Podkasten Takk og lov: Røverhistorier fra retten
Tiltalte som møter i underbuksen og tagger seg skyldig på cellen, glinsende sølvjakker som feller den skyldige og folk som unnskylder seg med at de gikk på Steinerskolen, er bare noen av de mange rare ting dommere har møtt i retten – og som du får høre om i en fersk julebonus av juss-podkasten Takk og lov – med Anine Kierulf. I studio er tingrettsdommer Kim Heger.
Han forteller aldri om rettsakene på Twitter, tingsrettsdommer Kim Heger, men en dommer skal høre mye rart i sine rettssaler. Eller «løvens hule», som Hegers kolleger iblant kaller rettssalen. I alle fall når de skal lede saker med hele paneler av durkdrevne advokater.
Dette er blant de mange tingene som kommer frem i «julebonus»-episoden av juss-podkasten Takk og lov med Anine Kierulf. Podkasten er avspilt over 80 000 ganger, allerede i sitt første år. Det jule-gleder nok både programleder Anine og produsentene, Juridika og Juristenes Utdanningssenter. Det gleder nok også en podkast-gjestende dommer. Men Kim Heger er vant til et lydhørt publikum. Med sine elleve år i Oslo tingrett har Heger ledet flere profilerte saker, inkludert Eirik Jensen-saken, varetektsfengslingen av mannen tidligere kjent som Anders Behring Breivik og flere store krimsaker på Østlandet. I tillegg er han uten sidestykke Norges mest fulgte og mest aktive dommer på Twitter – med over 12 000 tweets på nakken og over 15 000 Twitter-følgere.
– Jeg tuller på Twitter, men aldri med saker fra retten, sier Heger
Du kan vel si det ble en ganske tung prosedyre for forsvareren
– Kim Heger
Tragikomiske forklaringer fra tiltalte
I det hele tatt er det lite humor og latter i rettssalene og aller minst fra dommerbordet. Men det skyldes ikke mangelen på rare ting som skjer og blir sagt.
– Iblant føler jeg meg som en Chandler Bing, som må brenne inne med en masse kommentarer, røper Heger i episoden.
I et kjent eksempel fra en engelsk drapssak (...) gikk forsvarsadvokaten ett farlig spørsmål for langt
– Kim Heger
Han letter litt på sløret i episoden og forteller om saker som har skapt litt humring under kappen. I en sak var det en tiltalt som møtte i en «ganske stor og spektakulær, sølvglinsende jakke». Jakken i seg selv var oppsiktsvekkende, men det virkelige tragikomiske med denne jakken var scenen som utspiller seg etter at den sølvbekledte mannen hardnakket har avvist at det er ham som står bak svindelen i en viss, kameraovervåket minibank. Når aktoratet henter inne bildene, ser man riktignok ikke ansiktet på vedkommende gjerningsmann. Men det man ser, tydelig og klart – er en ganske stor, spektakulær og sølvglinsende jakke!
– Konfrontert med bildet sier mannen bare: «Å faen». Så du kan vel si det ble en ganske tung prosedyre for forsvareren, sier Heger. (Mannen ble dømt.)
Iblant føler jeg meg som en Chandler Bing
– Kim Heger
Tagging, Steinerskole og nudister
I en sak om skadeverk ved tagging, brukte en tiltalt mann sin forklaring på å nekte hardnakket for at det var hans tagger-signatur som prydet det gjeldende skadeverket. Men så, i en ventecelle mellom hovedforhandlingene, presterte mannen å tagge ned celleveggen – med den samme signaturen. I annen sak der en mann stod tiltalt for å ha svindlet NAV, var mannens forsvar at han hadde gått på Steinerskolen ...! I en tredje sak nektet den tiltalte å møte hvis han ikke fikk forklare seg naken. Til slutt møtte han i underbuksen.
– Men da fikk dommerne saken utsatt til mannen fikk på seg klær, ler Heger.
Slike historier flyr fritt i kantinen på tinghuset. Men der forblir de heldigvis.
– Vi sier ofte at det er godt ingen hører oss i lunsjpraten, sier Heger.
Trøtte advokater
Iblant hender det at advokatene ikke helt følger med i eksaminasjonen og spør litt ut i luften. Det er jo ikke heldig. Men det verste, for deres egen sak, er likevel å stille et spørsmål for mye.
– Det er kjent som «det farlige spørsmålet». I et kjent eksempel fra en engelsk drapssak, der aktor måtte bevise at tiltalte hadde vært på en konkret restaurant, gikk forsvarsadvokaten ett farlig spørsmål for langt, sier Heger.
Det er godt ingen hører oss i lunsjpraten
– Kim Heger
Hva spørsmålet var kan du høre i episoden her. I Hegers saker er det ofte «Er det noe mer du har lyst til å si?».
– Da kan vitnet gå helt på selvstyring. Da prater de plutselig fritt om hva som helst og kan fort snakke seg bort fra forklaringen, sier Heger.
Det igjen kan jo slå alle veier.
I Takk og lovs juleepisode får du vite mye om hva du ikke bør gjøre som advokat. Hva du derimot bør gjøre, kan du lese om i boken «Ærede Rett» – eller på e-kurs i advokatetikk, webinar i argumentasjon og prosedyreteknikk, og kurs i ankeforberedelser og prosedyre for Høyesterett.
Del røverhistorier
Har du en artig historie fra retten? Fortell oss gjerne om den på post@juridika.no
Likte du saken om røverhistorier fra retten? Del den gjerne på sosiale medier, med knappene øverst
"Ærede rett" kan du lese digitalt på Juridika.