Innsikt

 • Insert image here

  Nyhet

  Koronakrisen gir sjumilsstøvler for legal tech icon_arrow_right

  Legal tech har vært et moteord i årevis, men gjennombruddet er alltid «rundt hjørnet». Nå kan koronakrisen sette fart på endringene. Flere legal tech-eksperter tror de nå vil komme raskere enn tidligere antatt. Juridika Innsikt starter en ny serie om konsekvensene av jussens digitalisering.

 • Insert image here

  Ekspertkommentar

  Hvem er god nok for jussen? icon_arrow_right

  Våren 2020 har det rast debatt om jusstudenter med innvandrerforeldre kan lære seg like god juss som andre. Denne type spørsmål går tilbake til «bondestudentenes», nynorskbrukernes og kvinnenens inntog i jussen, skriver professor i rettsosiologi Kristin Bergtora Sandvik. Hele tiden er det språk som brukes mot at den nye gruppen er «god nok» for jussen.

 • Insert image here

  Nyhet

  Varsling og GDPR: Om konfidensialitets­prinsippet ved intern varsling icon_arrow_right

  I 2020 trådte nye varslingsregler i arbeidsmiljøloven i kraft. Når arbeidstakere varsler om kritikkverdige forhold, pålegges arbeidsgiver en aktivitets- og omsorgsplikt. Men har varsleren et vern mot at hans eller hennes identitet gjøres kjent for den det varsles om? Irene Hagen, nå advokatfullmektig hos ADI Advokater, har i sin til nå upubliserte masteroppgave diskutert hvordan GDPR regulerer intern varsling i privat virksomhet. Konklusjonen kan nå leses på Juridika Innsikt.

 • Insert image here

  Nyhet

  Fersk legal tech-gründer med ny advokatrobot: Skilsmissekalkulatoricon_arrow_right

  Jussbibliotekar og skilsmisseadvokat Marte Deichman-Sørensen har lansert en ny advokatrobot som skaper en automatisk skilsmisseberegning for 1.225 kroner. Advokater får lov å teste den gratis i mai og juni.

 • Insert image here

  Ekspertkommentar

  Koronakrisen øker presset på innsyn, men jussen er den sammeicon_arrow_right

  Påtroppende kommuneadvokat i Oslo og medforfatter av lovkommentaren til offentleglova kommenterer innsynsregler i forvaltningen under koronakrisen. Kommunaldepartementet har kommet med en veileder for forvaltningen, men den er for restriktiv, skriver Selman. Åpenhet gjelder også i krisetid, sier hun, men går gjennom de få unntak som gjelder innsyn uansett situasjon.

 • Insert image here

  Nyhet

  Nytt i strafferetten: Disse sakene bør du kjenne tilicon_arrow_right

  Straffesaker kommer og går, men avgjørelser fra Høyesterett består. Lime-saken, DNA-registersaken og Valdres-saken fikk medieoppmerksomhet i 2018 og 2019, men har også satt spor i jussen for sine prinsipielle sider. Professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen har i Tidsskrift for Strafferett systematisk gått gjennom nye avgjørelser fra Høyesterett.

 • Insert image here

  Ekspertkommentar

  Koronapandemien er en force majeure-begivenhet. Hva så?icon_arrow_right

  Mange avtaler og norsk rett har bestemmelser som fritar ved force majeure-begivenheter som pandemi. Hva har det å si i koronakrisen? Mye er fortsatt usikkert. Kontraktsekspert førsteamanuensis Anders Mikelsen Handelshøyskolen BI har doktorgrad på vilkårene for hindringsfritak i kjøpsforhold (kontrollansvaret). I denne spesialkommentaren går Mikelsen gjennom de viktigste vurderinger jurister må foreta i koronasituasjonen.

 • Insert image here

  Nyhet

  Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulficon_arrow_right

  I mars og april har Takk og lovs lyttere fått lyden av juss og Anine Kierulfs gjester rett i øret. «Hele» juss-Norge har hørt på podkasten, og nå rundes vårens podkastsesong av med Anines yndlingstema: ytringsfrihet. Siste gjest inn er advokat Jon Wessel-Aas.

 • Insert image here

  Nyhet

  Hva er barnets beste?icon_arrow_right

  Barnerett er et av rettsfeltene som endrer seg mest for tiden, med flere store og viktige dommer i både Strasbourg og Høyesterett, og mye medieoppmerksomhet. Hva handler de konkrete juridiske spørsmålene om? Det spør programleder Anine Kierulf om i en ny episode av podkasten Takk og lov. Barnerettsekspert Elisabeth Gording Stang svarer.

 • Insert image here

  Ekspertkommentar

  Dette må du tenke på når du skal permittereicon_arrow_right

  Sigrun Sagedahl og Karianne Rettedal, advokater og partnere i Projure, ekspertkommenterer permitteringsregler og -utfordringer etter koronakrisen. De to partnerne har rik erfaring fra henholdsvis arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden, og erfaring med massepermitteringen under oljekrisen i Rogaland i 2014.

Takk og lov

 • #6: Ytringsfrihet med Jon Wessel-Aas

  29. april 2020

  I den siste episoden av Takk og lov (for denne gang!) skal det handle om ytringsfrihet. I den forbindelse har Anine vært så heldig å få besøk av herr ytringsfrihet, personvern og sosiale medier himself, Jon Wessel-Aas. I løpet av snaue tre kvarter er de innom både humor, redaktøransvar på nett, ytringsfrihetskommisjonen og språklige forvirringer i retten. Takk for nå, vi lyttes til høsten!


  PS: Vi har allerede fått tips om fremtidige samtaletemaer og gjester fra dere som hører på, og vi tar gjerne imot flere. Send dine tips til janne@jus.no.

Juridika på Twitter

Jussens helter

av Hans Petter Graver

En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  henrik.pryser.libell@universitetsforlaget.no.

 • Nyhetsredaktør: Henrik Pryser Libell
 • Redaksjonssjef: Camilla Klevan
 • Forlagssjef: Hege Gundersen