Innsikt

 • Nytt i Opphavsretten 2021-22: Ole Brumm i det fri og EU-direktiv i det blå

  Ekspertkommentar

  Nytt i opphavsretten 2021–22: Ole Brumm i det fri og EU-direktiv i det blåicon_arrow_right

  I 2021 falt Ole Brumm i det fri – sammen med en av Hemingways beste romaner, lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett trådte i kraft, og en politimann måtte finne seg i å havne ufrivillig på Instagram. Denne våren skal Høyesterett behandle Rogstad-saken som belyser om advokatfirmaer eier portrettene på sine hjemmesider, og i Europa ligger både et stort plattformdirektiv og et opphavsrettsdirektiv og vaker i horisonten. Juridika Innsikt presenterer i samarbeid med fagbloggen IP-trollet de viktigste nyhetene i opphavsretten i 2021 og 2022.

 • Rettssalene kan bli digitale permanent

  Nyhet

  Rettsalene kan bli digitale permanenticon_arrow_right

  I snart to år har midlertidige forskrifter gjort det mulig å avholde rettssaker digitalt. Nå kan unntakene bli varige. Bør de det? En debatt løper i Lov og Rett og Justisdepartementet tenker på nye lovendringer.

 • Ekspertkommentar: Dette må du vite om endringene i avhendingsloven

  Ekspertkommentar

  Ekspertkommentar: Dette må du vite om endringene i avhendingsloven icon_arrow_right

  Ved årsskiftet 2021/2022 trer en del viktige endringer i avhendingsloven i kraft. Endringene omtales ofte som at eiendommer ikke lenger kan selges «as is», men det er også flere endringer. Lovgivers intensjon er færre boligkjøpstvister i domstolene, men det kan bli flere før det blir færre, frykter eiendomsjuss-eksperter Per Christian Grant-Carlsen og Karoline Jakobsen i Brækhus. I en ekspertkommentar utdyper de det viktigste advokater, jurister og andre som jobber med avhendingsloven bør vite.

 • – Nå kommer «Jussflix» for kurs

  Nyhet

  – Nå kommer «Jussflix» for kursicon_arrow_right

  Fra 2022 tilbyr jussprofesjonens egen kursforening, Juristenes Utdanningssenter (JUS), en radikalt ny ordning: jurister kan nå «plukke og mikse» enkeltforedrag fra alle kurs og likevel høste kurstimer. JUS kaller det sitt svar på Netflix. I den nye, digitale kursverdenen tør selv jusstoppene å melde seg på nybegynnerkurs!

 • Ny språklov: Nå er krav om klarspråk blitt lov

  Serie

  Ny språklov: Klarspråk blir lov icon_arrow_right

  1.1.2022 trådte den nye språkloven i kraft. Fra nå av er det lov å skrive klart, skriver Anna Senje i Språkrådet. Offentlige organer får plikt til å bruke klart og korrekt språk. Men det finnes ikke sanksjoner for å bryte loven.

 • Røverhistorier fra jussen – Sven Ole Fagernæs og Benedicte Bjørnland i julestudio med Anine Kierulf

  Nyhet

  Ny podkast: Røverhistorier fra jussen – Sven Ole Fagernæs og Benedicte Bjørnland i julestudio med Anine Kierulficon_arrow_right

  Humor og alvor, svart belte i karate og selvprosederende motparter triller om hverandre når sjefen for norsk politi og den tidligere sjefen for statens eget advokatkontor går i studio med Anine Kierulf. Juleepisoden av podkasten Takk og Lov byr på lune fortellinger og historier fra et langt liv i jussen.

 • Dette må du vite om EU- og EØS-retten i 2022

  Nyhet

  Dette må du vite om EU- og EØS-retten i 2022icon_arrow_right

  Det «koker» juridisk i EU for tiden. EU-domstol som kan sende Polen ut av EU, danske tannleger, tilsyn med Facebook, Green Deal, Solvens II, afrikansk svinepest, felles varetekt og AI i justispolitikken er bare noen stikkord. 2021 har vært et av de mest aktive lovgivningsår i EU noensinne – og mye nytt er i bakerovnen i Brussel, av forordninger og direktiver, til og med planer omen full helseunion som svar på pandemien. Juridika Innsikt gir deg oversikten over 2021s viktigste utvikling i EU og EØS, hva som står på blokka for 2022 og hva det kan bety for Norge.

 • Nytt i gjelds-og inkassoretten 2021: Squid game-tokens og ny inkassolov

  Nyhet

  Nytt i gjelds- og inkassorett 2021: Ny inkassolov – og Squid Game tokens icon_arrow_right

  For første gang er det blitt færre inkassosaker i Norge, men samlet inkassogjeld er likevel økt til skyhøye 115 milliarder kroner. Et nytt gjeldsregister kom nylig og en ny inkassolov er snart ventet. Høyesterett og lagrett har skapt ny rettspraksis og Skatteetaten utforsker muligheten for å ta beslag i kryptovaluta. Innsikt forklarer deg i samarbeid med Juristenes Utdanningssenter (JUS) hva som er viktig nytt innen inkasso- og tvangsfullbyrdelse.

 • Klarspråk for jurister: Den vanskelige bindestreken, tankestrek og skråstreken

  Serie

  Juridisk språk del 8: Den vanskelige binde- og tankestrekenicon_arrow_right

  I Gulating i 2013 gikk det en hel rettssak som handlet om – en skråstrek. I 2006 tapte Gilde to millioner kroner på en feilplassert bindestrek. Slik unngår du fellene, og strek i regningen, forklarer Anna Senje i Språkrådet i del 8 av Klarspråk i juss.

 • Nytt i erstatningsretten 2021. Mange nye mobbesøksmål, operasjonsplikt, paranoid psykose og en stopper for «amerikanisering»

  Nyhet

  Nytt i erstatningsretten 2021 – Mange mobbesøksmål og en stopper for «amerikanisering» icon_arrow_right

  I erstatningsretten er det ny rettspraksis som flytter rettsfeltet. I 2021 behandlet norske lagretter ekstra mange saker om erstatning etter mobbing og Høyesterett kom til at pasienter kan ha operasjonsplikt. Årets overraskelse var likevel dom LA-2021-30202 om paranoid psykose, en diagnose som ikke har vært prøvd i retten før. Det er blant konklusjonene etter den årlige Personskadeerstatningsdagen 2021, der advokatene Tom Sørum (bildet) og Ståle Haugsvær analyserer nye dommer. En streng av høyesterettsdommer senere år har dessuten satt en foreløpig stopper for det mange kaller amerikanisering.

Takk og lov

 • # 31 Anekdotiske bevis fra juss-livene til Benedicte Bjørnland og Sven Ole Fagernæs

  20. desember 2021

  Jammen ble det julebonus i år også – denne gang både klekkelig og i annen! Anine lar seg fornøye av politidirektør Benedicte Bjørnland og tidligere regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs (a.k.a. lovenes og regjeringens lange armer og spretne, evt. halte ben) som forteller om alt fra løpske vaskehaller og lettkledde hotelleskapader til selvforsvarte belter.

Juridikas jussnyheter på Twitter

Jussens helter

av Hans Petter Graver

En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  henrik.pryser.libell​@universitetsforlaget.no.

 • Nyhetsredaktør: Henrik Pryser Libell
 • Redaksjonssjef: Sturla Blanck Torkildsen
 • Forlagssjef: Hege Gundersen