Innsikt

 • Kommentar til Høyesteretts dom i Konverteringssaken, HR-2021-1209-A

  Ekspertkommentar

  Kommentar til Høyesteretts dom HR-2021-1209-A, Konverteringsdommenicon_arrow_right

  Hvordan bevise i retten hvilken religion man tror på? Advokat Håvard Berntzen og Steffen Asmundsson i Kluge ekspertkommenterer her Høyesteretts «konverteringsdom» HR-2021-1209-A. I saken søkte en familie fra Afghanistan opphold i Norge på grunn av konvertering. Lignende saker har vært i Borgarting minst 58 ganger, men for første gang tar Høyesterett stilling til spørsmålet. – Dommen gir nyttige avklaringer i utlendingsrett, spesielt om bevisvurdering, skriver advokatene.

 • – Det kan være flere «EØS-bomber» i vente

  Nyhet

  Forvaltningsrett: – Kan være flere «EØS-bomber» i venteicon_arrow_right

  Er NAV-saken den eneste feilpraktiseringen av EØS-regler eller kan det være flere? Utvalg på utvalg har utredet hva som gikk galt i NAV-saken og hva som skal gjøres for å unngå nye. «EØS-tilsynet» ESA presser på for nye avklaringer. Unionsborgerdirektivet og Pasientrettighetsdirektivet bekymrer og eksperter frykter Norge sitter på flere tikkende «EØS- og NAV-bomber».

 • Er sivil ulydighet for klima beskyttet av ytrings- og forsamlingsfriheten?

  Kronikk

  Er sivil ulydighet for klima beskyttet av ytrings- og forsamlingsfriheten? icon_arrow_right

  Adele Mestad og Hannah Cecilie Brænden skriver i en kronikk at norske domstoler, politi og advokater må se på menneskerettighetsdimensjonene når de skriver ut bøter til de nye klimademonstrasjonene. Praksis fra andre land i Europa og den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) tyder på at visse typer sivil ulydighet vil være beskyttet av ytrings- og forsamlingsfriheten.

 • Grunnlovsforslag har druknet i valgkampen

  Nyhet

  Grunnlovsforslag har druknet i valgkampenicon_arrow_right

  Neste Storting kan endre Grunnloven vesentlig med viktige forslag som er kommet i kjølvann av koronakrisen, men nesten ingen har snakket om disse forslagene i valgkampen. Politikere fra både Arbeiderpartiet, Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre har på hver sin måte foreslått å grunnlovsfeste flere viktige prinsipper. Hvorfor tar ikke partiene og velgerne stilling til disse, spør grunnlovsjurister? Grunnloven er jo laget for at det skal skje.

 • Ola Mestad gjest i ny podkast-episode om grunnlov, vev og prydsøm

  Nyhet

  Ola Mestad gjest i ny podkastepisode om grunnlov, vev og prydsømicon_arrow_right

  Velkommen til de lange linjers podkastepisode! I en fersk episode av den populære juss-podkasten Takk og Lov med Anine Kierulf er jussprofessor Ola Mestad i studio for å forklare hvorfor Grunnloven er i vinden når EU øker takten og Norge henger etter. Hør Anine og Ola diskutere den evige tvekampen mellom «gamle» paragraf 26 og «nye» paragraf 93 og betydningen av Høyesteretts historiske svar til Stortinget i 2021. Og så klart vevstoler og prydsømmer fra Setesdal.

 • Nytt i opphavsretten 2020-21 av jussprofessor Torger Kielland

  Ekspertkommentar

  Nytt i opphavsretten 2020 og 2021icon_arrow_right

  Opptak av forelesninger og Regjeringskvartalets Y-blokk har vært hete poteter i opphavsretten det siste året. Olavs Thons navnekonflikt om Stortorvets gjestgiveri skal til Høyesterett, EU forsøker å regulere bigtech og Åndsverksloven får forskrift. Ny lov om kollektiv forvaltning av opphavsrett, Rogstad-saken i VG og Retrievers konflikt med VG er også stikkord, når jussprofessor Torger Kielland i en ekspertkommentar går gjennom de viktigste nye begivenhetene i opphavsretten.

 • Frykter systemisk svikt i rettsstaten

  Nyhet

  Frykter systemisk svikt kan true rettsstaten icon_arrow_right

  Rettstaten kan være skjør og NAV-skandalen kan være toppen av et isfjell – i form av et rettslig systemsammenbrudd. Det frykter de mest pessimistiske jussekspertene og ser også til Nederland og Australia. Mer domstolskontroll og rettshjelp kan være løsningen. Les om den norske rettstatens Akilleshæler i ny serie på Innsikt.

 • Nytt i klimaretten 2021 – Et faktum på speed

  Nyhet

  Nytt i klimaretten 2021 – Et faktum på speed icon_arrow_right

  Skal jussen redde klima? Hva skredet av klimasøksmål og de enorme lovpakkene på vei fra EU gjør med klimaretten er tema når klimarett-topper samles til seminar 26. august. – Klimaretten er et bevegelig mål, sier nestor Hans Christian Bugge som står bak den første klimarettboken i sitt slag. Juridika Innsikt har loddet status for den stadig mer (brennaktuelle) klimaretten.

 • – Vi trenger en rettstatskommisjon etter korona

  Nyhet

  Tåler den norske rettstaten en krise? icon_arrow_right

  Har den norske rettsstaten bestått sin nye krisetesten? Juristene er delt i synet. Jussprofessor Hans Petter Graver kaller på en uavhengig «rettsstatskommisjon» etter korona, men advokat Jan Fougner roser håndteringen. Den norske rettstaten har vært formet av kriser, både i 1814, 1940, 2011 og i år.

 • Lynkurs i digitale rettskildesøk 2#3 Spar tid når du søker på rettskilder

  Serie

  Lynkurs i digitale rettskildesøk, del 2: Spar tid på søket icon_arrow_right

  – Kunsten å søke på digitale rettskilder er ikke å vite hvordan, men hvor du skal søke. Slik blir du mer effektiv, skriver rettsbibliotekar Susanne Mysen i del to av et lynkurs i tre deler.

Takk og lov

 • #28 Håvard Wiker om rekonstruksjonen av Norwegian og Tintin på toalettet.

  22. september 2021

  Det var en gang, for ikke så veldig lenge siden, at Anine fikk høre eventyret om rekonstruksjonen som ikke var så uforståelig som den hørtes ut. Rekonstruktør og Tintinsamler Håvard Wiker forteller om Norwegian som skulle til staten og gjøre seg fet, mens alle vi andre lurte på hva som skulle skje med flybillettene og bonuspoengene våre. Eller kanskje det ikke bare var statlige bonustilskudd som holdt Norwegian i live? Selv om rekonstruksjonsloven den hadde laget (og byfogdembetet den ikke helt hadde ødelagt) var gullkort verdt?

Juridikas jussnyheter på Twitter

Jussens helter

av Hans Petter Graver

En serie i tolv deler om jurister som valgte å følge sin samvittighet fremfor å leve opp til systemets krav.

Juridika Innsikt er et redaktørstyrt fagmagasin som følger rettskildene og juristhverdagen.

Juridika Innsikt publiseres på Juridika, Universitetsforlagets digitale juridiske verktøy og bibliotek. Bak Juridika Innsikt står Universitetsforlagets jussredaksjon, utgiver av Norges sterkeste jusslitteraturportefølje.

Vi skriver selv ulike typer aktualitets- og magasinsaker rettet mot jurister, og vi får ledende jusseksperter til å kommentere viktige dommer og lovendringer. Vår ambisjon er å publisere artikler som går i dybden og holder deg à jour på ditt juridiske fagområde, og på den måten bidra til at du finner alt juridisk innhold du trenger på Juridika.

Med dine innspill kan vi gjøre Juridika Innsikt enda bedre. Vi blir glade for alle tilbakemeldinger og gode ideer som sendes til  henrik.pryser.libell@universitetsforlaget.no.

 • Nyhetsredaktør: Henrik Pryser Libell
 • Redaksjonssjef: Sturla Blanck Torkildsen
 • Forlagssjef: Hege Gundersen