Innsikt

Livet som politiadvokat: – Ble forsøkt matforgiftet med julegave

Livet som politiadvokat: – Ble forsøkt matforgiftet med julegave
Foto: Andreas Hedemann/ANTI.
Lesetid ca. 5 minutter

I en spesialepisode av podkasten «Takk og Lov» med Anine Kierulf forteller politiadvokat, «twitterhøvding» og standup-komiker Hans Vang om hva en politiadvokat og aktor egentlig gjør – og hvordan. – Det er ikke for alle, sier han og forteller om hvordan han ble forsøkt forgiftet med gift forkledd som likør i julegave, den vanskelige balansen mellom uavhengigheten i påtalemakten og om å være ansatt i politiet.

En jul fikk politiadvokat Hans Vang både eggelikør og håndlaget sjokolade i gave av en person med en "usunn interesse" for ham og hans rolle. Klokelig nok fikk Vang «gaven» sporentstreks destruert, for etter nyttår troppet den generøse gave-donoren opp igjen på politihuset og spurte:

«– Hans Vang? Lever han?»

Dette er en av de villeste historiene som er fortalt i «Har du hørt?», et innslag i den populære juss-podkasten «Takk og Lov» med Anine Kierulf. Juridika, som samarbeider med Juristenes Utdanningssenter om «Takk og Lov», «varmer» nå opp til ny sesong i 2021 med en kort omtale av høstens episoder.

I episode 12 av «Takk og Lov» møtte lytterne politiadvokat, og for øvrig også Twitter-konge, Hans Vang fra Trondheim. Temaet var rett og slett livet som politiadvokat.

– Man kan ikke være politiadvokat og være forberedt på alt som skjer. Man må snarere være forberedt på at det alltid skjer noe uforberedt, og ta raske og gode avgjørelser, sier Vang i episoden.

Han sier at påtalejuristene som aktor, risikerer å få så mye kastet i fanget på en og samme rettsdag, at de må nesten være litt som en blekksprut eller en «sirkusdirektør» for å håndtere alle store og små ting selv, kalle inn vitner og alt annet - på kort varsel.

– Ferske advokater starter som regel med endagers saker, og de er det mange av. Du kan gjerne ha flere beramminger i uka, sier han.

Humor og alvor for påtalejurister

Selv er Vang garvet nå. Han har vært politiadvokat i 12 år og før det har han vært både forsikringsjurist, statsadvokat og jobbet hos namsfogden. Han tvitrer under navnet @hans_vang og har 14,6k følgere.

– Jeg er på Twitter som privatperson, men jeg må ta høyde for hvem jeg er i jobb. Det er mange tweets jeg har lyst til å skrive, men som jeg rett og slett stopper på grunn av rollen min som politiadvokat.

Jobben som politijurist og aktor er tross alt veldig alvorlig. Den er preget av mange vanskelige saker og store avgjørelser som kan gi enorme konsekvenser for alle involverte.

Likevel er det en episode med overraskende humor, for Vang mener det går an å være både alvorlig i jobb og morsom privat.

– Jeg prøver bare desperat å være morsom, sa Vang, som nylig har begynt med standup også.

Derfor blir det mye latter og spøk i denne episoden av «Takk og Lov».

Vang innrømmer at han har en dvergsnauscher, ved navn Kaos, oppkalt etter Øst politidistrikt, og at han er desperat etter å vinne hedersprisen som «årets trønder», kanskje spesielt fordi han selv er fra Harstad.

– Jeg satser på å bli den første Årets Trønder som går inn for å bli Årets Trønder. Forrige mann fikk nobelprisen i medisin, så listen ligger jo egentlig der.

Det norske skillet mellom påtalemakt og etterforsker

Men alvor er det også plass til. Blant annet diskuteres det vanskelige skillet mellom det å være politi og det å være en uavhengig enhet, når man har en integrert påtalemyndighet slik vi har i Norge.

– Den norske modellen er uvanlig internasjonalt, men den har den fordel av juristene er veldig tett på etterforskningen, sier han.

For de som er jurister og nysgjerrige på en slik jobb, forklarer Vang kort om hvordan det funker. Man får en regional opplæring av en av statsadvokatene, så får man et tre ukers kurs på Politihøyskolen og så er man i gang, og det er ofte «rett på».

– Det er ingen vits i å dvele for mye, det er best å bare komme i gang og gå i retten, sier Vang.

Selv elsker han yrket, har praktisert det i 12 år og gått tilbake til det etter noen år i Statsadvokaten. Vang syntes det var nyttig å være statsadvokat i en periode, slik at han kunne se hvordan andre politiadvokater hadde lest det samme.

– Å være politijurist er ikke for alle, sier han.

Politiadvokater tenker i hypotester

Livet som politiadvokat: – Ble forsøkt matforgiftet med julegave
Foto: Andreas Hedemann/ANTI.

Anine og Vang snakker også litt om hvordan en politijurist angriper sin sak.

– Vi tenker i hypoteser. Det er slik vi operasjonaliserer rimelig tvil, forklarer Vang.

– Det spørsmålet man må stille seg i retten er om man, ut ifra alle praktisk formål, kan utelukke alle mulige alternative forklaringer, sier han.

Han mener altså at en god politiadvokat hele tiden må spørre seg selv om vedkommende man er aktor i saken mot, egentlig er uskyldig.

– Å være objektiv er ikke alltid lett. Man må hjelpe seg selv til å alltid stille det spørsmålet, sier han.

I tillegg til, naturligvis, å bli utfordret på samme måte av forsvarsadvokatene.

Livet som aktor er imidlertid ingen dans på roser, noe den ganske røffe anekdoten om julegave-forgiftningen viser.

Direktør i JUS, Torbjørn Buer, bruker sin taletid i podkasten til å anbefale kurset Ankeforberedelse og prosedyre for Høyesterett – en grundig gjennomgang av både forberedelsen til saken og selve opptreden i Høyesterett. Sjef i juss-redaksjonen, Sturla Blanck Torkildsen, anbefaler:

Les også om nytt i strafferetten i Juridika Innsikt.

Følg oss