Innsikt

Ny podkastsesong – Nå kan du høre Legal Tech

Ny podkastsesong – Nå kan du høre Legal Tech

LEGATTECHEKSPERT: I Takk og lov sesong 2 har programleder Anine Kierulf fått med seg advokat og gründer Merethe Nygaard. Sammen snakker de om juridisk teknologi og kunstig intelligens. Foto: Andreas Hedemann/Anti.

Lesetid ca. 5 minutter

I dag starter sesong 2 av den populære juss-podkasten «Takk og Lov». På tapetet står legal tech –  juridisk teknologi. Første gjest i studio hos Anine Kierulf er naturligvis hele Norges «Miss Legal Tech», advokat og gründer Merethe Nygaard. 

«Weapons of Math Destruction» er blant nyordene lytterne av ny episode av Takk og Lov stifter bekjentskap med. Kan maskiner en dag bli mer effektive jurister enn mennesker? Er det bare stille før stormen? Er den juridiske teknologiske revolusjon vi har sett til nå, bare toppen av et isfjell? Det mener iallfall Merethe Nygaard, daglig leder, eier og gründer av Lexolve. Nygaard hoppet av karrieren som advokat i Wiersholm, for å satse fullt og helt på legal tech-bølgen. Siden har hun startet både Lexolve og dratt i gang møteserien Legal tech meet ups og Oslo legal hactakon. Du kan lese mer i Innsikts serie om rettssikkerhet og legal tech og om nye tjenester, som skillsmisseadvokat og konkursroboter. Men i dag kan du altså høre mer om Juridisk teknologi og kunstig intelligens i episoden av Takk og Lov.

Her forteller blant annet Nygaard om en av de få direkte konkurransene om juss som så langt har vært arrangert mellom menneske og maskin,  

NAV-skandalen er et eksempel på når det kan gå helt galt, med bare mennesker

Merethe Nygaard

– Et studie på Harvard, om å identifisere røde flagg i konfidensialitetsavtaler gikk i favør av roboten, som fant røde flagg raskere enn mennesker, forteller hun.  

Digitale hjelpemidler inn i jussbransjen

Det kan være enkle problemstillinger som en stor gruppe har og der få går til advokat i dag

Merethe Nygaard

Koronakrisen har ført til skjermtilpassing og opplæring i nye digitale verktøy, men krisen har også satt fart på jussteknologien. Hvilke rettsikkerhetsspørsmål forårsaker egentlig kunstig intelligens, og hvor mye mer intelligente enn oss mennesker er den kunstige varianten av intelligensen.

Nygaard noterer at vi allerede har sett selvhjelpsløsninger for testament, skillsmisse, parkeringsbot-klager, flyforsinkelser, og tror vi snart kan se for oss løsninger for småkrav og nabokrangler om trær.  

– Det kan være enkle problemstillinger som en stor gruppe har og der få går til advokat i dag, sier hun, men avviser at dette er kunstig intelligens, for det har vi ikke sett i jussen - ennå.  

Maskiner kan definitivt bli smartere, data ut er ikke bedre enn data inn, og maskinene kan arve menneskenes feil og fordommer

Merethe Nygaard

Roboter og juridisk skjønn

Men også det offentlige og advokatene vil ta i bruk roboter i tiden som kommer og Kierulf spør om det mange lurer på: Kan vi få for kritiske eller ukritiske maskiner og kan de rette opp feilene som kritiske og for ukritiske mennesker gjør i dag? Har roboter menneskelig innlevelse og kan de utøve juridisk skjønn?  

– NAV-skandalen er et eksempel på når det kan gå helt galt, med bare mennesker, svarer blant annet Nygaard.  

Hun mener NAV-saken teoretisk kunne vært unngått med systemer som automatisk sjekker for et gitt antall rettskilder, også EØS-regler.  

Og kan advokatene i fremtiden byttes ut?  

– Strategisk rådgivning kan neppe automatiseres. Men repeterbart arbeid, med dokumenter, som du kan definere for en maskin å gjøre for deg med «hvis dette skjer, så skal dette skje», kan automatiseres, sier Takk og Lovs gjest.   

Hun er også innom Forliksrådet og enkle tvister i domstolene.  

– Canada har automatisert deler av småkravsprosessen, men ikke domsavsigelsen, sier hun og trekker frem et digitalt eksperiment, der partene fikk lastet opp informasjon og fikk mulighet til å inngå forlik underveis.  

Strategisk rådgivning kan neppe automatiseres. Men repeterbart arbeid, med dokumenter, som du kan definere for en maskin å gjøre for deg med «hvis dette skjer, så skal dette skje», kan automatiseres

Merethe Nygaard

Kan algoritmer bli dyktige nok

Videre diskuterer Kierulf og Nygaard om dagens «reaktive advokater» kan bli proaktive av maskiner og løse problemer på helt nye måter, og om algoritmer kan bli dyktige nok.  

– Maskiner kan definitivt bli smartere, data ut er ikke bedre enn data inn, og maskinene kan arve menneskenes feil og fordommer, sier Nygaard, og trekker særlig frem en algoritme i USA, som er eid av et privat selskap, men brukes i domstolene. Fordi den automatisk sjekker personenes bakgrunn, forutser den for eksempel en høyere gjentakelsesfare for alle pågrepne fra «belastede» postnumre.  

– Her er det både en jobb for jurister og en jobb for samfunnet, konkluderer de to - og med Nygaard som foreslår en «hippokratisk» ed, slik leger avlegger, for programvareutviklere, og nok en anekdote til spalten «Hørt i retten», fra livet som jurister.  

Fra og med onsdag vil det komme seks episoder gjennom resten av høsten med faste mellomrom.

Nye episoder med jussprat

Legal Tech med Merethe Nygaard er den første episoden av andre sesong. Denne populære podkasten byr på seks kommende episoder med aktuelle juridiske temaer Lytterne kan glede seg til nye episoder i Takk og lov gjennom resten av høsten!

Følg oss