Innsikt

Takk og lov - nå kan du høre lyden av juss!

Takk og lov - nå kan du høre lyden av juss!

LYDEN AV JUSS: Fra den 25.mars kan du ukentlig høre samtaler om juridiske tema i den nye podkasten Takk og lov, med Anine Kierulf (t.h) i programlederstolen. Her under innspilling med Adele Matheson Mestad som gjest. Foto: Henrik Pryser Libell

Lesetid ca. 8 minutter

I dag lanseres den juridiske podkasten Takk og lov, med hele juss-Norges «fru Ytringsfrihet» Anine Kierulf som programleder.

Bak podkasten står Universitetsforlaget/Juridika og Juristenes Utdanningssenter. Første episode går på lufta onsdag 25. mars. Utover våren kan du hver uke få litt fag-prat på øret, mens du går den daglige spaserturen ut fra hjemmekontoret eller, når Norge åpner igjen, reiser til og fra jobb. Jussfagets egen «kjendis», Anine Kierulf, er programleder. Kierulf er til daglig førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved UiO og spesialrådgiver for Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM). Hun er spesialist på ytringsfrihet og kjent for mange fra radio- og TV-debatter om nettopp ytringsfrihet. Kierulf har solid erfaring med å lede paneler og debatter, men aldri et podkastprogram. Denne uken fikk Kierulf attpå til en ærespris av advokatene for å «formidle vanskelig juridisk stoff på en enkel og forståelig måte». Nå gjør hun det på lufta i eget program.

– Man lærer vel mens man går. Som Pippi Langstrømpe sier: «Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg sikkert», ler den kjente juristen.  

NAV-krise i dagligstue 

Takk og lov - nå kan du høre lyden av juss!

NAV-SAKEN OG EØS-RETT: I første episode får Anine Kierulf besøk av EØS-ekspert Christoffer Eriksen. Foto: Andreas Hedeman/Anti.

Nå er det altså Kierulf sin tur til å sitte på den andre siden av mikrofonen og selv invitere sine gjester inn. Der skal hun prate med noen av de dyktigste og mest engasjerte juristene på ulike felt. Om juridiske spørsmål hun selv undres over.

Første episode handler for eksempel om den store NAV-saken som har hjemsøkt vårt land i 2019. I studio kommer EØS-eksperten Christoffer Eriksen, som er professor ved Institutt for offentlig rett ved UiO. 

– Denne podkasten spilte vi jo inn en ukes tid før koronaviruset brøt ut og situasjonen er jo blitt endret for mange. Men jussen fortsetter som før, og NAV-saken fortsetter jo som før. 19. mars erklærte for eksempel Gjenopptakelseskommisjonen at den første NAV-saken åpnes, sier Eriksen.

Selve episoden handler om selve bakteppet, for den som vil forstå NAV-komplekset mer helhetlig og ikke bare fra medieoppslag til medieoppslag.

– Det blir ikke tungt. Det bli ikke som å høre en akademisk lærebok opplest, men det blir heller ikke noe kaffeslaberas, lover Camilla Klevan, redaksjonssjef for jussredaksjonen i Universitetsforlaget og leder av jussplattformen Juridika. 

– Det blir – lyden av juss, ler Klevan. Hun håper Takk og lov blir jussens lille dagligstue.

Et ønske fra kundene selv 

Klevan har i mange år gledet seg til å kunne tilby lyd som en del av digitaliseringen til jurister, og sier at Takk og lov er blitt til «by popular demand», et ønske fra kundene. De seneste årene har nemlig interessen for podkaster eksplodert, og ifølge SSBs medieundersøkelse fra 2018 hører hver tredje nordmann på podkast minst én gang i måneden. Klevan sier at podkast-popularitet er en av grunnene til at de valgte å starte en juss-podkast. 

Det blir – lyden av juss.

Camilla Klevan, redaksjonssjef for jussredaksjonen, Universitetsforlaget

– Når vi har spurt folk om ideer og hva de ønsker, er lyd, og spesielt podkast, noe som har dukket opp veldig kjapt. Vi er også mange her i Universitetsforlaget som gjerne skulle hørt mer juss på podkast selv, sier Klevan.

Det samme sier Torbjørn Buer, direktør i Juristenes Utdanningssenter. 

– Vi har nylig eksperimentert mye med digitalisering av kursene våre, blant annet i form av e-kurs og filmede foredrag. Nå tar vi det ett skritt videre, med å tilby et produkt med bare lyd. 

Takk og lov - nå kan du høre lyden av juss!

PODKAST-SKAPERE: Torbjørn Buer i Juristenes Utdanningssenter og Camilla Klevan i Universitetsforlaget gleder seg til å tilby jurister «juss på øret». Foto: Henrik Pryser Libell.

Viruskrisen våren 2020 har ikke satt noen stopper for prosjektet. 

– Tvert imot, nå som alle må være mer isolert, kan dette være en måte å både få faglig påfyll og underholdning på. Vi tror det blir populært, både nå under selv-isolering på hjemmekontor, men like mye etter på, når ting går tilbake til normalen, sier de to.  

Nå som alle må være mer isolert, kan dette være en måte å både få faglig påfyll og underholdning på.

Torbjørn Buer, JUS og Camilla Klevan, Universitetsforlaget

Jussens radiokanal

– Vi har tonnevis av journalister og forskere som forklarer fenomener for oss på andre samfunnsområder, men ikke så mange som gjør det med juss, sier den nyslåtte programlederen. 

– Jeg tror i grunnen behovet for å få forklart noen juridiske fenomener er til stede hos en del, og det var tanken bak en juss-podkast, sier Kierulf.

Programlederen, som for øvrig nylig avslo vervet som leder av regjeringens ytringsfrihetskommisjon, hører selv på podkast fra tid til annen. Blant annet følger hun både en del engelske og amerikanske forelesningsrekker, Minervapodden, Talking Politics og The Book Review.

Vi har tonnevis av journalister og forskere som forklarer fenomener på andre samfunnsområder, men ikke så mange som gjør det med juss

Anine Kierulf

Juridiske podkaster

Allerede finnes det flere norske juss-podkaster, ikke minst lyttersuksessen Dommerpodden av dommere og for domstolen, Juridisk ABC for jusstudenter og folk flest, Pod.jur for jusstudenter, Er det lov? om jussens rolle i samfunnet, Rett på sak fra Domstoladministrasjonen, Juss og Jåss fra UiT Norges arktiske universitet, Rettsrådet og et par andre. I tillegg har en rekke advokatkontorer egne podkaster, som Tendencast fra Tenden Advokatfirma og Selmer om arbeidsrett fra Selmer, men disse er nesten utelukkende rettet mot kunder. Takk og lov er på sin side først og fremst laget av jurister, for jurister.

Også for «ikke-jurister»

Camilla Klevan håper at Takk og lov blir noe det er vanlig å høre på i juristmiljøet.

– Vi håper mange vil høre på podkasten, og at det blir vanlig å ønske å fordype seg i faget sitt også på fritiden. 

Kierulf håper lytterskarene går utover juristenes rekker, og at også andre som er interessert i juss vil ha nytte av Takk og lov

- Min ambisjon med det resonnementsnivået vi jobber med i podkasten, er at det skal være fullt mulig å følge med også for folk som ikke engang har løftet en lovsamling, sier hun.

Evigaktuelle temaer, ikke døgnfluer

Takk og lov - nå kan du høre lyden av juss!

PROGRAMLEDER: Anine Kierulf. Foto: Henrik P. Libell

I første sesong våren 2020, blir det egne episoder om NAV-saken, om jussen kan og bør brukes til å drive klimakamp og om vilkårene for ytringsfrihet i vår tid. Ifølge Camilla Klevan var det ikke bare enkelt å skulle plukke ut temaer til episodene. 

– Vi måtte velge mellom faglig svært nyttige, men smale temaer innenfor for eksempel skatterett, og temaer som er mer av generell juridisk interesse. Vi valgte å gå for det siste, fordi vi tror det finnes en del temaer som mange jurister synes er interessante å høre på selv om man kanskje ikke jobber med det til daglig. 

Mange av temaene vil være aktuelle, men heller ikke døgnfluer. Tanken er at de skal kunne lyttes til i flere uker fremover, av stadig nye lyttere. 

Gjester fra øverste hylle

Vi (...) brenner virkelig for faget vårt. (....) Med podkast kan vi kanskje spre vårt engasjement for faget til en enda større gruppe enn det vi kan med bøkene våre. 

Camilla Klevan, redaksjonssjef for jussredaksjonen, Universitetsforlaget

Litt kaffeslabberas blir det nok likevel. I hver episode må gjestene ta med seg en historie fra livet som jurist i spalten «Har du hørt?». 

Eriksen forteller for eksempel om det litt bisarre møtet med forretningsjuss da han skulle kartlegge et multinasjonalt selskap i London, og advokat Jon Wessel-Aas, som er gjest i episoden om ytringsfrihet, forteller om et spørsmål fra en dommer man knapt ville trodd var mulig å få.

Men først og fremst prater de altså om sitt hovedspesiale. Klevan og Buer, som selv har en liten gjesteopptreden i hver episode, sier at Takk og lov har vært heldige med gjestene og kunnet velge på aller øverste hylle.

Wessel-Aas forteller om et spørsmål fra en dommer man knapt ville trodd var mulig å få.

– Vi har spurt de flinkeste folka, som er blant de beste på sitt felt, og som også er gode til å formidle, sier Buer. Han håper podkasten kan bidra til det samme Juristenes Utdanningssenter skal, nemlig å utvikle juristers kompetanse og kunnskap.

Klevan føler seg som en slags «jussens predikant».

– Vi i Universitetsforlaget som jobber med juss, brenner virkelig for faget vårt. Vi håper engasjementet vårt renner over og lar seg dele med folk der ute. Med podkast kan vi kanskje spre vårt engasjement for faget til en enda større gruppe enn det vi har klart til nå med bøkene våre. 

NB! De tre første episodene av podkasten Takk og Lov ble spilt inn før smittevernsreglene ble innført. De følgende vil bli spilt inn etter hva smittervern-regimet til enhver tid tillater og med alle mulige forholdsregler for å unngå spredning av covid-19.

Takk og lov med Anine Kierulf - sesong 1:

Følg oss