Innsikt

Kunsten å mekle – for jurister i røde bukser

Kunsten å mekle – for jurister
Jussprofessor Sverre Blandhol er gjest i Takk og lov når temaet er rettsmekling og forhandling. Foto: Andreas Hedemann/ANTI.
Lesetid ca. 4 minutter

Kanskje mange av Norges mange rettssaker kunne vært spart hvis flere jurister var bedre på mekling og kompromiss, og ikke bare på å vinne tvist og konflikt. Forhandlingsekspert og jussprofessor Sverre Blandhol trener jurister opp i kunsten å mekle – såkalt alternativ tvisteløsning.

Etter folkekrav fra lytterne slapp Juridika nylig to nye episoder i den enormt populære juss-podkasten «Takk og lov» med Anine Kierulf. Juridika og Universitetsforlaget, som samarbeider med Juristenes Utdanningssenter om «Takk og lov», «varmer» opp til ny sesong i 2021 med en kort omtale av høstens episoder.

I dag omtaler vi episode 14 om rettsmekling og forhandling som et alternativ til å ta saken til retten. Gjest i studio var «mister Forhandling», jurist - med master i psykologi - Sverre Blandhol. Han er professor, tidligere dommer og advokat og underviser nå på Universitetet i Oslo - blant annet i nettopp forhandling. Dessuten, kan Anine røpe, er han kjent for sine røde bukser.

Kunsten å mekle – for jurister
Foto: Andreas Hedemann/ANTI.

– Hva skyldes dette? Spør programvertinnen, hvorpå Blandhol svarer det uventede svaret Italia.

Der gjelder det nemlig å stikke seg litt ut - men ikke for mye. Blandhols svar på denne utfordringen har vært røde bukser. Fortrinnsvis italienske.

Blandhols svar på denne utfordringen har vært røde bukser. Fortrinnsvis italienske.

Blandhol sier at studentoppslutningen rundt kursene har mangedoblet seg på bare få år.

– Mekling er et alternativ til rettssalen. Men egentlig kan du vel si at det er omvendt. De fleste konflikter løses jo minnelig, med forhandlinger, og det er domstolen som er alternativet til en minnelig forhandlingsløsning - ikke omvendt, sier Blandhol i episoden.

Gjøre kaken større

Kunsten å mekle – for jurister
Sverre Blandhol er forfatter av blant annet denne boken. Foto: Universitetsforlaget.

Likevel er det altså blitt en kunst for jurister, nettopp når konfliktene ikke lenger er så minnelige, men det likevel kan finnes en løsning - også uten en dommer til å avgjøre hvem som har retten på sin side.

– I stedet for at partene bare sier hva de vil ha, prøver man å finne rasjonelle argumenter for hva det er de vil oppnå, forklarer Blandhol.

– Målet er ikke bare å fordele kakestykkene igjen, men å gjøre kakestykkene større for begge parter.

Systematikken sammenliknes ofte med krangelen om en appelsin.

– Begge parter sier de ønsker seg appelsinen. Da kan enten den ene vinne eller tape, eller appelsinen kan deles i to, forklarer sjefsmekleren.

Men kanskje den ene ønsker seg skallet og den andre kjøttet.

– Da kan begge parter få det de vil ha fra den samme appelsinen. Det er ikke alltid det finnes en slik løsning, men oftere enn vi tror, sier Blandhol.

– Mekling er et alternativ til rettssalen. Men egentlig kan du vel si at det er omvendt

Sverre Blandhol, jussprofessor

– Og det helt uten at kaffedrikking var en del av samfunnsstraffen hans, ler Anine.

Kunsten å mekle – for jurister
"Å være advokat" tar også opp mekling som alternativ til tvist. Foto: Universitetsforlaget.

– Trenes vi for lite i mekling? spør hun.

Absolutt, mener Blandhol, som mener mekling må inn i jussutdanningen og etterutdanningen. Selv er han involvert i «Meklingsakademiet», som gjør sertifisererte meklere av jurister på fem dager.

– Ikke minst er det viktig å få dommere med på dette, sier Blandhol - i et ekko av episode 4 Domstolene med Ragnar Lindefjeld, som snakket om domstolene.

Hele episoden kan du høre i podkasten. Da får du også vite hvorfor en tiltalt mann som Blandhokd dømte i retten, endte rettsforhandlingen med å by dommeren på kaffe.

Anbefalt lesning og kursing

Direktør i JUS, Torbjørn Buer (som selv er psykolog), brukte sjansen til å anbefale kurset «Forhandlinger, slik gjør du det» og «Advokatens rolle i mekling».

Sjef i juss-redaksjonen, Sturla Blanck Torkildsen, anbefalte både - Å være advokat av Sigurd Knudtzon (red.) og Kontraktsforhandlinger og Smarte forhandlinger av Sverre Blandhol.

Kunsten å mekle – for jurister
Sverre Blandhol i studio. Foto: Anti

Hør Takk og lov og les mer om podkastens gjester:

Fra før har vi omtalt:

Hør alle episodene her.

I februar kommer sesong 3 av den populære podkasten. "Stay tuned" for mer innsikt i aktuell juss – med Anine Kierulf & hennes eminente gjester.

Følg oss