksomhet ved ammunisjonsfabrikken på Sætre, i Asker kommune. Endringen åpnet blant annet for en femdobling av nitrogenutslippet fra fabrikken til Oslofjorden, stikk i strid med et langvarig, omfattende og kostnadskrevende arbeid for å redusere slike utslipp i hele Oslofjord-regionen. Den endrede utslippstillatelsen nullet ut den nitrogenbesparelsen Oslo kommune hadde oppnådd for Oslofjorden ved å investere i et nytt renseanlegg på Nedre Bekkelaget til 2,1 milliarder kroner.
Utgangspunktet er at det er forbudt å øke utslippene av nitrogen og andre miljøskadelige stoffer i naturen. Dessuten er det vedtatt særlige bestemmelser på europeisk nivå som skal hindre økt forurensning i vann og vassdrag, og på nasjonalt og regionalt nivå er det besluttet tiltak som skal hindre økt forurensing av Oslofjorden.
I det følgende gis en kort oversikt over hvorfor økte nitrogenutslipp er spesielt skadelig for Oslofjorden og for tiltak iverksatt for å sikre at blant annet nitrogenforurensing reduseres (punkt 2). Deretter skisseres sentrale elementer i behandlingen av søknaden om endret utslippstillatelse (punkt 3), før det redegjøres for hvordan det på tross av bestemmelser på europeisk, nasjonalt og regionalt nivå likevel var mulig å gi en tillatelse med et innhold som medførte økt forurensning (punkt 4). Som jeg kommer tilbake til, forutsatte tillatelsen til økt forurensing at departementet anvendte særlige unntaksbestemmelser både i forurensningsforskriften og vannforskriften, i tillegg til en helt ekstraordinær unntaksbestemmelse i EØS-avtalen artikkel 123 om unntak for tiltak som Norge anser som vesentlig for sin sikkerhet ved «alvorlig internasjonal spenning som innebærer en fare for krig». Til slutt diskuterer jeg hvilke virkninger den ekstraordinære utslippstillatelsen som ble gitt, kan ha for den helhetlige vannforvaltningen av Oslofjorden (punkt 5).
2 Økt nitrogentilførsel er en kjent trussel mot Oslofjorden
Grunnstoffet nitrogen er en fargeløs og luktfri gass som er hovedkomponenten i luft, og som alle organismer er avhengige av. Nitrogen benyttes til en rekke industrielle formål, blant annet i kunstgjødsel, som følge av at planter ikke kan ta opp nitrogen fra luften. Nitrogenutslippene i Oslofjorden kommer særlig fra kloakk- og avløpssystem, avrenning fra jordbruket og industriutslipp.
Det er ingen tvil om at nitrogentilførsel har negative konsekvenser for tilstanden i Oslofjorden. Mer nitrogen fører til økt algevekst (såkalt lurv) og mindre oksygenrikt vann, som igjen fører til nedgang i og dårligere kvalitet for naturlig plante- og dyreliv. Overgjødsling er ett av flere problemer i Oslofjorden, ved siden av klimaendringer, miljøgifter, overfiske og fysiske inngrep som utbygging av landareal og undersjøisk sprengning. Det samlede utfordringsbildet gjør at forskere advarer om at hele økosystemet i Oslofjorden kan kollapse hvis ikke tiltak settes i verk.
Oslofjorden strekker seg 120 kilometer fra Færder i sør til innerst i Bunnefjorden i nord. Historisk sett har den vært fiskerik med mye liv, og fjorden har vært mye brukt til trafikk og rekreasjon. Over lang tid har den vært negativt påvirket av menneskelig aktivitet. Den miljømessige tilstanden i fjorden varierer etter ulike miljøparametere og geografi. Generelt sett er tilstanden bedre i de ytre delene av Oslofjorden, og den geografiske utforming med terskel i Drøbaksundet gjør at det er begrenset utskifting av vann i indre Oslofjord. Ytterst i fjorden er det nasjonalparker på hver side – Færder nasjonalpark og Ytre Hvaler nasjonalpark, og det er også flere verneområder i Oslofjorden.
Vannforvaltningen i fjorden er utfordrende, fordi eventuelle tiltak må settes i verk i et stort geografisk område med mange aktører – nedbørsfeltet til Oslofjorden dekker 118 kommuner og 6 fylker. Raskt voksende befolkning legger ytterligere press på avløpssystemer langs fjorden – befolkningen i nedbørområdet har doblet seg siden 90-tallet til nå 2,8 millioner mennesker, og vil fortsette å øke.
På grunn av tilstanden i Oslofjorden anmodet Stortinget regjeringen 5. april 2018 om å legge frem en helhetlig plan for fjorden, med det mål at fjorden skal oppnå god miljøtilstand, restaurere viktige naturverdier, fremme et aktivt friluftsliv og beholde sitt biologiske mangfold. «Oslofjorden trenger hjelp» er første setning i fagrapporten som inngår som en del av kunnskapsgrunnlaget for tiltaksplanen. Stortinget ble overlevert tiltaksplanen i mars 2021, og Miljødirektoratet har ansvaret for å gjennomføre deler av tiltakene og koordinere felles innsats fra ulike aktører.
3 Veien til en utslippstillatelse
Klima- og miljødepartementets endrede utslippstillatelse er et politisk produkt: Saken ble løftet fra direktorat til departement som første instans, og Forsvarsdepartementet leverte et støtteskriv til søknaden om utslipp.
Søkeren var det britisk eide aksjeselskapet Chemring Nobel som produserer sprengstoffkjemikalier til forsvarsformål, og søknaden var begrunnet med at det er behov for økt produksjon for å etterfylle ammunisjonslagrene i Norge, EU og NATO etter Russlands invasjon av Ukraina.
Tillatelsen gjaldt utslipp av nitrogen, kjemisk oksygenforbruk og suspendert stoff til vann, og utslippsgrensen for nitrogen ble økt fra 41 tonn i året til 200 tonn i året. Det ble lagt til grunn at ammunisjonsproduksjonen er samfunnskritisk virksomhet, og at det per i dag ikke finnes tekniske løsninger som på kort sikt kunne bringe utslippet under den lovlige konsentrasjonsgrensen. Utslippstillatelsen er gitt midlertidig, med en uttalt forventning om at bedriften reduserer utslippet til under standardiserte utslippsgrenser så snart som mulig.
Vedtaket vakte stor oppsikt, og da særlig hos aktører involvert i arbeidet med den helhetlige tiltaksplanen for Oslofjorden. Disse var ikke varslet før kunngjøringen, og departementet mottok klager fra bl.a. kommuner, fylkeskommuner og naturvernorganisasjoner. Klagene var i hovedsak begrunnet i at utslippet strider mot den omforente innsatsen for å bedre miljøsituasjonen i Oslofjorden, og at det er foretatt og foretas milliardinvesteringer i renseanlegg som belastes innbyggerne gjennom kommunale avløpsgebyrer.
Noen uker etter departementets vedtak sendte Chemring Nobel et brev til departementet om at de «i lys av reaksjoner fra ulike hold, ønsker […] å bidra med utfyllende informasjon om forventede reelle utslipp og planer for reduksjon av utslippene». Selskapet oppga justerte anslag for reelle utslipp, som maksimalt ville utgjøre 114 tonn, dvs. nesten halvparten av det departementets vedtak åpnet for. Samtidig ble det oppgitt at selskapet hadde besluttet å investere i to renseanlegg og vurderte å koble seg på det kommunale renseanlegget som var under utbygging, og at begge disse prosessene var avhengig av kommunale avklaringer fra Asker kommune.
Denne utviklingen førte til at Klima- og miljødepartementet søkte faglige råd fra Miljødirektoratet, som fikk i oppdrag å vurdere både de nye opplysningene fra bedriften og klagene på tillatelsen. Miljødirektoratet anbefalte i brev til departementet 8. mai 2024 å endre utslippstillatelsen med nedjusterte grenseverdier for utslipp, utredningskrav om alternativer til utslipp og økt overvåkningsfrekvens. Direktoratet la til grunn at renseanlegg for nitrogen vil være på plass i 2027, og at etter dette vil konsentrasjonsgrenser være i tråd med industriutslippsdirektivet.
Klima- og miljødepartementet har per august 2024 ikke truffet nytt vedtak i saken, slik at tillatelsen fra februar 2024 fortsatt gjelder.
Etter utslippstillatelsen – 15. mars 2024 – ble det kjent at tre norske bedrifter fikk milliardstøtte gjennom det europeiske ASAP-programmet (Act in Support of Ammunition Production) for å styrke produksjonskapasiteten for ammunisjon og missiler til støtte for donasjoner til Ukraina og etterfylling av egne lager. Chemring Nobel mottok til sammen 148 mill. euro, hvorav 428 millioner kroner fra Norge.
4 Er det rettslig adgang til å tillate økt nitrogenutslipp fra Chemring Nobel?
4.1 Introduksjon
Svaret på spørsmålet stilt i overskriften er at denne type utslipp i utgangspunktet er forbudt etter gjeldende regler for forurensning og vern av miljøet. I det følgende gjøres det kort rede for regelverket og hvordan det likevel var mulig å gi en tillatelse med et slikt innhold i denne saken.
Utslippet er forbudt etter både internrettslig norsk regelverk og etter regelverk inntatt som en del av EØS-avtalen og gjennomført i Norge. En tillatelse må derfor forankres i begge regelsystemer.
4.2 Forurensningsloven
Utslippstillatelsen er gitt etter forurensningsloven § 11, hvor det kan gis tillatelse til forurensning som ellers er forbudt etter forurensningslovens § 7. Chemring Nobels virksomhet er omfattet av industriutslippsdirektivet (IED) 2010/75/EU, som hovedsaklig er gjennomført i forurensningsforskriften kapittel 36. Utslippstillatelsen må tilfredsstille krav til innhold og utforming som følger av forskriftens kapittel 36. Det innebærer at alle hensiktsmessige tiltak må treffes for å forebygge forurensning, at det ikke skal forårsakes vesentlig forurensningsskade, og at utslippsgrenseverdien i utslippstillatelsen ikke skal være over nivåer i de bindende utslippsgrenser (BAT-AEL) til vann som følger av forurensningsforskriftens vedlegg II.
Departementet la til grunn at Chemring Nobels utslipp allerede før den nye tillatelsen ble gitt, oversteg BAT-AEL-grensene, og de omsøkte verdiene lå «vesentlig høyere enn de utslippsgrenseverdiene som følger av nåværende tillatelse og av BAT-AEL». Det ble videre lagt til grunn at det finnes tekniske løsninger for å redusere utslippet, men ikke på kort sikt, ved økt produksjon for å etterfylle ammunisjonslagrene i Europa, noe som ble ansett som samfunnskritisk virksomhet. Departementet gjorde derfor et «midlertidig unntak fra kravene i forurensningsforskriften» i medhold av den generelle unntaksbestemmelsen i forskriftens § 41–4.
Med dette ble alle krav for å hindre skadelig forurensning satt til side. Det gjaldt også prosessuelle reguleringer, bl.a. om varsling og rett til forhåndsuttalelse før vedtak treffes etter § 36–6 til § 36–9, noe flere av klageinstansene senere reagerte på. Spørsmål om varsling ble ikke vurdert i vedtaket fra departementet, men Miljødirektoratet antok at unnlatelsen skyldtes at departementet mente at tungtveiende samfunnsinteresser gjorde at det hastet med å gi tillatelse, jf. forurensingsforskriftens § 36–9 andre ledd bokstav a.
4.3 Vannforskriften
Utslippene fra Chemring Nobels fabrikk går rett i Oslofjorden, og vannforskriften får derfor anvendelse. Vannforskriften gjennomfører vanndirektivet 2000/60/EF med tilhørende underdirektiver. Til forskjell fra forurensningslovens tradisjonelle regulering av punktutslipp representerer vannforskriften en mer moderne form for miljørettslig regulering, ved at det stilles krav om at resipienten – miljøet – ikke skal påvirkes negativt av utslipp.
Etter vannforskriften § 4 skal tilstanden i Oslofjorden beskyttes mot forringelse og bedres med sikte på at vannforekomstene skal ha minst «god» økologisk og kjemisk tilstand i samsvar med klassifiseringen i vedleggene til forskriften. I utgangspunktet kan det derfor ikke gis tillatelse til tiltak som kan føre til at miljømålet i berørte vannforekomster ikke nås eller at tilstanden forringes. Mulige unntak er uttømmende regulert i vanndirektivets artikkel 4 og vannforskriftens §§ 8–12, men som vi skal se i punkt 4.4, er et generelt unntak i EØS-avtalen anvendt i denne saken.
Nitrogenforhold er et av kvalitetselementene som vurderes under økologisk tilstand. Den totale økologiske miljøtilstanden for Oslofjorden vurderes som «moderat», dvs. dårligere status enn miljømålet «god» økologisk tilstand, og tiltak må derfor settes i verk etter vannforskriften for å oppnå «god» eller bedre miljøstatus. I vedtaket la departementet til grunn at det omsøkte økte utslippet av nitrogen kunne endre status for kvalitetselementet nitrogen i vannforekomsten Oslofjorden fra «god» til «moderat». Videre viste departementet til Miljødirektoratets vurdering av at økt utslipp av nitrogen, kjemisk oksygenforbruk (KOF) og suspendert stoff vil kunne bidra til å forringe den økologiske tilstanden i Oslofjorden. Både departementet og direktoratet la til grunn at et økt utslipp sannsynligvis vil medføre negative miljøeffekter i Oslofjorden. Kjemisk tilstand er allerede klassifisert som dårlig i Oslofjorden.
Forringelse innen økologisk status til mindre enn «god», som utslippet vil kunne innebære, er i strid med forbudet i vannforskriften og vanndirektivet. Det ble også lagt til grunn av departementet og direktoratet, i henholdsvis utslippstillatelsen og brevet 8. mai 2024. Departementet konkluderte med at utslippene ikke er forenelig med vannforskriftens miljømål. Utslippet vil kunne bidra til å sette vannforskriftens mål om måloppnåelse innen 2033 for vannforekomsten Oslofjorden i spill.
Om unntak i dette tilfellet er mulig etter vannforskriften eller vanndirektivet, ble ikke vurdert av departementet, fordi det generelle sikkerhetsunntaket i EØS-avtalens artikkel 123 ble anvendt, se nærmere i punkt 4.4 nedenfor. Men uavhengig av unntaket etter EØS-avtalen gjelder fortsatt kravene i vannforskriften som en del av norsk rett. For at utslippet skulle bli lovlig også etter vannforskriften, ble forskriften endret kun 9 dager før tillatelsen ble gitt, ved tilføyelse av § 33 a: «Forskriften gjelder ikke for tiltak som kan unntas etter EØS-avtalen artikkel 123.» Det er uvanlig i norsk rett at det gis generelle reguleringer for ett spesifikt tilfelle – en lex Chemring Nobel. Det er også uvanlig at forskriftsendringer ikke sendes på høring, da høring av forskrifter som et utgangspunkt er påbudt etter forvaltningsloven § 37 andre ledd. Departementet har senere opplyst at det ikke var praktisk gjennomførbart å sende endringsforslaget på høring, jf. forvaltningsloven § 37 fjerde ledd bokstav a. Dette er imidlertid en veldig snever unntaksbestemmelse, og ved behov for rask forskriftsendring bør krav til høring likevel opprettholdes ved korte høringsfrister eller høring etter vedtakelsen. Forskriftsendringen var også uvanlig i den forstand at endringen trådte i kraft umiddelbart to dager før kunngjøringen, hvilket understreker departementets behov for rask saksbehandling. Hvorfor saken hastet så, er vanskelig å forstå ut fra selskapets søknad alene. Chemring Nobels produksjonsestimater i søknaden om utslippstillatelse tilsa at estimert utslipp av nitrogen i 2024 ville ligge under/innenfor dagjeldende utslippstillatelse, og at produksjonen var forventet å øke over utslippsgrensen først i 2025/2026.
4.4 Unntak etter EØS-avtalen
EØS-avtalens artikkel 123 gir avtalepartene mulighet for å treffe «tiltak» ut fra sikkerhetsmessige forhold uten hinder av bestemmelsene i avtalen. Staten kan etter bokstav c treffe tiltak i tilfeller av 1) alvorlig indre uro som truer den offentlige orden, 2) krigstid eller ved alvorlig internasjonal spenning som innebærer en fare for krig, eller 3) for å oppfylle forpliktelser den har påtatt seg med sikte på å opprettholde fred og internasjonal sikkerhet. I denne saken ble det andre alternativet i artikkel 123 bokstav c anvendt – en alvorlig internasjonal spenning som innebærer fare for krig.
Spørsmålet er om det rettslig sett er adgang til å sette all miljørettslig lovgivning etter EØS-avtalen til side i medhold av den generelle unntaksbestemmelsen i EØS-avtalens 123. Det forutsetter for det første at ammunisjonsproduksjon i Norge for å bidra til krigen i Ukraina er av vesentlig interesse for norsk sikkerhet, og for det andre at utslipp av nitrogen fra ammunisjonsfabrikken på Sætre for å øke ammunisjonsproduksjon oppfyller Norges forpliktelser «med sikte på å opprettholde fred og internasjonal sikkerhet».
Artikkel 123 har opphav i EFTAs tidligere frihandelsavtale med EF (EU). Få norske rettskilder kaster lys over innholdet i bestemmelsen, men den har klare likhetstrekk med Traktaten om Den europeiske unions virkemåte (TEUV), slik at særlig praksis fra EU-domstolen kan bidra til å fortolke den.
Det er lagt til grunn at unntaksbestemmelsen i tråd med ordlyden skal forstås snevert, og at den kun kan brukes i «exceptional and clearly defined cases». I vurderingen av dette spørsmålet vil imidlertid norske myndigheter gis en vid skjønnsmargin ved vurderingen av hvorvidt de vage og politisk betonte materielle vilkårene i artikkel 123 er innfridd. Regjeringen har tidligere gitt eksplisitt uttrykk for at vilkåret i artikkel 123 bokstav c kan brukes for å oppfylle avtaler Norge har inngått, eksempelvis ved at Norge er medlem i FN og NATO, eller forpliktelser Norge har påtatt seg i tilknytning til bilateralt samarbeid med nære allierte. Stortingets og regjeringens vurdering av norske sikkerhetsinteresser i støtte til krigen i Ukraina er ubestridt, og ammunisjonsproduksjon til krigen i Ukraina er relevant i EØS-samarbeidet, noe som følger direkte av Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2023/1525 om støtte til ammunisjonsproduksjon (ASAP). I denne konkrete saken har ingen av klageinstansene betvilt vurderingen til Forsvarsdepartementet om at krigen i Ukraina gjør at Norge er i en situasjon hvor artikkel 123 er anvendelig ut fra sikkerhetssituasjonen alene.
Spørsmålet er likevel hvilke tiltak som kan gjøres i medhold av artikkel 123. Tiltaket her er å gi utslippstillatelse som medfører forurensning i strid med EØS-regelverk, men ordlyden i artikkelen er vid nok til å omfatte unnlatelser av å oppfylle gjennomføringsforpliktelser. Kan den likevel anvendes for unntak fra miljørettslige regler når utslipp er en følge av produksjon av forsvarsmateriell eller er «tiltak» begrenset til f.eks. anskaffelsen? Det er ikke presisert i ordlyden hvilke bestemmelser etter EØS-avtalen som medlemsstatene kan tilsidesette ved å påberope artikkel 123. Bestemmelsen er ut fra plassering og innhold å forstå som et generelt unntak fra EØS-avtalen som sådan, og særlig regelverket knyttet til det indre marked.
EU-domstolen er imidlertid klar på at selv om medlemsstatene kan gjøre unntak fra materielle bestemmelser i avtalen, kan ikke slike avgjørelser treffes fullstendig utenfor fellesskapsrettens anvendelsesområde. Generelle prinsipper vil fremdeles gjelde. Særlig sentralt er forholdsmessighetsprinsippet, og unntak må «remain within the limits of what is appropriate and necessary in order to achieve the aim in view». Det innebærer at unntaket må ha betydning for sikkerhetssituasjonen.
I fortalen til rådsforordning (EU) 2023/1525 om støtte til ammunisjonsproduksjon (ASAP) punkt 32 oppfordres medlemsstatene sågar til å anvende forsvarsrelaterte unntak fra nasjonal rett og EU-rett for å fremme forordningens formål om å øke ammunisjonsproduksjonen til Ukraina. Det nevnes spesifikt å ha innvirkning for rettsregler om miljø, helse og sikkerhet, og at medlemslandene må forhindre produksjonsbarrierer. Samtidig poengteres at «[a]ny such action, whether at Union, regional, or national level, should not compromise the environment, health and safety». At situasjonen i Ukraina kan tilsi økte utslipp også etter industriutslippsdirektivet, følger av forslaget til nytt direktiv, hvor parlamentet presiserte at økte utslipp i så fall må være midlertidige, og at miljøet må være gitt forsvarlig beskyttelse («ensuring the overall protection of the environment»).
Ut fra dette må det legges til grunn at artikkel 123 kan anvendes for å unnta miljørettslige regelverk etter EØS-avtalen for å øke ammunisjonsproduksjon til Ukraina, men under forutsetning av at kravet til forholdsmessighet må være oppfylt. I dette ligger at utslippet må være nødvendig for å øke produksjonskapasiteten, at verdien av ammunisjonsproduksjonen må overstige verdien av skadene utslippet fører med seg, og at utslippet ikke skal overstige tidsmessig eller mengdemessig det som er nødvendig for å nå målet. Kravet forutsetter at norske myndigheter må følge med på behovet for unntak og utslippssituasjonen (herunder utvikling av bedre renseteknologi) for stadig å påberope unntaket. En vurdering av proporsjonalitet burde også omfatte alternative produksjonssteder.
4.5 Noen kommentarer til saksbehandlingen
Den politiske handlekraften bak vedtaket innebar at flere saksbehandlingsregler ble tilsidesatt. Allerede nevnt er mangel på forhåndsvarsling av utslippssøknaden, mangel på høring av forskriftsendring, og førtidig ikrafttredelse av forskriftsendringen, se punkt 4.3.
Det ble heller ikke foretatt konsekvensutredning etter konsekvensutredningsforskriften, til tross for at det etter departementets egen veileder bør foretas konsekvensutredning «dersom grenseverdiene for god økologisk og kjemisk tilstand er overskredet slik at det økologisk og/eller kjemisk tilstand allerede er dårlig», eller dersom grenseverdier vil forringes ved et tiltak. I Oslofjorden er den økologiske tilstanden allerede «moderat», og utslippet vil kunne føre til at kvalitetselementet nitrogenforhold går fra «god» til «moderat». Etter departementets veileder utløser en utslippstillatelse med et slikt innhold en plikt til konsekvensutredning etter KU-forskriften § 8, jf. § 10. Departementet har ikke nevnt eller vurdert konsekvensutredning i sitt vedtak, men Miljødirektoratet påpekte at det foretas en konsekvensutredning i Asker kommune i forbindelse med reguleringsplan, som vil være et annet vedtak etter en annen lov av en annen instans, og i tillegg etter at tillatelsen er gitt.
Forholdet til naturmangfoldlovens regler fortjener egentlig en bredere omtale enn det er mulighet for i denne sammenheng. Det kan nevnes at både departementet og direktoratet la til grunn at kunnskapskravet etter nml. § 8 er oppfylt da en vet hvilken skadelig effekt utslippet vil kunne ha. Departementet nevner samlet miljøbelastning etter nml. § 10, men vurderingen fremgår ikke av beslutningen slik det er forpliktet til etter nml. § 7. Det kan nevnes at departementets vedtak heller ikke nevnte hvilken innvirkning utslippet vil kunne ha på de mange vernede områder som ligger i utslippsområdet, slik som Hjelpskjæra biotopvernområde, Sundbyholmene naturreservat, Storskjær naturreservat mv. og større områder noe lenger unna, som Færder nasjonalpark og Ytre Hvaler nasjonalpark. Etter naturmangfoldloven § 49 skal disse verdiene vektes i vedtak også etter forurensningsloven, og det innebærer en særskilt begrunnelsesplikt.
4.6 Samlet vurdering
Som vi ser, har departementet i prosessen satt de materielle reglene i forurensningsloven og vannforskriften ut av spill gjennom å anvende nasjonale unntaksregler og påberope unntaksbestemmelsen i artikkel 123.
Fortsatt gjelder generelle saksbehandlingsregler og prinsipper, og sentralt er også et generelt krav til forholdsmessighet ved avgjørelsen etter artikkel 123, noe som bl.a. innebærer en vurdering av hvilke alternativer som faktisk forelå for å opprettholde økt ammunisjonsproduksjon samtidig som utslipp unngås/reduseres. Denne vurderingen av alternativer er noe som typisk skal vurderes i en konsekvensutredning etter KU-forskriften § 19 andre ledd, som altså skulle vært gjort her, jf. punkt 4.5.
At det finnes ulike alternativer til den økte utslippsgrensen, fremgår av Miljødirektoratets vurdering 8. mai 2024, som bl.a. vurderer påkobling til prosessvann i tankbil, dumping i Skagerrak, nye renseanlegg etc., som burde vært utredet nærmere. Direktoratet mener disse løsningene ikke er gode nok slik saken er opplyst, samtidig som det også fremgår klart at direktoratet ikke finner det aktuelt å pålegge Chemring å bekoste rensetiltak som allerede var pålagt andre aktører, som opprustning av kommunale avløpsanlegg. Miljødirektoratet grunngir at det vil kreve ytterligere utredning, og at det vil være krevende for forurensningsmyndigheten å følge opp dersom forurenser pålegges kompenserende tiltak i forhold til andre aktører, både hva gjelder gjennomføringen og effekten av disse. Miljødirektoratets vurdering viser her en tilbakeholdenhet med å anvende «forurenseren betaler»-prinsippet, hvis kjerne er at den «som har økonomisk interesse i den forurensende virksomheten, skal bære kostnadene ved denne og ikke samfunnet», jf. Rt-2010-306 (Hempel) avsnitt 52. At de prosessuelle reglene ikke er fulgt ved departementets vedtak – særlig vurderingen av alternativer – gjør det vanskelig å vurdere om det materielle forholdsmessighetskravet er oppfylt, fordi nødvendighetsvurderingen i stor grad beror på hvilke alternativer som faktisk forelå på avgjørelsestidspunktet. I vanskelige avgjørelser hvor hensyn til miljø settes til side for andre tungtveiende samfunnshensyn, vil saksbehandlingsreglene være særlig viktig for å sikre gode avgjørelser, som ulike aktører må innrette seg etter, slik Høyesterett påpekte i Klimasøksmålet: at «[d]i større konsekvensar eit vedtak har, di strengare krav må det stillast til avklaring av konsekvensane».
Deler av forholdsmessighetsvurderingen etter artikkel 123 er vanskelig for eksterne å overprøve, som hvorvidt dette utslippet er nødvendig for å produksjonskapasiteten i Norge, og hvorvidt verdien av ammunisjonsproduksjonen overstiger verdien av skadene utslippet fører med seg. Staten har en vid skjønnsmargin knyttet til de forsvars- og sikkerhetspolitiske vurderingene ved anvendelsen av unntaksbestemmelsen, se punkt 4.4. Det samme kan anføres knyttet til vurderingen av om utslippet holder seg innenfor det som tidsmessig eller mengdemessig er nødvendig for å nå målet, men denne vurderingen vil ikke bare dreie seg om den sikkerhetspolitiske situasjonen, men også om hva bedriften fortløpende foretar seg for å sette i verk adekvate rensetiltak. Forholdsmessighetsvurderingen er dynamisk, i den forstand at unntaket gjelder bare så lenge behovet for unntak og utslipp tilsier det. Det innebærer at både forurenseren og staten Norge plikter å følge den sikkerhetspolitiske og den forurensningsmessige berettigelsen av vedtaket tett for at vedtaket skal være forholdsmessig.
Departementets vedtak speiler den politiske viljen til utslipp når forholdsmessighetsvurderingen er knyttet til hvorfor ammunisjon er nødvendig, mens de negative konsekvensene ved vedtaket ikke er avstemt, og slik sett er vurderingen mangelfull ut fra de strenge vilkårene for å anvende unntaksbestemmelsen. Ut fra bedriftens etterfølgende korrespondanse vedrørende lavere utslippsestimater og Miljødirektoratets anbefalinger om reduksjon er det åpenbart at departementets vedtak om utslippsgrenser i februar 2024 ikke er nødvendig for å oppnå ønsket produksjon og dermed heller ikke forholdsmessig.
Rettsvirkningen av at det er prosessuelle og materielle mangler ved utslippstillatelsen, er at vedtaket kan være ugyldig etter alminnelige forvaltningsrettslige prinsipper. Ugyldighetsspørsmålet settes ikke på spissen når vedtaket nå klagebehandles, så vurderingstemaet vil bli om og hvordan disse manglene kan repareres gjennom departementets klagesaksbehandling og et nytt vedtak. Det gjenstår å se.
5 Helhetlig vannforvaltning av Oslofjorden – er alle aktører med?
At noen aktører får forurense ytterligere når andre må stramme inn, er noe av kjernen i problemet med utslippstillatelsen, og etter min mening årsaken til at det har innkommet så mange klager fra offentlige organer som er pålagt plikt til å rense utslipp til Oslofjorden: Oslofjorden er bedret over tid som følge av utbygging av renseanlegg og ledningsnett, men miljøforholdene er fremdeles for dårlige, og det foreligger en omfattende, helhetlig vannforvaltningsplan som settes ut av spill med et pennestrøk fra departementet ved en krise.
Selv om klageinstansene har forståelse for behov for produksjonsøkning, viser departementets mangelfulle og hastige vedtak likevel liten respekt for innsatsen til involverte aktører i Oslofjord-prosjektet. Som flere av klagerne påpekte, er det et problem hvis en aktør kan få tillatelse som innebærer at det langsiktige arbeidet svekkes. Kommunene har fått varsel om at utslipp gjennom kommunale avløpsanlegg må reduseres, hvilket innebærer store investeringer i årene fremover og økte kostander for innbyggerne gjennom økte kommunale avgifter. Oslo kommune viste til hvordan departementet gjennom utslippstillatelsen til Chemring Nobel nullet ut den nitrogenbesparelsen Oslo kommune hadde oppnådd for Oslofjorden ved å investere i et nytt renseanlegg på Nedre Bekkelaget til 2,1 milliarder kroner. At Chemring Nobel kan øke utslippene sine med tilhørende økonomisk fortjeneste og milliardstøtte fra EU og Norge, uten å kompensere økonomisk eller bidra til renselaget i fjorden, kan ha betydning for innsatsen som kommuner og innbyggere er villig til å nedlegge for å bedre forholdene i Oslofjorden. Det hjelper lite at Miljødirektoratet våren 2024 yter en ekstra bevilling på 32 millioner som kommunene kan søke om å få en liten andel av, når dette er bare dråper i de store kostnadene kommunene pålegges. Allerede har flere påpekt at jordbrukssektoren ikke bidrar til reduksjon på linje med kommunale avløpsanlegg, fordi forurensning fra landbrukssektoren er unntatt fra forurensningslovens regler og i liten grad regulert annet enn gjennom økonomiske bidrag til frivillige løsninger.
Denne saken viser en større politisk vilje til å levere ammunisjon til Ukraina enn regjeringens vilje til å rense Oslofjorden. Chemring Nobel hadde allerede før produksjonsøkningen i forbindelse med krigen i Ukraina overskredet utslippskravene etter industriutslippsdirektivet. Det kan være at en politisk blindsone førte til en for hastig behandling av denne saken, med den konsekvens at dette viktige vedtaket lider av materielle og prosessuelle feil som det per nå er uklart om kan rettes ved klagesaksbehandlingen. Det kan stilles spørsmål ved om det burde vært stilt strengere krav til bedriften før krisen oppsto. Uavhengig av det – når ammunisjonsproduksjonen er så vesentlig for norsk sikkerhet, burde et beredskapsansvar også omfatte en beredskap for å unngå miljøskade ved behov for produksjonsøkning.
Så, selv om det er rettslig adgang til å treffe en beslutning som skader miljøet, for å dekke andre akutte behov, er det klokt å gjøre det dersom innholdet og prosessen risikerer å spenne bein under legitimiteten av helhetlig planlegging for vern av miljøet? Den vurderingen må politikere og miljømyndigheter å foreta – i Oslofjorden og andre steder hvor viktige hensyn står mot hverandre.
- 1Tusen takk til gjesteredaktørene Christoffer C. Eriksen og Anders Løvlie for gode innspill til artikkelen.
- 2Oslo kommune, klage på utslippstillatelsen datert 13.3.2024.
- 3Kofstad, Per K., Pedersen, Bjørn og Kaland, Trine, Allkunne: nitrogen, i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 30. august 2024 fra https://snl.no/nitrogen
- 4Pressemelding 23.2.2024 fra Klima- og miljødepartementet.
- 5«Langsiktig forskning og modige tiltak må til om vi skal redde Oslofjorden», innlegg i Khrono 14.8.2023 fra 9 forskere fra UiA, UiO, Havforskningsinstituttet, NMBU, Norsk institutt for vannforskning og Meteorologisk institutt.
- 6Opplysningene i avsnittet er hentet fra Salt rapport nr. 1036 (2019), s. 8–15.
- 7Gjennomføring av helhetlig tiltaksplan for Oslofjorden. Rapport fra året 2022–2023, M-2591|2023 Miljødirektoratet, s. 5.
- 8Se forordet i rapport i fotnote 1.
- 9Helhetlig tiltaksplan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv, Klima- og miljødepartementet 30.3.2021.
- 10Vedtak 23.2.2024 fra Klima- og miljødepartementet med saksreferanse 23/6921.
- 11Brev 8.3.2024 fra Chemring Nobel til Klima- og miljødepartementet.
- 12Pressemelding 15.3.2024 fra Forsvarsdepartementet, https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/milliardstotte-til-norsk-forsvarsindustri/id3029866/
- 13Forskrift 15.12.2006 nr. 1446 om rammer for vannforvaltningen.
- 14Om vannforskriften, se nærmere i Larsen, I.W. & Solli, G.S. (2022), «Gjennomføring av vannforskriften og vannforvaltningsplaner i kommunal arealplanlegging etter plan- og bygningsloven», i S. Taubøll (red.), Vann, juss og samfunn – Rettigheter og regulering i utvikling (kap. 9, s. 277–330), Cappelen Damm Akademisk (https://doi.org/10.23865/noasp.176.ch9) og Gabrielsen, Anne (2021), «EØS-rettslige krav til miljøtilstanden i kystvann – om vanndirektivets betydning for tildeling av lokalitetstillatelse i sjø», i Hauge, K.B. & Stokke, K.B. (red.) (2021), Integrert kystsoneforvaltning. Planfaglege, samfunnsvitskapelege og juridiske perspektiv (kap. 4, s. 70–95), Universitetsforlaget (https://doi.org/10.18261/9788215045078-2021-044).
- 15Karakterisering finnes på Vann-nett, vannforekomstID 010120601-C Oslofjorden.
- 16Den økologiske tilstanden til en vannforekomst blir bestemt av det kvalitetselementet som har den dårligste tilstandsklassen – det såkalte «det verste styrer-prinsippet», jf. Direktoratsgruppen for gjennomføringen av vannforskriften, «Veileder for klassifisering av miljøtilstand i vann» (2018), s. 32 flg. (især s. 40 og 42).
- 17Se nærmere om miljømålene og unntak fra dem i Larsen og Solli (2022), op.cit., s. 282–288.
- 18E-post fra Klima- og miljødepartementet 28.6.2024. Etter utredningsinstruksen punkt 3–3 må den øverste ansvarlige leder i forvaltningsorganet beslutte og begrunne det dersom høring skal utelates.
- 19Se nærmere om unntak i NOU 2019: 5 punkt 31.5.3.2.
- 20Forskrift 14.2.2024 nr. 27 om endring i forskrift om rammer for vannforvaltningen.
- 21Tabell 2 i vedlegg 2 til utslippssøknaden 30.10.2023.
- 22St.prp.nr. 100 (1991–92) s. 103.
- 23Om forskjeller mellom EØS-avtalens artikkel 123 og TEUV artikkel 347, se Sunde, T., Sørebø, I. & Lunde, J. (2024), EØS-lovgivningen: fra EU-rett til EØS-rett og norsk rett, Universitetsforlaget, fotnote 1045 på s. 343, og Ormberg i Arnesen, F. (2018), Agreement on the European economic area: a commentary. Universitetsforlaget, på s. 930–931.
- 24Se f.eks. KOFA-2014-86, hvor klagenemnda anvender domstolspraksis fra EU-domstolen ved fortolkning av artikkel 123. Høyesterett behandlet artikkel 123 i Rt-2005-1638 (New Pac Safety), men de materielle vilkårene ble ikke vurdert, fordi det ikke var uenighet mellom partene om at bestemmelsen gjaldt.
- 25Se f.eks. C-222/84 Johnston (1986) avsnitt 26, C-414/97 Kommisjonen mot Spania (1999) avsnitt 21 og C-186/01 Dory (2003) avsnitt 31.
- 26Ormberg påpeker at staten har en vid skjønnsmargin, og stiller spørsmål om EFTA-domstolen eller EU-domstolen overhodet har jurisdiksjon til å vurdere om en sikkerhetssituasjon er tilstrekkelig alvorlig til å påkalle bruk av artikkel 123 eller 347, se Ormberg (2018), op.cit. på s. 937–938. Undertegnede mener tolkningen og anvendelsen av EØS-avtalens artikkel 123 ligger innenfor EFTA-domstolens alminnelige kompetanse etter EØS-avtalens kapittel del IV, og spørsmål om prøvingsintensitet vil være en del av domstolens vurdering i den enkelte sak.
- 27Se f.eks. Prop. 89 L (2021–2022) s. 18.
- 28Se f.eks. Prop. 44 S (2022–2023). I departementets utslippstillatelse 24.2.2024 fremgår det at det i Prop. 44 S (2022–2023) på s. 6 skal fremgå at situasjonen i Ukraina oppfyller vilkåret «alvorlig internasjonal spenning som innebærer en fare for krig», uten at denne setningen kan gjenfinnes i proposisjonen.
- 29Se NOU 2024: 7 om betydningen av krigen i Ukraina for EØS-avtalen, bl.a. på s. 222 om statsstøtteregelverket.
- 30Sunde (2024), op.cit., på s. 342.
- 31Slik vurderer EU-domstolen artikkel 296, som var forløperen til TEUV artikkel 347, se T-26/01 Fiocchi Munizioni vs. Kommisjonen [2003] avsnitt 58.
- 32Ormberg omtaler unntaket knyttet til «ordinary rules of the internal market», op.cit. s. 930. Generaladvokat Jacobs uttalte i forslag til avgjørelse i C/120/94 Kommisjonen mot Hellas, avsnitt 46, at artikkel 347 tillater «derogation from the rules of the common market in general».
- 33C-222/84(1986) Johnston mot Irland avsnitt 26, C-273/97 Sidar (1999) avsnitt 15, C-285/98 Kreil (2000) avsnitt 15, C-461/05 Kommisjonen mot Danmark avsnitt 51.
- 34C-273/97 Sidar (1999) avsnitt 26.
- 35Europaparlamentets forslag til ny artikkel 32a i rapport 19.6.2023 ref. A9-0216/2023.
- 36Sunde (2024) poengterer at unntaket ikke gjelder lenger enn nødvendig, op.cit. s. 343.
- 37Forskrift 21.6.2017 nr. 854 om konsekvensutredninger.
- 38Klima- og miljødepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet, «Når skal tiltak i vedlegg II konsekvensutredes? Vurdering etter § 10 i forskrift om konsekvensutredninger» (2017), s. 41–42.
- 39Se bl.a. SOM-2022-5453, hvor også vekten av prinsippene skal fremgå av beslutningene.
- 40Forvaltningslovens § 25 tredje ledd.
- 41HR-2020-2472-P avsnitt 183.
- 42Klageinstans over departementets vedtak er Kongen i statsråd, jf. forvaltningsloven § 28.
- 43SALT (2019), s. 3.
- 44Oslo kommune, klage datert 13.3.2024.