Røverhistorier fra jussen: Fagernæs og Bjørnland går i Anines julestudio
Humor og alvor, svart belte i karate og selvprosederende motparter triller om hverandre når sjefen for norsk politi og den tidligere sjefen for statens eget advokatkontor går i studio med Anine Kierulf. Juleepisoden av podkasten Takk og Lov byr på lune fortellinger og historier fra et langt liv i jussen av to av Norges toppjurister.
Benedicte Bjørnland, Politidirektør og tidligere sjef for PST og Sven Ole Fagernæs, tidligere regjeringsadvokat og departementsråd i Justisdepartementet, er gjester i studio i juss-podkasten Takk og Lov med Anine Kierulf. Uventede fun facts om de to justistoppene kommer for en dag når de tre juristene skal utveksle jussliv-erfaringer. Her kommer det for en dag at politidirektøren har svart belte i karate og hadde minus 13 i brille-og linsestyrke. Og at Anine en gang, for å vinne et quizpoeng i et spørsmål om Sysselmannen på Svalbard, rett og slett ringte – Sysselmannen på Svalbard aka Sven Ole Fagernæs. Fagernæs på sin side, mener han tapte en sak på å ha røket akilles og er en av ytterst få som har måtte prosedere i Høyesterett på kongepodiet.
– Jeg tapte mange milliarder for staten, på grunn av den akillesen, sier Fagernæs nå i studio.
Fagernæs var regjeringsadvokat fra 1994 til 2015, avbrutt av korte opphold som departementsråd i Justisdepartementet og Sysselmann på Svalbard. Bjørnland ledet Bjørnland Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra 2012 til 20019 og har siden ledet hele politiet som sjef for Politidirektoratet.
Røverhistorier
Her triller perlene på rad. Hør for eksempel om en som hadde med sin mor i retten – i form av askeurnen. Eller om Anine som som advokat møtte en selvprosederrende mann i retten etter at han hadde sakstøt lokalavisen i Hamar for 120 millioner kroner. Eller Benedicte som gikk i retten som politijurist mot en mann bøtelagt for å være full på offentlig sted – og endte med selv å prosedere på frifinnelse.
Slik blir det historier av – som egner seg i podkast. Fagernæs har en gang mistet helse manuset på gulvet for Høyesterett – uten sidenummerering. Bjørnland har tatt feil av hotellrommet sitt og rommet hjemmet – og Fagernæs har vasket bilen med soltaket åpen – rett før en bisettelse. Men han har også halvert Justisdepartementet – og Bjørnland forteller fra sitt liv i politiet, blant annet om hvordan ingen etater har mer innsynsbegjæringer enn politiet.
Å lage et politidirektorat var veldig vanskelig i Norge, man var så redd for å få stat i staten
Sven Ole Fagernæs
Politidirektorat ingen selvfølge
Indirekte er det faktisk Fagernæs som departementsråd som står bak selve politidirektoratet selv om det ikke ble som han så det for seg. Og selv om samboeren Kirsti Coward, den gang høysterettsdommer, visstnok opprinnelig var mot.
– Å lage et politidirektorat var veldig vanskelig i Norge, man var så redd for å få stat i staten, erindrer han om opprettelsen på slutten av 1990-tallet.
Men nå kan Justisdepartementet og Norge være glad for at politiet ledes av et direktorat, sier Bjørnland. For de siste årene har Politidirektoratet stått i konstant krisestab, på grunn av pandemien, sier hun.
Vi får en krise i krisen
Benedicte Bjørnland
Hun forklarer at politiets håndhevelse av koronaregler har vært en enorm utfordring og mener departementet nok kan være veldig glad for å ha hatt et operativt direktorat som kan holde varig kriseberedskap på denne måten.
– Ikke minst nå når vi får en krise i krisen, sier hun, med tanke på omikron.
Men hvor høyt hopper egentlig en ku? Og hvem var Norges første kvinnelige politibetjente? Hvem eier Folgefonn? Dette og annet for du med julestemning i episoden, som du kan høre her i en laidback episode av Takk og Lov, her på Juridika Innsikt.
Takk og Lov lages av Juridika Innsikt og Juristenes Utdanningssenter.
Les mer om politiets håndhevelse under korona
Kai Spurkland: Slik kan politiet håndheve koronaregler
Les flere nyheter fra Juridika Innsikt
Vil Grunnlovfeste domstolenes uavhengighet – Les Innsikts serie om den skjøre rettsstaten
Den vanskelige binde-og tankestreken – Les Innsikt serie med Språkrådet om juridisk klarspråk
Les om de andre epsiodene i høstens sesong av Takk og Lov høsten 2021
Gjest Fredrik Zimmer – Verden får global skattesats og Beethovens pianokonserter
Gjest Inger Ørstavik – hvem bør egentlig eie vaksinepatentene i en pandemi
Gjest Håvard Wiker – Hvordan rekonstruerte man Norwegian Air - og hva er egentlig en rekonstruksjon i stedet for en konkurs?
Gjest Terje Nybø om Spesialenheten for politisaker og de mange knivangrepene
Gjest Ola Mestad om Grunnlovens rolle i norsk rett – og vekttall i prydsøm
Alle 31 episoder av Takk og Lov, siden 2020, kan du høre her.