Innsikt

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

YTRINGSFRIHET: I sesongavslutningen av Takk og lov, er ytringsfrihet det store samtaleemnet. Derfor har Anine Kierulf fått med seg «herr ytringsfrihet himself», advokat Jon Wessel-Aas. Episoden er spilt inn før smittevernreglene ble innført. Foto: Marte Olaussen Nilsen

Lesetid ca. 6 minutter

I mars og april har Takk og lovs lyttere fått lyden av juss og Anine Kierulfs gjester rett i øret. «Hele» juss-Norge har hørt på podkasten, og nå rundes vårens podkastsesong av med Anines yndlingstema: ytringsfrihet. Siste gjest inn er advokat Jon Wessel-Aas.

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

EØS-EKSPERT: I podkastens premiereepisode snakker Anine Kierulf og jussprofessor Christoffer Eriksen om den store NAV-saken. Foto: Andreas Hedemann.

Takk og lov med Anine Kierulf har vært vårens vakreste eventyr for Juridika og Juristenes Utdanningssenter. Podkasten har vært en gedigen lyttersuksess med så langt snart 20.000 nedlastninger. Camilla Klevan, sjef for jussredaksjonen i Universitetsforlaget, er strålende fornøyd med første sesong.

– Vi føler oss veldig heldige som fikk Anine med på laget, og allerede i første sesong fikk et kremlag av dyktige jurister med god formuleringsevne, til å snakke om et knippe av de mest interessante temaene vi kunne komme på, sier Klevan.

I jusspodkastens første sesong har lytterne hver uke fått være med når Anine Kierulf, med sitt smittende humør og sine skarpe spørsmål har møtt eksperter innenfor temaene EØS-rett, klimajuss, koronakrise, domstolene, begrepet barnets beste og ytringsfrihet. Mange har skrytt av podkasten i sosiale medier:

– Denne podkasten er etterlengtet, sier en lytter på Twitter, og roser Kierulf for programlederrollen.

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

KLIMAKRISEN: Direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter, Adele Matheson Mestad, snakker om klima og juss i andre episode. Foto: Henrik Pryser Libell.

– Takk og lov for at det omsider har kommet en ny jusspodkast, skriver en annen.

Klevan er glad for alle de gode tilbakemeldingene.

– Det ser ut til at podkasten har truffet både dem som ikke kunne noe særlig om juss fra før, og samtidig drevne jurister som synes de har blitt enda litt klokere. Det var akkurat sånn vi håpet det skulle bli, sier hun.

Flere lyttere har også skrevet inn og foreslått gjester og temaer de gjerne vil høre om i podkasten. Lesere som ønsker å tipse oss, kan sende en e-post til post@juridika.no.

Vi føler oss veldig heldige som fikk Anine med på laget.

Camilla Klevan, Universitetsforlagets jussredaksjon

Ytringsfrihet

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

COVID-19: Tredje episode handler om koronakrisen. Jussprofessor Hans Petter Graver gjester studio for å snakke om rettsstaten i krisetider, juristopprør og hytteforbud. Foto: Andreas Hedemann.

I sesongens avsluttende episode er samtaleemnet den evigaktuelle ytringsfriheten, et område programlederen har engasjert seg mye i. Kierulf ble selv spurt om å lede den nyopprettede ytringsfrihetskommisjonen, men takket nei til dette.

Ukens gjest er advokat Jon Wessel-Aas, «herr ytringsfrihet himself», som Kierulf spøker med i episoden. Jon Wessel-Aas er partner i Lund & Co og sitter i Juristenes Utdanningssenters fagutvalg i medie- og markedsrett. Han er spesialist på ytringsfrihet og har jobbet mye med opphavsrett og personvern. Blant annet har han skrevet om ytringsfrihet i den ferske boken Varsling.

Kontekst er viktig

– Når vi ytrer oss, prøver vi å oversette tanker i hodet vårt til et annet språk som gjør at andre kan forstå dem. Men det er mange feilkilder underveis som kan føre til misforståelser, og de er kanskje enda større når vi ytrer oss på sosiale medier, sier Kierulf i Takk og lov.

I hver sak må du se hva som er begrunnelsen for ytringsfriheten og for personvernet, og hvilke hensyn som står sterkest i akkurat denne saken.

Jon Wessel-Aas, partner i Lund & Co

Kierulf og Wessel-Aas påpeker hvor viktig konteksten er, altså i hvilken sammenheng ytringen først ble formulert.

Men å sette rettslige grenser for ytringsfriheten er ikke bare lett. Når ytringsfriheten møter andre rettigheter, som for eksempel personvern, kan avveiningen mellom rettighetene være vanskelig.

– I hver sak må du se hva som er begrunnelsen for ytringsfriheten og for personvernet, og hvilke hensyn som står sterkest i akkurat denne saken, sier Wessel-Aas i episoden.

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

PODKASTDOMMER: Dommer Ragnar Lindefjeld fra Dommerpodden er Anine Kierulfs gjest i fjerde episode, når temaet er domstolene. Foto: Andreas Hedemann.

Har du hørt – alle historiene?

I alle episodene har Kierulf bedt gjestene om å fortelle om en morsom eller oppsiktsvekkende hendelse fra deres juridiske karriere. Jon Wessel-Aas forteller i «Har du hørt?» om en gang han skulle lese opp en dom fra menneskerettighetsdomstolen under en ytringsfrihetssak i Oslo tingrett. Da han begynte å lese opp dommen på engelsk, ble han raskt avbrutt av en dommer, som kanskje burde ha lest seg opp litt før han kom til retten. Hele dommerhistorien, og alle de tidligere historiene, kan du høre i første sesong av Takk og lov.

Faglig påfyll

Camilla Klevan er glad for at Universitetsforlaget/Juridika nå kan formidle juss i enda en kanal.

Det blir en sesong 2.

Camilla Klevan, sjef for jussredaksjonen i Universitetsforlaget

– Vi publiserer fra før massevis av god juss på Juridika. Nå kan vi også tilby juss i lydform, så det er gøy, sier hun.

Sammen med Torbjørn Buer, direktør i JUS, gir hun lytterne tips om kurs og litteratur knyttet til de aktuelle temaene i spalten «Jusshjørnet». I sjette episode nevner Klevan Ytringsfrihet og medieregulering av Olav Torvund, som kommer til høsten, og Njål Høstmælingens Hva er menneskerettigheter.

Ny sesong kommer

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

BARNETS BESTE: Temaet for femte episode er det omdiskuterte begrepet «barnets beste». Jussprofessor og barnerettsekspert Elisabeth Gording Stang er episodens gjest. Foto: Andreas Hedemann.

Ytringsfrihetsepisoden med Jon Wessel-Aas er den siste episoden av første sesong. Likevel betyr det ikke takk og farvel for den populære podkasten.

– Det blir en sesong 2. Dere kan vente dere enda mer av det Takk og lov har vært til nå, nemlig aktuelle juridiske temaer formidlet med engasjement, på en lyttervennlig måte, sier Klevan.

Lytterne kan dermed glede seg til nye episoder med jussprat i overskuelig fremtid. Og for nye lyttere – Takk og lov venter på deg!

Podkasten Takk og lov er et samarbeid mellom Juristenes Utdanningssenter og Universitetsforlaget/Juridika.

NB! De to første og den siste episoden av podkasten Takk og lov ble spilt inn før smittevernreglene ble innført.

Første sesong av podkasten Takk og lov med Anine Kierulf

PODPRAT: I podkastene blir det rom for å spørre, lytte og tulle. Foto: Henrik Pryser Libell.

Følg oss