Innsikt

 • Digitalisering av domstolene - men hva med rettsikkerheten?

  Nyhet

  Digitalisering av domstolene - men er det rettsikkert nok? icon_arrow_right

  I 2021 begynner den store digitaliseringen av norske domstoler, men hva er konsekvensene for rettssikkerheten? Juridika Innsikts journalist Marianne Reinertsen har gjort et dypdykk. Allerede i dag står de digitale dilemmaene i kø for domstolene. Nå kan du endelig lese hele serien om digitalisering og rettsikkerhet på Juridika Innsikt.

 • Hans Petter Graver får Akademikerprisen 2020

  Nyhet

  Akademikerpris til juristopprørericon_arrow_right

  I dag mottar jussprofessor Hans Petter Graver årets Akademikerpris, blant annet for sin bekymring for frihet tapt i koronatiltak og for serien «Jussens helter». – Jeg ser prisen som en anerkjennelse av kritisk og uavhengig rettsvitenskap som korrektiv til statens makt, sier juristen.

 • Den kritiske juristen

  Ekspertkommentar

  Den kritiske juristenicon_arrow_right

  Hvordan kan jurister bli mer «kritiske»? Professor i rettssosiologi, Kristin Bergtora Sandvik, har tatt NAV-granskingen på ordet, og analysert på Juridika Innsikt hva som egentlig ligger i «mer kritisk tenking blant jurister».

  – God juss kan være etisk dårlig, reflekterer hun, fordi loven bare har noen gitte alternativer. Hun sier kritisk tenkning er et stebarn i juridisk metode, og spør hva forskjellen er mellom kritisk tanke og godt håndverk.

 • Ny bok: – Jurister må kunne sammenlikne retten fra land til land

  Nyhet

  – Jurister må kunne sammenlikne retten fra land til land icon_arrow_right

  Hvorfor er jussen ulik i Europa og verden? De norske jussprofessorene Sören Koch (UiB) og Jørn Øyrehagen Sunde (UiO) introduserer nå en ny metode for å sammenlikne rettstradisjoner på tvers av landegrenser. Forfatterne forklarer på Juridika Innsikt hva som er nytt i boken, og hvorfor dagens jurister har praktisk nytte av å sammenlikne norsk og internasjonal rett. 

 • Derfor vant rettsstaten frem i «historiens beste justisbudsjett»

  Nyhet

  Derfor vant rettsstaten frem i «historiens beste justisbudsjett»icon_arrow_right

  Valgår, restanse, mer uniformert politi og en justisminister fra Høyre. Det er ikke tilfeldig at regjeringen har lagt frem et historisk høyt statsbudsjett for domstoler, påtale og justissektoren.

 • Ekspertkommentar

  Lars Holo: Kommentar til HR-2020-1339-A, «ISS-dommen» i Høyesteretticon_arrow_right

  Arbeidsrettsekspert og advokat Lars Holo kommenterer den viktige ISS-dommen fra Høyesterett på Juridika Innsikt. Holo er en av Norges fremste på virksomhetsoverdragelser og mener Høyesterett har konkludert feil i denne avgjørelsen. 

 • Ekspertkommentar

  Kommentar til Høyesteretts dom HR-2020-1723-A om sykling i kollektivfelt («Sykkeldommen») icon_arrow_right

  Vegtrafikkekspert og lagdommer Bjørn Edvard Engstrøm kommenterer Høyesteretts nye dom sykelisten som brukte kollektivfeltet. – Høyesterett har avsagt en interessant dom som klargjør begreper i Vegtrafikklovens grunnregel, § 3 der det ikke finnes høyesterettsavgjørelser fra før, skriver han. Engstrøm forklarer hvorfor "sykkeldommen" HR-2020-1723-A er viktig å kjenne til.

 • Jussen på hjemmekontor: Når hjemmet blir arbeidsplassen

  Ekspertkommentar

  – Hjemmekontoret er for lovløst icon_arrow_right

  Denne uken tok arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen til orde for å fornye lovverket som regulerer hjemmekontor. Hvilke rettsregler gjelder i dag? Det er ingen rettspraksis og lite juridisk teori på feltet, skriver Selmer-advokat Fredrik Bjercke Punsvik. Han har analysert rettskildene om hjemmekontor og etterlyser reform av regelverket og er uenig med Arbeidstilsynet om at forskrift om fjernarbeid gjelder i koronasituasjonen.

 • Dette er nytt i ny arvelov (fra Takk og Lov)

  Nyhet

  Takk og Lov: Hva er nytt i ny arvelov icon_arrow_right

  Ny arvelov i 2021 er tema for den ferske episoden av podkasten Takk og Lov. Arverettsekspert og jussprofessor John Asland forklarer programleder Anine Kierulf både hva som kommer, hvorfor arveretten endrer seg så lite og typiske nøtter arveretten må knekke. Til og med hvem som arver pengebinger og låver i Andeby.

 • Nye avgjørelser om reisetid som arbeidstid (blant annet LE-2019-19773 (Coca-Cola-dommen i Eidsivating)

  Meninger

  Nye avgjørelser om reisetid som arbeidstidicon_arrow_right

  Når er reisetid arbeidstid? Høyesterett tok stilling til spørsmålet i «reisetidsaken» i 2018 og nylig tok Eidsivating stilling i Coca-cola-saken. Jørgen Nordsveen Hustad i PwC mener det skal det mye til å tolke dommen dithen at en arbeidsgiver kan avtale seg bort fra kompensasjon for arbeidsrelaterte reiser og fører regnskap over rettspraksisen som avgjør hvorvidt reisetid skal regnes som arbeidstid.

Takk og lov

 • #14: Alternativ tvisteløsning med Sverre Blandhol

  30. september 2020

  I siste episode av sesong to av Takk & lov, har vi nok en gang lyttet til dere lytteres temaønsker: Vi tenker høyt om alternativ tvisteløsning. 


  Tvisteløsning i retten tar uhorvelig lang tid, og er gjerne så dyrt at man ikke har råd til det. Da er det ikke så rart at man ser seg om etter andre eller alternative måter å løse tvister på.


  Den som med stø hånd loser Anine trygt mellom potensielle tvisteskjær i sjøen er professor, advokat, megler og alternativ konfliktløser Sverre Blandhol.

Juridikas jussnyheter på Twitter

Jussens helter

av Hans Petter Graver

En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  henrik.pryser.libell@universitetsforlaget.no.

 • Nyhetsredaktør: Henrik Pryser Libell
 • Redaksjonssjef: Sturla Blanck Torkildsen
 • Forlagssjef: Hege Gundersen