Sommerlyden av juss med Anine Kierulf – og Kadafi Zaman
Hurra! I sommer kan du endelig høre hele 2022-sesongen av Norges største juss-podkast, Takk og Lov med Anine Kierulf – samlet! Årets gjester inkluderer EU-ekspert Finn Arnesen, konkurransedirektør Tina Søreide, skilsmisseadvokatene Ramborg Elvebakk og Morten Engesbak, høyesterettsdommer Borgar Høgetveit Berg, Oslo-dekan Ragnhild Helene Hennum, lagdommer Susann Funderud Skogvang, ID-ekspert Marte Eidsand Kjørven, jusstudenter og Anine selv – med spesial-opptreden fra TV2-programleder Kadafi Zaman.
I to år har Juridika Innsikt og Juristenes Utdanningssenter samarbeidet om podkasten Takk og Lov, som tar opp aktuelle emner innenfor lov og rett. Sesong 6 er nok den beste sesongen til nå – og alle episodene, sendt fra april 2022 til juni 2022, kan du nå høre samlet.
Sesongen ble en lyttersuksess, og sesongavslutningen, tatt opp live foran et publikum i Oslo, sørget for å bringe Takk og Lov over det magiske tallet på 200.000 nedlastninger.
Nå kan du høre alle de 6 nye episodene - og alle 40 siden starten, på Juridika.
Dette er sesongens episoder:
Anine Kierulf om ytringsfrihet
– De sosiale mediene gjør debattene verre, forklarer jurist og førsteamanuensis Anine Kierulf i denne episoden, og snakker om den økte "viljen til vranglesing", som er akselerert av sosiale medier.
– Alt grunnlovsfedre og filosofer har grublet på i århundrer, alle de menneskelige svakhetene man har villet demme opp for med maktfordelt demokrati, er på en måte samlet i en høyere enhet i de sosiale mediene, de forsterker alle de dumme sidene våre hele tiden, så man må være veldig sterk for å motstå det der, sier hun.
Sesongavslutningen (...) sørget for å bringe Takk og Lov over det magiske tallet på 200.000 nedlastninger.
TV2-journalist Kadafi Zaman har inntatt programlederstolen og ytringsfrihets-ekspert Anine er selv gjesten for å snakke om deres felles store interesse: ytringsfrihet: Hva er egentlig ytringsfrihet, hvorfor er den så viktig, hva slags press er den under og var alt enklere og bedre før i tiden? Episoden er spilt inn live og ligger på https://juridika.no/innsikt.
Episoden kommer også med en liten fun fact om boikott-kampanjen den tiårige Anine lanserte da Bobsey-barna og Frøken Detektiv ble sensurert på Smestad skole.
– Alle de menneskelige svakhetene (...) er på en måte samlet i en høyere enhet i de sosiale mediene, de forsterker alle de dumme sidene våre.
Anine Kierulf
Rettsvern for løsøre med Borgar Høgetveit Berg
Har løsøre rettsvern? Høyesterett har balet med spørsmålet i over hundre år, og det har blitt en av de juridiske kjepphestene til høyesterettsdommer Borgar Høgetveit Berg. I 2021 kom Høyesterett til en viktig avgjørelse på feltet. Allerede de gamle romere grublet på dette dilemmaet. Har Høyesterett endelig løst det, tre tusen år senere? Berg tegner og forklarer - og Suezkanalen er med.
Scener fra et ekteskap – skilsmisser og familierett med Ramborg Elvebakk og Morten Engesbak
– Man skiller seg fordi man kan, det er en frihet folk har, sier Ramborg Elvebakk. Det er jo ikke så rart, når man ser hvor forskjellig livet kan arte seg.
– Det er vanskelig å ta opp (ektepakt) og det blir ofte kvelden før bryllupet.
Ramborg Elvebakk, Hjorth
Bryllup og barn er herlig, men skilsmisse, not so much. Hva gjør man med alle tingene når man skilles? Og hva med barna? Advokatene Ramborg Elvebakk i Hjort og Morten Engesbak i Mette Y. Larsen er blant Norges fremste på ekteskaps- og skilsmisserett. Få kjenner skilsmisser bedre enn de to. – For mange er det en liten fisjon, sier Elvebakk, og for mange er det økonomisk vanskelig å etablere ulike tilværelser på ny, legger Engesbak til.
Dessverre havner mange i skyttergraver, men advokater med mange lignende saker på nakken, kan ofte bidra til å løse konfliktene, fordi de kjenner mønsteret. Det beste hadde vært å avtale alt i ektepakten, mener de:
– Det er vanskelig å ta dette opp, og det blir ofte kvelden før bryllupet.
Hvorfor studere juss - del 1 Studenten
– Alle vet jo at det er flere studenter fra Oslo Vest og Bærum på fakultetet i Bergen, enn fakultetet i Oslo, slår jusstudentene Nasjida Noorestany og Ole Forfang fast. Begge mener likevel at Høyre fortsatt er jusstudent-partiet. For hvem er de egentlig, dagens studenter og fremtidens jurister? Anine sjekker tempen og hører med to studenter midt i studiet.
Hvorfor studere juss - del 2 Dekanen
Studentene har gjort oss klokere på hvordan jusstudiet ser ut nedenfra. I denne episoden har Anine fått med seg sjefen for Oslovarianten av det hele – dekan Ragnhild Helene Hennum – for å forstå mer av hvordan et fakultet ser ut ovenfra. Hva tenker hun om studiet før og nå? Og en ponni som ikke heter Ronny.
BANKID-EPISODEN kan du høre her.
Digital ID – Den nye typen kriminalitet med Marte Eidsand Kjørven
Hva er Bank-ID og digital ID? Hvilke muligheter og problemer skaper de, i praksis og rettslig? Hva er en Olga-svindler? Forsker og jurist Marte Eidsand Kjørven er i gang med et gedigent forskningsprosjekt på 40 millioner kroner - og tilbyr gratis rettshjelp til alle som er utsatt for digitale ID-tyveri. Syv advokatselskaper er pro bono med for å hjelpe, for her brytes nytt juridisk land. For første gang går JussBuss, JURK og Gatejuristen sammen om fellestilbud– «ID-juristen». Bedre gjest skal Anine lete lenge etter – for Marte Kjørven er tidligere vinner av forsknings-Grand Prix, prisen for å formidle forskning godt.
Konkurransetilsynet - er det egentlig lov med så få dagligvarekjeder? Tina Søreide, (ny) direktør for Konkurransetilsynet
– Vi går på uanmeldte besøk, ikke ulikt politiet. Bedrifter som bryter regelverket kan få kraftige bøter.
Hvem passer på at konkurransen blir rettferdig i praksis? At vi ikke betaler for mye for vårt daglige brød, og forlater våre banker hvis de fusjonerer seg for store? Den nyslåtte direktøren for Konkurransetilsynet, jurist og økonom Tina Søreide, hopper på en turistbuss for å forklare - om bøter, uanmeldte besøk og dagligvarekjeder og DNB og Sbanken.
EØS-retten er som gin og tonic, med EU-ekspert Finn Arnesen
– Det er lov å bruke hue, selv om du er jurist, spøker jussprofessor Finn Arnesen. Han er mannen regjeringen bringer inn for å slukke brannen, når NAV-kriser slår inn, og det viser seg at EØS fire frihter har vært glemt i årevis, kanskje siden EØS-avtalen ble innført. I denne sesongen må vi gruble litt på EØS-elefanten i rommet, som Arnesen forklarer med både hummer og Gin & Tonic. Og en sak der en kvinne som ikke hadde fått sine utgifter dekket av forsikring saksøkte Norge selv, for å bryte EU-direktivet, og vant.
– Nye avgjørelser fra EU-domstolen påvirker norsk rett. Derfor må vi følge med på EU-domstolen, sier Arnesen, men legger til at det er påfallende sjeldent at Norge har brukt retten til å si nei til et direktiv, selv om det finnes en plan B for hvordan: å falle tilbake på EØS-avtalens hoveddel. Hør mer om hvordan EU-retten slår inn i norsk rett – og hvorfor farfar, far og sønn Finn Arnesen har hett det samme i tre generasjoner. På Juridika kan du lese videre i den helt ferske oversikt over EØS-retten, samt i Norges Europeiske forvaltningsret og om EØS-rett.
Samerett, champagne og urfolk – med Susann Funderud Skogvang
Hva er egentlig den rettslige betydningen av at samene er et urfolk? Når svaret på forholdet mellom næringsutbygging og samiske rettigheter ikke lenger er helt blowing in the wind – kan det få selv forretningsadvokater interessert i samerett?
Lagdommer Susann Funderud Skogvang tegner og forklarer – også hva champagne og småsko har med forsering av Finnmarksvidda på langs å gjøre. Les mer om same- og reindriftsrett på Juridika, blant annet boka om samerett av podkastgjest Susann Funderud Skogvang, lovkommentar til reindriftsloven av Kirsti Strøm Bull, kronikken av Øyvind Ravna om sameretten etter Fosen-dommen, kommentar av Johan Strømgren om menneskerettigheter i Fosen-dommen og ekspertkommentar om Fosen-dommen av Kirsti Strøm Bull. Ikke minst kan du lese om hvordan Carsten Smith mener at sjøsamene må kreve sin rett gjennom domstolene.
Lytt og lik – lyden av juss - i 40 episoder!
Her kan du lese mer om alle episodene av Takk og Lov 2020-2021
2020
Episode 1 NAV og EØS med Christoffer Eriksen
Episode 2 Juss og klima med Adele Matheson Mestad
Episode 3 Covid-19 med Hans Petter Graver
Episode 4 Domstolene med Ragnar Lindefjeld
Episode 5 Barnets beste med Elisabeth Gording Stang
Episode 6 Ytringsfrihet med Jon Wessel-Aas
Episode 7-8 Personvern med Bjørn Erik Thon
Episode 9 Legal Tech med Merete Nygaard
Episode 10 Den nye rekonstruksjonsloven og konkursretten med Ellen Schult Ulriksen
Episode 11 Den nye arveloven med John Asland
Episode 12 Påtalemyndigheten med Hans Vang
Episode 13 Tomtefeste med Thomas Andersen og Carina Orge Borchgrevink Næss
Episode 14 Alternativ tvisteløsning med Sverre Blandhol
Episode 15 Klarspråk i jussen med Mette Jenssen
Episode 16 Røverhistorier fra retten med Kim Heger
2021
Episode 17 EØS-rett med Hilde Kristine Ellingsen
Episode 18 Naturskade med Tom Sørum
Episode 19 Compliance med Jan Fougner
Episode 20 Arbeidstakervern med Tarjei Thorkildsen
Episode 21 Politiavhør med Asbjørn Rachlew
Episode 22 Helserett og personvern med Anne Kjersti Befring
Episode 23 Magnus Matningsdal ser tilbake – og litt fremover
Episode 26 Hvem eier vaksinene – med Inger Ørstavik
Episode 27 Fifty shades of green - and finans med Tore Mydske
Episode 28 Hvem skal vokte voktere? Spesialenheten
Episode 29 Å rekonstruere Norwegian Air
Episode 31 Røverhistorier fra jussen – Sven Ole Fagernæs og Benedicte Bjørnland
2022
Episode 32 EØS-rett er som gin tonic. – Finn Arnesen.
Gjest Fredrik Zimmer – Verden får global skattesats og Beethovens pianokonserter
Gjest Inger Ørstavik – hvem bør egentlig eie vaksinepatentene i en pandemi
Gjest Håvard Wiker – Hvordan rekonstruerte man Norwegian Air - og hva er egentlig en rekonstruksjon i stedet for en konkurs?
Gjest Terje Nybø om Spesialenheten for politisaker og de mange knivangrepene
Gjest Ola Mestad om Grunnlovens rolle i norsk rett – og vekttall i prydsøm
Alle 31 episoder av Takk og Lov, siden 2020, kan du høre her.