Takk og korona - og hytteforbud!
Hytteforbudet blir tema i påskens episode av juss-podkasten Takk og lov med Anine Kierulf. Denne uken er jussprofessor Hans Petter Graver gjest. Tema er krise, frihet, juristopprør og korona.
I disse påskedager ville nok mange nordmenn helst dratt til fjells og på hytta. Koronakrisen har satt en stopper for påskeutfart etter at et hytteforbud ble innført 19. mars. Forbudet har skapt debatt blant både hyttefolk og ordførere, smittevernleger og jurister. Jussprofessor Hans Petter Graver er blant dem som har vært mest kritisk. I Morgenbladet skrev han til og med at hytteforbud kan være grunnlovsstridig, og ble møtt med kritikk av andre jurister.
Nå utdyper Graver dette i podkasten Takk og lov, som utgis av Universitetsforlaget/Juridika og Juristenes Utdanningssenter i samarbeid.
– Hytteforbudet kan være i strid med grunnlovsprinsipper og menneskerettigheter, sier Graver i episoden som slippes onsdag 8. april.
– Man kunne jo også tenke seg at det var utredet alternativer, mindre inngripende måter å gjøre dette på, for eksempel ved å gi en forskrift om at enhver plikter å søke helsetjeneste i hjemkommunen. At folk måtte dratt hjem i stedet, kunne kanskje ha redusert belastningen, sier Graver.
Det mest bekymringsfulle med fullmaktsloven, var at den var blitt hemmeligholdt av regjeringen.
Hans Petter Graver
Juristopprør mot koronalov
Graver er professor i privatrett ved UiO, preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, og tidligere dekan for juridisk fakultet i Oslo. Han har forsket på hvordan rettsstaten og jussen kan trues i krisesituasjoner, et tema han også utforsket i en serie på Juridika Innsikt gjennom hele 2019. I 2020 blir denne serien til bok, nå med et eget kapittel om hvordan norsk juss har kommet under press i korona-pandemien.
Da det første koronalovforslaget kom påpekte Graver at det ikke var grenser for hva denne kunne brukes til. Han var også blant de utvalgte juristene som ble bedt om å skrive høringssvar på hasteloven på under 48 timer. I Takk og lov sier han at det mest bekymringsfulle med fullmaktsloven, var at den var blitt hemmeligholdt av regjeringen.
– Det sier noe om hvordan en sånn situasjon som vi står overfor tøyer de grensene og verdiene det er nødvendig å ha i samfunnet, sier Graver, inkludert ytringsfrihet og informasjonsfrihet.
Stortinget vedtok en endret variant av koronaloven etter et kraftig opprør blant landets jurister. Kierulf oppsummerer opprøret som «alt fra ramaskrik til konstruktive innspill» – som tilsammen ga loven sin form. I podkasten snakker hun og Graver om veien videre, om møteforbud, stenging og karantene og om kommunene har eller bør få hjemmel til å lage forskrifter på lokalt nivå.
Graver har hentet en fortelling fra retten - om da han møtte en selvprosederende motpart i en hovedforhandling - som brukte et ganske sleipt triks for å få utsatt saken.
Du skal høre mye
Som alle Takk og lov-gjester må også Graver fortelle en morsom historie fra livet som jurist. For en høytidelig gruppe som jurister ofte er, kan det å fortelle «en morsom historie fra livet i retten og jussen» være et langt vanskeligere spørsmål enn den minst kjente paragraf eller dom!
Gravers humor-fortelling fra retten - er fra en sak der han møtte en selvprosederende motpart i en hovedforhandling. Motparten brukte et ganske sleipt triks for å få utsatt saken. Hva det er, får du høre i spalten «Har du hørt?». Vi røper så mye som at Anine ler og kjenner seg igjen:
– Alle som har vært borti selvprosederende parter, har historier å fortelle!
Ros for ny podkast
Takk og lov fikk høye lyttertall og gikk rett inn på topp 10-listen over norske podkaster i sin første uke. De to første episodene, er allerede lastet ned over fem tusen ganger og får mye ros av lytterne.
– En podkast jeg har ventet på, skriver en lytter på Twitter.
– Er dette standarden så kommer dette til å bli den beste podden som handler om dagsaktuell juss i Norge, skriver en annen, mens en tredje kaller Takk og lov for jussens svar på true crime.
Programleder Anine Kierulf kan dermed le hele veien til studio.
– Spesielt gledelig er det at tilbakemeldingene har kommet både fra kjempeflinke jurister som jeg tenker at egentlig kan alt fra før, men samtidig fra folk som trodde at de slett ikke var interessert i juss, sier hun.
En tredje kaller Takk og lov for jussens svar på true crime.
Kierulf, som nylig vant Advokatforeningens ærespris for sin evne til å formidle juss på en enkel måte, sier at hun prøver å få gjestene til å snakke om stoff som i utgangspunktet er komplisert, på en måte som gjør det forståelig og interessant for lytterne.
Takk og lov er et samarbeid mellom Juristenes Utdanningssenter og Universitetsforlaget/Juridika.
NB! Episoden er spilt inn i samsvar med smittevernsreglene, og med alle mulige forholdsregler for å unngå spredning av covid-19.
Juridika Innsikt har beskrevet hvordan koronapandemien har rystet og påvirket selve jussbransjen på talløse måter og de juridiske utfordringene som oppstår som følge av viruset, særlig for arbeidsrett, kontraktsrett, forfatningsrett og personvern.
For fordypning i temaet fra «Takk og korona», anbefaler Juridika
- Statsforfatningen i Norge av Johs. Andenæs
- Statsrett kort forklart av Benedikte Høgberg
- Hans Petter Graver serie om Jussens 12 helter
- Anne Kjersti Befrings kommentar til koronaloven
- Historien om juristopprøret
Takk og lov med Anine Kierulf:
Episode 1 NAV og EØS med Christoffer Eriksen
Episode 2 Juss og klima med Adele Matheson Mestad
Episode 3 Covid-19 med Hans Petter Graver
Episode 4 Domstolene med Ragnar Lindefjeld
Episode 5 Barnets beste med Elisabeth Gording Stang
Episode 6 Ytringsfrihet med Jon Wessel-Aas
Episode 7 Personvern med Bjørn Erik Thon, del 1
Episode 8 Personvern med Bjørn Erik Thon, del 2
Episode 9 Legal Tech med Merete Nygaard
Episode 10 Den nye rekonstruksjonsloven og konkursretten, med Ellen Schult Ulriksen
Episode 11 Den nye arveloven, med John Asland
Episode 12 Påtalemyndigheten med Hans Vang
Episode 13 Røverhistorier fra retten med Kim Heger
Episode 14 Klarspråk i jussen med Mette Jenssen
Hør alle episodene her.