Innsikt

 • Hvordan løse NAV-knuten? Nå skal hele jussen på EØS-skolebenken

  Nyhet

  Hvordan løse NAV-knuten? Nå skal hele jussen på EØS-skolebenkenicon_arrow_right

  NAV-skandalen avdekket et EØS-rettslig kunnskapshull i jussbransjen. Nå må forvaltningen på kurs, advokatene ned i rettskildene, domstolene skjerpes og jussforfatterne revidere. Den nye skoleringen kan komme rask – EØS-knuten er «en generasjonsting», mener eksperter.

 • Milepæl i skatteretten: – Verden får felles skattesats

  Nyhet

  Milepæl i skatteretten: – Verden får felles skattesatsicon_arrow_right

  Global skattesats på 15 prosent – og Patetik-sonaten av Beethoven. Det er to av temaene når Norges fremste skatterettsekspert Frederik Zimmer gjester Juridika og JUS sin podkast Takk og Lov med Anine Kierulf. Pandora Papers gjør tema brennaktuelt, men aller mest det faktum at 140 land i oktober ble enig om en felles, global minimumsskatt – etter flere tiår med forhandling.

 • «ID-juristen» skal knekke koden på ny kriminalitet – nå får du gratis rettshjelp ved elektronisk ID-tyveri

  Nyhet

  «ID-juristen» skal knekke koden på ny kriminalitet – nå får du gratis rettshjelp ved elektronisk ID-tyveriicon_arrow_right

  «Olga-svindel» og annen misbruk av BankID har økt urovekkende på kort tid. I oktober skal en ny, prinsipiell sak opp i Eidsivating. Samtidig rulles et juridisk forskningsprosjekt på 40 millioner kroner ut for å kartlegge den nye kriminaliteten og JussBuss, JURK og Gatejuristen går sammen om nytt rettshjelptilbud.

 • Lynkurs i å søke fulltekst

  Serie

  Lynkurs: Det gode fulltekstsøket icon_arrow_right

  Rettsbibliotekar Susanne Mysen i Rettsinfo.no/Jusbiblioteket leverer her sitt tredje av tre lynkurs i digitale rettskildesøk: Å søke på juridisk fulltekst. Det er vanskeligere enn mange jurister tror.

 • – Hvem skal eie vaksinene? Podkastepisode med jussprofessor Inger Berg Ørstavik

  Nyhet

  – Hvem skal eie vaksinene? Podkastepisode med jussprofessor Inger Berg Ørstavik icon_arrow_right

  Tema er patentrett når jussprofessor Inger Berg Ørstavik er gjest i studio hos Anine Kierulf i jusspodkasten "Takk og Lov". Har patentretten svar på hvordan vaksinene best rulles ut og trenger verden en pandemitraktat, er blant spørsmålene som stilles i episode 26 av den populære podkasten.

 • – 50 shades of finansgrønn og VM i romaskin

  Nyhet

  – 50 shades of finansgrønn og VM i romaskin icon_arrow_right

  EU presser på med nye lovpakker, og finansjuss må nå på banen i det grønne skiftet. Thommesen-advokat Tore Mydske forklarer hva EUs taksonomi egentlig er og hvorfor noen kaller det intet mindre enn et metrisk system for det 21. århundre. Og hvorfor den har fått kritikk for å mangle 50 shades of grønn. Programleder Anine Kierulf kan også lokke lytteren med VM i romaskin og en tropehjelm.

 • Ekspertkommentar til Grefsenhjem-dommen HR-2021-1193-A

  Ekspertkommentar

  Ekspertkommentar til Grefsenhjem-dommen HR-2021-1193-A icon_arrow_right

  Advokat og jussprofessor Jan Fougner ekspertkommenterer den viktige Grefsenhjem-dommen fra Høyesterett. En sak om tariffene på et sykehjem i Oslo ble en prinsipiell sak om individuell ettervirkning ved tariffavtaleskifte. Arbeidstakerne vant saken, og dommen har skapt debatt. – HR-2021-1193-A bygger på en tenkning som avviker grunnleggende fra gjeldende rett, skriver Fougner.

 • Juridisk språk: Språklige snarveier kan bli omveier

  Serie

  Juridisk språk: Språklige snarveier kan bli omveier icon_arrow_right

  Kort er ikke alltid godt. Språklige snarveier kan skape forvirring, også i lover, forskrifter, dommer og andre juridiske tekster. Anna Senje i Språkrådet deler sitt fjerde råd om juridisk klarspråk.

 • Kommentar til Høyesteretts dom i Konverteringssaken, HR-2021-1209-A

  Ekspertkommentar

  Kommentar til Høyesteretts dom HR-2021-1209-A, Konverteringsdommenicon_arrow_right

  Hvordan bevise i retten hvilken religion man tror på? Advokat Håvard Berntzen og Steffen Asmundsson i Kluge ekspertkommenterer her Høyesteretts «konverteringsdom» HR-2021-1209-A. I saken søkte en familie fra Afghanistan opphold i Norge på grunn av konvertering. Lignende saker har vært i Borgarting minst 58 ganger, men for første gang tar Høyesterett stilling til spørsmålet. – Dommen gir nyttige avklaringer i utlendingsrett, spesielt om bevisvurdering, skriver advokatene.

 • – Det kan være flere «EØS-bomber» i vente

  Nyhet

  Forvaltningsrett: – Kan være flere «EØS-bomber» i venteicon_arrow_right

  Er NAV-saken den eneste feilpraktiseringen av EØS-regler eller kan det være flere? Utvalg på utvalg har utredet hva som gikk galt i NAV-saken og hva som skal gjøres for å unngå nye. «EØS-tilsynet» ESA presser på for nye avklaringer. Unionsborgerdirektivet og Pasientrettighetsdirektivet bekymrer og eksperter frykter Norge sitter på flere tikkende «EØS- og NAV-bomber».

Takk og lov

 • #30 Med Frederik Zimmer fra skatteparadis til lønn i himmelen.

  06. oktober 2021

  Har du, som Anine, sett for mye på Dagsnytt 18 og fått deg en og annen fordom både hva gjelder skatteplanlegging og skatteparadiser?

  Da kan du, takk&lov, få nyansert din skepsis en smule når Frederik "Skatten vår ❤" Zimmer forklarer hvordan verdens land tenker om skatt i vår tids digitale økonomi.


  Og hvorfor sommerens nyvinning - en global skattesats på 15% - ikke nødvendigvis er patetique, i alle fall ikke annensatsen.

Juridikas jussnyheter på Twitter

Jussens helter

av Hans Petter Graver

En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  henrik.pryser.libell​@universitetsforlaget.no.

 • Nyhetsredaktør: Henrik Pryser Libell
 • Redaksjonssjef: Sturla Blanck Torkildsen
 • Forlagssjef: Hege Gundersen