Innsikt

 • Ekspertkommentar

  Kommentar til Høyesteretts to dommer om bruk av mobiltelefon under kjøringicon_arrow_right

  Er det tillatt å bruke mobiltelefonen mens du venter på grønt lys i et lyskryss? Eller når du sitter i bilkø? Nei, sa Høyesterett som nylig tok stilling til om venting og bilkø er å regne som «under kjøring» i HR-2020-2019-A og HR-2020-2020-A. Rettspraksisen avklarer mye, skriver dommer og ekspert på trafikkrett Bjørn Edvard Engstrøm hos Innsikt. Men utrolig nok kom et mindretall til at venting og bilkø ikke er kjøring. Det ville vært enormt konsekvensrikt – da kan det i teorien bli lov å vente på grønt lys uten førerkort eller sitte i bilkø med promille i blodet.

 • Nytt i konkursretten i 2020

  Nyhet

  Nytt i konkursretten i 2020icon_arrow_right

  2020 har vært et spesielt år for konkursadvokater. Ny rekonstruksjonslov, Habitat-saken i Asker og Bærum tingrett, HR2020-837-A Bergen Bunkers III om pant, HR-2019-1073-A om erstatningsansvar og et kommende EU-direktiv om rekonstruksjon er blant de viktigste utviklingene som ble gjennomgått på årets ajourføringskurs i konkursrett. Juridika Innsikt dekket kurset.

 • Hva om Norge er uten EØS? Forskere utforsker «Norexit» i ny bok

  Ekspertkommentar

  Hva om Norge er uten EØS? Forskere utforsker «Norexit» i ny bokicon_arrow_right

  Regjeringen vil ikke utrede alternativer til EØS, men 13 forskere tok sjansen. Hvilke konsekvenser ville det få for den norske sjømatnæringen dersom Norge forlot EØS? I ny bok som lanseres sammen med fiskerministeren i dag tirsdag analyseres de juridiske, historiske, økonomiske og samfunnsfaglige sidene ved et slikt scenario.

 • Slik argumenterte partene i klimasøksmålet

  Nyhet

  Slik argumenterte partene i klimasøksmåleticon_arrow_right

  Denne uken hadde Høyesterett satt av alle rettsdagene til det mye medieomtalte klimasøksmålet. To miljøorganisasjoner mener oljeletingskonsesjoner i Barentshavet bryter Grunnloven § 112 og Den europeiske menneskerettighetserklæringen.

 • Eirik Jensen saken er avgjort

  Nyhet

  Eirik Jensen saken er avgjorticon_arrow_right

  Det blir fengsel for den tidligere politimannen Eirik Jensen. Høyesteretts ankeutvalg har i dag avgjort anken fra Eirik Jensen, skriver Høyesterett. Anken avvises. Dermed er juridisk punktum satt for en lang og medieprofilert straffesak.

 • Disse rettssakene venter Trump hvis han taper valget

  Nyhet

  Disse rettssakene venter Trump hvis han taper valgeticon_arrow_right

  Valget i USA forblir litt av en thriller med Biden og Trump helt på kanten av en seier. Mange juridiske problemstillinger gjenstår for valgopptellingen, men det gjør de også for Donald Trump personlig, hvis han taper. Rettssaker og søksmål står nemlig i kø når han en gang mister sin immunitet som president. Her er de mest alvorlige.

 • Klimasøksmålet begynner – derfor kalles det «århundrets rettssak»

  Nyhet

  Klimasøksmålet begynner – derfor kalles det «århundrets rettssak» icon_arrow_right

  For fire år siden mente de fleste kommentatorer at saken ikke en gang hørte hjemme i domstolene. I morgen sitter Høyesterett i plenum for å tygge på en av de største juridiske nøtter i moderne tid.

  Kan rettssubjekter i dag kjøre et søksmål på vegne av fremtidens generasjoner? Hvor langt går grunnlovsretten til et rent miljø? Kan domstolene overprøve Stortingets vedtatte oljepolitikk? Klimasøksmålet er kalt «århundrets rettsak».

 • Nytt i familie- og arveretten i 2020 og 2021

  Nyhet

  Nytt i familie- og arveretten i 2020 og 2021icon_arrow_right

  Juridika Innsikt var tilstede på det årlige familie- og arverettskurset i regi av Juristenes Utdanningssenter (JUS) 22. oktober. Ny arvelov fra nyttår, endringer i ekteskapsloven, nye lovforslag og en fersk høyesterettsdom om skjevdeling av aksjer er blant det som har endret seg det siste året og får følger fremover.

 • Digitalisering av domstolene - men hva med rettsikkerheten?

  Nyhet

  Digitalisering av domstolene - men er det rettssikkert nok? icon_arrow_right

  I 2021 begynner den store digitaliseringen av norske domstoler, men hva er konsekvensene for rettssikkerheten? Juridika Innsikts journalist Marianne Reinertsen har gjort et dypdykk. Allerede i dag står de digitale dilemmaene i kø for domstolene. Nå kan du endelig lese hele serien om digitalisering og rettssikkerhet på Juridika Innsikt.

 • Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020

  Nyhet

  Akademikerpris til juristopprørericon_arrow_right

  I dag mottar jussprofessor Hans Petter Graver årets Akademikerpris, blant annet for sin bekymring for frihet tapt i koronatiltak og for serien «Jussens helter». – Jeg ser prisen som en anerkjennelse av kritisk og uavhengig rettsvitenskap som korrektiv til statens makt, sier juristen.

Takk og lov

 • #14: Alternativ tvisteløsning med Sverre Blandhol

  30. september 2020

  I siste episode av sesong to av Takk & lov, har vi nok en gang lyttet til dere lytteres temaønsker: Vi tenker høyt om alternativ tvisteløsning. 


  Tvisteløsning i retten tar uhorvelig lang tid, og er gjerne så dyrt at man ikke har råd til det. Da er det ikke så rart at man ser seg om etter andre eller alternative måter å løse tvister på.


  Den som med stø hånd loser Anine trygt mellom potensielle tvisteskjær i sjøen er professor, advokat, megler og alternativ konfliktløser Sverre Blandhol.

Juridikas jussnyheter på Twitter

Jussens helter

av Hans Petter Graver

En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  henrik.pryser.libell@universitetsforlaget.no.

 • Nyhetsredaktør: Henrik Pryser Libell
 • Redaksjonssjef: Sturla Blanck Torkildsen
 • Forlagssjef: Hege Gundersen