Innsikt
- Nyhet
EU regulerer big-tech: Snart kommer DSA-forordningen
EU-parlamentet har i sommer godkjent forordningen DSA (Digitale Services Act), hovedbrikken i EUs digitalpakke. Det blir den største lovendringen på internett siden GDPR. EU-kommisjonen har i årevis forsøkt å regulere de store teknologiske selskapene. Advokat Arve Føyen spår at jurister og advokater snart vil få mye å gjøre den nye rettsakten, som trer i kraft i 2024.
- Nyhet
– Det har gått tregt å innføre mekling i Norge
«See you in court» vinner fortsatt over mekling i de fleste norske konflikter jurister håndterer. Men det finnes mange alternativer til rettssal. – Tvistleoven av 2008 har brukt uvanlig lang tid på å få i gang bruken av mekling, sier advokat Ane Sofie Tømmerås. Hun var med å lage både tvisteloven og verdens første konfliktrådslov. Mange meklere håper vippepunktet er kommet og at mekling snart blir «the new normal».
- Ekspertkommentar
Nytt i nytt EU-direktiv: Dette betyr Web Accessibility Directive (EU 2016/2102)
Et nytt EU-direktiv, Web Accessibility Directive (EU 2016/2102), krever at alle nettsteder og apper i EU fra 1. februar 2023 må være universelt utformede, skriver førsteamanuensis Helene Bärlund og seniorrådgiver Sigbjørn Råsberg. Det betyr blant annet synstolking av all video, også på mobiltelefoner.
- Ekspertkommentar
Jan Fougner – Utdypende analyse av Grefsenhjemmet-dommen
– Høyesteretts dom i Grefsenhjemmet-saken avviker grunnleggende fra gjeldende rett, skriver advokat og professor II, Jan Fougner, i en utdyping av sin kommentar til den viktige arbeidsrettsdommen fra 2021. Saken handler om tariffoverganger etter at et privat sykehjem i Oslo byttet hovedorganisasjon fra Virke til NHO.
- Serie
Carsten Smith 6: – Jeg var ikke lenger løs kanon på dekk. Årene i Høyesterett
– Nå var jeg ikke lenger en fri akademiker og løs kanon på dekk, skriver Carsten Smith om de viktige 11 årene han ledet Høyesterett fra 1990 til 2001. Omleggingen til prejudikat-domstol og innføring av internasjonale menneskerettigheter ble milepæler i Høyesteretts historie.
- Ekspertkommentar
Dette er nytt i åpenhetsloven
Åpenhetsloven kan bety store endringer for mange bedrifter, skriver jussprofessor Ola Mestad i en ekspertkommentar om den nye loven som trådte i kraft 1. juli 2022 og skal sikre offentligheten større innsyn i bedrifters virksomhet. Stikkord er mer vekt på due diligence, plikt til å svare på spørsmål og bøter fra Forbrukertilsynet.
- Nyhet
– Nå er nesten hele jussen på podkast
Antall podkaster har eksplodert de siste årene, både i og utenfor Norge. Også juristene har nå kastet seg på podkasttrenden, og i dag finnes det rundt 30 norske podkaster om juss. Både advokatfirmaer, juridiske fakulteter, dommere, forlag, kurstilbydere og privatpersoner står bak og det er lyd for enhver smak og fagområde. Juridika Innsikt gir deg i sommer en oversikt over norske jusspodkaster pr 2022.
- Serie
Carsten Smiths biografi 5 : Kampen om Norges Bank på 1980-tallet
Juridika Innsikt utgir i 2022 Carsten Smiths biografi i ni deler. I del 5 forteller Smith om kampen om Norges Bank på 1980-tallet. Carsten Smith satt i lovutvalget som ga Norge en politisk styrt sentralbank. En ny lov i 2019 ga banken selvstendighet, men kanskje kan historien kaste lys over dagens situasjon, skriver tidligere høyesterettsjustitiarius og jussprofessor Smith.
- Nyhet
Lyden av juss i sommer: Hør hele 2022-sesongen av Takk og Lov med Anine Kierulf
Hurra! I sommer kan du endelig høre hele 2022-sesongen av Norges største juss-podkast, Takk og Lov med Anine Kierulf – samlet. Årets gjester inkluderer EU-ekspert Finn Arnesen, konkurransedirektør Tina Søreide, skilsmisseadvokatene Ramborg Elvebakk og Morten Engesbak, høyesterettsdommer Borgar Høgetveit Berg, Oslo-dekan Ragnhild Helene Hennum, lagdommer Susann Funderud Skogvang, ID-ekspert Marte Eidsand Kjørven, jusstudenter, Anine selv og TV2-programleder Kadafi Zaman.
- Ekspertkommentar
Dette er nytt i hjemmekontor-forskriften fra 1.juli 2022
1. juli 2022 trer endringene i hjemmekontorforskriften i kraft – etter to år med pandemi. Hjemmekontorer er ikke lenger unntatt arbeidsmiljølovens bestemmelse om arbeidstid og Arbeidstilsynet kan føre tilsyn, forklarer arbeidsretteksperter og advokater Lasse Gommerud Våg og Constance Jessen Holm i Lund & Co. I kommentaren skriver de hva endringene betyr i praksis.

Dømmekraft og drømmekraft
av Carsten SmithEn juridisk biografi i ni deler, blant annet om de store omveltningene i Høyesterett på 1990-tallet, den moderne sameretten og innføringen av europeiske menneskerettigheter.
Carsten Smith 6: – Jeg var ikke lenger løs kanon på dekk. Årene i Høyesterett
– Nå var jeg ikke lenger en fri akademiker og løs kanon på dekk, skriver Carsten Smith om de viktige 11 årene han ledet Høyesterett fra 1990 til 2001. Omleggingen til prejudikat-domstol og innføring av internasjonale menneskerettigheter ble milepæler i Høyesteretts historie.
Se, hun snakker! Med Kadafi Zaman, om ... ytringsfrihet!
Rett skal være rett
Ikke alt er en menneskerett. Men noen rettigheter er grunnleggende og universelle. Hvilken utfordring møter menneskerettighetene i vår tid? En serie i 12 deler om de viktigste og mest aktuelle menneskerettighetsspørsmålene i Norge og Europa.
Rett skal være rett 4: FN-konvensjonen om personer med nedsatt funksjonsevne
Eivind Digranes og Gro Nystuen ved Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) skriver om dilemmaene ved å innlemme FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) i norsk lov. CRPD er den eneste av FNs menneskerettighetskonvensjoner som Norge enda ikke har innlemmet i norsk rett.
Takk og lov
- 29. juni 2022
I denne episoden er mye annerledes: Forfatter og TV2-gravejournalistreporterstjerne Kadafi Zaman har inntatt programlederstolen, og Anine er gjesten. Foruten å lære Anine gode programledertriks, spør og graver Kadafi om deres felles interesse: ytringsfrihet. Hva er ytringsfrihet, hvorfor er den viktig, er den under mer eller mindre press nå enn før, og hvorfor fremstår den spesielt kontroversiell nå, når den egentlig alltid har vært det? Fordi ytringsfriheten verner både ytringers innhold og form, og fordi informasjonsfriheten er så viktig, er podden i tillegg spilt inn live og finnes også i filmformat på https://jus.no og https://juridika.no/innsikt. Takk & lov!
Siste ekspertkommentarer
Juridikas jussnyheter på Twitter
- Juridika12hEU-parlamentet godkjente i sommer forordningen DSA – – den største lovendringen på internett siden GDPR. EU-kommisjonen har i årevis forsøkt å regulere de store tek-selskapene. Advokat spår at jurister og advokater vil få mye å gjøre den nye rettsakten.juridika.no/innsikt/eu-reg…
Jussens helter
av Hans Petter GraverEn serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.
Jussens helter